Više od osamdeset posto svih odraslih ne može popiti više od 1,7 l mlijeka bez dobivanja abdominalnih grčeva, proljeva ili osjećaja napuhanosti, a ponekad i svo troje. To su simptomi nepodnošenja laktoze. Laktoza je mliječni šećer i ona je glavni karbohidrat u ljudskom i kravljem mlijeku. Do navršene šeste godine mnogi ljudi, osobito crnci, Azijati i većina stanovnika mediteranskih zemalja, gube sposobnost probavljanja laktoze.
(...)
Sir i jogurt
Fermentirani mliječni proizvodi vrlo lijepo rješavaju dva problema. U fermentaciji se laktoza razbija ili se proizvode drugi šećeri, a proteini i kalcij u mlijeku ostaju. Zbog toga mnoge kulture u kojima ljudi ne mogu piti mlijeko tradicionalno upotrebljavaju sir i jogurt. Oni nastavjaju čuvati odlična prehrambena svojstva mlijeka, a mogu ih jesti ljudi koji ne podnose laktozu.
(...)
Naša potreba za kalcijem i proteinima dva su dobra razloga zbog kojih se fermentirani mliječni proizvodi poput sira i jogurta koriste već stoljećima. Nedostatak proteina u našem društvu više nije problem, budući da postoji obilje drugih izvora, a kalcij se može dobiti iz dodataka prehrani i u ojačanom soku od naranče, koji nas također opskrbljuje s mnoštvom potassiuma (problematičnim hranjivim sastojkom za ljude s probavnim poremećajima).