Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: ne dobiva na težini- pedijatrica kaže-dohrana

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno ne dobiva na težini- pedijatrica kaže-dohrana

Moja beba ima 17 dana, a od težine od 2600 grama s koliko je izašla iz bolnice do danas dosegla je samo 2720 grama.
    Pedijatrica mi nagurava dohranu, ja se još premišljam.
    Imali tko slično iskustvo ili savjet.
    Btw bebica nema dudu, ima 3 do 4 pokakane pelene i 5,6 i više popiškanih. Dojim je na zahtjev- u prijevodu "non-stop", nema dudu varalicu, niti joj dajem išta drugo osim što je dojim.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Po pelenama bi trebalo sve biti ok.
    Hajde nazovi SOS - do 21 možeš danas i sutra cijeli dan.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

zaboravih napomenuti da ima žuticu- ali nije "sunčan", niti zbog toga zadržan u bolnici. Još i sad nakon 17 dana je malo žut.

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

alvina cestitam na bebici
    koliko dnevno imate podoja, minimalan broj podaja je 8
    koliko ima popisanih i pokakanih pelena?
    kako cesto mjenjas dojke? po podoju ili jednu unutar 2-3 sata
    kako prihvati dojku? Da bi beba pravilno uhvatila dojku, mora jako široko otvoriti usta prije nego prione na dojku.
    Pravilno postavljena bebina usta:

* Cijela bradavica duboko u ustima i velik dio areole u ustima (ovisno o veličini areole), bebine desni moraju prijeći iza baze bradavice.
    * Važno je da beba dobro uhvati s donje strane, što znači da bradavica ne mora biti centrirana kod stavljanja u bebina usta, nego malo usmjerena prema gore. Beba prvo dotakne dojku donjom pa onda gornjom usnom, no u brzini možda to nećete stići primijetiti. Bebina gornja usna kod sisanja manje radi nego donja. Dok gornja služi samo kao uporište, donja izvodi ritmičke pokrete sisanja.
    * Jezik mora biti ispod bradavice, ispružen, a može se i malo vidjeti između donje usne i bradavice.
    * Usne trebaju biti izvrnute prema van, tj. trebate vidjeti rozi dio usana.
    * Bebin nos i brada moraju dodirivati dojku, ili biti udaljeni samo milimetar-dva.
    je li imala ili jos ima zuticu?

osjecas li refleks otpustanja mlijeka?

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

...ja bi na tvom mjestu poslušala pedijatricu... ako ti beba ima žuticu, a ne napreduje dovljno, to je jako opasno. lako poslje izbaciš AD kad prođe žutica... bebe kad imaju žuticu ulijene se za jelo. još bi ti savjetovala da joj redovito mjeriš težinu. makar išla pedijatrici na živce. ovo ti govorim jer znam takav slučaj ko tvoj gdje je beba preslabila. nemoj se bojat AD, to češ postepeno izbacit i nastavit češ dojit. vjerujem da želiš dojit i hočeš, ali, sad je važno da prođete tu krizu...

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj malac je dobivao 20g tjedno, unatoc mokrim i pokakanim pelenama. Ja nisam bila ok niti mirna s toliko malim dobitkom i odlucila sam dodati mu ad koliko mu treba.
    Isli smo na kontrole svaki tjedan kako bi definirali kolicinu ad koja mu je dovoljna za napredovanje, uz moje mlijeko.
    Za dodavanje ad koristim Medelin SNS jos uvijek.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Polozaj vjerujem da je pravilan pri dojenju.
    Patronazna me je gledala dok dojim- a dolazila je svaki dan od kad sam doma jer živim pored doma zdravlja. ležimo paralelno i sve je onako kako treba.
    Broj podoja- meni se čini da je i više od 8 jer je skoro stalno "na cici".
    Ovako: stavi na jednu dojku, pa on papa 15 min, pa se podrigne pa nastavim na istoj, pa opet izbaci-- kao gotov je pricekam koju min, beba zaplace ponovo vratim na istu dojkujos 15- 20 min kad je izbaci. onda prelazim na drugu dojku. Ondje je 15,20 min i zaspi. Kad se probudi, nastavljam na toj dojci koja je bila zadnja.
    Ma znam ja teoretski i o vodenastom i masnijem mlijeku koje odlazi poslije, i o "navlačenju" mlijeka prema potrebama samim cinom sisanja i sve to. A i prakticno se trudim,ali...
    Mozda je zbilja razlog zutica- jos uvijek je zut, zna zaspat brzo na cici, a i mali je pa se valjda brzo umori .

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

po ovom sto pises izgleda da radite ispravno
    preporucujem ti da procitas ovaj tekst s portala
    Kako dojiti novorođenče koje previše spava i nevoljko doji
    gdje ti odmah pisu i savjeti kako pridobiti uspavanu bebu na dojenje

* Dojite u položaju nogometne lopte (bebe prije i lakše zaspu ako doje u položaju kolijevke). Vidi - položaji
    * Ponudite bebi dojku najmanje svaka 2 sata i danju i noću. Noću eventualno dopustite jedan razmak od 4 sata. Vrijeme uvijek računajte od početka podoja: npr., započeli ste podoj u 14 sati i on je trajao otprilike do 14,45. Sljedeći podoj pokušajte u 16 sati. (Da, vjerojatno će vam se činiti da ništa drugo ni ne radite osim što dojite, čekate da beba podrigne i mijenjate pelene. No, to je tako u prvih tjedan, dva. Stoga i ne planirajte u ovo doba ništa drugo raditi: bit ćete sretni ako uopće ulovite koji slobodan trenutak za tuširanje.) Zamolite nekoga za pomoć u kućanskim poslovima. Vaši trenutni najvažniji poslovi su: uspostaviti proizvodnju mlijeka, osigurati da beba dovoljno jede i što više se odmarati. Važno je da shvatite kako vrijeme koje beba provodi na dojci nije siguran znak učinkovitog podoja. Npr., ako bebu stavite na dojku i ona aktivno siše minutu – dvije, a zatim "žvače" dojku i doji u snu sljedećih 30 minuta, moguće je da neće primiti dovoljno zadnjeg, masnijeg mlijeka bez obzira što vam se čini da je podoj trajao 40 minuta. Kvaliteta nutritivnog sisanja jednako je važna kao i vrijeme provedeno na dojci. Mama bi trebala paziti da beba tijekom podoja AKTIVNO siše i GUTA mlijeko.
    * Pratite znakove bebinog ulaska u laki san. Prelasci iz lakog u duboki san su kod beba češći nego u odraslih. Vaši pokušaji da probudite bebu i ponudite joj dojku bit će mnogo uspješniji upravo ako ih radite u fazi lakog sna. Znakovi lakog sna su:

1. pomaci očima (REM) unatoč zatvorenim vjeđama
    2. pomaci mišića lica
    3. pomaci ručicama, nožicama ili ustima (kao da siše)

Zapamtite, vaši pokušaji da probudite dijete koje spava dubokim snom mogu biti potpuno neuspješni, no već nekoliko minuta kasnije možete uloviti jednu od faza lakog sna.

* Čim primijetite da vam slabi dotok mlijeka na jednoj dojci, pokušajte kompresije dojke i/ili premjestite bebu na drugu dojku na nekoliko minuta, a zatim je opet vratite na prvu dojku i pustite je da zaspi sišući
    * Poduprite svoju dojku za vrijeme podoja kako ne biste njezinom težinom opterećivali bebinu bradu
    * Izdojite nekoliko kapi mlijeka na bebine usnice ili ispustite mlaz mlijeka direktno u bebina usta - to će je potaknuti da prihvati dojku.
    * Otkrijte bebu, skinite je do pelena i uspostavite kontakt kože na kožu
    * Smanjite rasvjetu u sobi. Oči novorođenčeta su osjetljive na svjetlost pa će zbog previše osvjetljenja oči radije držati zatvorene.
    * Pričajte bebi i pokušajte s njom uspostaviti kontakt očima
    * Podignite bebu, naizmjenično je stavljajte u okomit pa u vodoravan položaj.
    * Pojačajte stimulaciju: nježno mazite bebu kružnim pokretima po leđima ili vrhu glavice.
    * Presvucite pelenu. Većinu beba će to razbuditi.
    * Nježno obrišite bebino lice rashlađenom vlažnom tkaninom.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Re: ne dobiva na težini- pedijatrica kaže-dohrana

Citiraj alvina prvotno napisa
    Moja beba ima 17 dana, a od težine od 2600 grama s koliko je izašla iz bolnice do danas dosegla je samo 2720 grama.
    alvina, prema ovome... u 13 dana je dobio 120 grama, jel tako?
    dojiš li noću?
    čini li ti se da je maleni uspavan zbog žutice?
    čuješ li da guta kad je na dojci ili samo drži bradavicu, kao dudicu?
    pretpostavljam da je vaga kod pedijatrice drugačija od one u rodilištu? (i je li dijete bilo identično odjeveno/skinuto)?

kada si opet dogovorila vaganje kod pedijatrice?

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sinoc sam zaspala pa ti nisam dopisala nesto vazno (napisala sam ti samo nas primjer, da znas da nas ima koji kombiniramo, ali je nas slucaj poprilicno specifican i drugaciji od vaseg pa da dopunim post).

Ne znam zasto ste se isli vagati vec sa 17 dana, redovitom kontrolom bi se vagali tek s mjesec dana i do tada bi imali puno vise sanse da dojenje profunkcionira bez stresa koji si dozivjela sad kad je pedijatrica rekla da ne dobivate dovoljno.

Razgovaraj otvoreno i iskreno s pedijatricom i reci da ti je vazno da dojenje profunkcionira i da ti govori samo cinjenice vezane uz eventualno mali dobitak na tezini, da te ne plasi i da ti sljedeci put predlozi dohranu tek ako doista je nuzna, a s druge strane, uz pomoc savjetnica (zovi obavezno sos, drugacije je kad razgovaras, u odnosu na forumski savjet), napravi sve da budes sigurna da beba dobiva dovoljno mlijeka (po pelenama izgleda da dobiva) i dovoljno masnog mlijeka i da krene napredovati.

Na stranicama dr Jacka Newmana imas filmice na kojima mozes vidjeti kako se krece bebina bradica kad guta u odnosu na nacicavanje bez gutanja i kompresije i razliku u dojenju sa i bez kompresija (kad je beba uspavana) pa si pogledaj kad imas vremena.
    Sretno!

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno slabo dobija na tezini

cura ima 4 mjeseca, i puno manje jede nego do sada...
    cim nesto susne ili ima svjetla gleda u tom smjeru i ne jede, podoji traju 5 bminuta...
    rodena je sa 3500
    1 mjesec 4020 (s tim da je pala na 3160)
    2 mjesec 4900
    3 mj 5880
    4 mjesec i 10 dana 6200...
    pedijatrica nije zadovoljna, i kaze da forsiram hranjenje ali ona je uglavnom nezaentirana, te kad napuni 5 mjeseci, za 15 dana da pocnemo sa vocnim kasicama i sokicima :?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

prezainteresirana za svijet oko sebe pa nema vrimena jesti

dobro je tada dojiti u tihoj, polutamnoj sobi
    na miru

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pa dobro, ali meni se stvarno ne čini da ona loše dobiva na težini...
    Dobivala je prvih mjeseci po 1 kg, pa čak i više, jer nisam uzela u obzir da je u 1. mjesecu dobila skoro 2 kg (ako je pala na 3160)

Čini mi se da sam čitala da je stagnacija normalna .... i da u 6 mjeseci treba uduplati svoju težinu (okvirno je li)

I ovo što je MGrubi rekla - jedite u zamračenom prostoru da nema stimulaciju...

Pročitaj prijašnje teme ako imaš vremena, jer mislim da ima jako puno odgovora na ovakvu temu...

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ma sve to pokusavam, ali jednostavno nece, kao da joj mljeko ne pase, okrece glavu, ljuti se i place... jedino kada voli jesti je pred spavanje, jede po 2 sata, sa pokojim prekidom i zaspe...
    ali opet to je od dana do dana... vidjeti cu sta kaze ponovno vaganje, ali mi je cudno da je rekla da pocnem sa nadohranom kasicama i sokovima sa 5 mjeseci...mene su ucili ne prije nego li djete navrsi 6 mjeseci...

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    prezainteresirana za svijet oko sebe pa nema vrimena jesti
    dobro je tada dojiti u tihoj, polutamnoj sobi
    na miru
    MGrubi upravo to je naš problem. Noću sam je počela buditi za papati i nemamo problema, super ide, posiki u 7 minuta i opet nastavimo spavati.

Preko dana je moram sklanjati u sobu, tamo gdje je inače naučila papiti i pokušavati je koncentrirati prije nego krenemo s dojenjem.
    Preko dana mi hoće jesti nakon 3 do 3,5 sati od zadnjeg obroka :/ prije toga neće blizu sise niti da čuje :/

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

anna01,

a kakva je situacija sa pelenama? koiko ima popišanih na dan? Kaka li svaki dan?
    kakvo je opće stanje bebino? Kako joj koža izgleda?

Moraš uzeti u obzir da ona sad već ima tehniku i snagu i da u kraćem vremenu može pocicati više nego što je mogla kad je bila sasvim malena.
    Druga svar je ova o kojoj mgrubi piše. bebe u toj dobi otkrivaju svijet, sve ih zanima, svaki zvuk, svaka zraka svjetlosti im odvlači pažnju. Zato je dobro povući se za vrijeme dojenja u mirnu, tihu, polumračnu sobu gdje nema nikakvih poticaja.

ajde, javi malo kako ide

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

to je njezin razmak
    najvjerojatnije će takva biti uvijek, nije tip ždere
    nakon trečeg mjeseca dobivanje na težini usporava, beba je aktivnija i troši više energije

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=2301

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Sun prvotno napisa
    anna01,

a kakva je situacija sa pelenama? koiko ima popišanih na dan? Kaka li svaki dan?
    kakvo je opće stanje bebino? Kako joj koža izgleda?

Moraš uzeti u obzir da ona sad već ima tehniku i snagu i da u kraćem vremenu može pocicati više nego što je mogla kad je bila sasvim malena.
    Druga svar je ova o kojoj mgrubi piše. bebe u toj dobi otkrivaju svijet, sve ih zanima, svaki zvuk, svaka zraka svjetlosti im odvlači pažnju. Zato je dobro povući se za vrijeme dojenja u mirnu, tihu, polumračnu sobu gdje nema nikakvih poticaja.

ajde, javi malo kako ide
    a pelene budu jako popisane, ali da sada je kakala nekoliko puta dnevno, a sada jednom dnevno ili jednom u 2 dana...
    opcenito gledajuci dosta je vesela, koza glatka i meka.... a nastavljamo i dalje, ja joj pokusavam dati malo cesce i to u mracnome i bez zvukova, cak sam je jucer nastojala dati malo soka od komoraca-ali nece... mozda je to njen tempo, viditi ce mo sta kaze ponovno vaganje... a uvrstavanje sokova i kasica u 5 mjesecu?

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ovo sa pelenama je sasvim u redu.

nemoj dodavati ništa do navršenih 6 mjeseci, bebica ti sasvim lijepo napreduje. Njen probavni sustav nije još dovoljno razvijen i svako dodavanje bilo čega može uzrokovati alergije ili upale. Ovako dok je isključivo dojena njena crijeva su obložena tankim slojem majčinog mlijeka koji ih štiti. Svaka beba ima neki svoj ritam rasta i razvoja i ne može svaki mjesec imati prirast od kile (zamisli kolika bi bila s godinu dana!) A da ne kažem da prijevremeni početak nadohrane također uzrookuje i smanjenje proizvodnje mlijeka kod majke jer se izbacuje podoj pa tijelo kroz neko vrijeme uvidi da je potrebno manje mlijeka. Na taj način uskratiš bebi onu idealnu hranu za njen razvoj, a stvarno za to nema potrebe.
    Nastavi kako si do sada radila, tijekom dana kad dojiš povuci se na neko mirno mjesto bez podražaja. Vjerujem da ćeš na idućem pregledu vidjeti da nema potrebe za dodavanjem ničega.
    A pedijatrici reci da svjetska zdravsvena organizacija ne preporuča uvođenje kašica prije navršenih 6 mjeseci.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj anna01 prvotno napisa
    ... a uvrstavanje sokova i kasica u 5 mjesecu?
    neki pedijatri se i dalje navode zastarijelim preporukama pa preporučuju sokiće i sa 4mj

isključivo dojenje do 6mj je najbolja opcija
    prije toga nema potreba za kašicama, a pogotovo sokićima

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

hvala na podrsci, onda necemo poceti sa 5 mjeseci nego kada navrsi 6 mjeseci sa malo kasica, a do tada samo mljeko!!! :D

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno razvoj situacije

Evo da vam javim sto sam poduzela:
    bila sam u laktacijskoj ambulanti na Sv. Duhu i dobila neke savjete o dojenju uz stalno pracenje težine i za sad bez nadohrane (unatoč savjetu pedijatrice).
    Ovako prosli petak (20.2.)je beba imala 2.80, a ovaj ( 27.2. je težila 2.90).
    Dr. na SvetomDuhu kaze da bi to moglo izaci na dobro,ali da stalno kontroliramo težinu.
    Inace i na sv. duhu i kod pedijatrice i doma vazemo bebu potpuno golu.

Btw bili smo u medjuvremenu i kod privatne pedijatrice (poliklinika Sabol),a ona nam rece isto sto i pedijatrica iz doma zdravlja- da treba nadohranjivati.
    Ja za sad jos ne nadohranjujem,drzim se onoga sa Sv. Duha.
    AKO JOS NETKO IMA NEKI SAVJET?
    Ps. poboljsanje tehnike dojenja odnosilo se da cesce dignem dijete da podrigne, da ga pokusam probuditi presvlacenjem i vlazenjem lica, i skakljanjem bradice.
    I da rjedje mijenjam grudi da beba dodje do masnijeg mlijeka, pa cemo vidjet.
    A i jos mi se i cini da je žut malo .

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

BTV još uvijek se zabrinjavam da ne dobiva dovoljno na težini; naime
    rodio se sa 2790 grama 4.2. o.g., izašao je iz bolnice sa 2600 grama, a jučer navečer 28.2. imao je 2910 grama. To mi se čini puno premalo, za koji dan će imati mjesec dana- a ovo nije nikakav prirast .
    A i ove 2 pedijatrice su me zbilja poljuljala u uvjerenjima...

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

alvina, možeš li nazvati SOS - telefon za dojenje 01 61 77 520 ili
    091 22 77 220?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Alvina, nadam se da će sve biti u redu i da ćete nastaviti uspješno dojiti.
    Nazovi Rodine savjetnice za pomoć.
    I sretno

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I ja se nadam da ćete uspjeti

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

alvina, doktorica koja drži ambulantu na SD je pravi znalac o dojenju i stvarno je kompetentna.
    Osim toga, u rodilištu radi sa posve malenim bebama, kao i sa problematičnih.

Doktorica kod Sabola, uz sve poštovanje prema njezinom znanju o svemu ostalome, djeci od 7 mjeseci tolerira pijenje kravljeg mlijeka (i to obranoga) i obroke zajedničke sa odraslima.
    Tu, barem kod mene, gubi kredibilitet :/

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Beba ti malo dobiva, uvedi AD... vidjet češ što če ti pedijatrica reči... izabacit češ ga poslje kad počne dobivati na težini. Pogotovo što ima žuticu. Sad je najvažnije njeno zdravlje. Javi kako stojite...

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj myrtus prvotno napisa
    Pogotovo što ima žuticu.
    Za dijete koje ima žuticu je posebno korisno dojenje, tj. lako probavljivo mamino mlijeko.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Apricot ti je zaista dobro rekla.

Ova doktorica na SD zaista zna o dojenju, i sigurno ti nije olako rekla ove stvari koje ti je rekla. To je doktorica koja ce se potruditi saznati zbog cega dojenje ne funkcionira i pomoci da profunkcionira (za razliku od ostalih koji nemaju to znanje pa samo odgovore - "treba dodati AD").

Drzi se ove doktorice i slusaj njene savjete. Ako ce ti netko znati dati zaista koristan savjet i znati ti pomoci to ce onda biti onda ona

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •