Kako mogu znati da li sam inficirana listerijom? I sta znaci spinalna tekucina?
http://www.proz.com/kudoz/english_to...-listeria.html
Kako mogu znati da li sam inficirana listerijom? I sta znaci spinalna tekucina?
http://www.proz.com/kudoz/english_to...-listeria.html
Ne znam zašto misliš da si zaražena listerijom, ali kad sam ja zapala u listerija-histeriju u trudnoći (pojela salatu od svježeg kupusa) doktor mi je preporučio da ne čitam Internet nego ljubavne romane![]()
Mima, hvala ti puno na odgovoru. Ja se mnogo plasim infekcija u trudnoci, pa stalno citam o tome. Ne znam vise koju hranu smem jesti, a koju ne. Upozoravaju za skoro sve da moze biti opasno u trudnoci, kako citam. Valjda bih imala neke simptome infekcije. :?
Anja, okreni se ljubavnim romanima i ne crtaj vraga na zidu .
spinalna tekućina je tekućina iz kralježnice jer lat spina je kralježnica..Anja7 prvotno napisa
Mima, izgleda da si u pravu. Previse se brinem. Nikako da se opustim.
Mackulina, hvala na informaciji.
Mozes da gledas i romanticne komedije (strogo proveris da li je sve pink u njima)Mima prvotno napisa
Ja imam kolekciju iz trudnoce, inace ovako to nikad ne gledam.![]()
kli_kli prvotno napisa
Valjda ce mi pomoci komedije!
Probacu! Moram se opustiti. I skinuti se sa neta, jer stalno citam....kli_kli prvotno napisa
I da vam kazem da sam u poslednje vreme slabije i jela, jer sam za sve pomisljala da je zagadjeno. Ne znam da li se to desavalo jos nekoj trudnici.
Anja7, pa meni si ti savršen kandidat za ukidanje interneta![]()
šalim se, naravno, ali se zbilja moraš opustiti. U većini tvojih postova se primjećuje zabrinutost. Probaj shvatiti da su informacije koje su ti doatupne tu da te usmjere na izbjegavanje rizičnog ponašanja u trudnoći a ne da te plaše. Ako imaš opravdanu sumnju u svoje zdravstveno stanje otiđi doktoru i nek te pošalje na pretrage. Ako ne želiš na pretrage, onda se nemoj zamarati mislima koje bi sve bolesti mogla imati. Ovakvim nepotrebnim zabrinjavanjem samo štetiš sebi i djetetu.![]()
Moja prijateljica je imala listeriju i nažalost zbog nje i nekoliko spontanihMima prvotno napisa
. Tek sada kada se riješila listerije ponovno je trudna i nema nikakvih problema.
Naravno, ne treba uzeti popis svih mogućih bolesti i bojati se da bolujete od svake!
Anja7, dobro ti cure kažu .... opusti se i ako baš moraš biti na netu ... čitaj neke lijepe priče![]()
Sretno!
vakumirani proizvodi su najcesci izvor listerije...
simptomi su slicni gripi, bolovi u tijelu, groznica povisena temperatura...
inace vrijede savjeti strucnjka iz prijasnjih postova, manje interneta , he he
:?majoslava prvotno napisa
Mislim da nisi u pravu što se tiče ovog.
Sirevi sa pijace mogu biti zaraženi, kupus i slično lisnato povrće. Od mesa je to najčešće piletina, ali nju svakako ne jedeš sirovu.
Ako je jedeš, dobro ispeci meso, a sireve ako moraš (ja sam kroz ovu celu trudnoću zavisna od sira, ali se nisam usudila niti jednom pojesti neki sa pijace, pa čak ni u gibanici. Sve samo kupovno u kutiji) kupuj samo u prodavnici.
Ja sam bila užasan hipohondar na početku, jer sam imala krvarenje, a pre toga 3 spontana i imala sam razloga da se brinem, pa te savršeno razumem.
Ali, ipak, moraš se opustiti.![]()
Nemoj misliti da ćeš se tek tako zaraziti. Pazi šta kupuješ i kako pripremaš hranu. Salatu i drugo povrće i voće koje jedeš sirovo uvek dobro operi pod jakim mlazom vode, a jaja, mleko, meso dobro termički obradi (al nemoj ugljenisati :D ) i biće sve ok
Mislila sam da kupuješ samo fabričke sireve (Imlekov, Šabačku ili subotičku fetu, novosadski sitni sir... razumeli smo se jel?vanesax prvotno napisa
A ovde kod ugljenisanja je trebao bitismajlić
Šta ću kad su mi prsti brži od pameti![]()
koliko sam ja shvatila kod tih mliječnih proizvoda je bitno da su pasterizirani. Mislim da nijedan (pa ni kupovni) svježi sir nije pasteriziran
Hvala vam svima. Malo sam se opustila. Vodicu racuna sta jedem, ali necu preterivati. Izbegavam proizvode koji nisu iz prodavnice.
Ovi kod nas što se kupuju jesu pasterizovani. Pogledaj baš na deklaraciji kad budeš bila u prilici.betty blue prvotno napisa
Ako ništa drugo, prave se od pasterizovanog mleka, a pijačni sirevi i drugi domaći se rade od svežeg mleka, zagrejanog samo do 37°C, što je svakako nedovoljno za ubijanje beštija, jel?
Vanesax, ja sam par puta u trudnoci jela u gibanici sir sa pijace, jer sam mislila da je bezopasno posto je pecen na temperaturi. Posle me je uhvatila panika, pa sam pocela da umisljam sve i svasta. Jednom sam pojela manju kolicinu sira iz prodavnice, a posle sam na kutiji procitala da je istekao rok. To me je dodatno uplasilo, ali nisam imala nikakve simptome. Pored toga, dugo sam pokusavala da zatrudnim, pa se zato mnogo brinem, cak i previse.
Ovaj sir iz prodavnice sto sam jela, stajao mi je u frizideru, ali sam posle videla da je vec par dana istekao rok. Da li je to opasno?
Bila sam kod ginekologa i on mi je rekao da manje citam, a da vise idem u shopping. :D I rekao je da bih sigurno imala neke simptome kada bih bila inficirana. :DTako da cu ja sada da setam.
Jedno pitanje:
ako se domaći svježi sir termički obradi, da li to ubija listeriju? Odnosno, da li smijem jesti štrukle?![]()
Ja živim u bučnici zadnje vrijeme i uopće me to ne zabrinjavarusalka prvotno napisa
![]()
pogledajte tu
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...highlight=#top
ja ne mogu bez sira a ovde bas i nemam za naci belog sira a da nije preslana feta
dogovor je darusalka prvotno napisa
Mislim da se kontrola na listerijum, kao i na toksoplazmu, radi automatski uz ostale pretrage tijekom trudnoće, zar ne?
Ja jela i štrukle i termički obrađen sir u kolačima. A volim ga za po....! Nisam se usudila jesti baš sirovi sir, a kupus mi i nije pasao!
Meni nitko nije rekao da idem na kontrolu radi toksoplasmoze i listerije! Puno sam čitala o svemu, ali ne želim razmišljati previše o tome šbbkbb!
Ovo za vakumirano je točno.vanesax prvotno napisa
Što se tiče mliječnih proizvoda treba strogo izbjegavati samo nepasterizirano, ostalo je sve dozvoljeno. Dakle npr. Feta ako je od pasteriziranog mlijeka, može se jesti bez straha.
Nepasterizirane (domaće, svježe) sireve, vrhnje i mlijeko bolje ne. Ali u kolačima, štrudlama, gibanicama koje se peku na 180 C i više, nema nikakvog straha !
Jaja nipošto sirova niti polukuhana (u mekano), niti u kolačima i kremama kao su sirova, dakle bez kuhanja i pećenja.
Tu i kolači oni lijepi zapakirani iz dućana mogu biti opasni kao npr. nedavno princes krafne i zaraza salmonelom, između ostalih i dvije trudnice.
Što se tiče sveg ostalog povrća i voća, listerija može biti svugdje, jendnako i u salati od kupusa (sirovog) ili na jabuci. Poanta je voće i povrće možda malo bolje i dulje ispirati nego prije trudnoće.
Kiseli kupus se ne preporuča jesti, ako nije podinstan ili kuhan npr. u sarmi.
Suhomesnato (sušeno na zraku npr.) pametnije izbjegavati. Sve ostalo što je kuhano od pašteta, kobasica do šunke može bez brige.
Sirova riba se također ne preporuča kao npr. sushi. Pećena, kuhana, lešo, dapače. Izbjegavati u pravilu veće ribe koje dugo žive i koje su grabežljivice npr. tuna te iz "divljine", dakle koje nisu uzogojene, nego ulovljene u slobodi.
Pošto je popis zabranjenih malo duži napisat ću ribe koje su za trudnice ne samo dozvoljene, nego i poželjne da ih konzumiraju: srdele, šaran, sipa, list, iverak, pastrva (uzgojena!), losos dapače, ali isključivo uzgojen !, lignje, orada (uzgojena), oslić (uzgojen), brancin (uzgojen).
Od mesa, sirovo nipošto npr. biftek ili polupećeno (krvavi goveđi odrezak npr.)
to bi trebao reći ginekolog i to pod obavezno i to prije trudnoće ako se naravno radi o ginekologu koji poznaje svoju pacijenticu, jer to raditi i uopće to spomenuti ženi tek kad već žena je u drugom stanju notorna je glupost, makar strašno puno ginekologa radi upravo na tom principu.sandra-zvrk prvotno napisa
smiješrusalka prvotno napisa
![]()
točno, između ostaloga..majoslava prvotno napisa
nije točno. jako puno svježih sireva iz dućana, recimo poput onog zrnatog, ili za kolače je od pasteriziranog mlijeka, kao i gotovo svi sirni namazi.betty blue prvotno napisa
svježi ne mora odmah značiti i sirovo (nepasterizirano) mlijeko.
međutim, ne znam točno 100% kakav je zakon kod nas u Hrvatskoj i je li kao i u Njemačkoj gdje zakon obvezuje proizvođače obavezno istaknuti na deklaraciji ako se radi o proizvodu od sirovog, odnosno nepasteriziranog mlijeka. ako to na deklaraciji nije striktno istaknuto, znači da se pouzdano radi o pasteriziranom.
a zakon je takav jer je daleko više (oko 90%) mliječnih proizvoda u dućanima od pasteriziranog mlijeka.
pošto sam za De sigurna, za Hr nisam, bolje se raspitajte da budete sigurne.
u svakom slučaju, ako niste sigurne pitajte barem žene ili šefa u dućanu. oni to moraju znati, a ako i ne znaju iz glave, moraju imati u kancelariji detaljne specifikacije za svaki proizvod.
što se tiče tvrdih sireva, oni se gotovo svi redom rade od nepateriziranog mlijeka, (npr. ementaler, edamer..), ALI svi od reda su DOZVOLJENI čak i poželjni u trudnoći zbog naveće koncetracije klacija (Ca) na 100g, kao i zbog odlične apsorbcije kalcija iz tvrih sireva.
potpuno su bezopasni i 100% sigurni što se tiće listerija zbog načina sazrijevanja koji potamani i najamnju listeriju ako postoji.
sorry, mali lapsus.betty blue prvotno napisa
prvi dio rečenice je djelomično točan. bitno je da ili budu pasterizirani ili termički obrađeni.
drugi dio rečenice nije točan.
Što spada u vakumirano , osim hrenovke? Da li se to npr. odnosi i na prešanu šunku za tost i slično?
Ništa u normalnim količinama nemre škoditi. Ne mislim da mi sada u trudnoći treba nešto posebnija prehrana nego kaj sam je imala prije. Nit pijem alkohol, nit pušim i ak popijem colu kad mi je se pije neće me to ubiti, a bome ni naštetiti djetetu. Svaka pretjerana kontrola više šteti nek donosi koristi.
Vakumirano pakovanje je pakovanje, obično od prozirne plastike kojoj se isiše zrak da bi se produžio rok trajanja proizovda koji se stavlja u takvu plastiku.EvaMONA prvotno napisa
Na primjer, najzorniji primjer ti je vakuminarog kikirikija koji se nemre ni pomaknut mm dok ne otvoriš pakovanje, pakovanje je potpuno slijepljeno sa proizvodom !
No, kod kikirikija koji je lijepo pržen i posoljen nema nikakve opasnosti, dakle termički je obrađen.
Sve što je termički obrađeno i pasterizirano čak i kada je vakumirano ne predstavlja opasnost, samo svježe (termički neobrađeno ili nepasterizirano !
Ako se radi o kuhanoj šunki, opasnosti nema !
Tost uglavnom nije vakumiran, on je u običnoj vrečici u kojoj može slobodno "plesati". To nije vakumirano pakovanje.
Ako kupuješ neke vakumirane hrenovke, slobodno ih kupuj i dalje jer hrenovke ne jedeš sirove nego ih obično skuhaš ili pečeš - dakle termički ih obradiš.EvaMONA prvotno napisa
podizem
znaci svjezi kupus skuhani kao varivo opasno ili ne ?
suhomesnati proizvodi , pecenice ali bile zaleđene , opasno ili ne ?
pitam zbog listerije i toxo. zbog mesa
hvala![]()
Suhomesnati proizvodi- ne, ako nisu termicki obradjeni. Baci spekec, kobasu na tavu i biti ce dobro.
Kupus - da. Ne znam sto ne bi bilo ok kod kupusa ako si ga oprala
Nisam trudna (jos) ali da ne otvaram novu temu. Nakon tri spontana radiola brdo nalaza i izmedju ostalog listeriu. Danas podigla nalaz, u cetvrtak idem kod dr opce prakse da vidim tumacenje ali mi nije jasno. Ako neko ima iskustva da pomogne do tog cetvrtka. Dakle, pise ovako:
1:H negativan
4b:H negativan
1:0 = (1:80) pozitivan (+)
4b:0 = (1:160) pozitivan (+)
Napomena: Titar 1:320 (+) signifikantan titar (ponoviti analizu)
Titar veci od 1:320 (+) uz klinicku sliku ukazuje na pozitivan rezultat.
Sad, jel ovo znaci da imam listeriu? Da je ona mogla biti uzrok spontanih? Sva tri su bila u jako ranoj trudnoci. Malo sam trazila po netu ali nisam sigurna kako da tumacim ovaj nalaz a ko ce docekat taj cetvrtak. Hvala
Biserko rado mi da mi napises sto ti je lijecnik rekao. Naime, ja sam trudna i na svoju ruku sam napravila test na listeriju i ispao je pozitivan, odnosno kod mene je 1:0=1:320 pozitivan. U strasnoj sam panici zbog svega procitanog pa te molim za odgovor.![]()
Mirchi, znam da ce ti mozda biti cudno kao sto je i meni, ali moja dr opce prakse nije znala rastumaciti nalaz. Kaze zena: ja ovo stvarno ne znam sta bi moglo znaciti, nije mi jasan ovaj nalaz.
Posto su ove kategorije prve meni bile negativne a nisam trudna nije mi ekstremno hitno, pa ja cekam svog ginekologa da dodje s odmora da ga nazovem, sto je za koji dan. Iako to nema veze sa ginekologijom, covjek je stariji i iskusniji, pravi strucnjak, a tokom godina smo se prilicno upoznali pa se nadam da ce mi on moci reci nesto razumno, jer se meni ne da sad opet ici u dz po uputnicu pa cekati red kod, pretpostavljam, infektologa. Ako mi on kaze onda cu vjerovatno ponoviti nalaz pa vidjeti sta dalje. Mene zanima njegovo misljenje da li je ovaj nalaz mogao uticati na prijasnje trudnoce.
S tim sto, ponavljam, ja nisam trudna trenutno, pa mi nije tolliko hitno, a da sam na tvom mjestu vjerovatno bih trazila infektologa sto prije. Sretno, pa javi sta kaze
Meni isto uopce nije jasno znacenje ovih titara - da li je sad 1:80 vise od 1:1320, dal to ide po procentima i sta je to zapravo. Malo sam surfala ali nema nekih jasnih objasnjenja. U kojoj si sedmici trudnoce?
Posljednje uređivanje od biserko : 23.07.2014. at 10:16
Mirci, kako si, jesi li rijesila dilemu? Ja jos cekam svog dr da dodje sa godisnjeg.
Ja sam imala pozitivan nalaz na listeriju negdje u petom mjesecu trudnoće (ako se ne varam) i nitko se oko toga nije uzbuđivao osim mene. Isto su brojke bile ove gore (1:160 itd.). Odgovori su bili: mikrobiolog veterinar kojeg sam prvog nazvala rekao je da to vjerojatno znači da sam bila u kontaktu s listerijom, a ne akutnu infekciju, da imam akutni infekciju, znala bih. Moj je ginekolog rekao da je to nisko pozitivno i da nema nikakvog utjecaja na trudnoću, ali ako hoću neka idem infektologu. Infektolog je rekao (dvojica nakon međusobnih konzultacija): 1. da je to nekakva metoda aglutinacije koja se više ne radi i koja sama po sebi ne kazuje apsolutno ništa osim da sam jednom u životu bila u dodiru s listerijom i 2. ne mogu biti inficirana ako nemam simptome infekcije (proljev, temperatura, povraćanje i koji li već jesu simptomi, zaboravila sam), a niti se beba ne može zaraziti kad nisam ja zaražena (a nisam jer nemam simptome - jednostavno). Dakle, mislim da nemate razloga za brigu. Mene je kopkalo do kraja trudnoće što nisam ponovila nalaz i što ako ipak jesam zaražena i odjednom bukne infekcija, a već je kasno za plod, no bilo je sve u redu.
TInače, testirala sam se jer sam pojela nešto mliječno čemu je poprilično istekao rok trajanja, a to nisam ni skužila dok nisam ambalažu bacila u smeće.