Stranica 2 od 5 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 201

Tema: MOJE ZDRAVSTVENE KOMPLIKACIJE NAKON IVF-a

rikikiki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Meni je isto teško pala jedna stimulacija sa klomifenom (5 kg viška, nesanica, valunzi i slično) u kojoj sam dobila cistu. Dr.B mi je rekao što se može očekivati i da je odluka na meni da li želim nastaviti s tom stimulacijom ... i ja jesam, primila još 12 menopura, nakon punkcije ležela 3 dana u jakim bolovima.
    Stimulaciju sa decap. i 4 menopura dnevno sam teško podnijela psihički (plakala na poslu jer me je žena otkantala s telefona , plakala u čekaonici jer me medicinska sestra nije razumjela i nakon toga isplakala se još 3 dana bez razloga). Sva sreća da znam da su sve to nuspojave stimulacije, jer bi možda otišla psihijatru. I definitivno mislim da su doktori dužni pacijente upozoriti na nuspojave lijekova.

rikikiki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Eh ... da .... veeeeeliku većinu informacija sam saznala na ovom forumu, a i imala sam sreću da je prvi doktor kojem sam se obratila imao volju i strpljenja objasniti mi puno stvari u vezi moje dijagnoze i liječenja.

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Za prvu ruku Matrixx,dok se ne oporaviš i fizički i psihički,pokušaj sa čajem od vrkute-ja ga pijem i dobar je za jajnike i njihovu funkciju.Ti ćeš znati sama najbolje kako ćeš dalje i da li ćeš.Drži se i sretno

ana39 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

matrixx, da te pozdravim i kažem ti kako sam ja tvoj post
    shvatila doslovno dobronamjerno s puno suosjećanja za
    prepaćene probleme i posljedični osjećaj da ti više nije
    do potomstva...navikla sam na forumu kako stil pisanja nije
    vještina iz koje se čita stvarna poruka
    ...
    ...stvarno sam te shvatila doslovno onako kako si napisala...
    ....ja sam, hvala Bogu, od klomifena izgubila 4 kg, šteta što ga više
    nemam u terapiji....
    ....ja inače po intuiciji stalno furam neku preventivu, prehranom
    i svojim alternativnim pothvatima, stalno pijem čaj hepar plus za rad jetre od kad sam u postupcima...ovih dana kako mi se približava
    beta imam problema sa srcem na nervnoj bazi više nego inače ali srećom je tu prepisani normabelček i glupa faca koju imam od njega....
    ....čovjekove želje su te koje život čine nepodnošljivim,
    ja se samo zamislim kako bi bilo super da sam cijepljena od svojih
    želja...uostalom što je to uspjeh....kad je ionako sve Božja volja...
    ....kad mi ne ide poželim se odmoriti od vlastite "ambicioznosti",
    poželim se učiti biti neuspješna, biti prosječna i ispodprosječna...
    ...za sve su krive prve petice u školi jer ih se poslije ne možeš riješiti...
    ....postane pravilo kako sve možeš dobiti ako se potrudiš ali izgleda da ne može biti baš sve tako...pa prema tome potomstvo ili ?

Dodirko avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja ne volim kada netko tako oštro, samouvjereno i jednostrano predstavlja svoje mišljenje.... :/ a sa druge strane nismo dobili nikakvu informaciju... kakve su stimulacije bile, sa čime, koliko je bio razmak, što su doktori rekli na reakciju itd.... Želimo informaciju a ne senzaciju

I da... ovdje su ipak teme i žene koje žele djecu... i teško je razumjeti nikoga tko decidirano kaže da ne želi djecu iz bilo kojeg razloga.

Da, lstimulacije, punkcije i ostali zahvati su opasni, i svatko ima pravo odluke ali post mi je kompletno malo previše grub.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

matrixx, uf, bas mi je zao za sve to sto ti se dogodilo, stvarno si dokaz koliko hormonska terapija moze biti invazivna po zdravlje zene.

Ipak, koliko su sve te boljke koje si navela direktna posljedica hormonske terapije, a koliko samog stresa koji IVF nosi sa sobom? I meni je nakon 1. stimuliranog IVF-a otkriven Hashimoto (hipotireoza), a i povisio mi se i FSH. No ja nekako nisam to dovodila u vezu direktno s hormonima, vise sa stresom koji se nagomilao posljednjih godina, a vezan je i uz IVF. A otkrilo se da sam i genetski podlozna hipotireoizmu. Vjerujem da mi je i FSH genetski uvjetovan, a i njega nekako povezujem s nagomilanim stresom mada mi se cini da nisam procitala da mu je to uzrok, to se meni cini - onako intuitivno. U nazad 4 godine, udebljala sam se nekih 5 kilograma, ne vjerujem ni da je to direktna posljedica hormona, prije ce biti da sam ih skupila lezanjem i nalezavanjem i mirovanjem i klopanjem u iscekivanju beta. Istina je da se tjelesna masa tijekom postupka moze povecati i do nekoliko kilograma, ali mislim da je to vise nakupljanje tekucine u tijelu i to bi se nakon kojih mjesec do dva nakon postupka trebalo izbalansirati, zar ne?
    Nije da minoriziram los ucinak hormona ali ne vjerujem da su direktno oni krivci za sve boljke nakon IVF-a. A s dr. strane ta ista hormonska terapija je mnogim zenama omogucila majcinstvo te ih samim time ucinila zdravijima u odnosu na nerotkinje koje su podloznije tj. nose veci rizik za određene bolesti. Milijun puta puta sam procitala na ovim nasim stranicama da nista nije crno bijelo u ovom nasem filmu. I nije.

ana39 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

da se ispravim u vezi klomifena i gubljenja na težini
    ...u godini dana sam imala dvije klomifenske terapije i
    jedan IVF s Gonalima..moji kilogrami se obično tope kada
    "izgaram" emotivno i psihički pa se ne bih zaklela na utjecaj
    čiste terapije već na sve ono što ide oko nje...
    ...isto tako, već sam pisala o divnim osjećajima, koji eto nastupaju
    čak i nakon neuspjeha, duševno i emotivno bogatstvo zbog proživljavanja ovih postupaka,
    daleko je više koristi nego lošega što akumuliram...
    ....moje zdravlje je u mojoj glavi i zahvaljujući MPO sve sam jača...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo, da se nadovežem - dobivanje kila nakon postupka je, na žalost, vrlo često, ali uglavnom jako prolazno - moj prosjek je po 5 tijekom stimulacija, ali uglavnom sve bi to splasnulo 15 dana nakon negativne bete. Za usporedbu, u trudnoći sam dobila 8 kg. Treba pokušavati biti što više fit, a i svjestan rizika - ono "informirani" izbor. Ovaj post nisam shvatila kao nešto negativno i sl. - radi se o osobnom iskustvu, "ja" poruci o mogućim posljedicama stimulacije, a svjedok sam i toga kako ipak veći broj žena nema takvih problema, pa i ovi koje sam ja imala čine mi se ipak rjeđi u odnosu na to kako prođe većina. Meni je najgore od svega što sam u IVF-u prošla došlo od relativno neškodljivog klomifena (taj dolazak hitne) i od kombinacije aspirina i nesteroidnih antireumatika koji pijem kad dobijem mengu (stravičan gastritis), osim neovuliranja po par mjeseci i jedne hiperstimulacije. Ima žena koje prođu gore, ima ih koje prođu lakše, većina nema trajnih problema, ali znaju koji put ostavit hormoni posljedice na štitnjači, iako je teško reći što je došlo od IVF-a, što od godina jer kad krene perimenopauza i menopauza ne može se jednoznačno reći - to je od toga. Za svaki slučaj malo pojačati kontrole i informirati se i dodatno (forum, pitanja i potpitanja MPO-ovcima i drugi izvori) bi bila moja preporuka.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Matrixx, možda bi rješenje za vas, ako su postupci još uopće opcija o kojoj razmišljate, bio pravi produljeni protokol, ovakav kakav rade u Mariboru, s 2-3 mjeseca antibebi, pa onda duga supresija, pa tek onda stimulacija, jako pažljiva? Maribor je klinika koja baš ide ciljano na to da ima što manje HS-a (hiperstimulacije). Ovo je samo jedna ideja... Iako, i uz takvu stimulaciju moguća je hiperstimulacija i događala se, ali ne bi možda bila tako jaka.
    Hvala ina na savjetima, ali nema šanse da ja više uzmem nikakav hormon. Endokrinolog je rekao da mi je narušena osovina hipotalamus- hipofiza, i da svako uzimanje bilo kojih hormona može ponovo destabilizirati situaciju. Uzimala sam progesteron za imitaciju ciklusa (dobila bi blago krvarenje od pola dana umjesto menstruacije), ali mi je on i to ukinuo, jer mi svaki hormon dodatno djeluje na supresiju osovine hipotalamus- hipofiza. A s tim se nije igrati. Za mene je to gotova priča, i veliko olakšanje.

Osjećam se ženstveno, privlačno, zaljubljeno, ispunjeno, sretno i bez djece. Ne treba mi da se potvrđujem ni sebi ni drugima. Sigurno je lijepo imati djecu, ali lijepo je i ne imati, ako čovjek zna uživati u životu.

Najveći pritisak mi je stvaralo društvo koje kaže da žena nije žena bez djeteta, da je njen život bez djeteta bezvrijedan, da je ljubav prema djetetu najveća i najplemenitija ljubav, da su oni bez djece jadnici jer ih ne mogu dobiti, ili sebičnjaci jer ih ne žele. Treba ih žaliti ili prezirati, ali su u svakom slučaju bića niže vrste. E, pa, nije tako. Ja sam sretna bez djece, i nisam to umislila. Sretna sam jer mi je bolje, jer opet spavam, kao da sam se ponovo rodila.

Sretna sam sa svojim malim nećacima, tek sada mogu uživati u njima kao da su moji. Prije sam bila ljubomorna na svoju vlastitu sestru, i svaka njena trudnoća za mene je bila težak udarac. Sada više nisam ljubomorna, sretna sam zbog svih mama i sve djece na ovom svijetu, i osjećam se dijelom toga, iako nisam konkretno na svom tijelu to doživjela, ali mi taj osjećaj nije ostao stran. Bliskija sam sa sestrom i njenom djecom, kao da sam ih ja rodila. Ne osjećam se uskraćeno. Imam još i slobodu, što isto nije loše (tek učim to cijeniti). Nešto izgubiš, nešto dobiješ. Tako je to.

Moguće je biti sretan na bezbroj načina.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj matrixx prvotno napisa
    Osjećam se ženstveno, privlačno, zaljubljeno, ispunjeno, sretno i bez djece. Ne treba mi da se potvrđujem ni sebi ni drugima. Sigurno je lijepo imati djecu, ali lijepo je i ne imati, ako čovjek zna uživati u životu.

xxx

Sretna sam sa svojim malim nećacima, tek sada mogu uživati u njima kao da su moji. Prije sam bila ljubomorna na svoju vlastitu sestru, i svaka njena trudnoća za mene je bila težak udarac. Sada više nisam ljubomorna, sretna sam zbog svih mama i sve djece na ovom svijetu, i osjećam se dijelom toga, iako nisam konkretno na svom tijelu to doživjela, ali mi taj osjećaj nije ostao stran. Bliskija sam sa sestrom i njenom djecom, kao da sam ih ja rodila. Ne osjećam se uskraćeno. Imam još i slobodu, što isto nije loše (tek učim to cijeniti). Nešto izgubiš, nešto dobiješ. Tako je to.

Draga matrixx, drago mi je i sretna sam zbog tebe i ja sam se tako osjećala i razumijem te 100% (ali je onda kod mene slučajno ispalo ovako kako je, vjerovala mi sada ili ne, ali emotivno sam prihvatila sasvim da je to to, da nećemo imati (barem biološke) djece)! Ako je to tvoja konačna, (a i ako nije, nije sada u ovom trenu važno), čestitam ti na njoj, dobro je imati "closure". Želim ti sve najbolje i šaljem pozdrav ! Ostaj zdravo i veselo!

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Draga ina, sretna sam što si me razumjela. To mi puno znači.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

I drago mi je da ti je nakon svega stiglo prekrasno iznenađenje!

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj pčelica2009 prvotno napisa
    Za prvu ruku Matrixx,dok se ne oporaviš i fizički i psihički,pokušaj sa čajem od vrkute-ja ga pijem i dobar je za jajnike i njihovu funkciju.Ti ćeš znati sama najbolje kako ćeš dalje i da li ćeš.Drži se i sretno
    Vrkuta mi već raste iz ušiju odlična biljka za jajnike. Kao i matična mliječ, propolis, valerijana, akupunktura, soja, laneno ulje, makrobiotika...
    Thanks

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ici, možeš li mi reći zašto te moj prvi post u početku naljutio? Zahvaljujem na iskrenosti i otvorenosti.

Osjećam da sam nečim iziritirala neke članove foruma, a ne znam točno čime. Jesam li pogodila u neku osjetljivu točku, nitko ne želi govoriti o komplikacijama? Nisam se dobro izrazila, nisam bila dovoljno jasna?

Možda vas je pogodila težina moje priče? Bilo bi mi drago znati (priznajem, malo su me neke reakcije iznenadile i šokirale)
    Ma naljutio me jer si pogodila točno u sridu barem što se mene tiće!
    Kasnije kad sam malo razmislila o svemu šta si pisala shvaćam da si u pravu barem s mog stajališta.
    Većina nas na forumu misli i radi samo za djecu(ja sam nekako uvik bila s rezervom i neko vrime me mučilo to zašto ja ne osjćem toliku želju za djetetom kao neki drugi,a onda sam shvatila da djete ne želim pošto poto nego ga želim dočekati zdrava i psihički i fizički (bez uvrede ikome)a mislim da je to i razlog tvog odustajanja iako mi se post činio da će biti previše sastavljen s vjerske strane i da češ previše filozofirati i pametovati pogotovo s nazivom "umjetna"
    Shvatila sam poantu i u pravu si.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj Dodirko prvotno napisa
    Ja ne volim kada netko tako oštro, samouvjereno i jednostrano predstavlja svoje mišljenje.... :/ a sa druge strane nismo dobili nikakvu informaciju... kakve su stimulacije bile, sa čime, koliko je bio razmak, što su doktori rekli na reakciju itd.... Želimo informaciju a ne senzaciju

I da... ovdje su ipak teme i žene koje žele djecu... i teško je razumjeti nikoga tko decidirano kaže da ne želi djecu iz bilo kojeg razloga.

Da, lstimulacije, punkcije i ostali zahvati su opasni, i svatko ima pravo odluke ali post mi je kompletno malo previše grub.
    Navela sam dosta informacija i dosta konkretnih detalja.
    Nisam htjela proizvesti senzaciju.
    "Oštro, jednostrano i samouvjereno"- možda, nisam savršena, ali nemam se namjeru opravdavati.
    "Post mi je previše grub"- previše grubo je bilo moje iskustvo, pa ni njegov opis ne može biti puno bolji (iako sam prenijela samo mali djelić onoga što sam beskrajno dugo proživljavala). Mislim da se ne trebam opravdavati zbog grubosti vlastitog iskustva.

Nisam htjela iznositi previše detalja, jer onda sve skupa izgleda još gore (realističnije). Nisam nikog htjela prepasti.

Ovdje nitko ne smije izustiti da ne želi djecu? Zašto te to tako duboko vrijeđa? Ja ne mogu imati djecu, i endokrinolozi su me upozorili na opasne posljedice koje bi ponovni pokušaj mogao imati za mene.
    I, ne osjećam se sposobnom za to, zbog zdravstvenog i psihičkog stanja. Ne vidim zašto bi ta moja izjava bilo koga vrijeđala.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Vidim da ti nisam dobro objasnila:
    Točno u sridu mislim baš to kad pomoslimo u datom momentu da možda i ne želimo sve ovo viliku borbu sa malom šansom za uspjeh(barem u našem slučaju) i možda se i u meni krije osjećaj da sam spremna se suočiti sa tim da neču imati djecu i da je to jednostavno tako.Teško je kad pročlitaš svoje misli u tuđem postu i ljutnja je jednostavno obrambeni mehanizam!

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ici, hvala na iskrenom odgovoru.

Tema je prekompleksna, i teško je sve iznijeti u jednom postu. Pokušala sam biti što jasnija, ali to nije jednostavno. Kako opisati teško i dramatično iskustvo, a da ne zvuči teško i dramatično?
    Nisam vjerski fanatik , ne idem u crkvu, ali vjerujem u Boga. I nemam ništa protiv "umjetne", bez obzira na svoje iskustvo.

Samo, bilo bi mi drago da svi budu upoznati sa rizicima, i da se u to ne upuštaju zbog pritiska društva i obitelji, nego radi sebe.

Držim da je korisno "pročistiti" vlastite motive. Onda je svaki ishod pozitivan. I neuspjeh je uspjeh, ako iz njega nešto naučimo, pa makar to što trebamo promijeniti u idućem pokušaju.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Draga ici, shvatila sam te odmah, ono je bio odgovor za Dodirka.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj ici prvotno napisa
    Vidim da ti nisam dobro objasnila:
    Točno u sridu mislim baš to kad pomoslimo u datom momentu da možda i ne želimo sve ovo viliku borbu sa malom šansom za uspjeh(barem u našem slučaju) i možda se i u meni krije osjećaj da sam spremna se suočiti sa tim da neču imati djecu i da je to jednostavno tako.Teško je kad pročlitaš svoje misli u tuđem postu i ljutnja je jednostavno obrambeni mehanizam!
    I sama sam se dugo tako osjećala, htjela sam drugačiji život umjesto obilaženja doktora, ali me nešto tjeralo da idem do kraja. I otišla sam do kraja. Samo, za nekoga je taj kraj dijete, a za nekoga nešto drugo.

Suočiti se s tim da možda nikada neće imati djecu, za ženu to nije lako, ali nakon toga je puno lakše. Prestane se mučiti. Nekima je to suočavanje donijelo dijete, jer su se oslobodile pritiska. Meni je to donijelo mirniji i zadovoljniji život.
    Svatko na kraju pronađe svoj put.

rikikiki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Najveći pritisak mi je stvaralo društvo koje kaže da žena nije žena bez djeteta, da je njen život bez djeteta bezvrijedan, da je ljubav prema djetetu najveća i najplemenitija ljubav, da su oni bez djece jadnici jer ih ne mogu dobiti, ili sebičnjaci jer ih ne žele. Treba ih žaliti ili prezirati, ali su u svakom slučaju bića niže vrste. E, pa, nije tako. Ja sam sretna bez djece, i nisam to umislila. Sretna sam jer mi je bolje, jer opet spavam, kao da sam se ponovo rodila.

Nešto izgubiš, nešto dobiješ. Tako je to.

Potpuno se slažem s tobom, drago mi je da uviđaš svoju situaciju i ne srljaš grlom u jagode, a i da si se pomirila sa situacijom. Mislim da je prejaka želja potencijalna opasnost da si žena ugorzi zdravlje. Vidim da su se curke malo počele otvarati ovdje na forumu ...
    Moja dijagnoza je takva da mi ne daje previše nade, a od kada znam za nju prošle su dvije godine, a to mi je bilo dovoljno vremena da se i ja pomirim sa time da bebice možda (vjerojatno) neće biti. Obzirom da me svaki novi neuspjeh sve jače pogađa, odlučila sam da ću probati još svega tri-četiri puta (otprilike još godina dana) i onda odustajem. 34. je na pragu ... mislim da su ovo lijepe godine koje slijede i želim ih proživjeti punim plućima!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Matrixx, rikikiki, !

Ne znam hoće li se neki od hrv. foruma koji se dotiču neplodnosti ikad formirati tako da ima i podforum podrške za parove/žene koje su odustale ili blizu te odluke. Ne znam koliko je to još živo, ali na Fertility Friendu je (bio) takav podforum i skroz je (bio) OK i životan, na njemu su uglavnom žene koje izmjenjuju iskustva nakon donesene odluke u tome nalaze smirenje i sreću i hrabre se na tom putu i izvješćuju o svojim uspjesima i lijepim doživljajima. Tamo sam i ja neko vrijeme lurkala.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Draga rikikiki,
    žao mi je zbog tvoje dijagnoze, ali vidim da se imaš snage suočiti s tim. Plan ti je dobar, svakako vrijedi još pokušati, ako imaš snage i volje, samo naprijed. Svaki ishod je pozitivan, ako je na kraju čovjek sretan i zadovoljan s onim što ima (ili što mu je dao Bog, tko vjeruje u njega).

Želim svima reći da je moguće biti sretan i bez djece. Prije nekoliko godina to nisam ni mogla zamisliti da ću reći. Bila sam tvrdoglava, čvrsto odlučila da ću dobiti dijete, pa makar išla i na kraj svijeta (išla sam sve do Praga). Bila sam uvjerena da ću uspjeti, nisam dopuštala sebi da posumnjam u to, jer sam mislila ako čvrsto vjerujem, onda ću uspjeti.

Iskustvo je neprocjenjivo blago.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Matrixx, rikikiki, !

Ne znam hoće li se neki od hrv. foruma koji se dotiču neplodnosti ikad formirati tako da ima i podforum podrške za parove/žene koje su odustale ili blizu te odluke. Ne znam koliko je to još živo, ali na Fertility Friendu je (bio) takav podforum i skroz je (bio) OK i životan, na njemu su uglavnom žene koje izmjenjuju iskustva nakon donesene odluke u tome nalaze smirenje i sreću i hrabre se na tom putu i izvješćuju o svojim uspjesima i lijepim doživljajima. Tamo sam i ja neko vrijeme lurkala.
    Baš sam ja htjela nešto takvo predložiti, nisam znala da to postoji. Hvala ina, puna si dobrih ideja i savjeta!

nadda avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Kao prvo matrixx doista mi je teško vidjeti što si sve prošla i hvala što si to napisala jer treba čuti i loše stvari,a ne samo dobre i shvatiti što si htjela reći jer ja te u potpunosti shvaćam,tvoj strah nakon svega da uopće razmišljaš o IVF -u.Naravno,kao i u svemu,sve je individualno pa tako ,hvala Bogu,ti si rijedak slučaj.Želim ti svu sreću,da potpuno ozdraviš i nakon toga da ti dijete dođe kao neočekivani poklon.
    A što se tiče HS i PCO,ja sam bila u dugom protokolu i imam PCO,dr. me je upozorio na HS i ona se pojavila i prije punkcije ,16 JS od čega se 12 oplodilo i danas moji maleni imaju 14 mjeseci,ali završila sam u bolnici HS je došla do takvih srazmjera(naravno trudnoća ju je još razbuktala) da sam došla u bolnicu sa stomakom kao pred porod,nisam mokrila,jedva disala i tada u bolnici mi je bilo tako loše da me nije u tim momentima bilo ni briga jesam li trudna niti sam mislila na to.Ali čim je postalo malo bolje i kad su mi izvadili betu :D :D :D .
    I bez obzira na to da nisam zatrudnila ponovno bi išla kao što su i neke žene,sad se sjetih kikić prošle nekoliko puta HS,a i ona danas ima svog anđela.
    Čudni su putevi žene moje,svih nas,poredajte nas 100 sa potpuno istom terapijom i kod svih će biti drugačije ,jednostavno,svako ima svoj put koji treba slijediti i poštovati.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

[quote="matrixx"]
    Citiraj Dodirko prvotno napisa

Ovdje nitko ne smije izustiti da ne želi djecu? Zašto te to tako duboko vrijeđa? Ja ne mogu imati djecu, i endokrinolozi su me upozorili na opasne posljedice koje bi ponovni pokušaj mogao imati za mene.
    I, ne osjećam se sposobnom za to, zbog zdravstvenog i psihičkog stanja. Ne vidim zašto bi ta moja izjava bilo koga vrijeđala.
    Pa ovaj je forum prijatelj djece i zove se Roda...znači za pretpostaviti je kakvi stavovi i mišljenja ovdje vladaju što ja također podržavam.

Podržavam i divim se svakoj ženi koja prođe MPO jer majčino srce i želja je odista velika...

A vrijeđanje? pa ne bih to tako nazvala..ovdje sve žene imaju svoj zajednički san..a nitko ne voli da im remetiš snove...

Tebi se divim što si eto pronašla svoj mir u čem god da radiš, živiš i spoznala stvari koje kako ti kažeš nisu samo djeca u životu..

To se zove svojevrsna katarza u ženi...mislim da smo sve mi ovdje (velika većina ovdje) još pod velikim dojmom i pristunosti 'instinkta prirode' i ' želje za vlastitim potomstvom' te odista ne razumjemo ovakve stvari.

Gdje bi došla da se ponovno ponavljam i pišem kako sam rađala mrtvo dijete i koje šokove i traume mi je taj porod ostavio u psihi.. Tog dana kada sam ga rodila..mužu sam rekla...želim dijete više nego ikada, i da mi se 10 puta ovo isto dogodi ...ja bih ponovno 11 put bila trudna..

Znaš, veliko je srca jedne majke.. u njega puno boli i tuge stane od mrtvorođenčadi, izgubljenih trudnoće, patnji oko MPO, neplodnosti, steriliteta... i dalje i više i dublje....

Ali ne..... mi i dalje se kopljem borimo protiv vetrenjača... da li smo Don Kihot ili ne? mislim da će vrijeme pokazati

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Tako je mačkulina, radujem se zbog tebe!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sigurno je lijepo imati djecu, ali lijepo je i ne imati, ako čovjek zna uživati u životu.
    Potpisujem. I potpisujem rikikiki.

Ali nisam primijetila da je netko ovdje osudivao odluku o neimanju djece vec su se cure nasle zatecene prvim postom od matrixx. Ne treba zaboraviti da se velika vecina forumasica s ovog PDF-a upravo pika ili se sprema na pikanje (hormonskom terapijom) pa ovaj topic ne djeluje bas motivacijski ali to mu valjda i jest svrha.

nadda avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Priroda čovjeka je takva da se odupire ako mu netko govori nešto što ne želi čuti,ali nemojmo shvaćati matrixx osobno nnego kao još jedno iskustvo iz kojeg možemo nešto izvući pozitivno,nešto što nas može upozoriti na neke posljedice,ali naravno uza sve to živiti i nastojati ostvariti svoj san jer ona je spletom okolnosti svoj cilj promijenila ,a to ne znači da bi to trebao itko od nas.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Fritulice, očito treba odvojiti jedan forum sa strane za ovakve "izgubljene slučajeve". Da ne remetimo ove što jurišaju naprijed.
    Ipak, imala sam potrebu upozoriti, radi prevencije, na dodatni oprez i dodatno informiranje, iz dobre želje i suosjećanja za sve žene u postupcima, jer sam i sama bila duboko u tome.

Znam da su svi ovdje dobro informirani, ali isto tako znam dosta žena koje su "zaradile" trajne zdravstvene probleme, a neće se nikada ovdje javiti. Ipak, moje je da govorim o sebi, a ne o njima.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Matrixx, ženo, mogla bih potpisati skoro pa sve (osim specifičnosti tvojih zdravstv. komplikacija) i ja sam prošla tu katarzu i smirenje i sjećam se kako je dobro kad dođe pomirenje, kad uživaš u djeci, u prirodi, u životu, najiskrenije uživaš u sreći drugih (bez obzira jesu li s ovog PDF-a ili ne), sretna i pomirena, ženstvena, želju za majčinstvom otpustiš jer ne možeš drugačije, samo ne znam to tako lijepo napisati. Znam da je to sretan trenutak, pretpostavljam da sam ga dobro ovako "na hladno", iz virtualne udaljenosti, prepoznala kod tebe, i zato ti na njemu čestitam. Ali, taj trenutak se ne može požuriti, on dođe sam, preplavi te, baš kao što ona pjesma pjevau - you can't hurry love. Jedan od mojih motoa tih dana je bio film Mediterraneo i ona posveta na kraju - per tutti coloro che hanno scapatto (u stilu posvećeno svima onima koji su pobjegli, odustali). I za to treba snaga, koliko i za nastavak. Pretpostavljam da se neće Roda širiti tako da udomi takvo nekakvo mjesto, možda se može nešto tako osmisliti na forumu Beta, ali postojalo ili ne, to ne znači da su takve žene same i imaju svoje "sestre", negdje u toplini ovog virtualnog mraka. Evo, kad sam to sve ogolila, da objasnim da je kod nas je MM bio taj koji to nije tako mogao doživjeti i na kraju je bio motivator za postupke i na kraju je dijete i došlo iz postupka, na koji sam išla skoro pa bez ikakve nade ili očekivanja. Cure, svima sve najbolje na našim različitim putovima, a nikad ne se ne zna kad će se čiji putevi možda i sresti !

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ina, prekrasno si to opisala! to je upravo taj osjećaj lakoće i pomirenosti!
    I ja volim "Mediteraneo". "Pjesma posvećena svima koji su odustali..." -ti si pjesnička duša

I drago mi je susresti svoje "sestre" u ovom "virtualnom mraku", dobro si me prepoznala i osjetila

Sve smo mi sestre, neke sa djecom, neke bez njih, a nitko ne zna što donosi sutra...

Lijep pozdrav svima i laku noć!
    (Idem ujutro sa MM obrezivat masline, moram se naspavati, zjev!)

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Fritulice, očito treba odvojiti jedan forum sa strane za ovakve "izgubljene slučajeve". Da ne remetimo ove što jurišaju naprijed.
    Ma nisu to izgubljeni slucajevi, ako jesu i ja sam jedan od njih. Iako jos uvijek jurisam naprijed jer mi je takav plan. U toj sam fazi ako me kuzite.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Samo naprijed, žene drage, svima, ja navijam za vas u svim smjerovima - from and to, a nema "izgubljenih", ne u mojim očima !

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

Matrixx, ženo, mogla bih potpisati skoro pa sve (osim specifičnosti tvojih zdravstv. komplikacija) i ja sam prošla tu katarzu i smirenje i sjećam se kako je dobro kad dođe pomirenje, kad uživaš u djeci, u prirodi, u životu, najiskrenije uživaš u sreći drugih (bez obzira jesu li s ovog PDF-a ili ne), sretna i pomirena, ženstvena, želju za majčinstvom otpustiš jer ne možeš drugačije, samo ne znam to tako lijepo napisati. Znam da je to sretan trenutak, pretpostavljam da sam ga dobro ovako "na hladno", iz virtualne udaljenosti, prepoznala kod tebe, i zato ti na njemu čestitam. Ali, taj trenutak se ne može požuriti, on dođe sam, preplavi te, baš kao što ona pjesma pjevau - you can't hurry love. Jedan od mojih motoa tih dana je bio film Mediterraneo i ona posveta na kraju - per tutti coloro che hanno scapatto (u stilu posvećeno svima onima koji su pobjegli, odustali). I za to treba snaga, koliko i za nastavak. Pretpostavljam da se neće Roda širiti tako da udomi takvo nekakvo mjesto, možda se može nešto tako osmisliti na forumu Beta, ali postojalo ili ne, to ne znači da su takve žene same i imaju svoje "sestre", negdje u toplini ovog virtualnog mraka. Evo, kad sam to sve ogolila, da objasnim da je kod nas je MM bio taj koji to nije tako mogao doživjeti i na kraju je bio motivator za postupke i na kraju je dijete i došlo iz postupka, na koji sam išla skoro pa bez ikakve nade ili očekivanja. Cure, svima sve najbolje na našim različitim putovima, a nikad ne se ne zna kad će se čiji putevi možda i sresti !
    neželim osjetiti taj trenutak ,ne zbog okruženja i ustaljenih mišljenja da je zena bez djece manje vrijedna jer tuđim mišljenjima odavno nepodliježem .Neželim ga osjetiti jer nisam potpuna bez ove borbe u kojoj sam,prazna sam bez toga.Nezelim ni grubo zvučati ako kazem da imam ljubavi dovoljno za muza i još jedno biće....,,
    jednostavno ja još nisam spremna za to da odustanem ....da želju za majčinstvom otpustim....a svatko od nas ima pravo na izbor

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Laky, iz mog iskustva nije bilo razloga za tugu, jer ako dođe, nije , nego je , oslobađajuće je. I to ne dolazi skroz voljno, nego dobrim dijelom samo od sebe, a stvari idu "fazasto", "procesno". Dio toga je i u sreći, nekome će loptica pasti ovako, nekome onako, dobar dio jest i u upornosti, ali dio toga ostaje stvar sreće (barem zasad, dok ne skuže dr-ovi skroz tajnu implantacije embrija). Da parafraziram još jedan film: Life is like a box of chocolates, you never know what you're gonna get. A vjerojatno je u tome i dio čara. Ne znam koliko se ovi postovi kuže, u stvari. Samo sam htjela poručiti da pomirenje ne mora nužno biti tužno (za svakoga).

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Samo naprijed, žene drage, svima, ja navijam za vas u svim smjerovima - from and to, a nema "izgubljenih", ne u mojim očima !
    Potpisujem.

Osoblje foruma Kadauna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

već sam jučer napisala svoj dio priče i odgovor, ali je komp nešto zezao pa nije postano.

ALI, MATRIXX (--> nije dopušteno koristiti velika slova )))))) hvala ti na iskustvu, hvala na upozorenjima..... I mislim da nije loše slušati i "drugačija" iskustva ma koliko bolna, neugodna i neprihvatljiva nama bila.

Ono što mene na "Rodama" ponekad stvarno izluđuje je netolerancija,...... Stalno s jedne strane tražimo razumijevanje za nas, za naše priče i slučajeve a s druge strane su neke od nas potpuno netolerantne.

Pa što ako je Matrixx napisala "umjetna", pa što ako je Matrixx napisala velika slova (nisam osjećala da se dere na mene ))) čemu cijela hajka na nju?

Sve smo mi različite i mislim da je GURU INA vrlo dobro opisala koliko se mi razlikujemo po svemu. Stoga tolerirajmo i drugačija mišljenja i sretna sam što su se neke cure "otvorile", jer nije sve uvijek divno, krasno, bez posljedica.

Uglavnom smo sve tu radi bebe, no ako je netko za sebe odlučio da ne želi dijete po svaku cijenu, mislim da to bar moramo poštivati.

Svima dobro jutro i ugodan dan,

K.

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Cure, svima sve najbolje na našim različitim putovima, a nikad ne se ne zna kad će se čiji putevi možda i sresti !
    Potpisujem inu33! Ako ikada na ovom portalu bude kreiran forum podrške za one koji su odustali od ove naše borbe, jednako ću ga od srca podržavati, kao što podržavam i one koji se bore i jurišaju naprijed....

Ništa u ovom životu nije jednoznačno. Razumijem one koji bi po svoje dijete otišli "na kraj svijeta" (i ja sam jedna od njih). Isto tako, razumijem i da je netko odustao i pronašao svoju sreću i ispunjenje na neki drugi način. I da....koliko god to nekome bilo teško za shvatiti,"nikad se ne zna kad će se čiji putevi možda sresti"...

MMK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Matrixx hvala ti što si svoje iskustvo podjelila s nama.
    Želim ti svako dobro i sreću u budućnosti.
    Ina takođe.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Evo, moram se dopisati medju one koje ne mogu glavom kroz zid, mislim da je to ova nasa posljednja kalvarija oko pasosa najbolje pokazala...

No, nije to samo zamor materijala. Moj se preokret desio prilicno davno, ima tome skoro 3 godine, kad sam shvatila da me (uzaludna) borba boli i puno kosta. Morate zivjeti u BiH da biste mogle shvatiti svu bezizlaznost s kojom se suocite kad krenete u borbu protiv neplodnosti. Mi ne mozemo u prirodnjake iz ciklusa u ciklus, mi ne mozemo probati jednu pa drugu pa trecu kliniku, a da ne kosta previse - i puta i novaca i slobodnih dana. Kod nas nema punkcija prije posla ili na pauzi... Onda svaki ciklus, svaka menga kosta jos vise, jer shvatite da vrijeme neminovno klizi. U takvoj situaciji mozete ocajavati, dici kredit za x postupaka dok lova ne iscuri ili se pomiriti.

Meni je homeopatija pomogla da se pomirim, da muza i brak, a prije svega svoje zdravlje, mentalno i fizicko stavim na pravo, citaj prvo mjesto. Moj je mir nesto drugaciji od Ininog - ja nisam osjetila da mogu prihvatiti neimanje djece, meni je negdje duboko, duboko kristalno jasno da nase dijete ceka na nas. A da bi doslo, mi moramo biti dobro, moramo biti sretni i dok cekamo, mi moramo zivjeti i do tada i treba da budemo sretni - a zasto ne bismo bili?! Imamo zdravlje, divnu porodicu i najvaznije - jedno drugo.

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

wewica draga moja napisala si upravo ono što je u mojoj glavi, upravo ono što bih i ja sama rekla.

ana39 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

bit ću prva sestra koja će s potpunim poštovanjem i
    suosjećanjem pomaziti onu ženu koja nam povjeri svoje odustajanje...prije svega zbog puta koji je ta žena prošla, svih njenih osjećaja i konačno zbog sućiti zbog neuspjeha...
    ...neka se snaga vibranja i hopsanja na ovom forumu pokaže i onda kada nije nova nada na vidiku i kada jedna od nas napušta svoje snove jer ih jednostavno ne može zadržati kao što u jeseni listopadna stabla ne mogu zadržati svoje listove nego ih u svoj svojoj ljepoti i raskoši boja vjetar raznosi (a iz nastalog humusa iduće sezone nastaje snaga za neke druge i tuđe snove...)
    na forumu nas ima zbilja različitih, jednom je netko rekao da je to naše bogatstvo i zbilja je, a naše otvaranje i viđenje života ogoljenog neka nikome ne bude zastrašivanje, ipak smo mi velike cure...hrabrice

ja sam u 41 i ako me ne pregazi tramvaj pregazit će me vrijeme...
    ...moram računati i na listopad a do tada ćemo se veseliti proljeću koje samo što nije...puse svima

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

drage forumašice,
    moram priznati da sam vam se počela diviti onog dana kada sam imala svoj 3. AIH, opet neuspješan nažalost, ali tako bolan, užasan, da sam se onesvjestila i provela par dana u bolnici. Hiperstimulacija rekoše, ne znam, ali sada vidim vaše žrtve, bol koju prolazite, bol koju poričete, bol na koju ste oguglale, vidim tu želju, veliku, lijepu, strašnu, izgarajuću, osjetim kroz vaše postove racionalnost koju ste stekle, emotivnost koju vješto kontrolirate, i zaista mi je bitno što na Rodi imam priliku vidjeti to sve.
    Al priznanje da više ne ide, da se ne može tako, također treba poštovati, jer ne odriče se nijedna ideje da želi da ima dijete, već načina koji sebi može emotivno, i nažalost finansijski priuštiti.
    Žao mi je što ovaj forum ne podržava priče o nekim tamnim stranama kao što su abortusi, loša iskustva sa MPO, nemogućnošću dojenja, iliti hranjnjem na flašicu. Educirajmo, ali ne negirajmo ono što postoji.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj eris prvotno napisa
    Žao mi je što ovaj forum ne podržava priče o nekim tamnim stranama kao što su abortusi, loša iskustva sa MPO, nemogućnošću dojenja, iliti hranjnjem na flašicu. Educirajmo, ali ne negirajmo ono što postoji.
    Pricalo se i prica se i na ovom forumu i o takvim iskustvima, ne znam otkud suprotan zakljucak.
    Mozda ipak treba provesti malo vise vremena citajuci i druge topice aktivno da se do takvih informacija dodje.

Abortus je specificna tema o kojoj one koje takvo iskustvo prodju nerado pricaju, a dolazile su ovdje (na Rodin forum) i cure koje su trazile savjet gdje ga obaviti - savjet su i dobile.
    Losa iskustva s MPO se svakodnevno iznose - dovoljno je citati postove cura iz Sarajeva. Doduse, valjda zavisi i kako ko definise lose iskustvo, te da li sa sobom ponese ogorcenost.

Sto se nemogucnosti dojenja tice, Rode bar rade na edukaciji, a savjete o koristenju adaptiranog ionako mogu dati samo pedijatri - no, oni se ovdje ne okupljaju. Pored tolikog broja foruma i stranica na kojima se mogu naci tudja iskustva s koristenjem adaptiranog mlijeka, ne vidim svrhe insistirati da se i na Rodi vise pise o tome. U svakom slucaju, ovo nije podforum za te namjene.

iskreno se nadam da ces cim prije imati priliku docekati svoju bebicu i podijeliti roditeljske dvojbe s ostalim suborkama koje su sada ponosne mame

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Wewa, ja možda nisam napisala 2000 i nešto postova, ali sam pročitala toliko toga ovdje, ne samo na potpomognutoj, već i na drugim podforumima, tako da ono što sam navela nije neosnovano.
    Ok je to što kažeš, ovaj forum promiče trudnoću, djecu, dojenje, to poštujem i pristala sam biti dio toga
    Neki ljudi imaju različita iskustva, stavove i želje, pa neka nam kažu. Mudar od svakog nauči nešto, a kao što jedna reče na ovoj temi: Mi smo menadžeri svojih MPO, pa mi i odlučujemo, niko nikoga ne tjera ni na šta.

marči avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj wewa prvotno napisa
    Citiraj eris prvotno napisa
    Pricalo se i prica se i na ovom forumu i o takvim iskustvima, ne znam otkud suprotan zakljucak.
    Mozda ipak treba provesti malo vise vremena citajuci i druge topice aktivno da se do takvih informacija dodje.

Abortus je specificna tema o kojoj one koje takvo iskustvo prodju nerado pricaju, a dolazile su ovdje (na Rodin forum) i cure koje su trazile savjet gdje ga obaviti - savjet su i dobile.
    Losa iskustva s MPO se svakodnevno iznose - dovoljno je citati postove cura iz Sarajeva. Doduse, valjda zavisi i kako ko definise lose iskustvo, te da li sa sobom ponese ogorcenost.

Sto se nemogucnosti dojenja tice, Rode bar rade na edukaciji, a savjete o koristenju adaptiranog ionako mogu dati samo pedijatri - no, oni se ovdje ne okupljaju. Pored tolikog broja foruma i stranica na kojima se mogu naci tudja iskustva s koristenjem adaptiranog mlijeka, ne vidim svrhe insistirati da se i na Rodi vise pise o tome. U svakom slucaju, ovo nije podforum za te namjene.

iskreno se nadam da ces cim prije imati priliku docekati svoju bebicu i podijeliti roditeljske dvojbe s ostalim suborkama koje su sada ponosne mame
    kad zašpotamo i zaključamo temu onda slobodno spominjite NE PODRŽAVAMO

do tada.....sve dok su rasprave pristojne i u skladu sa stavom udruge...sloboda govora je na snazi
    vezano uz tamnu stranu MPO-a koliko se sjećam takvih tema je bilo jer su i one edukatvnog karaktera, treba malo pregledati starije teme, sigurna sam da ih ima.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Nisam očekivala ovoliki odaziv na moju temu.
    Iznijela sam svoje iskustvo bez ikakvih očekivanja, a dobila sam puno toplih riječi, puno divnih misli, puno podrške.

U mojoj situaciji to mi puno znači, hvala vam od , drage moje.

Iako nisam više u postupcima, još uvijek suosjećam sa mnogim ženama koje jesu, i više od svega bih htjela da se otkrije neka puno bezbolnija i puno učinkovitija metoda (sa najmanje 90% uspješnosti ). Ne želim to za sebe, moje vrijeme je prošlo, ali boli me patnja svih žena. I radujem se svačijem uspjehu.

NISAM ZNALA ZA VELIKA SLOVA, nisam se htjela derati, već radi preglednosti teksta :? , kao u mailovima što radim, ali dobro, sad znam.

Nisam znala da se ne smije reći "umjetna", već MPO. Sad znam i to. Kužim da su žene osjetljive, i da je važna terminologija.

Rodine forume sam godinama čitala, kao i mnoge druge, ali nisam sudjelovala. Ipak, neka pravila osnovnog bon-tona su mi promakla.

Drago mi je da smo se bez obzira na početne nesporazume na kraju sporazumjele

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ana39, hvala na lijepim riječima... predivno si to napisala.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nakon svega procitanog moram priznati da mi je drago da si nacela ovu temu, ne o zdravstvenim tegobama nego o odustajanju.Meni je sa 39 godina i 5 neuspjelih stimuliranih IVF-ova jos uvijek jako tesko zamisliti da se pomirim i odustanem ali sam itekako svjesna da ce taj dan jednom mozda doci a ja ga moram docekati spremna.Poslije zadnje negativne bete mi je bilo jako tesko uopce pomisliti da kroz sve prolazim jos jednom i danima sam vagala i vagala da li nazvati doktora opet ili ne no bas kao i kod Ine ovaj put mm me molio da ne odustanemo jos, ne nakon svega sto smo prosli.Idemo dalje naravno ali do kada to jos ne znam no znam zasigurno da cu i onda kad tj ako odustanem biti podrska novim curama ovdje i na drugim forumima i uvijek rado podijeliti svoje znanje i iskustvo s drugima.Isto tako podrzavam i podrzavat cu i one koji odustanu, tj uspiju se pomiriti sa sudbinom.Sve nas je ova nasa borba, bez obzira na ishod, ojacala i oplemenila, sve smo mi ista ekipa, one koje su uspjele i one koje su odustale jer nas neizbrisivo veze sve ono kroz sto smo prosli.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj RuzicaSB prvotno napisa
    ... sve smo mi ista ekipa, one koje su uspjele i one koje su odustale jer nas neizbrisivo veze sve ono kroz sto smo prosli.
    Ovako i ja osjećam. Koji put se zezam pa ubacim onaj "Semper Fi" pozdrav od američkih marinaca jer je MPO, po meni, formirajuće i zbližavajuće iskustvo za one koji su ga prošli.

Stranica 2 od 5 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •