wewa prvotno napisa
Mozda je uvodni post sokantan, ali nije lose da se i ovakvoj temi pise.
cini mi se da se cesto previdi zdravstveni rizik koji mi - svjesno ili ne - preuzimamo kad se odlucimo na MPO. nekad ostanem zapanjena kad vidim s kojom lakocom pojedini ljekari prepisuju silne kutije klomifena, o jacim vrstama stimulacije da ni ne pricamo.
ja zaista vjerujem da mi moramo same biti svoji menadzeri kad jednom krenemo u MPO pricu: treba dobro razmisliti o broju postupaka, jacini stimulacije - naravno, bitan je odabir ljekara koji ce voditi postupak, ali planiranje i ucestalost treba uzeti u svoje ruke.
da ne bude da pametujem "naprazno" - nakon 1 AIH s klomifenom i 1 ICSI sa suprefact/gonal protokolom na sistematskom pregledu utvrdjena mi je cista na dojci, polip na endometriju i povisene masnoce u krvi, sve to po prvi put u zivotu. a nakon tog neuspjelog ICSI-ja sestra s klinike kojoj sam javila rezultat rekla je: sad odmorite, pa se cujemo za dogovor za 2-3 mjeseca. dakle, da je do njih, mi bismo mogle bez problema na 4 postupka godisnje. e ja ne bih rekla da je to pametno.