Za početak što sve imam za zadatak:
1. voćke - treba ih obrezati i premazati s onim bijelim
2. cvjeće neko ima magnolija čini mi se mogla bi bit
3. neravna travnata površina s mješavinom trave, zemlje i korova
4. vinova loza-što s njom učiniti da dobijem grožđe na jesen
5. ograda
6. moja oprema-gumene čizmice i neke rukavice - ovo sam jedino spospobna sama kupiti (možda? )
7. neku literaturu npr. vrt za neznalice ako takvo šta postoji
8. nešto bi posadila makar mrkvu i onaj paradajz s drugog topika

Od čega da krenem?

i da alat ooo alat što mi sve treba?

Usput odmah ako imate što povoljno za prodati ili pokloniti dajte javite mi se.
1. VOĆKE- premazuje ih se vapnom kako ne bi usljed temperaturnih razlika, koje znaju biti dosta velike između dana i noći, popucala kora. Obrezuje ih se pretežno prema sorti. Veoma je važno maknuti sve preguste i konkurentne grane, grane koje idu prema središti stabla i tako zaklanjaju svjetlost unutrašnjosti krošnje ( što može dovesti do truljenja). Ako je voćnjak dosta zapušten, preporučila bih ti drastično obrezivanje koje će se protegnuti na bar 3 godine. Prve godine ukloniti trule grane, one koje su preguste i najjače zapuštene grane. Druga godina je za oblikovanje krošnje i micanje unutarnjih pregustih grana, a zatim se u trećoj godini i kasnije sve dovodi na održavanje i prorijeđivanje, formiranje krošnje i sl.
2. MAGNOLIJA- nikako ju nemoj porezivati sada, bez obzita kako trenutno izgledala. Njih se porezije u jesen neposredno nakon zadnje cvatnje ( dva-tri puta godišnje, ovisno o godini i vremenu) jer još tokom jeseni formira cvjetne pupove koji se bude u proljeće za prvu cvatnju, tako da ako ju sada porežeš, nećeš imati proljetni cvat.
3. TRAVNJAK- pokušaj poravnati koliko ide, radi lakšeg košenja. Ne mora bitri savršeno ravan kao nogometni stadion, samo da nema dubokih rupa i ispupčenja.
4. VINOVA LOZA - S njom već možeš krenuti u rezidbu. Reže se na dva pupa, ostavlja se najjači izboj na tom čvoru a sve ostale konkurentske grane se režu do kraja. Ne treba ostavljati previše grana kako ne bi prebujno tjerala i time se više umorila stvaranjem novih grana nego grozdova. Tokom godine se nove suvišne mladice također trgaju da ne kradu hranu plodovima, lišće se može također djelomično rijediti, kako bi grozdovi dobili sunca, ali treba biti oprezan radi čvoraka i ostalih napadaća kojima je to otvoreni poziv na gozbu.
5. OGRADA- prema željama i mogućnostima.
6. OPREMA- obuća za blato, motika, štihaća, škare za rezanje, grablje, sadilica ( izgleda kao poveća mrkva sa slovom T na vrhu), neki tupi nožić za sitnije pljevljenje korova.
7. LITERATURE - srećom ima na bacanje. Skokni do prve knjižnice i stani pred policu sa knjigama na tu temu, vjeruj da nećeš moći odlučiti odakle početi.
8. ŠTO SADITI- mrkva je jednostavna, samo sjeme pomješaj sa pijeskom jer je sitno pa da ne posadiš pregusto ( ne može se presađivati), sadnice paradajza, paprike, patliđana isl bolje prvih godinu dvije kupi gotove, a kasnije kreni sama u uzgoj. Salata zelena je jako zahvalna, sij ju na posebnu gredicu u malim količinama i s razmakom od kojih 3-4 tjedna tako da tokom cijele sezone imaš mladu salatu, a ne da sve krene u cvijet istovremeno. Blitva je zahvalna. Posij par sjemenki na razmak od kojih 15 cm i imaš je dosta za cijelo ljeto, samo bereš vanjske listove za jelo, a mlade ostavljaš za daljnji rast i sljedeći ručak . Lućice su također jednostavne, samo ih se popika na kojih 10 cm razmaka plitko u zemlju i povremeno okopa ( sadi u kombinaciji sa mrkvom da se riješiš mrkvine i lukove muhe), imaš i mladi luk i kasnije zreli. Rotkvica je jednostavna, sij u redove ne pregusto. Mahune niske ( tzv olovke) su još jedna dobra stvar za vrt. Ne zauzimaju puno mjesta i brzo dozriju. Ja ih većinom sadim na gredicu gdje će doći rajčice, dok one počnu dozrijevati mahune su već vani i na njihovom mjestu je zelena salata. Obavezno kombiniraj različite biljke na jednoj gredici radi uštede prostora, zasjenjivanja tla kako bi se manje isušivalo i iskoristi prostor za korisno bilje, a ne korov.