-
odlazak zubaru i trudnoća
Poštovane,
čula sam okolo se priča nešto po pitanju posebne brige o zubima za vrijeme trudnoće..
Budući da planiramo trudnoću zanima me da li ima nekih stvari koje bi po tom pitanju trebala znati.
Nemam nikakvih velikih problema inače što se tiče zuba, imam samo nekoliko plombi, i to je to.
Nikada me u životu nije zub bolio... pa bi se htjela pripremiti da znam što me čeka.
Kakva su vaša iskustva po tom pitanju?
hvala vam puno!!
-
Ako redovito ideš stomatologu, paziš na higijenu zuba, treba tako nastaviti i u trudnoći.
Npr. prije trudnoće otišla sam na redoviti pregled, sanirali smo što je trebalo i tijekom trudnoće još na jedan pregled, da provjerim ima li promjena.
-
ako imas "crne"-amalgamske plombe onda nije preporucljivo da ih skidas, a naravno niti stavljas.
postoji puno istrazivanja i puno misljenja od zivinim plombama (mercury fillings).
kod pacijenata koji nisu u drugom stanju dozvoljeno je najvise 2 mesecno sanirati, uklanjati i to ne istog dana.
ja sam npr. ostala sa par tih plombi i sada se samo molim da sve bude ok sa mojim zubima u toku trudnoce i dojenja jer ne nam sta cu napraviti u suprotnom.
sada sam se pregledala, radili su mi skidanje kamenca i kao, nije sjajna jedna, ali nemam problema, nadamo se da ispod nema neki proces i da ce izdrzati jos taj period.
-
Samo mala napomena, ja sam čitala da nije dobro niti kamenac skidati tijekom trudnoće.
Inače, pregledati zube prije trudnoće (iako to svakako treba i redovno raditi), a tijekom trudnoće jedna kontrola ako nema nekih posebnih problema tipa krvarenje zubnog mesa i slično. Ja to npr. uopće nemam.
Zubar mi je rekao i da je normalno da pri kraju trudnoće osjećamo kao da se zubi malo "klimaju" jer u biti i zubi vise na ligamentima koji se omekšavaju pod utjecajem hormona dok se pripremaju za porod.
-
hvala!
drage moje, hvala vam puno na brzim odgovorima.
planiram ja naručiti se kod zubarke ovaj tjedan, eventualno drugi da vidjeti što ću i kako...
jer postoji šansa da već jesam u drugom stanju... bit ću sigurna slijedeći tjedan 
držite mi fige!!
-
nisam cula da ne valjda ni kamenac cistiti.
ako mi je za utehu, ovo je bilo sa nekom smirglicom i jakim mlazom vode.
nikakvi preparati nisu aplicirani
niti nemam neki kamenac, prvi put sam to radila u zivotu cisto da ne bude da sam dosla bez razloga kod zubara
-
-
ja sam upravo danas završila s popravaljanjem zuba (sad sam u 21tj+3).
opako me zabolio i radije posjet zubaru nego popit ikakav lijek. doduše zubar mi ga je popravljao "napamet" jer ne smije slikat, a ne zna je li mi ostao komadić živca ili nije od prijašnjeg popravljanja.
ja se užasno bojim zubara i prva 3 čačkanja po zubu su bila uz obaveznu anesteziju. zubar mi je naglasio kako ona nije opasna jer je lokalna. zadnja dva sam prošla bez injekcije.
jedino mi je preporučio da do kraja trudnoće dolazim jednom mjesečno čisto da mi pogleda zube da ne bi bio neki problem.
a dogovarali smo i čišćenje kamenca za nekih misec dana.
sve u svemu, popravak zuba u trudnoći nije ništa problematično niti rizično za trudnoću. dapače, bolje ga i popravljat nego posegnit za nekim lijekom ako zub slučajno zaboli.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma