Pokazuje rezultate 1 do 42 od 42

Tema: Doručak za male makrobiotičare...

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Doručak za male makrobiotičare...

Nila papa još uvijek jutarnje mlijeko (već je nekoliko mjeseci na kozjem mlijeku jer ga sama traži) - znam, nije baš reprezentativno za malog makro-a, ali rižino/sojino/zobeno mlijeko ne predstvljaju dostatan obrok...to su napitci u međuobrocima...

Imam mali problem s tim odmakom...ne znam kako je "prebaciti" na nešto konkretnije..zna ujutro tražiti musli, žgance, džem od smokve, sjemenke...ali još uvijek mi to nije dovoljno "jako" za jednu mrvicu koja je već prešla 2.5 godinice...

Savjeti???

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Dunja Gulin "Doručak" u izdanju Makronove
    evo mogu ti samo nabrzaka navesti par naslova, pa reci što te zanima
    -palenta s jogurtom (sve je naravno na jedan fini posebni način)
    -kruh s okusom mediterana
    -studentski kus kus
    -frape
    -palačinke
    -zobene pločice
    -sjemenke s peršinom
    -miso s bademima
    -palenta s bundevom

inače, zanimljiva knjižica, preporučujem

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj ivy prvotno napisa
    -studentski kus kus
    -frape
    -palačinke
    -zobene pločice
    -sjemenke s peršinom
    -miso s bademima
    -palenta s bundevom

"Bacila" sam oko na tu knjižicu...

Rado bih da, ukoliko i kada možeš, ovdje navedeš naslov po naslov (jedan po jedan recept ako si voljna - kako stigneš) pa tako da i drugi imaju malo "širi" uvid u "alternativne" doručke...

HVALA velika unaprijed!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

abonjeko, ako ti curica jede kase, onda potrazi na onom vege topicu recepte za jutarnje kase. Ima i slatkih i slanih.

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    abonjeko, ako ti curica jede kase, onda potrazi na onom vege topicu recepte za jutarnje kase. Ima i slatkih i slanih.
    ivy...kuc-kuc...jesli li ozdravila...plizzz, napiši koji recepet iz te knjižice!

marta, HVALA na info..nije baš luda za keksima, ali pokušat ćemo i to!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kakvi crni keksi, kaša ženo, kaša!

Vala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Možda da probaš sa batatom. Ja ga skukam kao pire krumpir (normalno bez soli), zgnječim ga i dodam izmiksane sjemenke lana i suncokreta, a mogla bi možda lana i buče.
    Mi počnemo jutro sa svježim sokom od mrkve, cikle i jabuke, i do ručka jedemo voće. :D :D :D

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Kakvi crni keksi, kaša ženo, kaša!
    ...krivo pročitala!!!! HVALA na ispravku...živjela bih u neznanju!

Vala, odlična ideja, ali nama treba nešto "jače"...mi smo prešli 2.5 godinice!!!!

Vala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Po dr. Normanu Walkeru (ima ga za posuditi u svakoj knjižnici, ima 6-7 napisanih knjiga, bavio se nutricizmom cijeli svoj život, do neke 116.godine.
    Dakle, on tvrdi da bi ujutro trebalo jesti samo voće i nekuhano povrće jer organizam gubi najmanje energije u preradi toga, a dobiva potrebne enzime koji se uništavaju na temp.većoj od 50st.cel.
    Njegov preporuceni DORUČAK kojeg je jeo desetljecima, a davao ga je i djeci jest:
    Naribati mrkvu da prekrije dno tanjura, narezana banana, dve na tanke kolutiće, staviti po mrkvi, jabuka ili kruška narezana na kockice, grožđice u 4 suhe smokve namakane preko noći narezati na komadiće . Po vrhu posipati samljeveni orah ili badem. Naravno uz to čaša soka od mrkve i špinata! :shock: :shock: :shock:
    Eto, to pišem po sjećanju pa ako negdje grešim...
    Ja probala i stvarno, ne bi čovjek reko, al pucaš od enerđi
    Al znaš ono, stare navike pokucaju na vrata - ja bi rađe nešto slano

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Vala prvotno napisa
    Po dr. Normanu Walkeru (ima ga za posuditi u svakoj knjižnici, ima 6-7 napisanih knjiga, bavio se nutricizmom cijeli svoj život, do neke 116.godine.
    Dakle, on tvrdi da bi ujutro trebalo jesti samo voće i nekuhano povrće jer organizam gubi najmanje energije u preradi toga, a dobiva potrebne enzime koji se uništavaju na temp.većoj od 50st.cel.
    Njegov preporuceni DORUČAK kojeg je jeo desetljecima, a davao ga je i djeci jest:
    Naribati mrkvu da prekrije dno tanjura, narezana banana, dve na tanke kolutiće, staviti po mrkvi, jabuka ili kruška narezana na kockice, grožđice u 4 suhe smokve namakane preko noći narezati na komadiće . Po vrhu posipati samljeveni orah ili badem. Naravno uz to čaša soka od mrkve i špinata! :shock: :shock: :shock:
    Eto, to pišem po sjećanju pa ako negdje grešim...
    Ja probala i stvarno, ne bi čovjek reko, al pucaš od enerđi
    Al znaš ono, stare navike pokucaju na vrata - ja bi rađe nešto slano
    Ja se apsolutno slažem s tobom i dr.Walkerom...i naradije bih na cijelome svijetu kada bi moja Nilica bila "lakojed" jer bi tada sve bilo lakše i mogli bi provoditi navedeni način doručkovanja...nažalost, ona je na hrani jako, jako, jako teška i još uvijek, recimo, odbija sirovo povrće i salate koje joj pokušavam dati...neće...a makrobiotičarka je pa je time teret prehrane još i teži...ipak, često joj uspijem "ugurati" takve "sirovine" prikrivanjem s nečim njoj prihvatljivim)
    P.S. Kod nas nema tih "starih navika"...slano gotovo nitko nikada od nas ne jede...

Vala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Puno maloj Nili...ma mislim da joj uz tvoju brigu oko prehrane ništa neće uzmanjkati pošto sigurno sve što jede je zdravo i punovrijedno...da ne dajem primjere što ostala djeca sve jedu i onda su svi u čudu otkud im je djete bolesno....

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Vala prvotno napisa
    Puno maloj Nili...ma mislim da joj uz tvoju brigu oko prehrane ništa neće uzmanjkati pošto sigurno sve što jede je zdravo i punovrijedno...da ne dajem primjere što ostala djeca sve jedu i onda su svi u čudu otkud im je djete bolesno....
    Vala,

još uvijek čekam ivy!!!

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

evo i mene bi zanimali gore navedeni recepti!
    ivy, please! ne moras sve, daj dva tri...cetri....

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Možeš raditi verzije s kašama, evo par natuknica:

- proso (ili amarant, zobene pahuljice) s malo lješnjakova maslaca i preprženim sjemenkama (suncokret, lješnjak, sezam itd.), eventualno u to mrcu rižinog slada ili meda te voće po želji, grožđice, suho voće (koje se može večer prije namakati u vodi).

- razne varijacije zobene kaše: brzo, zdravo i ukusno... Ja katkad samo dodam med i neko voće i to mi je mljac.

Ako ti cura voli kašastu teksturu, znači nešto glađu i sitniju, onda u sve to dodaš malo rižinog ili zobenog mlijeka i smiksaš.

Puno toga se može, a da bude ukusno i zdravo.

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

meni to zvuci super!
    ali malena jos nije za razne sjemenke, ljesnjake i med....a veliki: ne dolazi u obzir nista kasasto! dakle treba mi nesto sto mu mogu dati u ruke ili u zdjelu da on sam uzima prstima. trenutno je u fazi kada nema vremena sjesti i jesti.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja šutim, sramim se i tražim knjigu
    ako ne jede kašasto, super ti je eksperimentirati sa kiflicama raznoraznim. ili sa palačinkama

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

-studentski kus kus
    -frape
    -palačinke
    -zobene pločice
    -sjemenke s peršinom
    -miso s bademima
    -palenta s bundevom

za sada ne mogu naći knjižicu no mi te stvari radimo ovako - u palentu naribamo bundevu, a često jedemo i samu bundevu, naribanu, skuhanu sa malo smeđeg šećera, oraha i cimeta

studentski kus kus je kus kus s dodatkom svih mogućih sjemenkica, grožđica, oraha i slično

zobeni kolači su nam najčešći - pahuljice sa zob. mlijekom, lanenim sjemenkama, crnim brašnom, malo praška za pecivo i još po izboru (neki dan sam naribala dinju koja je bila malo gorkasta pa ju nitko nije htio jesti )

kruh je mješavina crnog, integralnog, malo heljdinog brašna, masl. ulja, maslina, ružmarina (ide cijela šalica masl. ulja)

inače meni su jako fini za doručak amaranth sa sezamom (skuhan, dodan sezam), heljda i proso

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

-studentski kus kus
    -frape
    -palačinke
    -zobene pločice
    -sjemenke s peršinom
    -miso s bademima
    -palenta s bundevom

za sada ne mogu naći knjižicu no mi te stvari radimo ovako - u palentu naribamo bundevu, a često jedemo i samu bundevu, naribanu, skuhanu sa malo smeđeg šećera, oraha i cimeta

studentski kus kus je kus kus s dodatkom svih mogućih sjemenkica, grožđica, oraha i slično

zobeni kolači su nam najčešći - pahuljice sa zob. mlijekom, lanenim sjemenkama, crnim brašnom, malo praška za pecivo i još po izboru (neki dan sam naribala dinju koja je bila malo gorkasta pa ju nitko nije htio jesti )

kruh je mješavina crnog, integralnog, malo heljdinog brašna, masl. ulja, maslina, ružmarina (ide cijela šalica masl. ulja)

inače meni su jako fini za doručak amaranth sa sezamom (skuhan, dodan sezam), heljda i proso
    HVALA...da, u tim se kombinacijama i mi nekako snalazimo....ali, sada smo krenuli u vrtić pa nemamo baš vremena za jutarnja spremanja obroka...prekomplicirano nam je kada se tako (nenaviknute) rano budimo! :/ sada kombiniramo sve i svašta uz max. trud da ostane na razini kvalitete!

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

imate li kakav recept za neke fine kiflice, kolacice, kekse, stapice, da su hranjive i ukusne za dvogosinjaka? mozda nesto sa sjemenkama, orasima - suho voce u pecivo nam nije bas nesto. nesto slano ili slatko sa ne previse secera.

i ja trenutno sama za sebe nemam nekih ideja sto se tice dorucka. juha za dorucak mi ne ide nikako :/ zasad smo na kruhu s maslacem i/ili marmeladom + poslije toga nam narezem voca, koje se uredno pojede. mislite da je to za dorucak ok? napominjem da nemamo rucak, nego tek ranu veceru oko 17 sati. malo malo pokusav "uvesti" rucak ali ne ide - ne stignem/o. jedino da kuham unaprijed.

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mi za doručak još uvijek jedemo kašasto...pahuljuce (žitarice) svih vrsta + voće + sjemenke između doručka i ručka...

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ne razumijem zašto su žganci preslabi za dijete od 2,5 godine? Nama je to jedan od najčešćih i najdražih doručaka, u raznim slatkim ili slanim kombinacijama (sa sojinim jogurtom, zobenim mlijekom, sjemenkama...).

Palačinke, uštipke, kekse i slično izbjegavam za doručak, to su nam deserti.

Osim žganaca i integralnog grisa, AA zapravo najviše voli običnu kuhanu smeđu rižu sa sjemenkama, zobenim mlijekom, cimetom, suhim/svježim voćem, kakaom, medom...

Svaka kuhana žitarica može proći za doručak u takvoj kombinaciji, samo se trebaš dići malo ranije, staviti je kuhati i vratiti se u krevet. Meni je najdraža kombinacija za ovo doba proso + bundeva kuhano s malo zrna kima.

Ako baš jako žurimo, a imam kuhane žitarice od dan prije, smiksam mu jednu bananu, par žlica te žitarice i zobeno mlijeko u frape koji popije. Ovisno o trenutnoj ponudi, ubacim mu sezonsko svježe voće (borovnice, maline, breskve) ili kakao za čokoladni frape, maslac od lješnjaka...

Za doručak smo znali imati i razne slane ili slatke makro savijače (pripremljene dan prije), ako imam domaćeg kruha, onda kruh + namaz s bijelom kavom ili čajem...

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nije preslabo - naravno. moj problem je sto sin nema vremena sjesti i jesti, nema sanse da pojede ista na zlicu! ujutro nikako, a za veceru mogu biti sretna ako uzme 4-5 zlica necega. :/ zato sam pitala za neke brze alternative, a kruh s namazom mi je vec malo dosadio.
    meni je super sto tvoj hoce jesti "takve stvari", ali moj ne. pokusavam nam promijeniti rezim prehrane s tim da je tata veeeeliki mesojed i za njega postoji samo meso i kruh. on MMa je pokupio neke grozne navike, koje ja zelim ispraviti dok je jos mali.

imas li recept za savijacu?

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ivana, ja sam odgovarala na abonjekin prvi post gdje kaže da malena traži žgance, ali joj se čini preslabo.

Kakve savijače misliš da bi tvoj mali jeo? AA npr. obožava bučnicu, ali hrpa klinaca je neće ni pomirisati.

Vidim da si pitala za keksiće, u knjizi koju ivy spominje (Doručak Dunje Gulin) ima jednostavan recept za zobene pločice - 3 šalice zobenih pahuljica (mi uspješno koristili i prosene), 1 šalica integralnog brašna, žličica cimeta, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice praha vanilije, može i žličica praška za pecivo, ali nije nužno (ja ne stavljam). To se pomiješa i zatim se doda i dobro umijesi 2/3 šalice suncokretovog/kukuruznog ulja i 2/3 šalice sirupa od jabuke/javora/agave (ja umjesto sirupa stavljam veliku žlicu domaćeg meda). Nauljiš protvan i utisneš pola smjese, premažeš pekmezom i prekriješ ostatkom smjese. Pečeš dok ne porumeni, cca 20 minuta na 180 stupnjeva. Meni su puuuuno finiji kad su hladni.

Inače u ovaj recept uvijek stavim i suhog voća, lješnjaka...

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala za recept!
    daj recept savijace koji imas. moj veliki kada hoce jesti, jede sve; a kada nece, nece nista...

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

kopiram wewin sa drugog topica - interesantno zvuči
    sljivopita je sjajna, nesto kao extra gusti kompot:
    polovice sljiva redaju se u tepsiju s prerezanim dijelom prema gore, pospu se secerom i peku na 150-200 stepeni dok ne puste sok. potom ih posipam psenicnim grizom, jos malo smedjeg secera i cimeta, te pecem dok griz ne popije vecinu soka a sljive ne postanu potpuno mekane.

moze se jesti vruce uz sladoled ili hladno, kako god genijalno je.
    ja bi modificirala, šećer na šljive ne treba, nego malo soli da one puste što više svog šećera

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

zvuci bas fino! a jeli, jel' to bude cvrsto? zvuci mi "kasasto" a moze bit da se varam.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Ivana B-G prvotno napisa
    zvuci bas fino! a jeli, jel' to bude cvrsto? zvuci mi "kasasto" a moze bit da se varam.
    i meni zvuči, nisam probala, al sam jednom radila kolač od griza i bio je fantastičan

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ivana B-G
    Pura ne mora biti na kašiku, nego može biti kruta. Napraviš je črvšćom, tj. gušćom, preliješ u tepsiju i ostaviš da se ohladi. Onda narežeš na trokutiće i prepržiš na gril tavi ili u rerni -kako želiš.

Isto tako, možeš samo puru napraviti na jako gusto, pa može je jesti rukama.

Ta šljivopita mi zvuči mljac, mljac... i mislim da griz pokupi vodu, pa bude kašasto.

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kopiram wewin sa drugog topica - interesantno zvuči
    sljivopita je sjajna, nesto kao extra gusti kompot:
    polovice sljiva redaju se u tepsiju s prerezanim dijelom prema gore, pospu se secerom i peku na 150-200 stepeni dok ne puste sok. potom ih posipam psenicnim grizom, jos malo smedjeg secera i cimeta, te pecem dok griz ne popije vecinu soka a sljive ne postanu potpuno mekane.

moze se jesti vruce uz sladoled ili hladno, kako god genijalno je.
    ja bi modificirala, šećer na šljive ne treba, nego malo soli da one puste što više svog šećera
    Odlična ideja ... :D

mommy...imaš pravo...malo sam se krivo izrazila...nisam možda mislila preslabo koliko sam u sebi mislila da je već puno puta isprobano, dosadno, standardno!

Maslačkice, isto dobra ideja...nisam do sada znala da puru mogu i zapeći!
    Inače, mi puru pripremamo s pečenom hokaido tikvom te poslije malo kiselog vrhnja stavimo u to... najfinija pura koju sam ikada probala...slatkasta...ma prefina!

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

stavis hokaidu unutra u puru ili dodas posebno kao prilog? meni je hokaido mljac-mljac a Sima nece ni da je proba. a vjerujem da bi mu se svidila.

neki dan sam pokusala napraviti pogacice od prosa i hokaido, ali mi nije uspjelo - sve se raspalo i ostalo meckavo.
    a bas bih htjela zitarice napraviti tako da ih moze uzeti u ruke.

puru sam jednom probala tako izliti i narezati, ali mi nije uspjelo. nisam bas spretna u kuhinji....

a taj kolac s sljivama vjerojatno ipak bude krut, posto gris upije puuuno soka i stvrdne se kada se ohladi. morat cu probat!

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ivana, savijače su ful jednostavne - jer radim s kupovnim korama

Na kore slažeš npr. dobro ocijeđene ribane jabuke s medom/smeđim šećerom, prženim i sjeckanim lješnjacima i grožđicama ili zaslađene trešnje/višnje (ako su jako sočne, možeš dodati krušnih mrvica ili pšeničnih klica)...
    Za bučnicu samo posoliš dobro ocijeđenu naribanu buču, a ako nisi skroz makro, po želji možeš dodati svježeg sira, vrhnja, jaja... Kad ide kod bake, AA uživa u sirnici (sir, vrhnje, sol, jaja) ili zeljanici (sve to + sitno nasjeckani špinat).
    Pretpostavljam da bi i krumpiruša bila OK (ima recepata na forumu), samo je ja nikad ne radim, nisam ljubiteljica.

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

stavis hokaidu unutra u puru ili dodas posebno kao prilog? meni je hokaido mljac-mljac a Sima nece ni da je proba. a vjerujem da bi mu se svidila.
    Prvo skuhati puru pa naknadno dodati u nju od kore očišćenu hokaido tikvu te poslije sve to u fino s vilicom propasirati!

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

dva mala savjeta

hokaido, kao i ostale slične tikve imaju između ostalog različitih b-vitamina, no jedan koji se nalazi u kori (pogotovo u crvenim dijelovima) i vrlo je rijedak u hrani, a iznimno je važan (ubijte me, ne mogu se sjetiti koji, al bar sam ovo zapamtila ). zato, kada ju pripremate, koristite i koru. ona se isto tako raspadne kao i meso unutra. za malce koji ne vole hokaido, savjetujem naribati ju u kolač (nekakav....od zobenih, itd), skoro pa se uopće ne osjeti, a ne vidi se

špinat u savijači nije potrebno prethodno kuhati, kako se nas to naši stari učili, dovoljno ga je narezati i ubaciti u mješavinu (ja stavljam svježi sir). ukus je puniji a skraćuje se vrijeme termičke obrade

inače, negdje sam pročitala da je špinat najzdravija namirnica na svijetu - pod uvjetom da ju se jede sirovu

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

da li je netko naišao na kupovne kore od integralnog brašna? ili bar crnog?

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala svima na savjetima!

ivy, dali bi to mogao biti B12? dakle i kora se moze jesti? ajde, probat cemo. a kore od integralnog brasna nisam vidjela. steta, jer ja bas ove kupovne ne volim previse - ali za nuzdu moze, posto ne znam sama zamijesiti i razvuci tijesto.

za spinat nisam znala. inace uopce ne znam sta se sve moze jesti sirovo, samo znam da krompir ne!

mommy_plesacica, jesi ikad probala u savijacu stavit proso da upije sok od voca?

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

hokaido, kao i ostale slične tikve imaju između ostalog različitih b-vitamina, no jedan koji se nalazi u kori (pogotovo u crvenim dijelovima) i vrlo je rijedak u hrani, a iznimno je važan (ubijte me, ne mogu se sjetiti koji, al bar sam ovo zapamtila ). zato, kada ju pripremate, koristite i koru. ona se isto tako raspadne kao i meso unutra.
    Vidiš...vidiš...odlična informacija...HVALA!

Inače, za špinat je točno pod uvjetom da je sirov, ali ako je kuhan može biti izrazito opasan! :/

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

dali bi to mogao biti B12? dakle i kora se moze jesti?
    da, ali samo od hokaido. moja mama ju zna izrezati na kocke, staviti u zepter s malo vode i kao skuhati (više na pari).baš su ukusni zalogajčići, a neće se raspasti jer je s korom

moja mama se inače bavila makrobiotikom još dok sam bila klinka, a kako se rano ustaje, ručak bi bio gotov već oko 9 (otprilike kad se ja dižem ), pa mi je normalno jesti konkretno ujutro

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

a integralne kore sam vidjela u samoposluživanju u Brežicama i mnjam su

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

mommy_plesacica, jesi ikad probala u savijacu stavit proso da upije sok od voca?
    Nisam. Nekuhano proso? Prvi put čujem.

Da, špinat u savijaču ide sirov, ne sjećam se da sam ikad vidjela da ga netko u mojoj obitelji prethodno kuha :?
    Obožavam salatu od sirovog špinata, ali za njega je navodno izuzetno važno da bude čim svježiji tj. da se konzumira neposredno nakon branja. Nije dobar izbor za ljude koji imaju problema s bubrezima ili kostima, ali to je sad off topic.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja sam radila ovu savijaču, recept iz Makronovinog časopisa. Jedino nisam stavila šparoge i osim svježeg tofua naribala sam i malo dimljenog.
    Isto tako drugi put bi kore ipak premazivala suncokretovim uljem, a ne maslinovim, jer je preintenzivan okus.

Inače, rolice su prefine.

Aromatične zelene rolice
    Autorica: Katarina Dujmović

Sastojci:
    3 šake divljeg zelja (mišancije)
    1 stručak divljih šparoga
    250 grama svježeg tofua
    1,5 šalica kuhane riže (ili neke druge žitarice)
    5 listova kora za savijaču (bez jaja)
    Sol po želji
    Papar po želji
    Curry ili kurkuma po želji
    Maslinovo ulje
    125 ml zobenog vrhnja

Priprema:
    1. Blanširajte mišanciju, otprilike 4-5 minuta. Šparogama odvojite vrhove i blanširajte ih u malo posoljene vode. Kad se povrće ohladi, pomiješajte ga s izmrvljenim tofuom i kuhanom rižom. Začinite sa soli, paprom i curry-jem, po želji.

2. Svaku koru za savijaču prerežite po pola po dužini. Lagano pomoću četkice, svaku polovicu premažite maslinovim uljem. Spojite dvije polovice kora za savijaču. Posložite nadjev i rolajte kore tako da rubove kora uvijete prema sredini kako vam nadjev ne bi mogao pobjeći sa strane. Napravite četiri veće rolice.

3. Slažite rolice u vatrostalnu posudu koju ste prethodno nauljili maslinovim uljem. Prelijte rolice sa zobenim vrhnjem koje ste pomiješali s malo curryja. Pospite sezamom i svaku rolicu ukrasite s grančicom peršina ili komorača (ako imate u mišanciji).

4. Stavite peći na 180 ?C, 25-30 minuta dok korica porumeni. Poslužite na posteljici koju možete načiniti od zelene salate koju narežete na tanke rezance i ukrasite sa štapićima cikle.

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala za recept, samo ne znam dali bi to proslo kao dorucak! :/
    nego dali ste mi razmisljati da ubacim jutarnje zitarice (koje on ne zeli jesti) u strudle kao punjenje s vocem ili slatkom tikvom! tako bi ih sakrila u male zalogajcice koje se mogu uzeti u ruku! vrijedilo bi pokusati.

isto tako bi se zitarice mogle ubaciti u tijesto od palacinki, zar ne? ili neke muffine?

e super, sad mi jos treba recept ili kakva ideja za dobru i zdravu kombinaciju! :D

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mi za palačinke koristimo zobeno brašno, heljdino, raženo...sad se ne mogu sjetiti koje još

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •