Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Upisi u 1.razred

malena15 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno Upisi u 1.razred

bokić,

ja sam nova tu.... pa imam par pitanja:
    malena na jesen kreće u 1. razred, pa me zanima da li na psihologijsko testiranje moraju ići oba roditelja s djetetom ili može samo jedan i to isto pitanje važi za upis u školi... da li moraju oba roditelja prisustvovati....

puno Vam hvala

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Kod nas u V.Gorici je bilo dovoljno da bude samo jedan roditelj.

malena15 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

puno Vam hvala nisam sigurna kako to ide, pa pokušavam saznati

hvala

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kakvo je to psihologijsko testiranje za skolu?

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Samo jedan roditelj. Dijete treba nešto nacrtati ,a roditelj treba odgovoriti na 100 pitanja, od trudnoće do sada. Onda sjedne sastrane, a dijete treba nacrtati čovjeka sa što više detalja, krug, trokut (nisam sigurna, ali tak neke likove), nabrojati do 10, reči koje je boje nešto nacrtano... Ne sječam se točno. Bilo je to prije 2 godine.
    Ne sječam se ni kada su ta sva testiranja - mislim u 4.-5. mj?

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eci, a tko to testira?

Znam da u vrticu kod nas klinci idu na razgovor sa psihologicom i onda kasnije roditelji.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prije 4 godine kad je S. bio predskolarac, nisam isla na nikakav razgovor sa vrtickim psihologom. Ona ih je vjerojatno testirala u grupi, ali bez roditelja. Imali smo jedan tematski roditeljski (negdje sredinom sk.godine) s temom polazak u skolu, samo za roditelje predskolaraca

u skolu smo na upis isli zajedno, S. je razgovarao s pedagogicom mislim, crtao, napisao ime isl., a ja sam odgovorila na sva ona pitanja od a do z

mozda se ovo psih.testiranje koje malena15 spominje odnosi na djecu koja nisu bila u vrticu?

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Bez obzira što ih testiraju u vrtiću se ide na testiranje u dom zdravlja gdje spada škola (kasnije se možete vratiti kod vaše redovne ped. ako nije ista), i u školi je testiranje kod školskog psihologa i tu idu grupno. (kad smo mi bili trajalo je 2 sata!!!) Kod te školske dr obavite i pregled i cijepljenje.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Jel zna netko kako to ide za djecu koja idu u malu školu? Da li i njih testiraju u vrtiću?

malena15 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

curke ja sam Vam tu od 9-17h jer sam na poslu a tu imam net, tak da nemojte zamjeriti kaj Vam se nisam priključila....

kod školskog psihologa kad kažete da idu grupno mislite idu i mama i tata i djete (to je obavezno ili... )... a upisi u školu (obavezno oba roditelja ili? )
    ma malena ide u vrtić i sada će imati u vrtiću testiranje spremnosti za školu, a onda naknadno može doć roditelj porazgovarati s psihologom da vidi kako stvari stoje....
    no ja sam mislila na školskog psihologa i upise.... to ne znam kako ide....

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jel se nesto promijenilo jer koliko znam u skoli su samo pedagozi, nema psihologa?

malena15 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

sorry to sam i mislila

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam vec par puta cula da ljudi komentiraju skolski psiholozi pa sam i pomislila da je nesto novo, znaci nije...

camel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ima i škola u kojima je zaposlen i psiholog, kao i defektolog-socijalni pedagog, logoped, rehabilitator...
    naravno ne svi u istoj školi.
    to naravno ovisi i o veličini i potrebama škole, tj. o odobrenju ministarstva za zapošljavanje stručnog suradnika određenog profila.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Molim cure iz obrazovnog sustava da mi odgovore je li istina da u pojedinoj školi ne mogu biti zaposlena tri stručna suradnika. U školi moje djece radi defektologinja i pedagoginja, a školskog psihologa nema, što se osjeća kao nedostatak.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Molim cure iz obrazovnog sustava da mi odgovore je li istina da u pojedinoj školi ne mogu biti zaposlena tri stručna suradnika. U školi moje djece radi defektologinja i pedagoginja, a školskog psihologa nema, što se osjeća kao nedostatak.
    Zakon o odgoju i obrazovanju u OŠ i SŠ iz 2008.
    čl 100 (4):
    stručni suradnici u školskoj ustanovi su: pedagog, psiholog, knjižničar, stručnjak edukacijsko-rehabilitacijskog profila

ovaj najnoviji zakon ne propisuje "uvjete" za zapošljavanje stručnih suradnika, ali prije je to bilo ovako (a vjerojatno je ostalo kao nekakav okvir):

- na barem 12 ili više razrednih odjela zapošljava se pedagog.
    - na najmanje 400 učenika psiholog (to znači 800 tj x2 ako već u školi postoji stručni suradnik) uz posebno odobrenje MZOS (btw za pedagoga nije trebalo posebno odobrenje oni su se zapošljavali po automatizmu)
    - na njamnaje 20 ili više rješenja o individualiziranom pristupu ili prilagođenom programu defektolog - logoped ili rehabilitator

zdenka2 tvoja škola je ralativno nedavno dobila logopedicu tako da će teško tako skoro dobiti psihologa s obzirom na relativno mali broj učenika. naime, ima još puno škola koje imaju samo po jednog stručnog suradnika.
    škole same određuju prioritete za zapošljavanje psihologa ili logopeda (pedagog ide u paketu sa školom); tako su očito u vašoj školi procijenili da im je s obzirom na potrebe logoped prioritetniji od psihologa.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj malena15 prvotno napisa
    c
    kod školskog psihologa kad kažete da idu grupno mislite idu i mama i tata i djete (to je obavezno ili... )... a upisi u školu (obavezno oba roditelja ili? )
    Kod nas su u školi napravili popis učenika koji su išli kod psihologice na testiranje. Mislim da ih je bilo oko 10 u grupi. Rekli su nam da na osnovu tih testiranja slažu razrede.

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moji decki su bili testirani od psihologice u vrticu. I najmladi je prosli tjedan bio na tom testiranju. Ako psihologica smatra da ima dijete nekakvih problema onda zove roditelje na razgovor, inace ne. Obavlja se razgovor u DZ, ali to su neke opce stvari; sto je suprotno od crnog,... Onda oni daju termin za razgovor u skoli. Prvi do razgovora obavljate zajedno sa djetetom, a onda ono ostaje kod njih a vi izlazite van popunjavati neke formulare. Ja sam sve obavljala sama sa klincima i nikada me nisu ni pitali za tatu. Upisi pocinju negdje u 4. mj.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

No@, hvala, vidim da stvarno nemamo šanse. Postoji li neka druga mogućnost, npr. dijeljenje psihologa s nekom drugom školom ili neke psihološke radionice pod ravnanjem MZOŠ.

(Neka mi oproste mame budućih prvašića na OT).

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

postoji mogućnost djeljenja psihologa s drugom/drugim školama, no potreban je interes i suglasnost obje/svih škola. takva kombinacija česća je u drugim županijama, u zagrebu samo jedna kolegica radi "podijeljeno" (na 5 škola, isključivo sa populacijom darovitih).
    postoje naravno i druge mogućnosti, tako osim stručnih suradnika zaposlenika naše škole, mi u školi imamo još nekoliko kolegica - od asistenata pa do dr nekih poslova - koje rade ili honorarno ili su zaposlenice drugih ustanova.
    e sad neke škole ne podržavaju i nisu otvorene takvom načinu suradnje, dapače negdje takve "vanjske" suradnike doživljaju kao možebitne "špijune".

već dugo se priča o mogućnosti postojanja mobilnih timova psihologa koji bi za škole koje nemaju psihologa radili testiranja spremnosti za školu i identifikaciju darovitih. naravno sve uvijek zapinje na financijama, na problemu plaćanja takvog dodatnog angažmana psihologa (koji uglavnom već rade negdje).

vi ste u školi čini mi se nedavno imali izbor ravnatelja, ne znam kako je to prošlo, ali zapravo ovisi puno toga o onome tko je izabran.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Hvala ti, no@. Ovo sa mobilnim timovima je dobro, ali nedovoljno. Testiranje spremnosti za školu i identifikacija darovitih može se napraviti i na drugim mjestima. Ono o čemu smo mi u VR razgovarali tiče se dinamike grupe: škola jest mala, ali ima mnogo intelektualno vrlo jake djece, ima klasične i realne razrede, ima dosta djece s rješenjima, socijalne razlike su prilične - uglavnom, ima puno posla, ne jednokratnog nego trajnog. Ukoliko nema mogućnosti da dobijemo psihologa, a očito nema, mi nekako više naginjemo tematskim radionicama - ima li takvih mogućnosti organiziranih na razini sustava? Ili to ovisi o školi?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •