Danas sam ih pravila u pokusnoj verziji sa smanjenom količinom sastojaka i moram priznati da su odlične pa tko voli ....
KLASIČNE ČOKOLADNE KUGLICE
Sastojci:
150ml vrhnja za šlag s 36% mliječne masti (radila sam s Dukatovim)
250g obične čokolade, sitno narezane
25g neslanog maslaca, narezanog na kockice
2 žlice likera (rum, brendi, liker od kave.... po želji)
kakao prah za posipanje
1. Vrhnje stavite u malu posudu i ostavite da provrije. Maknite s vatre i dodajte čokoladu i maslac. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
2. Premjestite u zdjelu i dolijte odabrani liker. Rashlađujte nekoliko sati ili preko noći da smjesa očvrsne.
3. Veliki tanjur obilato pospipajte kakaom. Na svoj dlan položite žličicu čokoladne smjese, poklopite drugim dlanom i kružnim pokretima oblikujte kuglicu. Potom je uvaljajte u kakao. Da bi kuglice imale grublju teksturu, nemojte ih valjati između dlanova, već količinu smjese zagrabljenu žličicom spustite u kakao i umotajte je.
4. kuglice položite u papirnate čašice ili od njih na tanjuru za posluživanje oblikujte piramidu. Čuvajte na hladnom mjestu ili u hladnjaku do dva dana prije posluživanja.
Varijacija: Osnovnoj smjesi prije rashlađivanja dodajte 50g sitno narezanog korijena đumbira ili 1 žlicu praha za pripremu espresso kave koju ste otopili u 1 žlici kipuće vode.
Ja nisam pravila kuglice nego sam sipala smjesu u kalup prazne bombonjere pa sam dobila čokoladne bombone umjesto kuglica![]()