Ovo je točno, do na iznimke koje potvrđuju pravilo. Naime, nakon nekog vremena se stopa uspjeha koja se penje zbog odrađenih xy IVF-a spušta i počinje padati, i sa svakim novim neuspješnim IVF-om anamneza postaje opterećenija i teža, a prognoza lošija.
Uz veliku opasnost da izgledam hladna kučka, vjeruj mi da sam to bila prošla, i još uvijek prolazim. Pokušaj tu poruku vidjeti kao neki blagi timeout i vidi sama sa sobom što ti je zamislivo i što želiš:
- nastaviti dalje, uz svijest o sve smanjućim šansima i hrčkovom kolu (više godine, manji AMH, veći FSH);
- donacija js
- posvojenje
- život bez djece.
OK je odustati. Ali, ne ako to znači odustajanje od sebe. Ako ti je za osjećaj "napravila sam sve" potrebno da i dalje isto radiš - radi to, bez grižnje savjesti ili opravdanja ikome. Ako ti je osjećaj vrćenja kola - izdaja sebe - onda promisli o odustanku. Godine ti nisu takve da je baš tolika panika... i da odluka mora pasti sada.
Mi imamo moć zaustaviti to kolo, iako je očajno teško, jer uvijek postoji onaj "možda iza iduće okuke čeka sunce", ali te su šanse sve manje, svakim novim neuspješnim postupkom, kod opterećene anamneze (AMH, FSH, dob), za većinu ljudi. I jer je većina priča na forumu "ne odustaj!!!! znam da ćemo sve biti majke"... a one koje imaju sumnje, realno, to odrađuju off-line i u uskom krugu i njihov glas je relativno nedobrodošao.
Želim ti sreću i mir i poručujem da ništa nije mus, pa niti da to prelomiš sada i ovdje.
Sretno, u svemu!