Strategija preživljavanja je nestala. Ne postoji. Što je strategija kada nakon 7.og puta borbe, postupaka, operacija, doktora, injekcija, bolova vidiš negativan test za trudnoću i betu od 0.3? Možda zvuči patetično, jadno ali ja zaista više ne mogu. Do sada sam svakog puta rekla „nikad više“, no sada…sve sam bliže tome. Kad se sjetim početaka borbe nisam osjetila tolike bolove, stres, nuspojave. Nakon 4.og puta sve se promijenilo. I godine su tu i sve je teže. Želim reći da postustajem, ne znam…možda je rano, ali sve mi se više čini da odluka mora pasti na nešto drugo. Posvojiti? Vjerojatno. Možda sam predodređena za to.
Jednom prilikom sam u ambulanti, čekajući folikulometriju, boga pitaj koju do sada, načula razgovor dvije žene o tome kako im je ovo već drugi put i kako lude, da je to zadnji put i da više nemaju snage. Druge su se prepirale oko toga koja ima veći problem zbog čega im su im dani i godine osuđene na sjedenje po klinikama za potpomognutu oplodnju. OOo žene, zar je zaista bitno koja ima veći problem kad smo sve u istom sosu? Pobogu, sve je to lutrija. Neke su imale tisuću problema, riješile ga i nakon 2-3 prirodnjaka i prve stimulacije ostale trudne. Ili nakon prve stimulacije čak. Neke nisu imale nikakvih problema. Zdrave one, zdravi muževi i još uvijek nisu. Ovo je možda poruka svima onima koji se konstantno vole uspoređivati sa drugima da prestanu, jer postajete iste kao i svi oni koji imaju djecu i stalno vas ispituju što se događa, zažele vam sreću i kažu „dat će bog“ ili ako je postupak neuspješan kažu „ma, bit će jednog dana, ne odustajte“. Te žene ne razumiju i ne moraju, zapravo ne možemo to očekivati od onih koji ovu muku ne moraju podnositi. I ako se ikada budete pitale zašto je vaša prijateljica ili poznanica brzo ostvarila trudnoću, i ako se ikada budete pitale je li ta ista to zavrijedila ili ako se ikada budete pitale zašto zločeste osobe puno prije ostvare svoje snove probajte to shvatiti na način da su dobile priliku biti bolje osobe. Nemate ništa od zajedljivosti i mržnje, negativnosti, odgovaranja i pitanja zašto. Usmjerite se na sebe, obitelj i prave prijatelje. Pokušajte. I ja pokušavam. I ne kažem da su sve žene takve. Nažalost, govorim o onima koje sam poznavala. Uglavnom, sretno svima. Budimo hrabre i ostanimo zdrave u glavi. Prst gore za odlične bete, obitelj i sreću.