Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Pravo na porodiljnu naknadu strane drzavljanke?

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno Pravo na porodiljnu naknadu strane drzavljanke?

Strana sam drzavljanka i vec pet godina zivim i radim u Hrvatskoj sa statusom privremenog boravka. Do godine imam pravo zatraziti i stalni boravak. Da li bi mi bilo tko mogao dati odgovor da li s obzirom da se vec cetiri godine od place placaju i svi zdravstveni i mirovinski doprinosi imam u slucaju trudnoce pravo zatraziti porodiljnu naknadu?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prema članku 7., stavku 5. Zakona rodiljnih i roditeljskih potpora

(5) Korisnik rodiljnih i roditeljskih potpora prema odredbama ovoga Zakona je i stranac s odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj koji ima priznat status osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju.

i čl. 8.

Članak 8.
    Državljani država članica Europskoga ekonomskog prostora u pravima i dužnostima propisanim ovim Zakonom izjednačeni su s hrvatskim državljanima.

Prema ovom, nemaš pravo na rodiljnu naknadu.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa

(5) Korisnik rodiljnih i roditeljskih potpora prema odredbama ovoga Zakona je i stranac s odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj koji ima priznat status osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju.

i čl. 8.

Članak 8.
    Državljani država članica Europskoga ekonomskog prostora u pravima i dužnostima propisanim ovim Zakonom izjednačeni su s hrvatskim državljanima.

Zahvaljujem na brzom odgovoru. Znaci ako sam dobro shvatila, dok sam na statusu privremenog boravka nemam ta prava (bez obzira na to sto placam zdravstvene dopirnose od place)?

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj cmrlja prvotno napisa
    Citiraj mamma san prvotno napisa

i čl. 8.

Članak 8.

Zahvaljujem na brzom odgovoru. Znaci ako sam dobro shvatila, dok sam na statusu privremenog boravka nemam ta prava (bez obzira na to sto placam zdravstvene dopirnose od place)?

A, tek sad vidjela zadnju recenicu.
    Znaci ipak trebam trudnocu planirati tek do godine kad dobijem stalni boravak.
    Jos jednom hvala na odgovoru.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

da se ubacim... strana sam drzavljanka, krajem 2005.godine sam se udala u RH, pocetak 2006.se zaposlila , a 2007.godine u lipnju rodila svoje malo zlato. Dobijala sam normalno porodiljnu naknadu godinu dana. Nemoj dozvoliti da te prevare ... imas besplatni broj HZZO i zovi, pisi da dobije pismenu potvrdu ... radila sam cijelu trudnocu i otovrila porodiljni 45 dana prije termina...sve redovno i bez problema... ako sta trebas pitaj, mozda pronadjem mail koji sam dobila iz HZZO-a pa ti posaljem

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

kakav si status dobila prilikom udaje (privremeni ili stalni boravak)? cisto me zanima, jer sam ja u vanbracnoj zajednici tri godine i s privremenim statusom....a sto se tice maila ili broja...bila bih ti vrlo zahvalna...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

imam privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji...do stalnog boravka imam jos malo vise od godine i pol

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eta i Cmrlja, 2007.g. i 2008.g. bio je na snazi jedan zakon, a od 1.1.2009. na snazi je skroz novi Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama. I moje citiranje ovih članaka je iz novog zakona.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Okej mamma san...citajuci clanak 8. koji si prenijela iz novog Zakona, kao drzavljanka EU izjednacena sam sa hrvaticama po tim pravima ili pak cekam za ta prava do godine kad ispunim uvjete za stalni boravak?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj cmrlja prvotno napisa
    Okej mamma san...citajuci clanak 8. koji si prenijela iz novog Zakona, kao drzavljanka EU izjednacena sam sa hrvaticama po tim pravima ili pak cekam za ta prava do godine kad ispunim uvjete za stalni boravak?
    Članak 65.
    Ovaj Zakon objavit će se u »Narodnim novinama« i stupa na snagu 1. siječnja 2009., osim članka 8. koji stupa na snagu na dan prijama Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Cmrlja, da se nalazimo u EU imala bi pravo na rodiljnu naknadu odmah. Ovako, na žalost, nemaš.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

meni se ipak cini da mi ispunjavamo uvijete
    Članak 7.
    (1) Korisnik rodiljnih i roditeljskih potpora (u daljnjem tekstu: korisnik) prema ovom Zakonu je djetetov roditelj koji:
    1. na temelju zapošljavanja prema propisima o radu ima priznat status osiguranika iz obveznoga zdravstvenog i mirovinskog osiguranja (u daljnjem tekstu: zaposleni roditelj), što obuhvaća:
    – osobe u radnom odnosu kod domaćeg ili stranog poslodavca sa sjedištem u Republici Hrvatskoj.
    Ne govorio se o stalnom boravku, drzavljanstvu ili slicno.
    A clan 5) Korisnik rodiljnih i roditeljskih potpora prema odredbama ovoga Zakona je i stranac s odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj koji ima priznat status osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju.
    citam ovako- ovdje negovori o mirovinskom onda znaci nisi u radnom odnosu nego kad dobijes stalni boravak mozes biti osigurana preko supruga (ne placas zdravstveno osiguranje stranca) i mozes dobivati porodiljnu naknadu.
    No tako meni to zvuci. Javim se cim dobijem odgovor iz HZZO-a.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Evo dobila sam odgovor, strane drzavljanke koje su u radnom odnosu imaju sva prava kao HR drzavljani. Ta tocka zakon se odnosi na ne zaposlene strane državljane.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super.

mutni

Početno

Bok "cmrlja" Evo i moja prijateljica ima isti problem sada jer je trudna, strana državljanka u RH s privremenim boravkom i u radnom odnosu. Šalju je od ustanove do ustanove ali nije nigdje dobila konkretan odgovor. Od koga si ti dobila da imaš sva prava kao i RH državljanin? Kom se trebajaviti da se provjeri informacaj? Unaprije zahvaljujemna odgovoru!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mutni,

prava su regulirana Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama, a provodi ih Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, ovisno o mjestu prebivališta osobe.

m.a.r.t.y. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

da se malo nadovežem na staru temu...
    prijateljica je udana za Hrvata, strankinja je, radi u RH već 12 mj, s tim da joj je ugovor na određeno imala od 3-6 mj, pa sad ima novi ugovor od 10-3 mj (ne znam do kad), a u međuvremenu joj je poslodavac uplaćivao doprinose, ali zaboravio produžiti ugovor (?!).
    Uglavnom, trudna je 4 mj, trebala bi na porodiljnji u 3 mj, da li postoji mogućnost da se retroaktivno napravi ugovor od 6-10 mj, s obzirom da su joj uplaćivani doprinosi u tom periodu, i da li ona kao stranac uopće ima pravo na porodiljnu naknadu?
    Ima prebivalište u RH

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ne znam za porodiljnu naknadu i koja su njezina prava. Al ovo s poslodavcem i ugovorom mi nije jasno, kako je zaboravio priodužiti ugovor?Jel ako je on zaboravio po isteku ugovora napraviti aneks istog na određeno vrijeme onda radnik automatski dobija ugovor na neodređeno ili je on zaboravio da treba produžiti njezin ugovor pa ju je odjavio? Nisam pravnik, neka me netko ispravi ako griješim ali u mojoj firmi je tako, znači ili aneks ugovora ako se produžuje na određeno(nejdemo ništa mjenjati na hzzo ili mirovinsko) ili odjava iz firme.

m.a.r.t.y. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ma nemam pojma, a ne zna ni ona. Navodno (tako joj je šefica rekla) joj je zaboravila napraviti novi ugovor, pa joj je onda napravila novi od 10 mj. A doprinose uplaćivala cijelo vrijeme.
    Stvar je u tome što ona ne zna hrvatski i jako se teško snalazi u cjelokupnoj birokraciji, pa ću joj se ja malo raspitati.
    Da li ona kao strana državljanka, koja ima prebivalište u RH (udana za Hrvata), ima prava kao i svaka državljanka RH?
    Znači, min 12 mj neprekidnog staža, ili ima nekih razlika? Vezano za dužinu vremena provedenog ovdje ili sl.?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •