prvi porod: Hanna 03.01.2008.
moram prvo reći da sam već od početka 8. mj. trudnoće bila otvorena za 1 prst i beba je bila jako nisko. tog dana (3.1., 37+5) sam ujutro bila na redovnom ctg-u koji uopće nije upućivao na skori porod. bio je isti kao i oni prijašnji. nakon toga sam još šetala po gradu. kući sam došla negdje oko pola 1 popodne i malo sam si prilegla i gledala tv sa MM. oko 13 sati me počelo boliti nisko u trbuhu kao malo jača menstrualna bol. nisam se baš previše obazirala. međutim bol se svako malo pojavljivala pa sam posumnjala na trudove. tako da sam počela gledati na sat. bili su svakih 7 minuta. oko 16.30 su bili na 5 minuta pa smo se uputili u bolnicu. baš sam bila nekako umorna ali sam jedva čekala da porod krene. nisam se ni malo bojala. kada sam došla u bolnicu babica je rekla da ona misli da ja još nisam za porod :? ali nakon pregleda je rekla "o, ipak jesi". bila sam 3 prsta otvorena. nakon toga me obrijala (kao lijevom nogom) i dobila sam klistir i naravno - znate što slijedi - pola sata najbolja prijateljica mi je bila wc-školjka. zatim su me odmah smjestili u boks i prištekali na ctg. bila sam u poluležećem položaju (to je jedina mogućnost u sisačkoj bolnici). trudovi su postajali sve jači i jači. između njih sam čak i spavala. babica me tu i tamo obilazila i govorila kako će to brzo biti gotovo. vodenjak su mi probušili (ne znam koliko je sati bilo). plodna voda je bila zelenkasta. i tako sam ja u trudovima ležala sama samcata u tom boksu kad odjednom onaj osjećaj kao kad moraš kakati. prvo sam pomislila da još od klistira nije sve izašlo. međutim kad sam skužila da je ovo nešto puno jače skužila sam da je izgon krenuo. glasno sam viknula "sestroooo". babica i doktor su se odmah stvorili kraj mene. par puta sam tisnula i moja Hanna je bila vani. bilo je 19.45 h. radili su mi i epi. jako mali rez, jedva vidljiv (danas nevidljiv :D ). Hanna je bila teška 2960g i dugačka 48cm. nažalost vidjela sam je samo s leđa jer su je odmah odnjeli. nosić joj je bio malo začepljen pa je i prvi apgar bio 9/10. zatim je slijedilo šivanje kod kojeg sam svaki ubod osjetila
. srećom nije ih bilo puno.
što se tiće babice i doktora, bili su divni. ta babica je divna žena. uvijek je bila nasmijana i smirena kad mi je dolazila. a i doktor je bio miran i ljubazan. moram još nadodati da je doktor bio mlad, zgodan i fino je mirišao![]()
drugi porod: Dominik 09.12.2008.
moram odmah na početku reči da mi je drugi porod bio puuuno lijepši od prvog (a vidjet ćete i zašto). u ovoj trudnoći sam se već krajem 7. mj. trudnoće otvorila za 1 prst. početkom 9. mjeseca sam bila otvorena 2 prsta a krajem 9. mj. 3 prsta. beba je također bila jako nisko. svi su mi govorili da će porod biti jaaaako brz - tako je i bilo. večer prije poroda me beba jako lupala 2 sata bez prestanka. odmah sam znala da ću sutradan roditi (neznam zašto, intuicija). kada se beba smirila otišla sam spavati. ujutro oko pola 6 su me probudili lagani bolovi. prvo sam pomislila da je možda stolica (zato jer mi se par dana prije toga isto dešavalo - lagana bol i onda stolica). u par navrata sam išla na wc (bila je stolica). međutim bol se javljala svako malo. onda sam shvatila da je to to. lagano sam probudila muža i rekla mu da je krenulo. a on mene još pita "kako znaš??"
. popili smo kavu i još se odlučivali kako će se dijete zvati. imali smo dva imena i nismo se mogli odlučiti. tako da smo na dva papirića napisali imena i on je izvlačio.
još sam spremila u torbu one stvari koje su falile i onda još malo sjedila pa smo se odlučili krenuti. trudovi su bili na nekih 3-5 min. svi su mi govorili čim krenu trudovi da odmah krene ali nisam se htjela žuriti (srećom nisam). u bolnicu sam došla oko 8 sati (10 min vožnje do bolnice). pregledali su me. bila sam otvorena za mali dlan. nije bilo vremena za brijanje i klistir :D :D :D :D nego su me odmah smjestili u boks i prištekali na ctg. babica mi se u početku činila nekako hladna i nezainteresirana ali to se ubrzo promjenilo. možda zato što sam se ja neprestano smješkala. stvarno sam bila sretna i jedva sam čekala da rodim. ovoga puta je tu bila i jedna diiiivna doktorica. babica i doktorica su skoro stalno bile uz mene i pričale su samnom. čak su mi dali i vode da pijem. doktorica mi je i masirala leđa. ma stvarno je predivna
. opet su mi bušili vodenja, ali se opet nesjećam kada. pred kraj mi je rekla da pokušam tiskati. par puta nije išlo pa nismo forsirale no zadnji put je krenulo. e kad je krenulo nisam se više mogla kontrolirati, nisam mogla prestati tiskati. doktorica i babica su još rekle da stanem malo sa tiskanjem da navuku rukavice. ali ništa od toga. jedva su nabrzaka navukle rukavice i moj Dominik je izletio van. odmah su mi ga stavili na trbuh. predivan ojećaj
. doktorica je čak i komentirala kako je lijep i zgodan
. rodila sam sa punih 40 tjedana sina teškog 3340g i dugačkog 49cm u 9.35 h. apgar mu je odmah bio 10/10 :D . nisu mi radili epi (nisu stigli
) ali sam popucala malo prema gore, jer je, kako one kažu, malo zapeo rukicom. malo me je površinski zašila estetike radi, kako je ona rekla. sada, nakon skoro 3 mjeseca od poroda se ništa ne vidi :D
kada je beba već izašla, na vratima boksa su se pojavili par praktikantica i jedan praktikant. doktorica im je detaljno pokazivala moju posteljicu a oni su se jadni zgražali. meni je sve to bilo tako smiješno da sam se cijelo vrijeme smijala. za vrijeme šivanja (koje ovoga puta nisam osjetila) su isto bili prisutni. i tu jadni nisu mogli doći k sebi. pitala sam praktikantice dali žele imati dijecu a one na to "neee". uopće mi nije smetala njihova prisutnost, dapaće, baš mi je bilo zanimljivo. nakon svega toga sam bila puna energije. došlo mi je da se dignem i trčim po bolnici. i tako sam se osječala cijeli dan. ma jednostavno super.
i ovoga puta su mi babica i doktorica bile divne. imam samo riječi hvale za njih. i jako mi je drago što su stalno bile uz mene, to mi je baš odgovaralo.
eto, to su moje dvije priče. meni je bilo super![]()
![]()