Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: forumski bonton

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno forumski bonton

neke stvari sam pokupila u hodu, a neke ne znam. nadam se da će moderatorice dozvoliti ovu temu, znam da među nama ima puno forumašica koje su tu doma, a meni je baš zanimljiva.

evo jedne hipotetske situacije:

npr. ja sam nova na forumu, imam svoje mišljenje o nekoj temi, kao npr. o homoseksualnim brakovima i posvajanju djece, ne smijem odgovoriti na prožvakanom topiku, jer je prožvakani i ima 30 stranica i oni koji se napočetku o tome raspravljali sad im je muka, a ne smijem ni novi otvoriti jer kažu da treba koristiti pretražnik. a prsti me svrbe i moram reći svoje mišljenje.

kako da postupim? :?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Preselila sam na prikladniji pdf

Nema potrebe otvarati novi jer postoji vec jedna tema. Oni kojima je muka, nece pisati. Drugi kojima nije muka ce pisati, i sve 5.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

tribaš pomislit "e kvragu, zakasnila sam na tulum" i šutke nastavit dalje. po mogućnosti topic pročitat, pa barem na taj način sudjelovat (možda nešto novo naučit).
    ne uspjevam nać neke dobro elaborirane sajtove o netiketu, ali imamo mi jedan domaći:
    http://www.hr-netiquette.org

pravila ponašanja za forume su ovdje: http://www.hr-netiquette.org/pravila/#forumi

lijepo piše:
    # Kada nastavljate raspravu, pročitajte sve prijašnje poruke kako bi bili sigurni da nećete dodati informaciju koja već postoji.
    # Ako u vrlo staru temu dodajete novu poruku, budite sigurni da je ona vrijedna toga.

također lijepo piše:
    # Uvijek nastojte poštivati temu.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ah, ubrzo bi zamrli svi forumi

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

e da, htjela sam reć. kao i sve ostalo, sigurna sam da i to podizanje stare rasprave ima neko svoje ime, ali ja ga ne znam i ne uspijevam ga nać

zašto je podizanje takve teme bezveze - zato što je nakon 30 stranica ustvari rečeno sve što je imalo biti rečeno. ili skoro sve. i pod "budite sigurni da je ona vrijedna toga" se misli na - ako nećete reći nešto novo i revolucionarno, onda bolje da šutite. ako se pojavi neko novo uzbudljivo revolucionarno istraživanje koje će nam bacit novo svjetlo na homoseksualce posvajače, e to je vrijedno dizanja starog topica.

podizanje topica samo zato da bi rekao nešto što je reklo već 50 ljudi na istoj temi, a samo zato da bi se znalo da I TI imaš to mišljenje - to je u redu dok je rasprava u tijeku (u redu, iako ne doprinosi mnogo), ali ovako omalovažava sve što su ostali rekli na prethodnih 30 stranica, bar to ja tako vidim.
    isto tako, ako je atmosfera na temi OČITO bila nagnuta na jednu stranu, onda takvo ubacivanje suprotnog mišljenja - bez želje da se raspravi doda i nove argumente - jedna vrsta trolanja. baci bombu i bježi.

apricot ne slažem se. osim toga, ako je zbilja tako neka zamru, jer ako očekujemo da ih vrćenje u krug i mlaćenje prazne slame drži na životu, bolje nam je bez njih?

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj koryanshea prvotno napisa
    apricot ne slažem se. osim toga, ako je zbilja tako neka zamru, jer ako očekujemo da ih vrćenje u krug i mlaćenje prazne slame drži na životu, bolje nam je bez njih?
    ovo je već drugi put (u ovih 5 minuta što pregledavam forum) da sam naletjela na ovaj izraz, mislim na "mlaćenje prazne slame"...
    Ne znam zašto neki (neke) od nas daju samima sebi ekskluzivno pravo na razmišljanje i, konsekventno tome, verbaliziranje svojeg stava o određenoj temi ovdje na forumu, a istovremeno drugima to isto pravo uskraćuju, odnosno, još gore, nazivaju ga "mlaćenjem prazne slame"???!!
    Žalosno je to...
    I mislim da, ako netko i nakon 30, 50 ili 100 stranica neke teme (koja očito traje upravo zato jer je intrigantna i jer o njoj imamo što reći) ima određeno svoje mišljenje (koje NE MORA nužno već biti sadržano u prijašnjoj raspravi, jer nikako se ne slažem da je u 30 stranica uvijek rečeno sve!) onda bi trebali biti barem toliko tolerantni i dopustiti da to svoje mišljenje i napiše, bez da se odmah etiketira kao "mlaćenje prazne slame", ponavljanje, prežvakavanje, i sl.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Forka, u principu bih se složila s tobom, ali što se tiče homo teme tu sam s kory.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ma nisam mislila ni na jednu konkrektnu temu, nego posve općenito...
    Uvijek se zalažem za 'pravo na izričaj', iako se, naravno, s mnogim izričajima ne slažem...

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pa da, zato se to zove "netiquette", više kao smjernice lijepog ponašanja nego kao neka obaveza.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sve se svodi na toleranciju - i drugih i njihovog misljenja i cinjenice da su zakasnili na raspravu i xy

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Forka prvotno napisa
    ovo je već drugi put (u ovih 5 minuta što pregledavam forum) da sam naletjela na ovaj izraz, mislim na "mlaćenje prazne slame"...
    bit će da sam i ovo drugo bila ja, ha?

Ne znam zašto neki (neke) od nas daju samima sebi ekskluzivno pravo na razmišljanje i, konsekventno tome, verbaliziranje svojeg stava o određenoj temi ovdje na forumu, a istovremeno drugima to isto pravo uskraćuju, odnosno, još gore, nazivaju ga "mlaćenjem prazne slame"???!!
    pa ustvari. po meni problem nije u tome tko slamu mlati, već kada (u ovom konkretnom slučaju) i zašto
    također, ne kažem da praznu slamu mlate oni koji topic podižu, nego i svi mi koji na to reagiramo. a mi reagiramo zato što ne možemo prešutit, ustvari jednako kao i osoba koja je topic podigla. ali, "zločin" podizanja topica je učinio netko drugi, pa hajmo na mlaćenje
    poanta je - to NE DAJE korisnu raspravu, i s vremenom postaje frustrirajuće (mene je očito isfrustriralo, i pogledaj tamo tko se sve pobrojao da je postalo besmisleno...). i zato se smatra lošom praksom.

I mislim da, ako netko i nakon 30, 50 ili 100 stranica neke teme (koja očito traje upravo zato jer je intrigantna i jer o njoj imamo što reći) ima određeno svoje mišljenje (koje NE MORA nužno već biti sadržano u prijašnjoj raspravi, jer nikako se ne slažem da je u 30 stranica uvijek rečeno sve!) onda bi trebali biti barem toliko tolerantni i dopustiti da to svoje mišljenje i napiše, bez da se odmah etiketira kao "mlaćenje prazne slame", ponavljanje, prežvakavanje, i sl.
    ali baš o tome se radi! tema je intrigantna, i zbog toga je maksimalno iscrpljena. nije zamrla zato što su svi pozaspali ili otišli na godišnji, nego zato što je ponestalo stvari za reći. da netko doda nešto što nije već rečeno u tih 30 stranica - da bar!

http://en.wikipedia.org/wiki/Hit-and-run_posting

anchie, jel bi diskriminaciju trebalo tolerirat?

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Kory, zamisli, to drugo "mlaćenje prazne slame" nisi bila ti!!! Nije ni važno tko je bio (ako te zanima, otkrit ću ti)...
    vidiš, nisi samo TI misleće biće...
    Što se tiče ostatka tvog posta, već sam rekla da se nisam referirala samo na homo temu...

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

vidiš, nisi samo TI misleće biće...
    mislim da je ovo stvarno neprimjereno i molim te da se suzdržiš od osobnih napada.

mislila sam da sam ja al da nisi htjela reć, kao da ne bi ispalo da ja samo hodam okolo žugetam. onako, u jednom simpatičnom smislu. sad mi više nije simpatično.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

I ja sam mislila u simpatičnom smislu... Oprosti ako sam te bilo čime uvrijedila... Uistinu mi nije bila namjera i nisam takav tip... Samo ne volim "popovanje"...
    Još jednom sorry...

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Forka, kory je nova generacija, koja je dojena internetskim forumima

za razliku od npr mene-tutle, koja se svemu čudim

tako da treba saslušati što ona kaže...

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cure
    ne ponašate se prema bontonu
    ne volem kad se 2 super simpa ženskice svađaju

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ma ja se ne svađam!

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

pa sad neka netko kaže da su smajlići glupi i nepotrebni...

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Kory, zamisli, to drugo "mlaćenje prazne slame" nisi bila ti!!! Nije ni važno tko je bio (ako te zanima, otkrit ću ti)...
    ja znaaam, ja znaaam....

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: forumski bonton

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    neke stvari sam pokupila u hodu, a neke ne znam. nadam se da će moderatorice dozvoliti ovu temu, znam da među nama ima puno forumašica koje su tu doma, a meni je baš zanimljiva.

evo jedne hipotetske situacije:

npr. ja sam nova na forumu, imam svoje mišljenje o nekoj temi, kao npr. o homoseksualnim brakovima i posvajanju djece, ne smijem odgovoriti na prožvakanom topiku, jer je prožvakani i ima 30 stranica i oni koji se napočetku o tome raspravljali sad im je muka, a ne smijem ni novi otvoriti jer kažu da treba koristiti pretražnik. a prsti me svrbe i moram reći svoje mišljenje.

kako da postupim? :?
    pa uvijek mozes napisati npr.

nova sam ovdje - procitala sam ovaj topik od A do Z, znam da je tema vec prozvakana, ali ja jednostavno moram reci i sto ja mislim o temi, dakle:

bla bla bla bla bla

i to je to
    svoje si obavila, a ko ce sto mislit kakve veze ima
    ak topik nije iz nekog razloga zakljucan znaci da je jos uvijek otvoren za svacije misljenje

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Žalosno je to...
    Slažem se sa Forkom.

Štao onda ako je već i 100x nešto napisano ili pitano, zašto ne bi moglo i 101x. Možda baš to 101 pitanje o istoj temi dovede do nekog korisnog odgovora.

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Pa kako bi izgledali forumi da se na njima ne raspravlje. Šta da ja nešto napišem i svi redom se potpisuju.
    Meni je super ovaj forum i svaka čast onome tko ih je smislio.
    Osim virtualne šorke tu i tamo ( u granicama razuma), ovdje sam dobila više savjeta i naučila više od 100, što patronažnih, što vlastite mame med.sestre i patronažne.
    I sve onda kad mi je najviše trebalo. I mislim da je svima nama forum često ventilana, opet kažem u granicama ukusa. I ako naiđeš na pretražniku topic na koji "misliš da moraš" odgovoriti, a ti lijepo otvori dušu. Netko će ti odgovoriti sigurna sam u to. E sad možda ti se neće sviđati odgovor, ali na to smo svi spremni kad postamo. Barem ja jesam.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno Re: forumski bonton

Citiraj Mukica prvotno napisa
    nova sam ovdje - procitala sam ovaj topik od A do Z, znam da je tema vec prozvakana, ali ja jednostavno moram reci i sto ja mislim o temi, dakle:

bla bla bla bla bla
    aah but this is key! PROČITALA SAM i želim reći. pročitala sam i još uvijek mislimd a doprinosim raspravi - super. u cvijetinom primjerku nažalost nema naznake pročitanosti...

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja sam prvi post imala na davno umrloj temi
    Pojma nisam imala o forumima, načinima virtualne komunikacije, netiquette-u niti ičem sličnom...
    No, nitko se nije naljutio, postigla sam cilj i to je bilo to

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

meni uopće ne smeta kad netko "mlati praznu slamu" - uostalom, svatko ima pravo na svoje mišljenje. Ono što mene smeta je kad netko nešto napiše što je suprotno mišljenju najglasnijih (namjerno izbjegavam reći "većine") onda se rasprava spušta na vrlo niski nivo.
    Mislim ono, odrasli smo, zreli ljudi, zar je tako teško prihvatiti da da ja mislim ovo, a Ti ono.
    OT, ali druga stvar koja me odbija je prekomjerna upotreba smajlića. Ono kad netko napiše dva reda teksta i u to ubaci šest začuđenih smajlića, tri buljooka, minimalno osam skakutavih i sl. Uvijek imam dojam da će me nešto od te hrpe smajlića ujesti.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    tri buljooka,

icyoh, preskočila si tu štedljivu fazu foruma, kada su smajlići (radi uštede "kilobajtaže") bili zabranjeni.
    znaš li da su ih forumašice "plaćale"?
    da smo novcem skupljenim od "plaćanja" smajlića kupili stolariju za Rodino gnijezdo
    (šmrc, :nostalgičnismajli

uglavnom, nakon te suše sa smajlićima i uporabom maštovitih opisnih :smajlisesjećams.ivy:, eto nam opet ere u kojoj se ponekad pretjeruje.

i, zapravo, shvatiš da novijim korisnicama jako puno znači ako im u odgovoru nabaciš jednoga "pusastog" ili neko "srčeko"... nekako je toplija atmosfera

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

meni uopće ne smeta kad netko "mlati praznu slamu" - uostalom, svatko ima pravo na svoje mišljenje. Ono što mene smeta je kad netko nešto napiše što je suprotno mišljenju najglasnijih (namjerno izbjegavam reći "većine") onda se rasprava spušta na vrlo niski nivo.
    Mislim ono, odrasli smo, zreli ljudi, zar je tako teško prihvatiti da da ja mislim ovo, a Ti ono.

.......tri buljooka........
    mogu ja tebe potpisat :uzhrpetinusvihmogućihsmajlića:

nekima je itekako teško prihvatit da ne mogu svi ljudi isto mislit. i ako imaš drugačije mišljenje od "najglasnijih" triba te pod hitno izopćit. pa ko je vidio drugačije mislit :? a ako još i malo "slobodnije" izneseš svoje mišljenje moderatore se poziva na bananje toga neistomišljenika.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    tri buljooka,

icyoh, preskočila si tu štedljivu fazu foruma, kada su smajlići (radi uštede "kilobajtaže") bili zabranjeni.
    znaš li da su ih forumašice "plaćale"?
    da smo novcem skupljenim od "plaćanja" smajlića kupili stolariju za Rodino gnijezdo
    (šmrc, :nostalgičnismajli

uglavnom, nakon te suše sa smajlićima i uporabom maštovitih opisnih :smajlisesjećams.ivy:, eto nam opet ere u kojoj se ponekad pretjeruje.

i, zapravo, shvatiš da novijim korisnicama jako puno znači ako im u odgovoru nabaciš jednoga "pusastog" ili neko "srčeko"... nekako je toplija atmosfera
    to mi je bilo najdraže razdoblje, kad su se pisali opisni smajlići
    :žalizastarimdobrimvremenima:

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

:nostalgični uzdah s mirisom naftalina:

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Žalosno je to...
    evo ja ću prekršiti taj neki bon-ton i na "zamrlom" topicu izraziti svoje mišljenje u vidu jednog potpisa pod forkin post.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •