sunnyapril1 prvotno napisa
Svako pretjerivanje je štetno , pa tako i rutina koja prelazi u strogoću, a bome i skakanje na svaki djetetov plač.
Čini mi se da dosta često vidim ovdje mame kojima se njihovo zlato najmilije u dobi od 2 godine pretvori u monster , a one se pitaju gdje su pogriješile , pa uvijek su odgovarale na njegove potrebe.
Ne bih komentirala konkretan slučaj jer ne znamo baš puno o toj mami, ali znam da se moji nisu pretvorili u sociopate, a bome ni u delikventne tinejdžere jer im ponekad nisam dala da zaspu u kolicima u trgovini, nego 10 -15 minuta poslije u njihovom kinderbetu.
U stvari suprotno, na svojoj ( tj moj sin na svojoj) koži je osjetio nemogućnost kontroliranja potreba i neadekvatno postavljene granice koje se kasnije pretvaraju u buling.
i nijedan nije ni anoreksičan ni bulimičan ili već šta zato što su jeli oko 1, a to znači od 12-2 jer su nekad bili ranije gladni , a nekad kasnije, ali ne u 11 i ne u 3.
Ovdje smo da odgojimo sretne i samostalne ljude, i ne mislim da sve mora biti kao u vojsci i nije, i dogovaram na njihove potrebe, samo hoću naglasiti da nekontrolirano skakanje na svaki djetetov plač vodi k tome da ne zna prepoznavati da i drugi imaju potrebe i da nije sam na svijetu. To ne znači da ću ga ostaviti da plače, ali da može u dojenačkoj dobi pričekati da odem u wc, popijem vode, da se presvučem i sl, sigurno može.