Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Alergija na konzervans - glutaraldehid

Juls avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno Alergija na konzervans - glutaraldehid

Zna li netko nešto o alergiji na konzervans glutaraldehid? Moja sveki je bila na testiranju i utvrdili su joj ovu alergiju. Dobila je popis stvari koje sadrže ovaj alergen, ali popis je općenit (tipa kozmetika, neki preparati za njegu kose, grickalice ....). Ima li taj konzervans neku oznaku na ambalažama proizvoda tako da se može vidjeti sadrži li određeni proizvod glutaraldehid? Thx

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Podižem.
    Zna netko malo više o alergiji na Glutaraldehil?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ovdje piše da se glutaraldehid ne koristi za prehranu, pa nije obilježen E-brojem: http://e-brojevi.udd.hr/cesta_pitanja.htm

Danas svi proizvodi moraju imati podatke i sigurnosno-tehničke liste. Evo na brzinu sam našla da se ovdje pojavljuje glutaraldehid (nekakvo sredstvo za dezinfekciju, ako sam dobro pročitala): https://www.saponia.hr/__upload__/fi..._fresh_stl.pdf

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Istekao mi je edit.

To sredstvo je dezinficijens.

Ono na što bih ja obratila pažnju je deterdžent za suđe (za ručno i strojno pranje) i sredstva za čišćenje: treba DOOOOBRO ispirati sve s čim koža dolazi u dodir, a pogotovo ono s čim hrana dolazi u dodir. I što manje kemikalija u kući (soda i ocat umjesto štajaznam kupovnih sredstava za čišćenje sanitarija).

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ima li možda recept za domaći deterđent za suđe?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    ima li možda recept za domaći deterđent za suđe?
    Eh, u većini recepata za kućnu izradu deterdženata za suđe ide ribani sapun, a to ti je isto sr*nje jer teško je danas naći pravi starinski sapun za veš bez primjesa.

Ima trikova - octena voda i voda s limunom su odlične za suđe koje nije jako masno. Evo jednog recepta, ali nije to za jako masno suđe: http://www.coolinarika.com/recept/do...nt-od-limuna-/

U vinogradima mnogi ljudi peru suđe svježom koprivom (mravlja kiselina) i kažu da je odlično. Stražnja strana lista ne sadrži iglice s kiselinom. Nisam probala, ali namjeravam.

Uostalom, možeš prati čime god (soda i limun su zakon, soda i ocat također - time čistim pećnicu i mikrovalnu) ali i to treba doooobro ispirati. To je ključno.

Btw. i ja čekam neke recepte za eko deterdžente za suđe. Kad je suđerica u igri, mislim da je kristalna soda zakon-svojevremeno je bio topic o čišćenju perilice (i veša i suđa) time.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 13.01.2016. at 13:06

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

meen zanima za ručno pranje, ali svejedno hvala

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    meen zanima za ručno pranje, ali svejedno hvala
    Pa ovo i jest za ručno pranje, sve osim zadnjeg reda. Kombinacija octa i vode, limuna i vode, dodatak sode bikarbone za ribanje tava i to je to.

Iz prakse - Frosch eko deterdženti za ručno pranje suđa su mi čisto ok. Na bazi octa. Ima u većini dućana.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •