Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: djeca i poruke sa stavom

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno djeca i poruke sa stavom

mislila sam hocu li ovu temu na filozofski ili ipak ovdje, pa rekoh - sto bi njima bilo vruce kad moze meni i BB 8)

http://www.index.hr/xmag/clanak/sara...om/423275.aspx

Zvijezda koja se proslavila ulogom kolumnistice u megapopularnoj serije "Seks i grad" nikada se nije libila javno izreći svoj politički stav, ali etiketirati sina za nešto "ozbiljno" ipak je pitanje odgoja. Sarin izbor bio je jasan. Obama je i uzor malog Jamesa koji nije ni svjestan tko je uopće Obama. Tu se otvara jedno diskutabilno pitanje je li to uopće socijalno prihvatljivo.

i je li socijalno, odgojno i ino...prihvatljivo da djeca nose politicke poruke ili poruke koje iskazuju neki stav o zivotnim problemima i sl.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne kuzim, kako novinar zna da dijete ne zna tko je Obama i da dijete nema misljenje o njemu i zelju da nosi njegovu sliku na jakni kao sto neki klinci imaju zelju da nose sliku Pokemona na jakni?

Mislim, to sto djeca u Hrvatskoj neznaju tko je Obama ne znaci da djeca u Americi ne znaju. Dapace, rijetko koje dijete nece znati i ne imati neku (mentalnu) sliku o njemu i sto on njima ili njihovoj ibitelji ili njihovoj zajednici predstavlja.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pitamo se jel ok stavit na dijete majicu s natpisom, ne znam gdje sam to ono vidjela 8) npr. Djeca su mali ljudi.

a jel bi u tu istu kategoriju išla i religijska pripadnost/nametanje vjere prije nego je dijete sposobno o tome samo rezonirati?

to je poput one dileme:
    bit će po roditeljskoj dok sam nisi sposoban o tome odlučivati vs. neću ti nametati ništa dok ne budeš sam sposoban odlučivati o tim stvarima.

u ovom drugom slučaju postoji realna "opasnost" da netko drugi iz djetetove okoline preuzme ulogu usmjerivača djeteta i to onako kako sami roditelji to nikad ne bi napravili.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam temu shvatila više općenito.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vjerovali ili ne, moje je dijete, nicim izazvano, skinulo Obaminu sliku i postavio ju na desktop.

po naslovu, covjek bi pomislio da je dala tetovirati sina, a ono mali bedz :/

Osobno, nemoguce je dijete izdvojiti iz stavova i nacina zivota obitelji. Bilo da se radi o vegetarijanstvu, makrobiotici, politickim stavovima ili, eto, djelovanju kroz nevladine udruge... Moje je dijete upoznato s mojim stavovima, u nekima vise participira u nekima manje, neke cak i propagira na isti nacin kao i ovaj malac. Ja s time nemam problema.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Zašto se primjeri za ovo traže "preko bare"? Pa zar već godinama nemamo oko sebe djecu u majicama na kojima je lik A. Gotovine?

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Pa Rodine majice su nam valjda svima ok. Mislim da ovo baš i nije nešto drugo. Ili se varam?

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Ms. Mar prvotno napisa
    Pa Rodine majice su nam valjda svima ok. Mislim da ovo baš i nije nešto drugo. Ili se varam?
    meni je ovo nesto sasvim drugo. rodine majice ne iskazuju nicije politicke stavove.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

svake godine čvrsto odlučim da ćemo mala i ja ići na gay pride, ali se i svake godine preplašim da će mi netko slučajno dijete pogoditi ciglom

valjda moje mišljenje i nije baš mjerodavno, kad već nisam zbilja i otišla, ali tako nečim bih dala podršku svojim prijateljima koji su gay i istovremeno pokušala utjecati na vlastito dijete i usaditi mu vrijednost da tolerira različitosti..ne znam, ali mislim i da je to svojevrsni (moj osobni) politički stav koji bi voljela prenijeti svom djetetu

doduše vidjela sam na tv i djecu koja na bleiburškom polju nose ustaške kape, i njima njihovi roditelji pokušavaju prenijeti svoje vlastite političke i moralne vrijednosti

koliko je meni to njihovo :shock: šokantno, pretpostavljam da je i obrnuto..da je njima šokantno i nezamislivo da bi netko dijete vodio na 'pederbal..

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Dozvolila bih djetetu da nosi majicu s političkom porukom, ako bi ono samo tako htjelo. Srećom ni jedno ni drugo dijete ne smatraju sebe reklamnim panoima.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne bih dozvolila da dete nosi bilo sta sa politickom porukom.
    I ne bih mesala poruke s rodinih majica s tim.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

i je li socijalno, odgojno i ino...prihvatljivo da djeca nose politicke poruke ili poruke koje iskazuju neki stav o zivotnim problemima i sl.
    Ja sam kao dijete nosila Boška Buhu

Ne bih djetetu obačila majice s poitičkim porukama.
    A nepolitičke...
    Ako se pitanje odnosi i na to. Stav o životnom probemima?
    Ne znam što to znači. Ako bi to bio neki stav o nekim pitanjima, onda bih.
    Nosile su Unicefovu Dojenje je moj izbor, Rodinu Mogu biti sve što želim.

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Ja sam kao dijete nosila Boška Buhu
    8)

Inače,mislim kao i Bubica-teško će dijete imati različito mišljenje od roditelja,barem dok je manje.
    Ne mislim nametati mu ništa posebno,Rodine majice mi ne spadaju u istu kategoriju i zakon su mi.

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno Re: djeca i poruke sa stavom

Ja osobno ne bih strpala Rodinu majicu u koš sa majicom sa Gotovininom slikom, ali dio pitanja je glasio:
    Citiraj flower prvotno napisa
    ili poruke koje iskazuju neki stav o zivotnim problemima i sl.
    pa sam tu mislila na npr. 'zemlja nije za jednokratnu upotrebu'.
    Nije da moj B baš i nešto zna o ekološkim problemima, ali ga ja odgajam u skladu s onim u što ja vjerujem i za što se zauzimam. I zato ga ne bih doživjela kao reklamni pano u takvoj majici. A možda bih to trebala preispitati? Vjerojatno se istom idejom vodi onaj koji dijete odjene u Obamu.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj malena beba prvotno napisa
    Citiraj Ms. Mar prvotno napisa
    meni je ovo nesto sasvim drugo. rodine majice ne iskazuju nicije politicke stavove.
    Rodine majice su ok i nemaju veze s političkim stavovima.

Međutim, sjećam se da je jednom na tv-u bila neki rodin prosvjed u zagrebu ili tak nešto, u vezi s pravima rodilja i onda su bile trudnice s flasterom preko usta. I sjećam se da je bila mala curica, valjda nečija kćerkica, isto tak s flasterom na ustima i to mi je bilo malo pretjerano.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj traktorka prvotno napisa
    Inače,mislim kao i Bubica-teško će dijete imati različito mišljenje od roditelja,barem dok je manje.
    Ne mislim nametati mu ništa posebno,Rodine majice mi ne spadaju u istu kategoriju i zakon su mi.
    potpis

a ovo je izražavanje stavova koje me više zabrinjava od onog preko bare
    http://www.index.hr/images2/Dodik_031002_AFPv.jpg

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Što se tiče politike, ne očekujem od svog djeteta da glasuje za istu stranku kao i ja, još su klinci mali, a i politika nije tema naše kuće.

Ali npr. bira naslove Rodinih majici, zadnje dvije su morale biti Mogu biti sve što želim, a i traži me majicu Depeche Mode i strašno joj se sviđa Dave. E, tu se već da razgovarati o utjecaju majke joj. Ali sasvim neočekivan i bezazlen utjecaj. Što se sve izrodi iz najobičnijeg svakodnevnog slušanja DM u autu.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ne bih nikad obukla djetetu majicu s političkom, vjerskom, nacionalnom ili sl. porukom. Sebi možda da, jer ja sam odrasla osoba i znam što to poruka simbolizira. A svoje stavove sigurno ne bih iznosila preko malog djeteta.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

osobno ne volim da se moja djeca iskoristavaju u bilo kakve reklamne svrhe tako da biram u najvecoj mogucoj mjeri majice koje ne nose nikkve poruke textom ili slikom, i koje se mogu povezati sa svakidasnjicom, bilo to vjera, politika, roda ili ostali svakodnevni zivot.

neke detalje je naravno nemoguce izbjeci, kao da neki proizvodjaci stavljaju reklamu na odjecu u formi loga, eli eto, koliko se moze, izbjegavam reklamu...

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

arwen, neki wasp-ovci bi u obaminom bedzu mogli svasta iscitati, nositi sliku nekog politicara ili vodje je iskazivanje stava, meni je jasno da ce ona prihvatiti moje stavove (dok me u pubertetu ne popljuva) ali me golica tema koliko je ok da joj dopustim da ih iskazuje na nacin da nosi majce/bedzeve i sl.s obzirom na to da ona nema ni znanja ni odgovornosti za ono sto nosi.
    ne mogu sad naci clanak ali digla se bura u Dubrovniku gdje su klinici obuceni u DMraza nosili satiricke poruke o gradonacelnici, Sanaderu i sl. sve pod krinkom maskenbala - jel to ok?

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja mislim da je OK da su djeca "aktivisti" u obiteljima koje su same po sebi aktivističke-jer kao što netko reče, ionako je teško da će dijete doživjeti tj. samo biti sposobno učiniti odmak od takvih razmišljanja dok ne poodraste.
    Već sam negdje rekla da ukoliko roditelji i djeca imaju dobar odnos, ako se o svemu razgovara i strpljivo objašnjava, da će takvo dijete (govorim preopćenito, ustvari govorim o sebi i iz svog vlastitog iskustva) i u odrasloj dobi zastupati neke stavove koje su zastupali roditelji.
    Što se tiče ovog iz Dubrovnika, ne znam što bih rekla-nekako je teško povući granicu između onoga što je odmah, i na prvi pogled prihvatljivo (tipa ekološke poruke) i onoga što nije, odnosno ni sama nisam na čisto oko toga da li to ima smisla, djecu miješati u čisto političke priče koje ono još nikako nije u stanju razumjeti...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •