Results 1 to 28 of 28

Thread: Par pitanja zabrinute friške trudnice

Default Par pitanja zabrinute friške trudnice

Drage moje ja sam vam nova tu, novopečena trudnica. Naime, nakon dva plusića na testu, i nalaza krvi-beta hcg (273) smatraju me trudnicom. :D. Budući da mi je tek u četvrtak prvi uzv, imam par pitanja:

1. Iako me ginićka još nije ni pregledala, rekla sam joj da me jajnici probadaju ali da ne krvarim. Dala mi je odmah vaginalete 'Utrogestan'. Se to daje preventivno ili? Više me boli desni jajnik kojeg sam operirala prije 5 godina pa ima priraslice. Da li su bolovi u jajnicima normalni u početku?

2. Odlučila sam se prije mjesec dana na cervikalne briseve i pila sam Sumamed zbog ureaplasme i enterokoka. Od tad me sve dole jako peče nakon mokrenja (valjda gljivice) pa sam dobila vaginalete Rojazol. Da li netko zna kako da ih stavljam s obzirom na Utragestan?

Hvala puno na odgovorima

Demi's Avatar

vaginalete za gljivice- Rojazol se koriste navecer prije spavanja, tako da je mozda pametno utrogestan popiti...naime, utrogestan se moze koristiti vaginalno ili popiti, mada je preporucljivo koristitit vaginalno jer ima bolji ucinak. ne znam koliko ih dnevno trebas uzeti, pa da si najbolje iskombiniras. inace, utrogestan ti je zapravo hormon progesteron- cuvar trudnoce...

silkica's Avatar

Normalno je da jajnici probadaju.
    Koliko se sjećam,ja sam između rojazola i utrića pravila razmak od oko 2h.

Hvala na odgovorima. Mene probadaju na mahove, par sekundi pa prođe. Onako tupa bol kao da će menga doć. Što se Utrića tiče, stavljam 2x2 a danas bi počela s Rojazolom.

tak je i meni s jajnicima.....
    malo me utješio ovaj tvoj post, vidim da to nije nešto nepoznato....
    ja stavljam utrogestan 3 x 1 dnevno...tako mi je rekao ginekolog...i mirovanje

Mene je oduvijek taj desni jajnik bolio na periode, a kad bi došla na ultrazvuk sve super, male priraslice eventualno. Ma preživjet ćemo mi to. 8) Vidjet ću u četvrtak što će mi ginićka reći, ako sve bude ok idem na posao idući tjedan (sad sam bila na bolovanju zbog gripe).

utrogestan je vrlo korisno piti, to je hormon progesteron, od milja zvan čuvar trudnoće. mislim da on pomaže da stjenka maternice ostaje zadebljana, da slučajno ne dođe do ... (nećemo to ni izgovarat)

Čestitke na trudnoći.
    I ja sam na početku imala strahovite bolove u jajnicima: osjećaj kao da me netko nogom lupio. Kad me je zabolilo morala sam sjesti jer nisam mogla izdržati. Ja sam pila dabrostone i uzimala vaginalno utrogestan prva tri mjeseca. Nakon prvog tromjesečja bolovi nestali kao da ih nije ni bilo.

drage moje, prije nekoliko dana napravila sam test, koji je bio pozitivan.

prvi dan zadnje mens. bio je 02.02. kada na prvi pregled ginekologu?

Pepita's Avatar

Čestitam ti na trudnoći

Quote Originally Posted by Pepita
    Čestitam ti na trudnoći
    hvala ti. tako sam sretna.

anchie76's Avatar

Quote Originally Posted by ikana
    prvi dan zadnje mens. bio je 02.02. kada na prvi pregled ginekologu?
    Cestitam ti na trudnoci :D Nemoj zuriti na pregled Prerani pregled bi ti mogao samo unijeti nemir. Na zapadu preporucaju prvu posjetu ginekologu u 12-13 tjednu (od menstruacije). Prije toga zaista nema svrhe ici

kod nas je preporuka 7-9 tjedana od prvog dana zadnje menstruacije

anchie76's Avatar

Na tom prvom pregledu (nazalost ) cesto vec napravi UZV.. a u toj dobi se na uzv ne vidi bas puno, pa bude srce jos ne kuca dodjite za tjedan dana, pa doma umires hoce li poceti kucati ili nece, itd.

Nepotrebno

Da li danas svim trudnicama prepisuju Utrogestan?

ne. onima koje imaju probleme, krvarenja i sl. utrogestan uspavljuje, kako bi onda trudnice ostajale radit, putovale na posao? po mom mišljenju neizvedivo.

Ikana i meni je zadnja men. bila 02.02., skupa ćemo u rađaonu. :D

Quote Originally Posted by crvenokosa
    Ikana i meni je zadnja men. bila 02.02., skupa ćemo u rađaonu. :D
    ma da. jesi ti već obavila pregled kod ginića? ja idem 16.03. mada mi se to čini malo prerano, ali tak me naručila.

ne ja ti idem 18.03. i jedva čekam.

ne ja ti idem 18.03. i jedva čekam.
    ja sam sad tako zbunjena, primjetila sam žućkasto smeđu boju na gaćicama,ništa veliko, tek mali kružić. ne znam što da radim. da li da se javim kod dr. ili da pričekam od 16.03. kada sam naručena na prvi pregled.

neznam sta bi to moglo bit, ako si zabrinuta zovi doktora pa ga pitaj. I ja imam neki zuto bijeli iscjedak ali su mi cure objasnile da je to u trudnoci normalno.

Vala's Avatar

Ja u sljedecoj trudnoci nedem kod ginekologa bar do 3. mj.trudnoce! Fetus je najosjetljiviji u najranijoj trudnoci i tko može garantirati da mu ne šteti ultrazvuk. Garantiraju svi ti ginekolozi s stopostotnom sigurnoscu i jos rade ludu i glupu zenu od tebe, u stilu : Ma tko vam je to rekao, vi stvarno svakog slusate, ma samo se opustite, kakva ste vi to majka koja ne zeli vidjeti djete, kako cemo znati da nije nešto u redu, kako cemo uopce znati da ste trudni... Ako vec idete na taj rani pregled, probajte izbjeci ultrazvuk. Ima dosta tekstova i topica na tu temu pa same odlucite.

što se tiče uzv moja ginekologica zaista ne pretjeruje. i u prvoj i u drugoj trudnoći imala sam tri uzv. mislim da mi ga niti sad ne će raditi prije 8 tjedna trudnoće. tako je bilo bar do sada.

Vidim da se gore spominje utrogestan. Zna li netko razliku izmedu utrogestana i dabrostona? Meni je prije skoro 2 tjedna ginekologica prepisala dabroston tbete i uzimam ih, ali mi je jako lose od njih; mucnine su ocajne, ne mogu nista jesti i piti, tj dize mi se zeludac na sve zivo (inace prve dvije trudnoce imala jake mucnine i u ovoj isto ali prije tableta nije bilo ovako jako), poceli su mi pristici, bol u zelucu... U petak idem na pregled ali bi voljela znati koju informaciju jos pored ove ginekologice. Ovo je nova zenska u Crikvenici tako da neznam zapravo kakva je (cula sam i dobre i lose stvari za nju). Moram lezati i osjecam se totalno bolesno. Je li utrogedtan ima takve nuspojave?
    Zaboravila sam napisati da sam tek u 8om tjednu sa smedim iscjetkom i sva na cudu sto ce biti dalje.

Quote Originally Posted by ikana

ja sam sad tako zbunjena, primjetila sam žućkasto smeđu boju na gaćicama,ništa veliko, tek mali kružić. ne znam što da radim. da li da se javim kod dr. ili da pričekam od 16.03. kada sam naručena na prvi pregled.
    Draga moja ikana, vidi da li ce ti se to smede jos pojavljivati danas i sutra, ako bude, odi kod ginekologa. Ja sam bila narucena za proslu srijedu u crikvenici ali mi je tjedan prije toga u cetvrtak i petak bilo tako smede na gacicama pa sam u taj petak otisla i gin. me uzela preko reda jer svi ti iscjetki koji nisu prozirni ili zuckasti, mogu znaciti problem. Ne zelim te zastrasiti ali bolje otici i biti siguran. Ja sam trenutno na strogom mirovanju i dabrostonu, tako da je dobro sto sam otisla. Do ovog tjedna mi se vec poboljsalo ali jucer ujutro je optocelo ful smede i jace....... :?

jučer tokom dana i danas je sve ok, a i super se osjećam. osim što sam malo napuhnuta i užasno mi se zijeva. valjda će biti sve ok. jedva čekam prvi pregled.

p.s drugu sam trudnoću prošla sa dabrastonima i mirovanjem od 20 tjedna i na kraju je sve bilo ok. nadam se da će i ovaj put biti.

Ikana jesi bila na pregledu?

Ikana jesi bila na pregledu?
    sorry nisam se stigla javiti prije. sve je ok za sad. trudnoća je potvrđena.

30.01. naručena sam na kompletnu obradu i vaginalni uzv.