Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: istek ugovora o radu - prava majke na porodiljskom?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno istek ugovora o radu - prava majke na porodiljskom?

pozdrav svima, 01.03.09. mi je istekao trogodišnji ugovor o radu. trenutno sam na porodiljskom (prvih šest mjeseci) pa me zanima, osim prijave na HZZ, imam li još kakva prava, tj. koje su mi obveze? primam porodiljnu naknadu od HZZO-a.
    do sada su me iz firme samo telefonski obavijestili da mi ne mogu produžiti ugovor, no pismeno za sada još nisam dobila ništa...

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

jesam li slučajno promašila negdje slično pitanje s odgovorom, mada sam čitala slične teme... ili stvarno nitko nema nikakav savjet...

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Melani, ima cijela hrpa topica na tu temu.

No, najbitnije je da se što prije javiš na HZZO (krajnji rok je 30 dana) i reguliraš svoj status kao nezaposlena osoba. Nakon toga imaš obvezu prijave na HZZ (nemoj to propustiti).

Po novim propisima, roditeljski dopust (nakon 6. mjeseca djetetova života) korisitit ćeš kao nezaposlena osoba (tzv. roditeljska pošteda). Ako središ prijavu na HZZ, po isteku svojih rodiljnih prava mogla bi imati pravo na naknadu za nezaposlene.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I još nešto...nemoj čekati da ti se javi bivši poslodavac, jer to ne mora učiniti.

Samo se dogovori oko podizanja radne knjižice.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

puno hvala na savjetima, što se tiče sličnih topica - možda od šume nisam vidjela stablo, ili je bilo obratno?? :shock:

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Melani, ima cijela hrpa topica na tu temu.

No, najbitnije je da se što prije javiš na HZZO (krajnji rok je 30 dana) i reguliraš svoj status kao nezaposlena osoba. Nakon toga imaš obvezu prijave na HZZ (nemoj to propustiti).

Po novim propisima, roditeljski dopust (nakon 6. mjeseca djetetova života) korisitit ćeš kao nezaposlena osoba (tzv. roditeljska pošteda). Ako središ prijavu na HZZ, po isteku svojih rodiljnih prava mogla bi imati pravo na naknadu za nezaposlene.
    mamma san, hzzo riješen, muči me još samo hzz - naime na hzzo su mi rekli da se na hzz mogu prijaviti tek nakon isteka prvih 6 mjeseci rodiljnog dopusta - jel' to tako?

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Nadam se da mi neko moze pomoći,
    zaposlena sam u jednoj papirnici od 2004 godine, sad sam na godšnjem odmoru a poslodavac mi je najavio otkaz ugovora o radu (Primljena sam za stalno) meni i mojoj kolegici zbog smanjenja obima posla. Ja se nalazim u pripremama za postupak IVF pa me zanima da li (moja dr me salje na bolovanje) za vrijeme bolovanja mogu potpisat otkaz ugovora i imati neka prava ako sam na bolovanju. Nadam se da nisam previse iskomplicirala pitanjem al ja ne znam sta da radim.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

usmena najava još nije otkaz. ti si zaposlena na neodređeno vrijeme i imaš sva prava koja iz toga proizlaze.

otkaz mora biti u pisanom obliku, mora biti uručen i mora definirati prava - između ostalog i otkazni rok (ugovor o radu ne prestaje uručenjem otkaza, nego istekom otkaznog roka)

s obzirom da si tamo 5 godina, otkazni rok ti je najmanje 2 mjeseca, a za vrijeme bolovanja uopće ne teče, kao niti kasnije za vrijeme trudnoće (ukoliko ivf prođe ok, samo obavijesti pismeno poslodavca da si trudna. ako ti otkaz do tada nije uručio - onda ni ne smije, a ako ti otkaz i uruči ranije, on automatski postaje ništavan ukoliko 15 dana od uručenja otkaza obavijestiš poslodavca o trudnoći. čak i ako prođe tih 15 dana, s obzirom na činjenicu da otkazni rok ne teče i dalje si zaposlena.)

Članak 77.

(1) Za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnoga dopusta, koriš*te*nja prava na rad u skraćenom radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja, korištenja posvojiteljskoga dopusta i dopusta za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju te petnaest dana nakon prestanka trudnoće, odnosno prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne može otkazati trudnici, odnosno osobi koja se koristi nekim od spomenutih prava.

(2) Otkaz je ništav ako je na dan davanja otkaza poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ili ako radnik u roku od petnaest dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stavka 1. ovoga članka te o tome pridonese odgovarajuću potvrdu ovlaštenog liječnika ili drugoga ovlaštenog tijela.
    (3) Okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ne sprječavaju prestanak ugovora o radu sklopljenog na određeno vrijeme, istekom vremena na koje je sklopljen taj ugovor.
    što se tiče otkaznog roka, ovdje su ti citirani članci iz zor-a

Članak 118.

(1) Otkaz mora imati pisani oblik.

(2) Poslodavac mora u pisanom obliku obrazložiti otkaz.

(3) Otkaz se mora dostaviti osobi kojoj se otkazuje.

(4) Otkazni rok počinje teći od dana dostave otkaza.

(5) Otkazni rok ne teče za vrijeme trudnoće, korištenja rodilj*nog dopusta, dopusta za njegu djeteta s težim smetnjama u raz*voju, korištenja prava na rad u skraćenom radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja, korištenja posvojiteljskog dopusta, pri*vremene nesposobnosti za rad, godišnjeg odmora, plaćenog dopusta, vojne službe te u drugim slučajevima opravdane nenazočnosti radnika na radu, određenim ovim ili drugim zakonom.
    dakle, nemoj se nervirati i puno sreće u postupku

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •