Ovo mi je idealan kolač za hladne zimske dane, pun mirisa i raznog voća. Radi se dugo, ali toliko i vrijedi. Može duuugo stajati i sve je ukusniji. Ja napravim nekoliko protvana s različitim začinima i voćem pa smrznem.
Napomena 1: šalica = 2,36 ml – koristim jogurt čašu od 2 dl punu do vrha.
Napomena 2: Bitno je da se ne koriste nikakve metalne posude ni žlice – samo drvo, staklo, plastika ili keramika. Kuhača – idealna.
1 DAN:
1 pak suhog kvasca (meni je najbolji dr Oet.)
1/4 š. tople vode
1 š. brašna
1 š. šećera
1 š. mlijeka
Otopiti kvasac u vodi u maloj posudi. Ostaviti da na toplom odstoji 10 minuta. U većoj zdjeli dobro promiješati brašno i šećer te polako dodavati otopljeni kvasac i mlijeko sob. temp. Ostaviti polupoklopljeno na sob. temp.
2. 3. 4. DAN samo promiješati
5. DAN
smjesa kvasa
1 š. brašna
1 š. šećera
1 š. mlijeka
Dobro promiješati brašno i šećer te polako dodavati smjesu kvasa i mlijeko sob. temp. Ostaviti polupoklopljeno na sob. temp.
6. 7. 8. 9. DAN samo promiješati
10. DAN
smjesa kvasa
1 š. brašna
1 š. šećera
1 š. mlijeka
Dobro promiješajte brašno i šećer te polako dodavati smjesu kvasa i mlijek sob. temp. Ostaviti polupoklopljeno na sob. temp. neko vrijeme. Razdijeliti smjesu na šalice.
2 š. brašna
1 š. šećera
1