Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 139

Tema: Amish friendship bread - mljac!

  1. #1

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno Amish friendship bread - mljac!

    Ovo mi je idealan kolač za hladne zimske dane, pun mirisa i raznog voća. Radi se dugo, ali toliko i vrijedi. Može duuugo stajati i sve je ukusniji. Ja napravim nekoliko protvana s različitim začinima i voćem pa smrznem.

    Napomena 1: šalica = 2,36 ml – koristim jogurt čašu od 2 dl punu do vrha.
    Napomena 2: Bitno je da se ne koriste nikakve metalne posude ni žlice – samo drvo, staklo, plastika ili keramika. Kuhača – idealna.


    1 DAN:
    1 pak suhog kvasca (meni je najbolji dr Oet.)
    1/4 š. tople vode
    1 š. brašna
    1 š. šećera
    1 š. mlijeka
    Otopiti kvasac u vodi u maloj posudi. Ostaviti da na toplom odstoji 10 minuta. U većoj zdjeli dobro promiješati brašno i šećer te polako dodavati otopljeni kvasac i mlijeko sob. temp. Ostaviti polupoklopljeno na sob. temp.

    2. 3. 4. DAN samo promiješati

    5. DAN
    smjesa kvasa
    1 š. brašna
    1 š. šećera
    1 š. mlijeka
    Dobro promiješati brašno i šećer te polako dodavati smjesu kvasa i mlijeko sob. temp. Ostaviti polupoklopljeno na sob. temp.

    6. 7. 8. 9. DAN samo promiješati

    10. DAN
    smjesa kvasa
    1 š. brašna
    1 š. šećera
    1 š. mlijeka
    Dobro promiješajte brašno i šećer te polako dodavati smjesu kvasa i mlijek sob. temp. Ostaviti polupoklopljeno na sob. temp. neko vrijeme. Razdijeliti smjesu na šalice.


    2 š. brašna
    1 š. šećera
    1

  2. #2
    @n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,984

    Početno

    Ovo zvuči super!
    Koja je fora s tim danima? Je li to neki njihov običaj ili...?

  3. #3

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    :? Pojma nemam, nisam neki teoretičar kvasca, više praktičar...

    možda je stvar u tome kako od jednog paketića kvasca dobit 4 ili 5 protvi kruha/kolača, jer ta smjesa kvasa raste i raste, pa ga još malo nahraniš, pa opet raste...

  4. #4
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Štos je u kvasu, iliti na talijanskom "biga". Kvas se i kod nas tradicionalno koristio za spravljanje kruha. Tako dobiveni kruh puno bolje miriši od kruha dobivenog na uobičajeni način. Puno recepata na topicu o kruhu iz pekača je bazirano na kvasu, a za dobre rezultate nije potrebno čekati duže od 8 sati.

  5. #5

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    srbija
    Postovi
    586

    Početno


    a ja mislila da je neki pravoslavni obicaj.
    ovo se kod nas zove hilandarski hleb (kruh).
    uglavnom, ovo osnovno testo je navodno
    iz manastira hilandara, na svetoj gori u grckoj.
    navodno se mesi samo jednom u zivotu.
    ja bogme sve ispekla, i bilo je mljack!

  6. #6
    belurka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Zagreb - Zagrebacka cesta
    Postovi
    139

    Početno

    Zvuci zanimljivo..ostavi cu to za hladnije dane da se imam cim zabavljat!

  7. #7
    rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    2,461

    Početno

    Znači danas počnem peći kolač, svaki dan nešto miješam i dodajem i jedem ga za 10 dana!? :?
    Ma mene kad primi želja za kolačima-to ima da miriši za max 2 sata!

  8. #8

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    Ako sam dobro shvatila Davora, onda je moguće da danas zamućkam kvas kao na 1. dan, a sutra umutim sve sastojke tipa ulje, jaja cimet... :?

    Moram priznat da na to nisam pomišljala. Ja ziheraški radim po receptu.

    Ali meni kvas fino zamiriše po vrenju tek tamo 2-3 dan :?

    rosa, ali za deset dana možeš napravit 4 protve pa jest slijedećih deset dana.

  9. #9
    rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    2,461

    Početno

    Imga je napisala:
    rosa, ali za deset dana možeš napravit 4 protve pa jest slijedećih deset dana.
    I onda slijedećih 10 mjeseci skidat te kolače s bedara!

  10. #10
    di_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    370

    Početno

    ja ne kužim na koliko šalica se razdjeli smjesa 10. dan?

  11. #11

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    srbija
    Postovi
    586

    Početno

    kod nas na tri,
    u jednu dodas ostalo, i ispeces,
    a druge dve poklanjas.

  12. #12

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    Meni ispadne 4 jogurt čaše do vrha + još nešto malo
    1 za kolač taj dan
    1 za slijedeći krug
    2 za pokloniti

  13. #13
    di_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    370

    Početno

    hvala
    mislim da bum kolač počela ubrzo mutiti, ne ovaj tjedan jer pečem kolače za krstitke ali čim očistimo te kolače...... mmmmmmmmm

  14. #14
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    izazovno
    mogla bi danas krenuti s ovim, pa da bude gotovo za deset dana kad mi mama stize u posjetu

    prvo pitanje - koliko velika posuda mi treba za ovo dizanje?
    imam neku plasticnu mislim 3-4 litre, jel dosta?

    drugo, jel moze prekriveno krpom umjesto polupoklopljeno? gadi mi se ostavljati hranu cijeli dan otvorenu da nesto ne sleti pa potone pa....

    dok to kvasa moram kupiti i taj duguljasti kalup :D

  15. #15
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj ivarica prvotno napisa

    drugo, jel moze prekriveno krpom umjesto polupoklopljeno? gadi mi se ostavljati hranu cijeli dan otvorenu da nesto ne sleti pa potone pa....
    .... imaš neplanirani dodatak

    imga imaš koju čašu koju bi bacila?

  16. #16

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    Citiraj ivarica prvotno napisa
    prvo pitanje - koliko velika posuda mi treba za ovo dizanje?
    imam neku plasticnu mislim 3-4 litre, jel dosta?

    drugo, jel moze prekriveno krpom umjesto polupoklopljeno? gadi mi se ostavljati hranu cijeli dan otvorenu da nesto ne sleti pa potone pa....
    ma daaa, ja koristim tupperware od 2l. i to je uvrh glave - smjese na kraju ispadne malkice preko litre.
    A poklopim pripadajućim poklopcem, samo ga ne stisnem. Ali ti možeš i krpom, bitno je da uvijek ima zraka za vrenje. Ili celofan folijom pa malo otvoriš na jednom kraju.

    Mislim da ovo "veća posuda" u receptu stoji samo kao kontrast šalici u kojoj se na početku razmuti suhi kvasac...

  17. #17

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    a70v: nemam, baš mi žao...
    Uzela sam si kratki odmor od ovog kolača - već 40 dana ga il mućkam il jedem.
    danas sam napravila banana bread muffine i double choc chip kukise.



    Naravno da se debljam od zraka...

  18. #18

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    e jesam alzheimer, ivarica pa stavi u kredenc ko ja - stoji kraj limenke s kavom, tak da ga ne mogu fulati.

  19. #19
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    nemam ti ja nikakve kredence s kavom

    hvala, idem sad prvu turu

  20. #20

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    jesi već odlučila koje ćeš voće stavljati?

  21. #21
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    ne, to cu za 9 i po dana
    sto predlazes?

  22. #22

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    nemoj brusnice, meni je nekako bilo prekiselo od njih
    sušeni ananas mi je čisti šećer, ni v od voća;
    sušena banana ko đon bez okusa;
    pistacio mi nekako nije pasao

    uvijek drempam jednu svježu bananu i stavljam marelice jer ih obožavam

    'obični': suhe marelice, grožđice, šljive + orasi, lješnjaci
    'božićni': jabuke (svježe naribane, ocjeđene pa sjeckane u sjeckalici), marelice, žute groždice+ lješnjaci, bademi + mljeveni klinčić
    'morski': smokve, datulje, marelice + orasi, bademi

    još nisam probala, al' planiram ubaciti u neku od smjesa: muš. oraščić, đumbir u komadićima, čok. chips, zob. pahuljice i ove neke cashew lješnjake

    bottom line: stavi ono što voliš, ne mora značiti da će ti se koja 'moja' smjesa svidjeti 100%, ja stavim razne ali od svega po malo 2,3,5 dkg

    Jedna moja susjeda na moru stavi npr. samo orahe i malo grožđica - isto je fino, ali je onak' više tijesto, a voće u tragovima. Kod mene je voće i tijesto u tragovima

  23. #23

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Zagreb - Wien
    Postovi
    1,171

    Početno

    ja to dobila na poklon kao "vatikanski kruh".
    mi dodali samo grozdjice i premazali cokoladom. mljac

  24. #24
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    nemoj brusnice, meni je nekako bilo prekiselo od njih
    sušeni ananas mi je čisti šećer, ni v od voća;
    sušena banana ko đon bez okusa;

    istina živa

  25. #25
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    oke pročitala 5 puta
    sad pitanja:


    1 DAN:
    1 pak suhog kvasca (meni je najbolji dr Oet.)
    1/4 š. tople vode
    1 š. brašna
    1 š. šećera
    1 š. mlijeka
    Otopiti kvasac u vodi u maloj posudi. Ostaviti da na toplom odstoji 10 minuta. U većoj zdjeli dobro promiješati brašno i šećer te polako dodavati otopljeni kvasac i mlijeko sob. temp. Ostaviti polupoklopljeno na sob. temp.
    ovo kužim smućkaš tijesto


    2. 3. 4. DAN samo promiješati
    i ovo kužim premijesiš to isto tijesto

    5. DAN
    smjesa kvasa
    1 š. brašna
    1 š. šećera
    1 š. mlijeka
    Dobro promiješati brašno i šećer te polako dodavati smjesu kvasa i mlijeko sob. temp. Ostaviti polupoklopljeno na sob. temp.
    jel ovo sad nešto odvojeno tijesto?
    u drugpj posudi?
    ili miješam s prvim tijestom?


    6. 7. 8. 9. DAN samo promiješati
    sve zajedno ili dva tijesta odvojeno?

    10. DAN
    smjesa kvasa
    1 š. brašna
    1 š. šećera
    1 š. mlijeka
    Dobro promiješajte brašno i šećer te polako dodavati smjesu kvasa i mlijek sob. temp. Ostaviti polupoklopljeno na sob. temp. neko vrijeme.
    treća smjesa? odvojena? sve zajedno?


    Razdijeliti smjesu na šalice.
    odgovor leži vjerojatno u gornjim odgovorima?


    [quote]2 š. brašna
    1 š. šećera
    1

  26. #26

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    srbija
    Postovi
    586

    Početno

    a vidju mamite, nema je nema
    pa paf o'ma na recepte.
    sve je u jednoj jedinoj posudi,
    od pocetka, do kraja.
    samo dodajes i mesas.
    drzala na sobnoj temp. pokriveno krpom.
    kada stigne konacno taj dan kada ces peci kolac,
    podelis testo na x delova,
    u jedan dodajes ovo voce, orahe, zacine i sl,
    ostale delove ili poklanjas
    ili, pak, ostavljas za novi kolac.
    ja sam podelila na tri dela,
    jedan ispekla odmah, drugi sutradan,
    a treci isto sutradan, samo kod mame.
    isprobvala sa raznim ukusima,
    u jednome je bio cimet, muskatni orascic, orasi, grozdjice.
    u drugome lesnici, rendana cokolada, suve sljive.
    a ovaj kod mame grozdjice, krupno lomljeni orasi i lesnici,
    rendana limunova kora.
    kod mene u osnovno testo nisu isli ni cimet ni narandza
    niti ista od takvih dodataka.
    samo brasno, secer, jaja, mleko, prasak za pecivo, ulje.

  27. #27
    Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    ni na nebu ni na zemlji
    Postovi
    3,379

    Početno

    mene još zanima (osim mamitinih pitanja)
    koje brašno ide oštro ili glatko (ja sam totalna truba, ne znam osnovne stvari )

    I druga stvar - znači samo prvi put ide kupovni kvas, kasnije s onim kaj ti ostane u jednoj šalici započinješ sve ispočetka, umjesto kupovnog imaš taj kaj si sama stvorila. Jel tak, jel sam dobro skužila?
    Ak je tak onda mi ne treba odgovor na mamitin pitanja, sve mi je onda jasno. Osim vrste brašna

  28. #28
    Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    ni na nebu ni na zemlji
    Postovi
    3,379

    Početno

    hehe djuma, super rasvjetlila si jedan dio

  29. #29
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    a vidju mamite, nema je nema
    pa paf o'ma na recepte.

    kad sam već sva prljava od ajvara....

  30. #30

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    pa da počnemo:

    ko što reče djuma: prvi dan smućkaš u jednoj posudi tu smjesu, poslije samo u nju dodaješ na određene dane brašno šećer mlijeko, zadnji dan tu smjesu (oko 1l) razdjeliš na šalice, 1 za kolač u koji stavljaš brašno, cimet jaja..., a drugo štoveć il još kolača il daš nekom il nastaviš dalje mućkati i brojiš kao dan 1 (dakle niš ne diraš pa slijedeći dan samo promješaš - dan 2, itd.)

    moj amandman: 5 i 10 dan šećer i brašno stavim u neku drugu običnu plastičnu posudu, dobro ih promješam, dodajem onaj kvas što sam danima mješala i mlijeko pa kad se dobro promješa vratim u prvotnu posudu
    RAZLOG: skužila sam da se tako manje napravi grudica pa onda moram i manje mješati (kad ne smijem koristiti mixer)

    sun: koristim namjensko za dizana tijesta - i ja sam totalni tudum za brašna i to mi je uvijek prvo pitanje
    i da samo u startu koristiš suhi kvasac, poslije imaš svoj

    Ima još pitanja?

  31. #31
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ja mislim da bih ga ja prije pojela "živog" nego što bih dočekala taj deseti dan

  32. #32

    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    62

    Početno

    I ja imam taj recept skinut sa nekog srpskog foruma i u starteru(kako ga tamo nazivaju) nema suhog kvasca ni vode jer se u stvari kvas prirodnim putem stvara danima.Kad koristiš kvasac ne treba čekati deset dana.U tom i jeste bit,ne? :?

  33. #33
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Citiraj Sakedjo prvotno napisa
    I ja imam taj recept skinut sa nekog srpskog foruma i u starteru(kako ga tamo nazivaju) nema suhog kvasca ni vode jer se u stvari kvas prirodnim putem stvara danima.Kad koristiš kvasac ne treba čekati deset dana.U tom i jeste bit,ne? :?
    Mislim da si u pravu. Apsolutno nema ni smisla ni logike čekati.
    To se prije tako radilo, kad se nije u svako doba u bilo kojem dućanu moglo kupiti kvasac ( bilo suhi, bilo svježi). Ovako zaista nema smisla! :/

  34. #34

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    recept sam imala doma od mame koja ga je (s frendicama) radila prje cca 10-15 god i počinje :
    "prvi dan samo promješajte kvas koji ste dobili.."

    super, ja nemam kvas, a radila bi kolač...

    pa sam guglala i našla ovo:
    starter
    i ovo:
    starter i recept

    i krenula

    kolač je super
    recept je takav kakav je
    jednog ću dana probat zamješat starter 1 dan a drugi napravit kolač
    pa javim

  35. #35
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    imga, evo meni se kvasa vec dva dana ali muci me jedna stvar - to mlijeko
    oce me pokvareno mlijeko ubiti?

  36. #36
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    neće
    pa naše bake su kiselo mlijeko radile tako da bi samo pomuženo (dakle, svježe) mlijeko ostavile u staklenim "galonima".

  37. #37

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    neće
    evo ti mene živi dokaz

    zabrini se kad se više neću javljati...

  38. #38
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    ti znaci doma u posudi imas mlijeko staro 40 dana?
    sama ta ideja tjera me na povracanje

  39. #39
    Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    ni na nebu ni na zemlji
    Postovi
    3,379

    Početno

    pa t je valjda taj način da se tijesto prirodno zakiseli. Možda bi fakat moglo i bez tog kupovnog kvasa, trebalo bi probati

  40. #40
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    opet ja
    ova smjesa kod mene smrdi na vinski podrum
    jel mozda nije smjelo biti prekriveno krpom ili je to ocekivano?
    opilo me dok sam mijesala, vise mi ne pada na pamet npr oblizivat zlicu

  41. #41

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno



    imaš fermentaciju!
    miriši na mošt, jel' da?
    Ako se dobro sjećam kemije (bilo je to davno) kvasac fermentira ugljikohidrate(šečer) i dobiva se ugljični dioksid (mjehurići) i etanol.

    Ne brini, to se i traži.



    samo mi nije jasno zašto si pobogu išla lizat žlicu

  42. #42

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    šećer, mislim

  43. #43
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    da zasto sam isla lizat zlicu?
    ja uvijek radim duplu smjesu svega jer pola polizem

  44. #44
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    ližeš brašno?
    bolit će te trbuh

  45. #45
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj ivarica prvotno napisa
    ova smjesa kod mene smrdi na vinski podrum
    Rodžer, rodžer, pekarski kvasac=pivski kvasac=vinski kvasac=isti kvasac=Saccharomyces cerevisiae

  46. #46
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    ovo uopce nije lako
    jutros sam spasavala kuhinju od pomahnitalog tijesta
    kako sam ga stavila u premalu posudu, jutros je sve nabujalo, sakrilo se ispod frizidera, izmedju radne plohe i frizidera, ispod pecnice, posvuda

  47. #47

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    :shock:

    radiš duplu smjesu pa u malu posudu...

    da se citiram:
    ma daaa, ja koristim tupperware od 2l. i to je uvrh glave - smjese na kraju ispadne malkice preko litre
    A sad ozbiljno, ja se tu cerim, a ti si mi jedina koja se odvažila mućkati taj kvas 10 dana

    da ti pomognem očistiti? ne znam kako se iskupiti za nered

  48. #48
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    mislila sam se sinoc da premjestim smjesu u vecu posudu ali bila lijena
    eto mi
    nema toga tako puno ali te prve veceri kad se zamijesa, to naraaaaste


    ocistila ja vec sama
    dobro mi doslo, ko zna kad bi inace

  49. #49
    Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    6,003

    Početno

    i kaj sad? ispočetka?

  50. #50
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    ma ne, radim dalje s ostatkom

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •