-
150g secera (ja smanjim secer)
15g brasna (dvije velike kasike)
.8g soli (medju prstima)
230g vrhnja
3ml vanilije (jedna velika kasika)
1 jaje
220g jabuka na kockice (ja stavim jabuku vise)
toping/kora:
65g secera
40g brasna
2g cimeta
55g putra, na sobnoj temperaturi
Pie crust obicno se kupuje gotov, ja pravim sama a moze i bez. Ako se pravi bez podloge (pie crust) korisiti vatrostalnu okruglu posudu/pleh cca. 30 cm. Home made podloga: salica izmrvljenog keksa (ja koristim graham) se izmijesa sa putrom (na sobnoj temp). Utiska se po plehu. (bas snam objasniti mozda sam trebala na njemacki)
zagrijati pecnicu na 220 stepeni C
Izmijesati brasno, secer, sol. U vecoj posudi izmijesati vrhnje, jaje, vaniliju. Obje smjese dodati jabukama i dobro izmijesati. Istresti na pleh (sa podlogom ili bez ionako je mljac, djeca ne vole podlogu pa cesto pravim bez samo sto kolac bude vise restresit bez spomenute)
Peci na 220 stepeni 15 minuta, pa smanjiti na 175 i peci dodatnih 40-45 minuta ili dok jabuke ne omeknu. Kada je kolac pecen u zadnjih deset minuta pecenja se doda 'kora' to jest moj toping od putra, cimeta, brasna i secera. Toping ce se rastopiti, tj razliti po kolacu i na kraju 'otvrdnuti'
Kuglica vanilije sladoleda i mljac...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma