Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: Virusna gnojna angina

madi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Virusna gnojna angina

Ova godina je katastrofalno počela počnemo kašljati i najednom sin mi dobije temperaturu 38,5,39,5... i bolovi u uhu,povraćanje,bolovi trbuhu,šmrca pun sekreta i tako to pedijatrica kaže da je gnojna virusna angina koja se ne liječi s antibioticima i evo nakon tri dana dobije mi i kćer istu stvar sad mi ona ima visoku temperaturu a on mi ima nešto manju al temeratura je tu.
    Od sirupa koristimu plicet,lupocet za snižavanje temper.,voltaren,lupocet čepiće evo pitanja zanim me da li postoji mogućnost davanja možda pola andola ili tako nešto je moji ne podnose sirupe a čepiće mali kaže da ga guza boli već od njih tako da sam očajna ne znam kako s tom tmperaturom

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno Re: Virusna gnojna angina

Citiraj madi prvotno napisa
    Ova godina je katastrofalno počela počnemo kašljati i najednom sin mi dobije temperaturu 38,5,39,5... i bolovi u uhu,povraćanje,bolovi trbuhu,šmrca pun sekreta i tako to pedijatrica kaže da je gnojna virusna angina koja se ne liječi s antibioticima i evo nakon tri dana dobije mi i kćer istu stvar sad mi ona ima visoku temperaturu a on mi ima nešto manju al temeratura je tu.
    Od sirupa koristimu plicet,lupocet za snižavanje temper.,voltaren,lupocet čepiće evo pitanja zanim me da li postoji mogućnost davanja možda pola andola ili tako nešto je moji ne podnose sirupe a čepiće mali kaže da ga guza boli već od njih tako da sam očajna ne znam kako s tom tmperaturom
    madi, najstrože je zabranjeno davati andol, aspirin djeci mlađoj od 12 godina!
    niti voltaren se ne preporučuje za snižavanje temperature

kombiniraj ibuprofen (Dalsy) i paracetamol (lupocet, plicet, panadol baby)
    moguće da kod većeg ne djeluju čepići jer su premale doze
    potraži efferalgan čepiće, njih ima u raznim dozama
    farmaceut u ljekarni će ti izračunati koja je optimalna doza prema kilaži
    a sirup će možda lakše podositi ako je hladan, hladan - slabije se ukus osjeti

puno tekućine, kupanje u mlakoj (37° pa nek se hladi) vodi 20 - 30 minuta
    omotaj trup u vlažne plahte ako je velika frka

temp do 38,5 ispod pazuha (39 u guzi) ne moraš snižavati
    nadam se da će brzo proći

madi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: Virusna gnojna angina

Citiraj Imga prvotno napisa
    madi, najstrože je zabranjeno davati andol, aspirin djeci mlađoj od 12 godina!
    niti voltaren se ne preporučuje za snižavanje temperature

kombiniraj ibuprofen (Dalsy) i paracetamol (lupocet, plicet, panadol baby)
    moguće da kod većeg ne djeluju čepići jer su premale doze
    potraži efferalgan čepiće, njih ima u raznim dozama
    farmaceut u ljekarni će ti izračunati koja je optimalna doza prema kilaži
    a sirup će možda lakše podositi ako je hladan, hladan - slabije se ukus osjeti

puno tekućine, kupanje u mlakoj (37° pa nek se hladi) vodi 20 - 30 minuta
    omotaj trup u vlažne plahte ako je velika frka

temp do 38,5 ispod pazuha (39 u guzi) ne moraš snižavati
    nadam se da će brzo proći
    imga hvala ti puno

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

kad nam je dijete od dvje godine završilo u bolnici zbog g.angine s temperaturom od 39,5, nekoliko joj dana nikako nisu mogli skinuti temp. pa nam je dr rekla da će veču štetu djetetu zasigurno napraviti tako visoka temp. nego nekoliko voltaren čepića (jer joj lupocečepići i sirup nisu uopće skidali temp ispod 38,5..)
    a ja ostala u čudu jer dotad nisam ni pomšljala na voltaren?! :?

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj daisy may prvotno napisa
    pa nam je dr rekla da će veču štetu djetetu zasigurno napraviti tako visoka temp. nego nekoliko voltaren čepića
    koju štetu može napraviti temp. 39,5??? :?

nikad čula za tako nešto...
    To je normalna pojava, ništa pretjerano visoka. tijelo se bori protiv bolesti, svim snagama, i to je to.

kod nekih viroza temp. nikako ne ide dole. nedavno je m. nekoliko dana imala preko 39, dali jednom (ili dvaput ne sjećam se) čepiće navečer prije spavanja. spustili su joj temp za pola stupnja a nakon 1h je bila opet ko na početku...Rekli su na zaraznoj da je to najnormalnije i da nije ni u kojem slučaju zabrinjavajuće.

tako da, nemoj se brinuti

ja voltaren ne bih dala ni da ima temp 40 (ja sam imala problema zbog njega pa ga izbjegavam u širokom luku...)

madi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kod nas evo čepići voltaren 12,5mg dajem pola čepića i jedino oni snize temperaturu. Lupocet čepići,sirup,paracetamol sirup niš nam ne pomaže i oblozi su dobri

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

dajte pliz probajte s ibuprofenom
    nema toliko mogućih opasnih posljedica kao voltaren

i ja sam ga jednom dala, dok nisam znala, i nije bilo dobro

naglo se djeca hlade, čak i pothlade
    a to je puno opasnije od 39,5 temperature

ako padne s lupocetom na 38,5 - dosta je

madi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kako se zovu čepići s ibuprofenom a da nisu lupocet

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

mislim da ibuprofen nema u čepićima

vidim da imate problem sa sirupima
    probaj nekako uvjeriti dijete da mora popiti sirup
    i antibiotici idu u sirupima

znam da nije lako, i moja mlađa zna odbijat
    prošle godine je povraćala nakon svake žlice
    sad ima 2.4 godine, uvjerili smo je da mora popit sirup, žao mi je mučiti je čepićima jer ih ne voli
    ni ja ih ne volim davati

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

kako se zovu čepići s ibuprofenom a da nisu lupocet
    mislim da nema čepića, samo sirup :/

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

kad dijete ima tri dana temp višu od 39,5....

pa nije temperatura bezazlena, ili??!
    a tko veli da ona nće rasti i više od 40, pa netreba čekati...

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

naravno da nije bezazlena
    ali nije niti voltaren, daleko od toga

i postoji još načina za skidanje T prije voltarena, on bi trebao biti lijek zadnjeg izbora

samo to hoću reći

ali nemaš razloga vjerovati tamo nekom na forumu više od liječnika
    pa na kraju svatko odlučuje za sebe

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ma ne zagovaram ja davanje voltarena,
    samo velim kak mi je dr rekla,
    a ja nisam to isto prije znala,
    a sad dal to je tako ili ne, neznam!!!
    uglavnom, oni u bolnici tak rade....

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

imam jako lose iskustvo sa temp. i do 38 dajem dalsy,stavljam obloge,tusiram a za 39 odmah cepic.mozda grijesim ali opekla sam se jednom i nikad vise

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Daisy may, sve 5, ne moraš se živcirati.
    Samo razgovaramo.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj cizma prvotno napisa
    imam jako lose iskustvo sa temp. i do 38 dajem dalsy,stavljam obloge,tusiram a za 39 odmah cepic.mozda grijesim ali opekla sam se jednom i nikad vise

pa da, samo jednom je dovoljno da dijete ima povišenu temp, nemora biti 40, pa ta temp ostav posljedice...

svako dijete drugačije reagira na povišenu temp,
    jedno dijete bude gore reagiralo na temp 38,
    dok je drugo na 39 ne reagira strašno....

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

moja M kad ima 38 na noj se ne primjeti uopste ali na 39 ako na vrijeme ne reagujem za pola sata sigurno 40,5 i onda se pocne uspavljivati uzas

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

gnojna virusna angina
    vjerovatno si krivo razumjela,ne postoji virusna gnojna angina jer gnoj uzrokuju isključivo bakterije

Što se tiče snižavanja temperature Lupocet , Dalsy nikako Voltaren ako baš ne moraš ,o tome je bilo već puno rasprava

Ukratko ,mi skidanjem temperature želimo izgjeći febrilne konvulzije.
    Ukoliko ordiniramo Voltaren čepić može se dogoditi jako brzi pad temperature, a time postoji i povećana mogućnost javljanja konvulzija ( konvulzije se najčešće javljaju pri skoku i padu temperature ).
    Naravno da svatko dijete neće dobiti konvulzije niti će one biti provocirane davanjem Voltarena, ali ti to ne znaš dok ne probaš

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj kinder prvotno napisa
    gnojna virusna angina
    vjerovatno si krivo razumjela,ne postoji virusna gnojna angina jer gnoj uzrokuju isključivo bakterije
    vjerojatno misli na herp anginu, herpanginu, herp-anginu ili kako se to već piše

zašto mi nitko ne odgovara???
    Citiraj puntica prvotno napisa
    koju štetu može napraviti temp. 39,5???
    jasno mi je da neki roditelji snižavaju temp zbog straha od feb konvulzija (ali one ne mogu ostaviti nikakve posljedice, ili..?)

zar temperatura nije samo način ka koji se tijelo boli protiv bolesti? ona je zapravo dobra a ne loša... :?

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

pa ne strahuju svi od fer. konvulzja,

u mojoj okolini raste nekoliko djece koja imaju trajna oštećenja od visoke temperature,
    jedan, sad je već dečko, je u kolicima, zaostaje u razvoju i to sve zbog temperature od 40, koju je imao svega nekoliko sati....

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj daisy may prvotno napisa
    pa ne strahuju svi od fer. konvulzja,

u mojoj okolini raste nekoliko djece koja imaju trajna oštećenja od visoke temperature,
    jedan, sad je već dečko, je u kolicima, zaostaje u razvoju i to sve zbog temperature od 40, koju je imao svega nekoliko sati....
    Ma kakva oštećenja od visoke temp. Eventualno od konvulzija...

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

jedna veli nema straha od konvulzija, druga veli da je oštećenje nastalo od konvulzija, šta sad, ili je ili nije?! :/

ovaj slučaj o kojem ja pričam je od visoke temp., sigurno....

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj twin prvotno napisa
    ni od jednog ni od drugog (od konvulzija jednako ako se beba nekako udarila za vrijeme trajanja istih...) Konvulzije gadno izgledaju ali nisu opasne (ne ostavljaju trajne posljedice)

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ni od jednog ni od drugog (od konvulzija jednako ako se beba nekako udarila za vrijeme trajanja istih...) Konvulzije gadno izgledaju ali nisu opasne (ne ostavljaju trajne posljedice)
    Febrilne konvulzije ne uzrokuju oštećenje mozga niti nemaju negativan utjecaj na intelektualni razvoj djeteta.

U pedijatriji su febrilne konvulzije posebno važne zbog velike učestalosti, dramatične kliničke slike, mogućnosti meningoencefalitisa te veće učestalosti kasnije pojave epilepsije u usporedbi s populacijom djece koja nisu pretpjela takve napadaje u ranom djetinjstvu.

Dakle nisam mislila oštećenja mozga nego ovdje spomenute stvari. Djeca koja dobiju febrilne konvulzije moraju na redovite kontrole kod neurologa, a također treba pripaziti na svako sljedeće mlađe u familiji kad dobije temp.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

puntica, jesi sigurna? :/
    ja sam razgovarala s par neuropedijatara koji su ozbiljno dovodili u vezu febrilne konvulzije i kasniji razvoj epilepsije

iako, možda sam i ja nešto krivo skontala :/

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

daj pojasni malo.....

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

puntica, jesi sigurna? :/
    ja sam razgovarala s par neuropedijatara koji su ozbiljno dovodili u vezu febrilne konvulzije i kasniji razvoj epilepsije

iako, možda sam i ja nešto krivo skontala :/
    Nisi krivo skontala. Kao što napisah...

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

twin je sve lijepo objasnila

ja ću samo dodati moje mšljenje:
    epilepsija se dovodi u vezu s febrilnim konvulzijama jer su manifestiraju na sličan način (dijete s febrilnim konvulzijama izgleda vrlo slično ko pri epileptičnom napadu). međutim, ova tvrdnja nije dovoljno istražena (postoje istaživanja koja je potvrđuju isto kao što postoje istraživanja koja je pobijaju). neurolozi se isto tako ne mogu dogovoriti.

s obzirom da epilepsiju mogu dobiti (i često dobivaju) i osobe koje nikada nisu imale febrilne konvulzije, a ne dobivaju je svi oni koji su imali febrilne konvulzije...ne vidim razloga za paniku.

svakako, ako vam dijete dobije konvulzije, posjetite liječnika i pratite stanje (ali to je sve već twin rekla...)

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

[quote="kinder"]
    Što se tiče snižavanja temperature Lupocet , Dalsy nikako Voltaren ako baš ne moraš ,o tome je bilo već puno rasprava
    Slažem se s tobom.

I u zaraznoj, a i kod naše pedijatrice smo dobili informaciju da se kod jako visokih temperatura, ako nema učinka paracetamol, može djetetu davati Dalsy(ibuprofen), ali voltaren ne.

Evo jedan copy/paste s jednog portala o djeci:

"Najprije svakako treba pokušati s paracetamolom. Od navedenih lijekova on ima najmanje nuspojava, i djelje centralno, dakle direktno na onaj naš termostat koji ste gore preskočili J. Daje se u pojedinačnoj dozi od 10 (Do max.20) miligrama po kilogramu tjelesne težine (kgtt), ali nemojte razbijati glavu s računanjem, pročitajte upute, do četiri doze dnevno, dakle svakih 6 (do 8) sati. Svakako preporučam sirup, prije nego čepiće, jer se lakše dozira i aplicira. Naravno, djetetu koje povraća ili odbija sirup lakše je staviti čepić. Paracetamol je relatvno netoksičan u kratkotrajnoj primjeni te se ne brinite ako doza (pogotovu čepića) bude i malo veća. Treba ga izbjegavati kod oštećenja jetre.

Ibuprofen je lijek drugog izbora, barem za početak. Osim što je izvrstan antipiretik, jako dobro djeluje i protiv bolova, te ga anglosaksonska literatura preporuča recimo kod upala grla i iz tog razloga. Daje se u dozi od 5 mg/kgtt (do 10 mg/kg max.) tri puta dnevno, izuzetno do četiri puta. Može se kombinirati s paracetamolom-ako vašem malom zlatu ne padne temperatura nakon paracetamola, ili se brzo povrati, nemojte mu dati ponovo istu stvar, nego mu nakon 4 sata dajte ibuprofen.
    (Iskreno, mi smo paracetamol prestali koristiti, jer pepeu na njega ništa nije padala temperatura, sad dajemo samo ibuprofen).

Diklofenak, odnosno Voltaren (u obliku čepića) bi trbao biti lijek zadnjeg izbora za antipirezu u djece. To je lijek s najviše nuspojava od navedenih, i može se primjenjivati isključivo rektalno, u ovoj dobi. Dati ga djeci starijoj od 3 godine, do 2 (najviše 3) puta dnevno. Doza je 0.5-1 mg/kgtt do 3x dnevno Apsolutno maksimalna UKUPNA DNEVNA doza je 3 mg/kgtt.

NI ZA ŽIVU GLAVU djeci se ne smije davati preparate na osnovi acetilsalicilne kiseline (Andol, Aspirin). Mogu kod djece uzrokovati tzv. Reyov sindrom, teško oštećenje jetre i mozga s visokom smrtnošću. To je glavni razlog što je paracetamol izbacio ASK kao glavni antpiretik dječje dobi. "

madi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

[quote="Mondu"]
    Citiraj kinder prvotno napisa
    Slažem se s tobom.

I u zaraznoj, a i kod naše pedijatrice smo dobili informaciju da se kod jako visokih temperatura, ako nema učinka paracetamol, može djetetu davati Dalsy(ibuprofen), ali voltaren ne.

Evo jedan copy/paste s jednog portala o djeci:

"Najprije svakako treba pokušati s paracetamolom. Od navedenih lijekova on ima najmanje nuspojava, i djelje centralno, dakle direktno na onaj naš termostat koji ste gore preskočili J. Daje se u pojedinačnoj dozi od 10 (Do max.20) miligrama po kilogramu tjelesne težine (kgtt), ali nemojte razbijati glavu s računanjem, pročitajte upute, do četiri doze dnevno, dakle svakih 6 (do 8) sati. Svakako preporučam sirup, prije nego čepiće, jer se lakše dozira i aplicira. Naravno, djetetu koje povraća ili odbija sirup lakše je staviti čepić. Paracetamol je relatvno netoksičan u kratkotrajnoj primjeni te se ne brinite ako doza (pogotovu čepića) bude i malo veća. Treba ga izbjegavati kod oštećenja jetre.

Ibuprofen je lijek drugog izbora, barem za početak. Osim što je izvrstan antipiretik, jako dobro djeluje i protiv bolova, te ga anglosaksonska literatura preporuča recimo kod upala grla i iz tog razloga. Daje se u dozi od 5 mg/kgtt (do 10 mg/kg max.) tri puta dnevno, izuzetno do četiri puta. Može se kombinirati s paracetamolom-ako vašem malom zlatu ne padne temperatura nakon paracetamola, ili se brzo povrati, nemojte mu dati ponovo istu stvar, nego mu nakon 4 sata dajte ibuprofen.
    (Iskreno, mi smo paracetamol prestali koristiti, jer pepeu na njega ništa nije padala temperatura, sad dajemo samo ibuprofen).

Diklofenak, odnosno Voltaren (u obliku čepića) bi trbao biti lijek zadnjeg izbora za antipirezu u djece. To je lijek s najviše nuspojava od navedenih, i može se primjenjivati isključivo rektalno, u ovoj dobi. Dati ga djeci starijoj od 3 godine, do 2 (najviše 3) puta dnevno. Doza je 0.5-1 mg/kgtt do 3x dnevno Apsolutno maksimalna UKUPNA DNEVNA doza je 3 mg/kgtt.

NI ZA ŽIVU GLAVU djeci se ne smije davati preparate na osnovi acetilsalicilne kiseline (Andol, Aspirin). Mogu kod djece uzrokovati tzv. Reyov sindrom, teško oštećenje jetre i mozga s visokom smrtnošću. To je glavni razlog što je paracetamol izbacio ASK kao glavni antpiretik dječje dobi. "
    ovo je jako pučno zahvaljujem

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Samo sam htjela reći da ni ja nikada nisam htjela davati voltaren iako mi je pedijatrica rekla da mogu dati pola čepića od 12,5mg kada temperatura pređe 39,5. Svaki put sam skidala lupocetom, panadolom, kupanjem... sve dok nismo dobili neku gadnu bakteriju kao rezultat preboljene gripe. Dijete je tri dana kurilo preko 40 i šta je najgore temperatura bi od 38,0 u roku 10 minuta dolazila do preko 40 uz tresavicu i malaksalost...onda nemaš izbora nego dati voltaren jer taj nagli skok ništa drugo nije moglo zaustaviti i jedini je on temp. držao pod nadzorom 4-5 sati, a ovo sve ostalo jedan sat i opet skok. Napominjem da je uz sve to pila sumamed.
    dogodi se situacija da stvarno nemaš drugog izbora!

madi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Garfy prvotno napisa
    Samo sam htjela reći da ni ja nikada nisam htjela davati voltaren iako mi je pedijatrica rekla da mogu dati pola čepića od 12,5mg kada temperatura pređe 39,5. Svaki put sam skidala lupocetom, panadolom, kupanjem... sve dok nismo dobili neku gadnu bakteriju kao rezultat preboljene gripe. Dijete je tri dana kurilo preko 40 i šta je najgore temperatura bi od 38,0 u roku 10 minuta dolazila do preko 40 uz tresavicu i malaksalost...onda nemaš izbora nego dati voltaren jer taj nagli skok ništa drugo nije moglo zaustaviti i jedini je on temp. držao pod nadzorom 4-5 sati, a ovo sve ostalo jedan sat i opet skok. Napominjem da je uz sve to pila sumamed.
    dogodi se situacija da stvarno nemaš drugog izbora!
    da ovako i ja postupam da voltaren čepiće dajem u nuždi kada temperatura skoči iza 39 i kad stvarno lupocet čepići niti sirup ne spuste temperaturu nego jedino voltaren koje naj rađe dajme na večer da se djete odmori preko noći jer dan koliko toliko izdražimo al noć je najgora evo danas mogu reći da smo već bolje temp. je mala i poćeli smo jest tako da se nadam da je najgore prošlo :D

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

da ovako i ja postupam da voltaren čepiće dajem u nuždi kada temperatura skoči iza 39 i kad stvarno lupocet čepići niti sirup ne spuste temperaturu nego jedino voltaren koje naj rađe dajme na večer da se djete odmori preko noći jer dan koliko toliko izdražimo al noć je najgora evo danas mogu reći da smo već bolje temp. je mala i poćeli smo jest tako da se nadam da je najgore prošlo :D
    Tu bi ti Dalsy bio svakako od koristi, definitivno bih u takvoj situaciji koristila prije ibuprofen nego voltaren.

Za brzo ozdravljenje

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

da ne otvaram novu temu-....

danas 3. dan da mu temp povremeno skoči na 38 (2 puta) večinom je 37-37,5

kaže pedica virusna nagina, ima nekih naslaga na mandulama, nos, uši, pluća čisti, nit kašlje nit šmrca...

jel netko koristio Tantum verde sprej?...čitam da on pomaže kod upala tih puteva

on normalno jede i toplo i hladno, pije....jel mu mogu još kako olakšat/pomoć?

imali smo prije mejsec i pol i gnojnu anginu, temp je išla do 40, nije jeo ništa osim cice skoro tjedan dana..

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •