Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Lan

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno Lan

u zadnje vrijeme sam počela dosta koristiti lan.
    Ali nešto me zbunjuje.
    Znam da je najbolje sjemenke samljeti neposredno prije upotrebe.
    Ali jel se za opstipaciju koriste cijele sjemenke koje onda u crijevima nabubre?
    I također, znamo da se ulje ne smije zagrijavati jer postaje čak i štetno.
    A što je kad mljevene sjemenke stavite u vruće umake, variva, smjesu za palačinke i sl…ili kad ih dodate u muffine pa stavite peći?
    Jel se onda također ne gube pozitivna svojstva radi termičke obradei postaje štetan?

I koliko se dnevno preporučuje za djecu, a koliko za odrasle? jel mogu pretjerati?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Protiv ostipacije se koristi zlatni lan. Postoji još i smeđi, ali to je sasvim druga priča. Ne znam ti odgovoriti na sva pitanja koja si postavila (sigurno će biti onih koji znaju više pa će ti reći), no ja ti iz iskustva mogu reći da ga ne meljem i da ga za odrasle koristim jednu veliku žlicu dnevno, a kod djece jednu malu žlicu. Budući da nitko od nas nema problema sa ostipacijom (i ranije dok lan nismo koristili) mi ga koristimo zato jer je jako zdrav.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Lan (Linum usitatissimum L.) je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka i vrlo vrijedna namirnica s visokim postotkom α-linolenske (omega-3) kiseline ali i bjelančevina.

Lan je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka te se rijetko pronalazi kao samonikla biljka. Njegov zreo plod ima izgled okruglastog tobolca s 8 – 10 smeđih ili zlatnožutih plosnatih sjemenaka. Samo ovakvo potpuno zrelo sjeme je ljekovito jer sadrži dovoljno sluzi i iz njega je mogućr dobiti laneno ulje. Za izradu ulja ali i opijate lan se najviše kultivira u Argentini i Egiptu.

Sastav
    Sjemenke u kojima se nalazi 30 – 45% ulja i 20% bjelančevina u gornjem dijelu lupine sadrže sluzi (3-6%). U lanenim sjemenkama se nalaze fosfatidi (0,8% lecitina) i brojni biljni fitosteroli (sitosterol, dihidrositosterol, holosterol, kampesterol i stigmasterol) i razni enzimi i cijanogeni glikozid linustatin, koji se pod utjecajem enzima razgrađuje na cijanovodičnu kiselinu i aceton (ne dolazi do trovanja jer kiseli želučani sok inaktivira enzim linazu).

Laneno ulje
    Hladno prešano ulje je rijetka tekućina, karakterističnog mirisa, svijetlo do tamnožute boje. Sastoji se od višestruko nezasićenih masnih kiselina, zbog čega lako oksidira. Ovisno o izvoru ulje sadrži mješavinu glicerida s visokim postotkom α-linolenske (omega-3) kiseline (40-60%) te linolnu (16 -25%), oleinsku (14 – 16%) i palmitinsku (10-15%) kiselinu. Laneno ulje proizvedeno iz kultura s umjerenim klimatskim uvjetima sadrži više nezasićenih masnih kiselina od ulja iz toplijih krajeva.

Ljekovito djelovanje
    Laneno sjeme je laksativ. Lanenim sjemenom crijeva se »navikavaju na točnost» a ne stvara se navika niti oštećuje crijeva. Laneno sjeme nabubri čime povećava obujam crijeva, raširi ga i pospješuje peristaltiku. Kao sredstvo za čišćenje upotrebljava se mljeveno laneno sjeme koje se prethodno ne namače u vodi, jer mora nabubriti u crijevima. Čaj od lanenog sjemena koristi se kao sredstvo za grgljanje kod upala u ustima, ždrijelu, desnima te protiv promuklosti a i upale želučane sluznice (sluz potpuno prekriva iritiranu i nadraženu sluznicu. Oblozi od lanene kaše ublažavaju bolove i omekšavaju potkožne čireve.

Primjena lana
    Laneno ulje se koristi za vanjsku primjenu u obliku obloga kod ekcema, psorijaze, kožnih osipa. Vrećica s lanenim sjemenom je korištena za ublažavanje bolova (vruća vrećica – protiv zubobolje, išijasa, reume, neuralgija lica, bolova u trbuhu i dr. Kao blago sredstvo za čišćenje crijeva se daje žlica lanenog ulja, a manje se upotrebljiva kao jestivo ulje jer brzo užegne.

Primjena u aromaterapiji
    Laneno ulje u aromaterapiji se koristi kao baza za razrjeđivanje eteričnih ulja. Primjenjuje se kod raznih iritacija kože, njege masne kože i akni jer pomaže u regeneraciji stanica. Djeluje blago protuupalno, a ublažava i bolove u mišićima i zglobovima.

MJERE OPREZA
    Zbog visokog udjela α-linolenske kiseline vrlo lako oksidira pri čemu se oslobađaju slobodni radikali. Stoga je laneno ulje važno čuvati u hladnjaku, dobro je dodati E-vitamin kao antioksidans.
    Laneno sjeme je sigurniji izvor α-linolenske kiseline nego ulje, jer ulje u sjemenu ostaje svježe sve dok se ne samelje ili ne podvrgne toplinskom tretmanu. Tako zadržava prirodne antioksidanse, vitamine i minerale koji se nalaze u sjemenu
    http://www.zemljani.com/forum/viewto...?t=152&start=0

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

dakle, najbolje ga je samljeti i dodati jelu kad je gotovo kuhanje

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da, MGrubi, tako i ja radim, ali nije mi jasno kad kažu da ga stavljaju u sve živo - smjesu za palačinke, muffine i hrpu stvari koje se još kasnije moraju termički obrađivati. onda se gubi kvaliteta, ne?

Goranka, ako sjemenke ne samelješ one kako uđu u organizam tako iz njega i izađu jer imaju vrlo čvrstu ovojnicu, iskoristivost slaba do nikakva. treba ih samljeti neposredno prije upotrebe

Samo ne znam za osptipaciju, mislim da one djeluju tako da u crijevu nabubre pa mi je onda logično da idu cijele sjemenke

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ahaa... gle citat

Mislim da je bitno naglasiti da se toplinskom obradom uništavaju najvrijedniji sastojci lana, pa je bitno jesti ga sirovog. Ako nije samljeven lan prođe kroz našu probavu u nepromijenjenom obliku tako da nismo iskoristili ništa od tih sastojaka, osim što stimulira peristaltiku crijeva

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Eto, sad sam još nešto i naučila! :D

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

A što je s lanenim sjemenkama koje stavljamo u kruh ??
    Em su termički obrađene, em ja ne mlijem...ali zato vjerujem da moji zubi ipak samliju..???

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

bude ti peristaltika dobro radila

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Krampus prvotno napisa
    A što je s lanenim sjemenkama koje stavljamo u kruh ??
    Em su termički obrađene, em ja ne mlijem...ali zato vjerujem da moji zubi ipak samliju..???
    E pa da. zato ih ja ne stavljam jer mislim da nema smisla. Eventualno da ih možda pred kraj pečenje pospem po kruhu, mljevene.
    Ja stavljam uglavnom sezam i suncokret

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

A kako ja nikako kupiti neki mlinac za kavu (tj.lan) cime bi ih eventualno mogla samljeti?!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Danas sam čula da je Davor svojedobno pisao da je lan jako slabo iskoristiv kod žena, a da je za muškarce katastrofa. Zna li netko link?

Inače znam da je za žene bolji lan, a za muškarce bučine sjemenke, ali nisam znala da je tak loš za muškarce

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Našla

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pejstaš ovdje ?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam, također, luda od svih ovih savjeta.
    pokušavam biti moderna mama, moderna kuharica sa koliko toliko zdravom prehranom, ali mislim da ću potpisat kapitulaciju jer više ne mogu ovo pratit.

dobro ovo, pa ono, pa je, pa nije. sve više počinjem vjerovat u ono da će nam se naša unučad smijat jer će se do tada dokazat da je sve ovo na što mi sad "brijemo" uvelike štetno za brdo stvari. :?

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

jeli se bas moraju mljeti?? ja ih pomjesam sa drugim zitaricama i jedem sa jogurtom

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

umjerenost u svemu - zlatno pravilo

ako pojedeš kilo lana .. neće biti dobro
    isto i ako pojedeš kilo mandarina
    ne gine ti "razmišljanje" na WC-u

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

a koja je razlika između zlatnog i smeđeg lana,tj.koji se koristi za šta? idem sutra u bio&bio po neke stvari, i uvijek gledam lan i ne znam šta bi sa kojim

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Navodno, ali ja ne znam točno zašto, je zlatni puno bolji. Jel ima više omege ili što, ne mogu se sjetiti

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sameljite, ne samo radi iskoristivosti nego sm čula da može "zapeti" nekako u crijevima.
    I ja se slažem, svaki dan 100 savjeta , s Davorom se često ne složim ali mi je svojedobno dao najbolji savjet ikada u vezi prehrane: ne ponavljati hranu, što god jedeš, organizam se treba odmoriti....

Ja ga meljem u svom Zepteru, sekundicu i fakat mi paše želucu s jogurtom....

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    umjerenost u svemu - zlatno pravilo

ne gine ti "razmišljanje" na WC-u
    Baš tako

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke