doručak: borovnice sa svježim sirom
ručak: cvjetača, tikvica i krumpir (kuhano na pari) + kuhano jaje (koje, naravno nije ni okusila)
večera: palenta
doručak: borovnice sa svježim sirom
ručak: cvjetača, tikvica i krumpir (kuhano na pari) + kuhano jaje (koje, naravno nije ni okusila)
večera: palenta
puntica prvotno napisa
Puntice, jesi ti to već negdje uspjela nabaviti svježe borovnice?
jokdunja&vita:-))) prvotno napisa
![]()
samo smrznute
d: pire od jabuke i kruške s bananom
r: pileći file s brokulom, mrkvom i palentom
Cure, gdje nabavljate brokulu, krumpir, mrkvu...? Bio&Bio nema neki izbor, Sever mi uvijek pobjegne pa ni ne znam ima li išta. Plac mi je nekako u rangu Konzuma jer mnogi s placa kupuju u Konzumu, a i bakice imaju vrtove odmah pored ceste. Ili da se jednostavno prestanem s tim zamarati? Ionako jedem povrće iz Konzuma.
Krumpira i mrkve imas u Gardenu (i tikvica), nesto povrca ima i Zrno, ali u samom ducanu je dosta los izbor - treba naruciti pa onda dovezu s imanja u ducan. Severi najcesce imaju samo mrkvica, a za brokulu i mene zanima![]()
tikvice i mrkvu u bio&bio
krumpir i brokulu na placu, koje i mi jedemo :/
špinat i buću kod sveki na vrtu![]()
d: jabuka, marelica
r:riba, brokula, mrkvica,proso, korabica
v:griz
Imas nesto sto se zove Rajski vrtovi, eko hrana, dostavljaju hranu, vidi za to
Molim da mi napisete kak spremate spinat? S obzirom da ima tolko prica o njemu bojim se da nesto ne fulam. Ja ga u kipucoj vodi prokuham koju minutu, pa ga bacim u hladnu da ga ohadim, ocjedim, posebno skuham zobeno mljeko s zobenim pahuljicama i unutra zdreckam spinat. To ok?
d: kašica od pira s pireom od marelice i jabuke
r: brokula, tikvica s rižom
d: pšenični griz na vodi
r: piletina s mrkvom i krumpirom
kupila sam na pijaci mlade tikve pa sam na maslinovom ulju užutila malo kapule,ubacila tikvicu kumpir i mrkvu...to će mu biti ručak
kasnije će pojesti bananu s rižinom pahuljicama,a za večeru griz
stvarno nas ima različitim prehrambenim navikama
i kod nas su za ručak tikvice, krumpir i mrkva, ali kuhani i poslije zaliveni sa malo maslinovog ulja
za doručak je bio kus-kus sa bučom
za večeru ćemo vidjeti...
D: zobene pahuljice na vodi sa kuhanom jabukom
R: hajdinska kaša sa tikvom i ciklom
V: ostatak od ručka (što je u zadnje vrijeme češće nego rijeđe, jer smo popodne prije večere vani, pa nam se neda ranije unutra kuhat večeru)
zato što sam bacila malo kapule na masl ulje da omekša?apricot prvotno napisa
![]()
i ja sam kuhala neko vrijeme,no ovako mu je ukusnije,a kako bi trebao dobiti malo na kilaži,važno mi je da jede.i pojede.![]()
gdje tu na Rodi mogu naći tablicu dohrane?
sada ću staviti tablicu dohrane koju je revidirala dr. Marija Hegeduš Jungvirth, autorica knjige o dohrani i autoritet u prehrani djece u Hrvatskoj.
Recenzija je recentna (stigla prije 4 dana) i u skladu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), Europskim udruženjem za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPHGAN), Europskom unijom (EU) 2006. g., Američkom akademijom za pedijatriju (AAP) i Američkim udruženjem za srce (AHA) 2005. g. te Europskom akademijom za alergologiju i kliničku imunologiju (EAACI)
Žitarice
1. kukuruzna krupica (palenta), kukuruzno brašno, riža, rižine pahuljice, proso, amaranth, quinoa (6 mj.)
2. pšenično brašno ili krupica (griz), ječam, raž, zobene pahuljice, kus-kus (8 mj., a može i ranije ako je na majčinu mlijeku)
3. kruh, dvopek (10 mj.)
4. tjestenina bez jaja (11 mj.)
5. miješane žitarice, dojenački muesli (12 mj.)
Voće
1. kruške, jabuke (6 mj.)
2. banane, marelice, breskve, šljive, trešnje (7 mj.)
3. kupine, borovnice, maline (10 mj.)
4. jagode, agrumi, koštuničavo voće (orah, lješnjak, badem) (12 mj.)
Povrće
1. koraba, tikvice, buča, batat (6 mj.)
2. mrkva, krumpir, mahune, brokula, cvjetača (8 mj.)
3. grašak, repa, rajčica, krastavac (10 mj.)
4. kupus, kelj, poriluk, paprika, leća (11 mj.)
5. grah, špinat, blitva (12 mj.)
Meso
1. bijelo pileće i pureće meso, janjetina, kunić (8 mj.)
2. teletina (9 mj.)
3. tamno meso peradi (10 mj.)
4. junetina, govedina (11 mj.)
5. svinjetina, suhomesnati proizvodi, iznutrice (što kasnije)
Riba
1. bijela riba, pastrva (8 mj.)
2. plava riba (13 mj.)
Jaja
1. žumanjak (10 mj.)
2. bjelanjak (13 mj.)
Mliječni proizvodi
1. svježi kravlji sir, skuta, jogurt, kiselo mlijeko (11 mj.)
2. vrhnje (12 mj.)
Masnoće
1. maslinovo ulje (6 mj.)
2. biljna ulja (9 mj.)
3. maslac (12 mj.)
Začinsko bilje
s 12 mjeseci
hvala apricot![]()
zeznula sam sa špinaćom....ova moja tabela je očito starija :/
lako za špinat...
a dinstanje![]()
što s dinstanjem?apricot prvotno napisa
pa nema mi mali 6 mjeseci
Alyssa, suncemojemalo i Stijena hvala na savjetima za povrće! Bila sam u Bio&Bio, nisu ništa imali. Pa sam u Gardenu kupila jabuke, mrkvu i tikvice. Nešto sam nabrijana na brokulu i cvjetaču, a nema ih još.
E da...
d: palenta i jabuka
r: oslić (prvi put i jako mu je fino bilo)
Riknulo nam računalo ali evo nas opet.
Curka 10,5 mj
D: kuhana jabuka i sušena marelica miksano i umješala sam u proso kuhan na rižinom mlijeku.
R: vjerojatno pastrva sa keljom,krumpom i batatom sa malo maslinovog ulja.
Dajte žene pišite koliko su vam bebe stare i malo kako kuhate a ne samo namirnice.Fali mi ideja,a ne znam sa kim da se pomažem
Curka 12mj. isto smo jeli i sa 10,5 mj
d: zobene pahuljice i pšenični griz kuhani u kompotu od jabuke, jogurt, nasjeckana sitno suha smokva i grožđice prethodno namoćene u toploj vodi
r: piletina prvo skuhana u juhi zatim dodana u umak od povrća koje se kuhalo toj juhi ( mrkva, koraba, tikvica, grašak- smiksano uz dodatak maslinovog ulja) i tijesto špageti preliveni ovim umakom
v: riža kuhana u ribljoj juhi i riba sa maslinovim uljem
cure, stavite si datume rođenja djece u potpis, onda nećete morati stalno pisati starost: dovoljno će biti da same pročitamo.
tko ne zna kako to napraviti:
gore u sredini kliknite na "Profil"
otvorit će vam se vaša matična stranica sa postavkama
negdje dolje imate opciju Potpis i tamo možete upisati što god želite.
većina nas ima djecu s datumima rođenja, ali možete bilo što
(osim tickera, fotografija)...
jučer:
doručak: proso koji se kuhao zajedno s grožđicama
ručak: kuhane tikvice, mrkva, peršin, koraba, pred kraj kuhanja zagušćeno palentom
večera: ječam, dobro raskuhan, s jogurtom
prekjučer:
doručak: palenta s bučom
ručak: kunić, mladi kupus i krumpir
večeta: kus-kus s brokulom
apri tvoj zrin papa jako slično lovri. ili lovro zrinu? kako god, danas kopiram povrće sa palentom, nju naprosto obožava!
ajmo naše menije malo...
petak
doručak: griz na vodi sa jabukom i kruškom naribanima u gotov griz
ručak: piletina, brokula i karfiol
večera: ostatak od ručka
subota
doručak: banana
ručak: oslić, krumpir i špinat (imamo domaći odmah bran i kuhan) sa maslinovim uljem (par kapi- više od toga ni ne želi pogledati!)
večera: oslić sam (obožava samu ribu)
nedjelja
doručak: palenta sa mrvicom maslinovog ulja
ručak: teletina s mrkvicom
večera: teleća juha sa ukuhanom rižom
d: pšenični griz sa suhim marelicama
(netko je pitao za pripremu: skuham marelice, nasjeckam, u vodi od marelica skuham griz - pšenični, kukuruzni.......pred kraj kuhanja dodam usitnjene marelice)
r: kuhana janjetina s tikvicom i krumpirom (kuhano zajedno, gnječeno......meso nasjeckano)
d: trešnje s prosom (kuhane, izmiksane -zbog kožice)
r: grdobina s mrkvom i brokulom (sve kuham zajedno na velike komade u malo vode, zgnječim vilicom)
apricot, ne vidim u tablici grožde - zanima me zbog grožđica, vidim da su popularne - znači ne prije 12 mj
isto me zanima za šipak (i pasji trn-sandorn) sjećam se da je prije bio u tablicama :/
znači li to da ostalo voće koje nije navedeno ne treba davati prije godine dana (dolazi sezona voća, a mi tek polovicom kolovoza punimo godinu)
dorucak: pecivo i voda![]()
rucak:juhica sa tjeteninom, brokula, karfiol i mrkvica
izmedju sisanje..a kadse probudi, nemam pojma sta..recimo jabuka za grickati.
moje dijete ne voli zgance!! ali cu probati poceti kuhati ponovo..pa ubacivati voce, mozda prodje.
pisite i daljee!!!
pa zapravo dolazi sezona voća koje se može davati i na samim počecima: marelice, breskve, rane jabuke, višnje...Stijena prvotno napisa
grožđe ionako neće prije srpnja.
(kod grožđa je veći problem oblik i zagrcavanje nego sastav. svakako izvadi koštice i pazi da se kožica ne zalijepi za nepce)
jučer:
doručak: ječmene pahuljice sa svježom kruškom
ručak: špinat s rižom (baš dobra kombinacija!)![]()
večera: kašica marelice i breskve
danas:
doručak: ječmene pahuljice (kuhane) sa kuhanom jabukom i suhim marelicama (oduševljenje izostalo)
ručak: batat + tikvice + proso
večera: mislila sam ponuditi ječmene pahuljice s bananom, ali obzirom na reakciju za doručak, I might need to reconsider
zapravo me zanimaju grožđice - navukli smo se na suho voćeapricot prvotno napisa
super mi je kombinacija žitarica i suhog voća za doručak
a od ostalog voća u sezoni me zanima npr. dinja (jer je mi dosta jedemo)........čitala sam one topice o tablicama dohrane, ali nigdje nisam našla odgovor na to :/
tnx
dinja spada u skupinu krastavaca![]()
pa se možeš time voditi.
ha, čuj...tropical prvotno napisa
zrin je stariji![]()
ja sam jako sretna načinom na koji se hrani moje dijete.
slično je bilo i sa orkom, ali sam sa nekim namirnicama ipak bila (malo) požurila...
Kad da očekujemo Rodin priručnik o dohrani? :Dapricot prvotno napisa
pa kako sad mrkva sa 8 mjeseci???
..a svugdje pise da se moze davat sa 6
sta su sad novoga o mrkvi otkrili?
urnebes :?
Mrkva ne smije prerano jer skuplja nitrate iz zemlje - ako sam dobro shvatila, taj problem ne postoji ako je mrkva iz provjerenog bio uzgoja. Nitrati onda u organizmu prelaze u nitrite koje djecji probavni sustav ne moze preraditi pa moze doci do trovanja. To je problem i s drugim korjenastim i gomoljastim povrcem iz zemlje, ali i s lisnatim, posebno spinatom. Ja sam ipak nesto ranije dala mrkvicu (mislim s oko 7,5 mj., jer smo dohranu poceli prije skoro 3 mj., nije bilo skoro niceg sezonskog iz eko uzgoja osim mrkve, pa mi se mrkva jos cinila kao najmanje zlo :/ ).
a jeli svejedno kuhana ili sirova mrkva (npr. iscjedjeni sok)? mislim, jel jednako stetno?
bas mi je cudno to da mrkvica moze bit stetna.. :/
sad ne znam otkud su ta istrazivanja o nitratima u korjenastom povrcu.. jesu li to neke male kolicine stetnih tvari, il bi te mrkve trebale rasti kod javnog wc-a da budu toliko stetne da izazovu trovanje :/
9 mj.
d: sjeckane trešnje u (ohlađenom) kukuruznom grizu na vodi
r: tikvica, krumpir, brokula
danas za ručak: bob s patlidžanima, tikvicama i malo prosa
jučer za ručak: teletina sa graškom, mrkvom i rižom
prekjučer za ručak: koraba s rajčicom i kus-kusom
prekprekjučer za ručak: mahune, paprika, rajčica i ječam sa žumanjkom
(u svako jelo stavljam luk i češnjak da se kuhaju)
večera uglavnom ostatke od ručka.
11 mj
Danas bilo:
D: trešnje sa palentom
R: cvjetača (konačno kod Severa, mljac!), korabica, zec, amaranth
V: ražene pahuljice na rižinom
Zanima me, netko je gore spomenuo rajčicu, odakle vam sad?
kupim na placu, nisam opterećena eko/bio uzgojem.
Jao
8 mj
ručak: janjetina, tikvica, i proso
popodne: banana
ja jedva čekam kad će već trešnje ovdje!!! (za sebe i za maloga)![]()
otkrila sam sjajan doručak
doduše, ne kuha se, ali dijelovi mu se mogu i skuhati
u sjeckalicu sam strpala jogurt, bananu, suhe šljive i zobene pahuljice.
jako mu se dopalo!
a i meni (pa sam napravila još jednu porciju)
umjesto zobenih se može staviti bilo koja prokuhana žitarica.
vjerujem kako su na takve doručke mislili oni koji su napravili jogurte s voćem i mueslima.
samo što doma ne treba dodavati šećer i Eove. :D
apricot - krasan doručak!!!!! znaći, ti nisi skuhala zob?
to sam i ja nedavno otkrila samo u kombinaciji sa suhim marelicama...a zobene pahuljice ne kuham, samo malo omekšam vodom...
Apricot, kada si počela davati luk i češnjak? U tablici dohrane ih nema, ali ima poriluk koji je E. već probao. Hvala!![]()
Evo sada i mene ta mrkva muči. :?
Ja sam baš mislila sutra krenuti s njom,maleni ima 6,5 mjeseci.
Pedijatrica rekla krenite sa mrkvom, tikvicom, korabicom.
sa 11 mjeseci.maltese prvotno napisa
ne znam zašto sam tako odredila, ali sada stavljam u skoro svako jelo.
Apricot, hvala!
D: jabuka i zobene pahuljice
R: tikvice, mrkva, brokula i kus-kus
V: palenta
ja nikada ne kuham zobene i uvijek dajem ovako kao što je apri opisala.samo mjenjam-marelice i šljive