Page 8 of 9 FirstFirst ... 6789 LastLast
Results 351 to 400 of 445

Thread: što danas kuhate?

apri,sad vidim u tvojoj tablici da nema uopće cikle,a ja sam negdje pročitala da se može dat.ko zna od kad je ta tablica bila
    ali vidim nema ni patliđana,kad njega mogu dat?
    rajčice, krastavce i paprike jeli mogu ić i sirove ili samo kuhane?

evo jednom i naš meni

doručak:griz sa jabukom
    objed:pileća juhica, sa mesom i purom (palentom)
    večera: vjerovatno ostatak od doručka

pozz!

Osoblje foruma apricot's Avatar

a gdje bismo mi došli i kolika bi to tablica trebala biti da baš sve moguće voće i povrće ubacimo unutra.
    nema ni bamije, a netko je jede češće nego ciklu, sasvim sigurno.

pogledaj u koju grupu namirnica cikla spada pa se ravnaj prema tome.

ciklu spremaj isto kao i krumpir. skuhaš i miješaš sa svim mogućim drugim namisnicama, uključujući i voće.
    a možeš je davati i sirovu, kao jabuku.

patlidžan je iz iste skupine kao i krastavac, samo se ne jede sirov.
    isto ga prokuhaš i kombiniraš s onim što imaš u kući.

Osoblje foruma Mimah's Avatar

Quote Originally Posted by apricot

pogledaj u koju grupu namirnica (...) spada pa se ravnaj prema tome.
    Znaci, amulu (svakakve jos nazive ima: dzenerike, zerdelije, cibor...), mogu kad i sljive, jer je to vrsta sljive?

One su zrele sada, a mala jos nema 7 mjeseci. Da joj probam dati ili da ceka sljedecu sezonu?

ja bih
    samo neka bude zrela

mali jučer nije kakao pa je danas dobio metaboličku bombu: leća, koraba, celer, crveni luk, bijeli luk, tikvica, amaranth i kukuruz... varivo.
    što veli moj muž, i sam pogled na to je dovoljan da se u*ereš

tropical's Avatar

moj naprosto obožava zobene pahuljice u voću i jogurtu ujutro i to četo jede. nekad umjesto zobenih ima od pira ili ječma ali to mu je apsolutno najdraži doručak. i meni pa mlatimo po tome opako. u zadnje vrijeme breskve i marelice. inače ja to oduvijek jako volim samo samedom, ali otkad njemu radim bez onda i ja tako jedem da mu ne bih ja bila neki primjer kojem se to ne sviđa.

a kako je vruće voli između obroka neko sočno i vodenasto voće kao što su breskve i lubenice i dinje.

ručkovi su zadnje vrijeme variva (danas mahune, jučer miks svakakvog povrća, prekjučer kuhani kukuruzi pa kao gusta juha smiksani i k tome komadći piletine i kukuruznih zrna nesmiksanih).

počeo je uživati u hrani. :D

doručak: integralna riža s marelicama
    ručak: tikvice brokula proso i dodani mali oslić
    večera: palenta s umakom od povrća (mrkva mahune )

joj super za žute mahune...moja ih obožava

kaj se dogodilo s ovom prekrasnom temom??
    nitko više ne piše??
    meni baš treba malo novosti oko menu-a.....

Alyssa's Avatar

Evo da malo ozivimo temu...

Prekjucer
    D: razeni griz s breskvom
    R: rizoto od tikvica i teletina
    V: ostatak rizota

Jucer
    D: griz od pira s kruskom
    R: palenta sa zumanjkom i mrkvicom
    V: palenta s jogurtom

Danas
    D: zobene pahuljice s marelicama
    R: proso s graskom i mrkvicom
    V: valjda ostatak od rucka

Jučer:
    D: zobene namočene u jogurtu s breskvom
    R: zelje s paradajzom
    V: proso i kruška posipano sa sezamom

Danas:
    D: amarant, marelica
    R: krumpir, blitva, pržene sjemenke suncokreta
    V: kuhani kukuruz

jučer:
    d: riža na mlijeku i marelice
    r:blitva krumpir bijela ribe
    v:integralna kaša s kruskom

Pepita's Avatar

Mi smo osam i pol mjeseci probala bi joj skuhati patlidžan, ali ne znam kako :/ mislim znam da se kuha, ali da li da očistim onu ljubičastu koru ili sve zajedno u lonac koliko se on uopće kuha, onako okvirno :?

Alyssa's Avatar

Ja patlidjan narezem na kriske i skuham skupa s korom. Kasnije ogulim i izgnjecim, ili mu dam cijele kriske da jede sam rukama, on tako i tako onda koru ostavi. A kuha se stvarno kratko, treba mu jos krace nego tikvicama. Mislim da je za max. 10-ak min gotov, probaj vilicom, skuzit ces kad skroz omekani.

Bipsić's Avatar

danas za doručak: kruškica
    ručak: kvinoja, tikvica i brokula
    večera (ako bude zainteresirana): kvinoja i neka voćka (kruška najvjerojatnije opet jer mi danas nije kakala, a ni jučer baš nešto - pa da ju malo "otvorim")

Pepita's Avatar

Quote Originally Posted by Alyssa
    Ja patlidjan narezem na kriske i skuham skupa s korom. Kasnije ogulim i izgnjecim, ili mu dam cijele kriske da jede sam rukama, on tako i tako onda koru ostavi. A kuha se stvarno kratko, treba mu jos krace nego tikvicama. Mislim da je za max. 10-ak min gotov, probaj vilicom, skuzit ces kad skroz omekani.

d: kaša od integralnih žitarica s bananom jabukom i suhom marelicom
    r: varivo od ječma s mrkvom tikvicom i lukom
    v: domaća palenta s mlijekom i gomashiem

naša zimska bucasta pahulja ima 20 mjeseci....

d: proso ili palenta s nekom voćnom kašicom ili smiksanim voćem ili samo na mlijeku, ovisno o inspiraciji
    r: komad bijelog mesa, tikvica, mrkvica, krumpir ili blitva, smiksani
    v: ili kuhano voće pa zgnječeno (obično šljive ili kruške jer "otvaramo" probavu) ili ono što ostane od ručka
    ujutro i navečer još mlijeko odnosno mliječna kašica (neke pahuljice da zamaskira okus Allernove/Pregomina prije)
    malo smo ograničeni s namirnicama
    zanima me kada ste počeli davati tamnije meso peradi klincima?

....zašto nema više nikog ovdje

...evo da malo podignem temu meni najdražu i vrlo korisnu

D: proso, smokva, kravlji sir
    R: juha od kunića, leće i povrća
    V: kratko kuhana tikvica s palentom i jogurtom

sillyme's Avatar

8 mjeseci...

D: zgnjecena banana + nadrobljen 4-corn "stiropor" i malo vode
    R: kuhana bijela riba s brokulom (zgnjecena), ukuhana palenta + malo masl. ulja
    V: svjeze sljive (oguljene sitnno nasjeckane) s prosenim pahuljicama na vodi

D: zgnjecena kruska (svjeza) pomjesana s psenicnim grizom
    R: kuhani krumpir s tikvicama (malo zgnjeceno) i bijelim mesom (sitno sjeckano) + malo masl. ulja
    V: ostatak griza + u vodi namocene sitno sjeckane marelice

D: grubo naribana jabuka prokuhana + palenta
    R: zgnjeceni kuhani slatki kukuruz, kuhana zgnjecena mrkvice, sve povezano s 3-korn pahuljicama na vodi od kuhane mrkve + malo masl. ulja
    V: isto kao D

Osobno mi je najdrazi za pripremu prvi dorucak jer cijela priprema traje manje od minute, i odmah je spremno za jelo (ne treba hladiti :D )
    Meni je inace najveci problem docekati da se jelo ohladi, kao vjecnost dok mala cendra jer je gladna...

Ivana B-G's Avatar

sillyme, sta dajes izmedu? ciku? AD? koliko i koliko cesto?

bas me zanima, jer vidim po mojoj Ladi da bi joj izgleda tri kruta obroka bolje odgovarala nego cetiri, a bojim se da nije gladna.

sillyme's Avatar

Izmedju je cika.
    Obicno bar 4x po danu + po noci. Iskreno, cika nam sluzi za uspavljivanje, ne samo za hranu, u principu nikada ne odbije, a meni je tako lakse nego je uspavljivati u slingu, a na rukama nece jer se izvija da bi ciku.
    Npr. budjenje oko 8:30, D u 9:30, cika u 10 za spavanje (do 11), pa onda cika jos jednom oko 13, pa spavanje 14-15, rucak u 15, cika u 17, vecera u 19 i cika za spavanje u 20:30. Po noci jos bar 4-5x cika, ali koliko je to klopa a koliko uspavljivanje pojma nemam jer spavam

sillyme's Avatar

Eh da ne zaboravim - izmedju jos ponekad dobije pola banane, jos koji stiropor i sl. ako smo u setnji pa je cendrava... Mala voli papati

Sto se tice gnjecenja kuhanog povrca, ja sam se preporodila otkada sam se sjetila da imam onu drepalicu za krumpir-pire (ona resetkasta). Samo ubacim ocijedjeno povrce u zdjelicu (vadim ga tom drepalicom iz rajnglice - jedan komad posudja za prati manje ), i samo sve skupa dva-tri puta zgnjecim da se malo poveze. Time sam si ustedjela bar par minuta vadjenja na dasku, gnjecenja vilicom, prebacivanja u posudicu, pa se tekucina iz povrca cijedi posvuda Ovak mi je puno brze, urednije i jednostavnije...

sillyme's Avatar

E ja bas ne znam napisat post u kojem sve kazem odjednom...

Drepalica... jos jedna prednost je da ako radim varijantu s ukuhavanjem palente u kuhano povrce, onda mogu u rajnglici dok jos kipi u vodi zgnjeciti povrce i samo dodati palentu. To mi je isto jako prakticno, da ne moram na sitno sjeckati povrce ili ga usred kuhanja vaditi pa gnjeciti pa vracati...

Ivana B-G's Avatar

e, onda mi se cini da su nam cure (cura je kod tebe, ili ne? ) dosta slicne. i moja dosta ciki izmedu obroka. isto tako ne znam koliko toka stvarno posisa, a koliko zeli samo malo njeznosti ili se samo uspava. nocu isto ne znam koliko pojede, jer - tocno! - i ja spavam.

samo vidim da ako joj nudim 4 obroka, onda samo mrljavi - a tri vecinom lijepo pojede...hmmmm.....

rucak danas:
    2 suhe marelice, 1 i pol svjeze marelice s kuskus-om i u to jos 1/3 banane

Danas ručak:

kuvana tikvica, sa malo krompira i luka, povezano sa zobenim pahuljicama (prvi put danas) i komadić ćurećeg belog mesa kuvan zajedno sa povrćem.
    Popapala je sve! Što se obično ne dešava.

Ali zato nije baš večerala.

Juče: Boranija/Mahune sa ćuretinom. Isto joj je bilo mljac.

Primetila sam da joj se sviđaju povrtna variva u koje stavljam luk.
    A i meso sa lukom bude ukusnije.
    Zna mala šta valja

sillyme's Avatar

@ivana
    da, isto curica

Ja nekako do sada nisam davala luk u te povrtne kombinacije jer mi je bila cudna ideja kuhanog luka (ja ga uvijek dinstam), ali budem probala ovih dana, pa javim kako joj se svidja...

Ivana B-G's Avatar

i Lada voli luk (kad ga stavim i ako ). bude onako slatkast. ali ne stavljam ga puno, jer nekome zna tesko pasti - njoj izgleda ne smeta.

rucak danas:
    dinkel/pir griz na vodi sa jabukom i malo banane (bez banane nam voce bas i ne ide)
    za veceru:
    mahune kuhane i zgusnute - vjerojatno - sa palentom

sillyme's Avatar

Malo OT: bili kod pedice na kontroli jer je napunila 9 mjeseci - u zadnja 3.5 mjeseca od prosle kontrole je dobila 2.5kg! Pa to je mjesecno u prosjeku vise nego sto je dobivala s 3, 4 mjeseca :?
    Fakat je ZDERO.

Idem sad proucavat sto sve moze jesti s 9 mjeseci, pa u ducan

Ivana B-G's Avatar

rucak:
    hokkaido s kuskus-om
    pred-vecera:
    jabuka i kruska s malo mljevenih badema (ne, bademi nisu osrasi nego spadaju u porodicu ruza i jako su rijetko alergeni)

sillyme, bravo za bebaca!

bademi su u istoj porodici sa šljivama, višnjama, breskvama i marelicama.ne znam da su iz porodice ruža :/

Ivana B-G's Avatar

tako mi je receno. :/ idem provjerit....mozda jos nekoga zanima.

je, provjerila sam, kaže da spada u koštunjičavo voće iz porodice ruža.

nela08's Avatar

[quote="sillyme"]8 mjeseci...

D: zgnjecena banana + nadrobljen 4-corn "stiropor" i malo vode

Šta je to 4-corn??? Znam za "stiropor" od riže, ali ako se zove corn onda bi trebao biti od kukuruza.....jel to nešta slično i gdje toga uopće ima za kupiti? Rižini mi baš i nisu nešta, ma grozni su, jel ovo bolje?
    Negdje sam vidjela da je netko napisao i 7-corn..... Šta je tek to?
    Jel to samo ja ne znam o čemu se priča....?

sillyme's Avatar

O stiroporu...
    4-corn stiropor je od riza+kukuruz+proso+heljda. Bez glutena. Okus je jednako "nikakav" kao i od rize (ok, mozda mrvicu bolji... ali u stvari isti). Proizvodjac alnatura, kupljeno u DM. Ima i kukuruzni stiropor, isto bez soli i bez glutena.

Inace, za "cistunce" - Alnaturini svi imaju i malo sezama (koji se kao nesmije jer je alergen) ali zato u Muelleru imate stiropor riza+proso bez soli i bez sezama. Pa ko voli...

7-corn su mislim neke pahuljice ili muesli?! Nismo jos dosli do toga, mislim da to ide s 12 mjeseci, a mi smo tek napunili 9.

Hokaido...
    Nabavila sam hokaido tikvu, i dala bih joj samo ne bih pekla u pecnici. Jel netko probao peci u mikrovalnoj? Ako da - molim detalje pripreme! Ja je sad idem kuhati...

nela08's Avatar

Hvala!
    Mi smo jučer napunile 8 mjeseci pa bi onda to mogle probati, ak je tak fino.....pa probat ćemo i tak više ne znam šta bi joj kuhala.

Hokaido tikvu smo probale pred jedno 2 tjedna, nije loše, onak slatkasto. Ja sam joj samo narezala na kockice i prokuhala u vodi. Čini mi se da sam dodala i malo krumpira. Sviđalo joj se, ali je poslije popodne bila dosta cendrava i nije mogla kakati tak da joj nisam više davala iako sumljam da je od toga (ali ja sam se jako porezala dok sam gulila pa me i to malo odbija od dotične tikve).

Baš sam stručno citirala u prethodnom postu, a čini se da kao stvarno nemam pojma. LOL!!!

Quote Originally Posted by apricot
    je, provjerila sam, kaže da spada u koštunjičavo voće iz porodice ruža.
    znači da ipak ne treba čekati do druge godine da proba bademe? ili je ipak bolje pričekati?

ja sam dala neki dan prvi put
    ali ne zato što sam se bojala, nego zato što mi nije prije na pamet palo
    mislim, nije badem jabuka pa da uvijek stoji pred očima

Mi imamo bademe stalno na stolu jer ih nosim na posao, a doma mi zamjenjuju slatko jer me često lovi želja za nedopuštenim .

sillyme's Avatar

jucer rucak: kuhani hokaido + krumpir s malo masl. ulja - pojela sve
    danas rucak: kuhani hokaido + riza (ala rizoto) s malo masl. ulja

Bas me zanima kako ce joj se svidjeti, rizu joj bas i nisam davala (samo u pocetku pahuljice, ali ju je zatvaralo, pa smo izbacili potpuno).
    Ali taj hokaido je opasan - jedno dva-tri puta je malo falilo da se ozbiljno porezem, stvarno se teeeesko reze... Kad ovaj potrosimo mislim da necu tako skoro kupiti iduci...

nela08's Avatar

Quote Originally Posted by sillyme
    Ali taj hokaido je opasan - jedno dva-tri puta je malo falilo da se ozbiljno porezem, stvarno se teeeesko reze... Kad ovaj potrosimo mislim da necu tako skoro kupiti iduci...
    Jesam ti rekla! Ja sam se tak porezala da neću skoro zaboraviti.
    Vidim da su naše curice samo mjesec dana razlike pa me zanima, koliko tvoja u prosjeku pojede? Moja E nekad smaže skoro dvije pune velike kašice (kuham joj ali uglavnom utrpam u posudicu od kupovne tak da orjentaciono znam koliko je pojela, jer svaki puta mora biti iz drugačijeg tanjura ili zdjelice - posvađala se sa svojom zdjelicom i iz nje neće više ništa jesti)

ručak: mrkva, krupir, nekoliko mahunica zgusnuto s palentom i malo maslinovog ulja
    večera će biti kruška s prosom

Pepita's Avatar

I ja se prijavljujem u one što su se porezali zbog tikve
    Otada ne baš nerado spremam

Moja poludila za jogurtom i žumanjkom jajeta, a i lešo mola s krompirom obožava.

Danas doručak: jabuka, banana, mandarina
    Ručak: kuhana koka s malo paprike, mrkvicom, cvjetačom, kapulom, posebno kuhan krompir
    Večera: vjerojatno proso s kuhanom ciklom ili možda čak blitvica i proso.

Ivana B-G's Avatar

kora hokkaido tikve se isto moze jesti (ako je bio ugoj)....ali evo i ja se prijavljujem - neki dan mi je stradao i prst i nokat! ali, njoj je super i meni isto, tako da necu odustati.

bademe za malce valja samljeti i dodati u nrp. vocnu kasicu, da ju malo obogati uljima, kalorijama i mineralima.

sezam: ja ga stavljam u povrtne kasice, jer je jako zdrav - nisam znala da je alergen. Lada ga odlicno prihvaca i nije bilo reakcije.

pepita, vidim da ti dajes neke namirnice malo ranije (znam zasto, pratila sam te na dojenju ) pa me zanima kad si maloj dala zumanjak a kada mandarinu? Lada zumanjak jos nije jela, ali mandarinu je neki dan ukrala od brata (ili joj on mozda dao, ne znam) i jako ju voli.

jucerasnja vecera:
    proso, suhe i svjeze marelice i opet malo banane
    danasnji rucak (a bit ce i vecera, jer nije bas pojela):
    tikvica s palentom, malo suncokretovog ulja i sezam

Gdje kupujete suhe marelice i šljive? Sve i da nisu 'nasumporene', voljela bih oguliti koru, a onako suhima ne mogu... Osim toga, jedini izbor mi je Konzum, a to baš i nije neki izbor...

Imam suhe smokve kojima relativno vjerujem (valjda u ovom mom selu ne poznaju te opskurne postupke suporiziranja ), ali ne znam kako da ih nasjeckam, omeksam, bas mi je to malo nezgodno...

A da ne pričam kako je još nezgodnije kad i dođeš do zadovoljavajućeg rješenja, a omiljena kći ni da pogleda...

Ivana B-G's Avatar

Quote Originally Posted by Mimah
    A da ne pričam kako je još nezgodnije kad i dođeš do zadovoljavajućeg rješenja, a omiljena kći ni da pogleda...
    imas moju kcer?!

ja suhe marelice upravo kupujem u konzumu, one pakirane koje stoje kod sastojaka za kolace. nakon puno raznog kupovanja, zakljucila sam da su mi te najukusnije (mislim da su iz turske). naravno da su tretirane sa sumporom, ali ja jos nisam nasla prirodne koje su mi ukusne, dosad su mi sve bile bljak, okus kao da u sebi imaju alkohola. :? dakle ja kupujem te i onda ih kod kuce dobro operem - jednu po jednu u mlakoj vodi dobro istrljam. onda pustim da se ocijede i stavim u hladnjak.
    od vode odmah malo omeksaju, ali ih jos prije uporabe sitno nasjeckam i dodam zitaricama koje kuham - stapni mikser i sve 5!

suhe sljive jos nisam nasla da mi se svidaju.

Osoblje foruma BusyBee's Avatar

okus kao da u sebi imaju alkohola
    Meni takav okus imaju dm-ove (Alnatura). Ove iz Bio&Bio mi nemaju takav okus.

Osoblje foruma BusyBee's Avatar

Za rucak cemo rizoto od buce i basmati rize (ja tikve gulim onim nozem za krumpir, nema sanse da se porezes), uz to cemo probati (ponovo) malo kelja.. nije mu nesto smekao zadnji put.

Nikina mama's Avatar

Kuhana mrkva, koraba i tivica s palentom.

Ivana, hvala!

Samo, nemam štapni mikser . Pokazalo se naime da je mojoj slatkici sasvim svejedno miksa mama ili ne, ona uglavnom ne jede... Ma, pojede ona nekoliko žličica, ali joj komadići uopće ne smetaju, ječam recimo voli i njega pojede 5- 6 žličica. Tako da nije bilo potrebe za štapnim, a ni inače ga ne koristim pa mi je baš nezgodno s tim suhim voće. Ah, snaći ću se nekako...

Ivana B-G's Avatar

onda moras dosta sitno sjeckati suho voce - ono u vodi malo nabubri!

busybee, nisam probala iz bio&bio, ali da, ove alnaturine su te "alkoholne", te jedne druge iz austrije (ja!natürlich) isto imaju taj okus

rucak danas:
    proso sa brokulom, malo persina i sezama - super je jela!

veceru i dorucak nije htjela....

Quote Originally Posted by Ivana B-G
    onda moras dosta sitno sjeckati suho voce - ono u vodi malo nabubri!

busybee, nisam probala iz bio&bio, ali da, ove alnaturine su te "alkoholne", te jedne druge iz austrije (ja!natürlich) isto imaju taj okus

rucak danas:
    proso sa brokulom, malo persina i sezama - super je jela!

veceru i dorucak nije htjela....

Hvala opet, upravo se smokve moče.

I mi smo danas proso i brokulu- malo je zobala!

sillyme's Avatar

danas:
    D: banana + stiropor pa jos pola kruske + stiropor jer prvo nije bilo dosta
    R: luk+hokaido+krumpir+bijelo meso+masl. ulje

Rucak je ispao stvarno fino da bi ja pojela - ali mi nije nista ostavila I ona jucer riza+hokaido prosla kao i sve ostalo - samo je zijevala za jos...

nela08
    kolicine su otprilike ovako:
    D: 200ml (ca. velka kasica)
    R: 250-300ml (ca. velka kasica i pol) - ali ovih 300 je rijetko
    V: 100-200ml (ca. pola do jedna velka kasica)

Ja suhe marelice (one iz DM nesumporene) prije koristenja sitno nasjeckam i takve razmocim u vodi (stavim npr. na 2 minute na najslabije u mikrovalnu) - tako se dovoljno razmoce da ih moze jesti.

Page 8 of 9 FirstFirst ... 6789 LastLast