Citiraj Ivana B-G prvotno napisa
hvala vam zenskice!
ipak sam popustila MM-u (to je bilo ono AD sto mi je pedica savjetovala) i sve je pojela!? sad sam malo zbunjena - nije valjda bila tako gladna?!? ali je opet i bljuckala - uvijek bljucka poslije AD, i to ne malo.
ajde da vidimo hoce li od toga kakati....

iglica, meni taj caj i ne pomaze, jer ga i inace volim piti i pijem, ali svakako probaj!
Činjenica da je pojela svo ponuđeno adaptirano mlijeko ne znači sama po sebi da je bila gladna.
Možda je dijete pojelo zato što bi podojilo i ponuđenu dojku ili zato što mu na bočicu lakše ide.

Vi se starošću već polako približavate dobi kad nije nužno da isključivo dojeno dijete svaki dan ima stolicu. Razlog je tome savršena probavljivost majčinog mlijeka i zbog toga jako malo ostataka koji ostaju probavom. Neka djeca i prije dobi od šest tjedana nemaju potrebu svaki dan kakati (ali se do te dobi to smatra nenormalnim dok se vaganjem ne dokaže da ipak dovoljno dobivaju, za svaki slučaj).
Moguće je da se povećanjem udjela majčinog mlijeka smanjio volumen stolice i zbog toga oni ostaci stolice od adaptiranog mlijeka teže izlaze.
Također, crijevima treba nekoliko tjedana da se “priviknu” na izbacivanje adaptiranog (crijeva su naseljena drugačijim bakterijama ukoliko je dijete samo na majčinom mlijeku (više informacija: http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=2296). Dakle, nije problem u nedostatku nekih dobrih faktora u majčinom mlijeku, nego u nedostatku istih u adaptiranom koje je do sada jelo (zbog toga specijalne formule pokušavaju “kopirati” savršen original- majčino mlijeko).

Nažalost, neredovitom kakanju razlog može biti i premali unos mlijeka. Nisi mi dala dovoljno informacija da procijenim da li si možda prenaglo ukinula adaptirano i da li dijete sigurno aktivno doji na dojci (moguće je da se ulijenilo dosadašnjim sisanjem na bočicu).
Ako je razlog nekakanju premali unos, onda unos definitivno treba povećati.
Dodavanjem izdojenog (ili adaptiranog ako nema izdojenog) mlijeka: iza podoja, alternativnim načinom.
Ili još idealnije, ako ste sigurni da treba dodati (tj. ako pedijatar to procijeni na osnovu premalog napretka u težini): za vrijeme podoja, na cjevčicu uvedenu uz bradavicu u kut usana. Na taj način će dijete dobivati najidelniju hranu, sa svima dobrim bakterijama: majčino mlijeko. Ako ne majčino, još će neko vrijeme dobivati adaptirano (iako mi je malo čudno da se ne može postići produkcija dovoljna za dojenče, ako ima još dovoljno za većeg tandemca). Dobivat će ga na dojci i sa njom povezivati hranjenje. I produžiti će vrijeme na dojci i time stimulirati proizvodnju.

Savjetujem ti da pažljivo pratiš broj pomokrenih pelena, da li je dijete uspavano, suhih sluznica ili prerijetko traži dojiti. To su znakovi na osnovu kojih se prvenstveno može vidjeti da li dijete ima premali unos mlijeka.
Doji ga čim pokaže rane znakove gladi, pokušaj po potrebi podoje produžiti kompresijama ( http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=111&Show=669
).
Ako se bojiš da dijete unosi premalo unatoč dovoljnom broju popišanih pelena, dovoljnoj vlažnosti sluznica, dovoljnoj budnosti i čestom spontanom traženju dojenja i aktivnom sisanju u tim podojima, savjetujem da odete na ponovno vaganje kod pedijatra (na istoj vagi, u standardnim uvjetima).
Ako se pokaže da je potrebno dodavanje mlijeka, radite to alternativnim tehnikama (poželjno uz pomoć SNS-a, "seta za relaktaciju").

Pokušaji olakšavanja kakanja djeteta na način da mama uzima hranu sa laksativnim svojstvima uglavnom ne može škoditi, a nekad i pomogne.
Nošenje, masiranje trbušića, savijanje nogu, skidanje pelene i kupanje u kadici mogu pomoći djetetu u kakanju.

Korištenje čepića, toplomjera i slične metode analne stimulacije nose nekoliko problema sa sobom- mogućnost puknuća crijeva, izazivanje bolova kod djeteta i zbog toga izbjegavanja kakanja i navikavanje na kakanje uz takvu pomoć (tj. kakanje prestaje biti moguće bez takve stimulacije). Ne savjetuje se korištenje takvih metoda na svoju ruku, a ukoliko ih pedijatar savjetuje (korištenje čepića npr.), mame mogu izraziti svoje strahove u vezi toga i zamoliti zdravstvene djelatnike da to naprave umjesto njih.

Postigli ste do sada fantastičan uspjeh u uspostavljanju dojenja!
Normalno je da se brinete, jer radi se ipak o prerano rođenom djetetu.
Vjerujem da možete prevladati i probleme sa zadnjim mililitrima ....

Javite se s novostima!