Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 50 of 110

Thread: Gradnja kuće - početak početaka

Poslid's Avatar

Default Gradnja kuće - početak početaka

Zakomplicirali smo si život

Planiramo gradnju kuće i do sad smo gledali samo montažne kuće, sami si napravili nacrt, po kojem smo dobili 3 ponude od proizvođača montažnih kuća.
    E sad, kako je nastupila ova financijska kriza, ispada da ćemo malo teško to isfinancirat pa bismo ipak htjeli ubaciti i opciju klasično građene kuće.
    Problem je što ne možemo dobiti konkretnu ponudu za izgradnju kuće jer nam svi traže projekt i troškovnik.
    A kako da napravimo projekt kad još nismo sigurni želimo li montažnu ili klasičnu kuću? Osim toga firme koje rade montažene kuće imaju projekte uračunate u cijenu.
    Ne znamo nikog tko ima građevinsku firmu ili tko je u zadnje vrijeme gradio kuću na našem području.

Uopće ne znam kamo da se sad okrenem. Kako da znam koliko bi mi bila realna cijena klasično građene kuće kad mi nitko ne želi dati ponudu bez projekta i troškovnika?

Poslid's Avatar

Kontaktirala sam jučer i sa Xellom (Ytong gradnja), al on me isto upućuje na njihove projektante da i oni naprave troškovnik, pa onda mogu pitati njihove kooperante građevince za ponudu.

Što bi značilo da bi morala tražiti izradu tri različita projekta (za montažnu, za ytong i za klasičnu) - naravno, i platiti - i tek onda bi mogla doći do neke realne slike koliko bi me što koštalo. :shock:

MGrubi's Avatar

montažne kuće su cca 10-20% jeftinije od klasičnih zidanih
    ytong-klasična su tu negdje sa cijenom (ako su majstori dobri)

ja sam se odlučila na 65m2 BRP-a , 2 sobe, prizemnica, kredit na 10 godina, i onda poslije 10 godina dižemo kat i prebacujemo sobe gore (+2 sobe) na kredit od još 10 godina

kako sam u ovoj toploj klimi, za zaštitu topline mi prolazi ytong 25 cm ( bitna mi je i brzina gradnje - podstanari smo)

da, montažne su dosta jeftinije od klasičnih kuća,
    al opet ovisi o kvadraturi....

montažne su gotove ono ekspresno, par mjeseci i možeš se selit,
    dok za klasičnu treba oko godinu dana, ako ne i dulje...

MGrubi's Avatar

3 mjeseca sa pravim majstorima
    (ukoliko ne ziđate 800m2)

samo duže traje sušenje kuće , a i toplinska zaštita je slabija nego kod montažne, ali je trajnija ...>

Poslid's Avatar

Najveći je problem u tome što montažnu moraš odmah isfinancirati, ytong može malo lakše, a klasičnu možeš kapati...

Ja bi inače montažnu, mm klasičnu, možda bi se našli na ytongu, ali ja bi radije nekoliko ponuda pa da ga mogu uvjeriti da nam se bolje isplati montažna

Poslid's Avatar

Inače kuća koju želimo izgraditi je jednostavna četverokutna prizemnica od cca 150 m2 s podrumom (ukopanim u kosinu).

Problem mi je dobiti realnu cijenu za taj podrum.

Cathy's Avatar

Kod podruma treba vrlo paziti. Mi smo ga radili i mislili smo da je dobro napravljen, a sada je toliko vlažan da je to užas. Istina naš je kompletno ukopan, ali ipak. Isto tako koliko znam za montažnu kuću Ti moraš napraviti onaj beton na koji ide kuća i to je dodatno na cijenu.(Neka me neko ispravi ako nije točno)

Računajte da vas kvadrat gradnje ne može doći ispod 800 eura po m2..nikako...
    I ne odlučujte se na zidanu, jer je ako ćete je kvalitteno napraviti u konačnici skuplja...
    Ako ste već odlučili graditi onda idite na montažne..osim ako niste mislili postepeno fazu po fazu pa se nikad iskopati iz građenja.

Osim toga su energetski manje učinkovite a ako jesu učinkovite onda su u startu 30 % skuplje..
    Morate imati projekt da bi vamitko dao procjenu i u konačnici ni ona niej 100% konačna.
    A i projekt košta lijepe novce.

Poslid's Avatar

Quote Originally Posted by Cathy
    Kod podruma treba vrlo paziti. Mi smo ga radili i mislili smo da je dobro napravljen, a sada je toliko vlažan da je to užas. Istina naš je kompletno ukopan, ali ipak. Isto tako koliko znam za montažnu kuću Ti moraš napraviti onaj beton na koji ide kuća i to je dodatno na cijenu.(Neka me neko ispravi ako nije točno)
    Istina je, ako želimo montažnu kuću, podrum i ploču moramo napraviti prije u svom aranžmanu.

MGrubi's Avatar

Quote Originally Posted by Krampus
    A i projekt košta lijepe novce.
    2-4% ukupne investicije

nenaa's Avatar

Jao jao jao, i ovaj topic postoji.

MGrubi sam već izludila na pp-e, ali ona je jedna divna osoba i sve to čvrsto podnosi .
    I m smo na početku i još važemo hoćemo li montažnu ili ytong. I ne zna uopće koliko bi me to moglo koštati.

Dakle nacrtala sam si kućicu od nekih 169 m2. Prizemnica i doslovno u kocku (kvadrat) 13x13 m dužine i širine na parceli od 500 m2 dužine i širine 18mx28m cca.
    To je naša parcela (bit će za 2 mj.) i sad krećemo u službeni nacrt i dovuć vodu, struju i tel. udaljenu 100m. Onda treba to zalit i napravit podlogu. Treba li uopće, zna li netko?. I ako je neka pristojna visina stambenih kvadrata + visina krova, zna li netko kolio je to m3.
    Pa sve te naknade, pa kom., pa elektra, pa vodoprivreda,...
    Joj slabo mi je.
    Može li netko na osnovu mojih podataka dati neko predviđanje koliko bi bila ytong, koliko montažna?

I jel zna netko da li se montažne mogu napraviti prema mojem osmišljenom nacrtu (naravno nakon šta ga obradi i prof. nacrta arhić), ili oni piče svoje šablone iz kataloga. Ono ti pokažeš teren, a oni ti otvore katalog i "evo na ovu parcelu možete iz našeg kataloga ovu i ovu..."
    I onda ti moraš izabrati.

Poslid's Avatar

Evo ja ti mogu reći iz svog iskustva:

Mi želimo isto kockastu prizemnicu oko 150 m2. Mogu ti poslati na mail nacrt.

Kontaktirala sam nekoliko proizvođača montažnih kuća. Svi rade kuće i po tvom nacrtu. Dobila sam ponude za visoki roh bau od 470.000 - 700.000 kn. Cheming i Domusplus su mi ušli u uži izbor.
    Njima su projekti uključeni u cijenu.

Kontaktirala sam i Ytong, ali tamo su mi rekli da prvo moram imati projekt s troškovnikom da bi mi napravili ponudu za materijal i da bi mi građevinci mogli napraviti ponudu za radove.

Klasični građevinci isto traže projekt s troškovnikom za izradu ponude.

Što znači da bih trebla imati tri različita projekta (za različitu gradnju) da bi uopće mogla realno procijeniti kvalitetu/cijenu.

MGrubi's Avatar

montažne su navodnpo jeftinije za 10-20% (max), ali su daleko bolje izolirane toplinski
    no nisu vječne ko ciglene ili ytongove

ytong materijal je li-la sa ciglom (radi zahtjeva toplinske zaštite)

nenaa's Avatar

Kako sad montažne tako skupe, pa za te novce napravit ćeš klasičnu i to u Istri gdje je kao sve skuplje. To mi je too much. Bar mi se čini, ali šta je u toj cijeni.

Ako ja na to trebam još samo kupit namještaj ok, ali ako trebam onda još unutra zidove pa parkete pa pločice, itd. sorry, ali ja sam tek prodala jednu od brdo love koju nismo završili, i želim nešto jeftinije.

Ja ne kužim što to njima znači ključ u ruke, a predpostavljam da je riječ o kući pod krovom koja samo izvana izgleda gotova. Kužim za kupaonu da bih je trebala sama, ali za 700 000 kn da još moram nekih 150 000 uložiti na radove unutra ne znam. Možda živim u roza svijetu, ali nekako mi se to čini puno. Jednog takvog zla sam se jedva riješila.

Poslid's Avatar

700.000 kuna sam zaista dobila ponudu za montažnu kuću roh-bau. To je i meni preko glave.

Ali ova ponuda od 470.000 mi se ne čini pretjerano skupo.

No to znači da još moraš staviti grijanje, podove, ofarbati iz nutra, staviti sanitarije i namještaj. Što te može doći još 100.000 kn. Pa ako računam još toliko podrum, i još jednom toliko za sve takse i komunalije, ispadne mi najmanje 800.000 kn. To bi bilo oko 720 eura za m2.

A naš prijatelj koji trenutno gradi klasičnu kuću uvjerava nas da će kompletno završiti kuću i da će ga skupa s cijenom zemljišta koštati 500 eura po m2.

Ne znam, luda sam već.

MGrubi's Avatar

ja sam ovako razmislila:
    -da idem kupiti stan, njegova veličina bi bila: 2 spavaće sobe+dnevni
    više od toga bi bile pre-preskupo

pa sam si nacrtala toliku kućicu 65m2
    i već sam u uštedi

računam da će me doći oko 500-600€/m2
    ja sam u zoni niske potrebe za toplinskom izolacijom

Poslid's Avatar

Ustvari ja stalno računam 150 m2, a s podrumom bi to bilo oko 250 m2. Pa je to onda ustvari oko 500 eura/m2.

nenaa's Avatar

Poslid brza si.

Koliko je to soba. 4 sobe. Tolika je odprilike i moja kvadratura, ali ja imam manje prostorija jer volim velike sobe i kuhinju blagovaonu i dnevnu kao studio.

Stavit ću ga sutra ovamo javno kad ga skeniram. Moj je laički nacrtan kao smjernica arhitektu.

Poslid's Avatar

5 spavaćih, 1 velika i 2 male kupaone, dnevna s boravkom, kuhinja.

nenaa's Avatar

Ali nije loše sviđa mi se. Samo bih ja spavaće, one 2 lijevo od ulaza pretvorila u 1. Volim velike sobe. Ali to je stvar ukusa. Super je. I to je kažeš tih 470 000. I onda još sve unutra?

Poslid's Avatar

Da.

A što se tiče soba i ja volim velike sobe, zato je i dnevna velika. Nama stvarno treba tih 5 soba i to nikako drugačije nismo mogli izvesti.
    Ja bi još uklopila i neku walk in garderobu, ali stvarno više ne mogu širiti kuću a ni smanjivati sobe.

nenaa's Avatar

Ja imam tek jednu curicu, ali ako krene sve po planu nadam se da ću ljeto dočekati trudna. Imam popravni ispit iz dojenja i koječegadrugog, a i planiramo imati još barem 2 klinca i možda još jedno.

Ali i ako ih bude 4 ili 3 mislim ih stavljati zajedno po sobama. Podvoje ili u jednu 1 u jednu 2.

Ambicijozni su mi ovi planovi.
    Jako mi se sviđa ta tvoja kuća. Ali baš me zanima koliko bi došla kod mene u Istri, ovdje je bez razložno sve 3x skuplje nego u Zagorju, Međimurju i Slavoniji.
    Moji prijatelji kupili su u Osjeku kuću od 650m2 stana sa garažom i 200m2 okućnice. Za 50 000 eura. Ovdje za te novce na Učki ne mogu kupiti štalu bez struje i vode.

Poslid's Avatar

I da se bolje kuži o čemu to nas dvije
    http://picasaweb.google.hr/poslid/KUCA#

Poslid's Avatar

U Čakovcu i bližoj okolici zemljišta i kuće su užasno skupe.

Malo dalje od Čakovca, ili po briježnom dijelu može se proći 3-4 puta jeftinije.

Ne znam kao je s cijenama građevinskih tvrtki, ali montažne meaju razliku u cijeni s obzirom na lokaciju gradnje.

MGrubi's Avatar

khm
    -tolika kuća, a u spavaću sobu ulaz iz dnevnog boravka? slučajno ili namjerno?

-a možda sam ja čorava, izgleda mi da iz ovog podruma ovim stepenicama nikako se nećete popeti, osim ako nise 1m visne? da li je dio poda u toj sobi podignut da stepenice dobiju na prohodnoj visini?

praonica je u podrumu? a šema tunela za robu? - otvor iznad praonice , u nekom od kupatila je otvor, pa samo baciš nečistu robu dolje

kod velikih kuća uvijek nastojimo odvojiti ulazni hodnik od privatnog hodnika (veza sobe-kupatilo)

Poslid's Avatar

Soba je namjerno tako jer će se za sad koristiti kao radna soba.

Privatni hodnik - ulazni hodnik - nismo smatrali potrebnim za odvajati.

Za tunel za prljavu robu si u pravu - to smo i mi htjeli dodati. I još neke stvari - ali to bi raspravili sa arhitektom kad baš budemo radili projekt. Ovo je okvirno.

Što se tiče stepenica - to sam i ja odmah rekla da nema šanse da to tako bude. Ja mislim da ih moramo postaviti da budu usporedo s vanjskim zidom kuće.

Nismo do kraja ni definirali veličinu i raspored prostorija u podrumu.

Gdje je peta spavaća soba?
    Valjda sam malo žorava, ja vidim samo 4. :/

da sam prije napisala, prije bih vidjela.

Poslid's Avatar

Tri su s desne strane, jedna je gore u desnom kutu, a jedna je odmah kraj ulaza lijevo (kraj kuhinje).

Quote Originally Posted by MGrubi
    montažne su navodnpo jeftinije za 10-20% (max), ali su daleko bolje izolirane toplinski
    Ja ovo ne kužim. Kak može biti montažna kuća bolje toplinski izolirana, kad si na običnoj kući možeš napraviti izolaciju kakvu hoćeš? Mislim nemam pojma o tome, samo mi je to čudno.

MGrubi's Avatar

klasična zidana kuća ima cca 8cm stiropora (toplinska izolacija)
    kod montažnih kompletan zid je ispunjen toplinskom izolacijom (neke čak i 25 cm mineralne vune)

nenaa's Avatar

Cure ja vam sutra ovdje stavim svoj ručni nacrt. Pa da vidim vaš stručni sud.

Ključ u ruke znači KLJUČ U RUKE i uneseš namještaj.
    Ne kužim kako na to još netko može imati troška...

Visoki roh-bau nije ključ u ruke ali i ne košta isto..a ima i niski roh bau..

sunca's Avatar

Meni se čini da je na ovoj kući previše čudnjikastih stepenica.

Elegantnije bi bilo u kuću ući u suterenu i napravit suvisle unutarnje stepenice - stepenice bi bile samo jedne, a sa garažom imaš toplu vezu.

LeeLoo's Avatar

..vidjela slikicu,predivno. i mi bi jednog dana gradili kuću..ali još nemamo hrabrosti u kredit..-kupili teren od 2500 kv. m i pokušavamo zadržati veličinu jer je solucija prodati dio terena i ev. graditi na manjem..-i nama zapeo ytong za oko..

Poslid's Avatar

Quote Originally Posted by sunca
    Meni se čini da je na ovoj kući previše čudnjikastih stepenica.

Elegantnije bi bilo u kuću ući u suterenu i napravit suvisle unutarnje stepenice - stepenice bi bile samo jedne, a sa garažom imaš toplu vezu.
    I to je jedna opcija.

Osoblje foruma apricot's Avatar

Poslid, meni se kuća ne sviđa:
    - uđeš u kuću i onda u dugački hodnik sa 7 vrata, kao u hotelu ili vojarni...
    - i onda trapaš sa punim vrećicama naokolo da dođeš do kuhinje...
    - jedna od dječjih soba odmah na ulazu

ne razumijem ovaj sobičak desno od ulaza, ovaj od 2,21 m2.
    i te stube koje se vide, kamo one vode i odakle?

kvadratura je ok, prostorije nisu premalene, pogotovo uz činjenicu da postoji podrum u koji se nakrcavaju stvari...
    i treba provjeriti mjerilo namještaja: kod ovakvih projekata arhitekti smanje simbole kako bi izgledalo da ima više prostora. pa crtaju trosjede dubine 74cm iako se danas ne može naći ništa pliće od 90

kod montažnih kompletan zid je ispunjen toplinskom izolacijom (neke čak i 25 cm mineralne vune)
    A kad gradiš normalnu kuću ne možeš napraviti takav zid? Zakaj bi morala staviti baš 8 cm stiropora?

možeš napraviti sendvič zid, ali ti on oduzme prevelik postotak prostora.
    danas se gleda da zidovi budu što tanji, odnosno da je što manja razlika između netto i brutto kvadrature.

nitko, zapravo, više ne radi sendviče :/

MGrubi's Avatar

Quote Originally Posted by Sirius Black
    A kad gradiš normalnu kuću ne možeš napraviti takav zid? Zakaj bi morala staviti baš 8 cm stiropora?
    možeš, samo to ti je zid od 50cm, jer ne smiješ uzeti opeku manju od 25cm
    sa tim dakako, raste i cijena izgradnje

Poslid's Avatar

Quote Originally Posted by apricot
    ne razumijem ovaj sobičak desno od ulaza, ovaj od 2,21 m2.
    i te stube koje se vide, kamo one vode i odakle?
    Te stepenice bi trebale biti ulaz u podrum, ali to nije dobro napravljeno kao što je Mgrubi to gore i napisala.

Imam još jedan prijedlog - stavila sam na gornji link.

Ovo prvo je baš naš nacrt kako smo si mi zamisli, a ovo drugu nam je predložila jedna arhitektica.

Poslid's Avatar

A jučer smo i razgovarali o soluciji da izbacimo 5 sobu iz prizemlja i "ubacimo je" u podrum.
    Jer inače mislimo napraviti podrum koji neće biti samo spremište.

MGrubi's Avatar

ova druga ima previše hodnika, možeš se balotati tamo

šta je sa tavanom? ta kuća je duboka, sa kontinentalnim krovom biti će gore mjesta ka u priči

Poslid's Avatar

Potkrovlje ne želimo.

zašto je važno da je kubus pravilnog oblika?
    ne bi malo razvedeniju kuću?

Poslid's Avatar

Zato jer pravokutni oblik pojeftinjuje kuću (bar su nam tako objasnili), a meni je važno da bude funkcionalna i jednostavna.

pa pojeftinjuje, svakako.
    ali i komplicira unutarnhu organizaciju i krade kvadrate na tim ogromnim i beskorisnim hodnicima. :/

MGrubi's Avatar

Quote Originally Posted by Poslid
    Potkrovlje ne želimo.
    imate ga
    pitanje je šta sa njim

Ajoooj.. ja 20 godina živim u potkrovlju... da sad dobijem kuću ovakvih dimenzija kao poslid, definitivno bih uredila potkrovlje.

Najvjerojatnije kao biblioteku

Šteta je potkrovlje zapustiti.

Page 1 of 3 123 LastLast