malo u odnosu koliko m2 ćeš morati imati viška, da bi ostalo funkcioniraloPoslid prvotno napisa
funkcionalno i jednostavno iznutra, izvana šarmantno![]()
malo u odnosu koliko m2 ćeš morati imati viška, da bi ostalo funkcioniraloPoslid prvotno napisa
funkcionalno i jednostavno iznutra, izvana šarmantno![]()
Ako gradimo montažnu prizemnicu onda se potkrovlje ni ne radi kao korisni prostor jer se ne gradi međukatna konstrukcija.
To je šteta.
Znači da ušteda na montažnoj kući ide na štetu dodatnog korisnog prostora?![]()
računaj fasadu cca 20-25€/m2 (sa toplinskom) a m2 kuće je 600€/m2 (u najbolju ruku)
ahaPoslid prvotno napisa
na taj slijepi prostor, nekoristivi, ti se naplačuju i komunalna i vodoslivna naknada
znam![]()
Al to nam je jedna od osnovnih odluka - da želimo prizemnicu.
ma ok
mislim da bi se dala izvući bolja organizacija![]()
Ma luda sam više od tih preslagivanja - a još nismo ništa ni počeli :/
Bolje preslagivati sad na papiru, nego kasnije dorađivati.![]()
I mi smo u samom početku početaka i odlučili smo se za klasičnu gradnju.
Koliko ja vidim na vašoj verziji ima 1 kupatilo i 2 wc pobogu što će vam toliko samo si uzimate prostor i cijeli mi je nacrt zbrkan ne mogu se snači gdje je što.Ono kupatilo i Wc gore spojeno si mogla napraviti jednu sobu i sa te strane bi imala 3 sobe a ovdje sa desne strane gdje imaš kod kuhinje sobu napraviti kupatilo a onaj mali wc sa lijeve strane ostaviti i imaš 5 soba veče kupatilo i još wc i ne moraš provlačiti sto cijevi za vodu i kanalizaciju.A od arhitektice mi je nacrt koma nimalo mi se ne svidja mislim sa lijeve strane soba izmedju kupatila i wc.To je moje mišljenje po vidjenju ovih nacrta.
a meni su, pak, te tri kupaonice jedina dobra strana ovoga projekta![]()
eto, koliko ljudi, toliko efiniteta i prioriteta...
čini se da se MGrubi i ja slažemo oko svega.
(ok, ne znam za kupaonice)
i svakako potpisujem Amalheu koja kaže da je bolje sada intervenirati nego ući u kuću i vidjeti da ne funkcionira.
ovo sada te ne košta ništa osim nešto malo više vremena.
ali neusporedivo manje od onoga što se dešava kada je projekt loš.
ja znam da želite uštedjeti, ali bolje ti je platiti projektanta koji će napraviti kuću po mjeri nego prilagođavati postojeće.
slažemo se oko kupaonica![]()
rekla moja druga baba: bolje dvaput izmiriti, nego jednom pogriješiti
(krojačica, dva put mjeri, jednom reži)
što je kuća m2 veći, biti će ti veća i cijena temelja i iskopa ... tako da ti je to sve povezano
moja preporuka: kućiu radiš jednom, pazi na funkciju, logičnost, raspored, da ne odlazi previše u hodnike i te sitnice
da li ćeš proći 1000 € jeftinije ili skuplje .. zanemari
ulazite u investiciju tešku bar 250*500=125 000,00 €
dakle niti 1% razlike
hoćeš jeftiniju kuću: smanji nepotrebne kvadrate, ne brini o skokovima u fasadi.. to je zanemarivo u odnosu na m2
Hoćete mi reći da odustanemo od prizemnice? Ili da pokušamo složiti ovaj raspored sasvim drugačije?
Što znače skokovi u fasadi?
razlomljena fasada
ako hoćeš prizemnicu, ok, tvoja želja
mislim da bi se dalo presložitit, da se skontrolira taj hodnik
m2 u sobi više vrijedi nego m2 u hodniku![]()
Poslid, daj razmisli o kući "L" oblika.
To je manje skokova nego sa ovim ulaznim istakom.
A možeš kuću podijeliti u gospodarsku i mirnu zonu.
I još ćeš dobiti ogromnu terasu, kao četvrtu četvrtinu kuće.
I, svakako neka se pokuša ostvariti topla veza sa podrumom jer ti ćeš, kako vidim, u podrumu držati i namirnice i perilicu i koješta...
ja svakako navijam za prizemnicu, da ne bude zabune.
Ako imate kakve gotove primjerke, preporučam se![]()
Ako imate kakve gotove primjerke, preporučam se![]()
kad već razmišljaš, razmisli i koliko bi vas jeftinije koštala katnica.Poslid prvotno napisa
osobno bih svaku kuću "prosula" po parteru, ali je ušteda na katnici znatna (pogotovo kod gradnje na kosom terenu)
Čini mi se da sam čitala negdje da prema feng shui-u nije dobro da je kuća u obliku slova L, pa možeš i to uzeti u obzirapricot prvotno napisa
![]()
Znam za to.Sirius Black prvotno napisa
Dovoljno je da umjesto četvrtog ugla bude stup ili čak i tegla s cvijećem koja zatvara četverokut.
pitaš za gotove primjere...
postoje katalozi gotovih kuća, ali...
ionako će ti netko raditi dokumentaciju za dozvolu pa je onda bolje da kuća bude baš za vas nego preuzeta :/
Gledala sam ja puno kataloga i po internetu i nismo našli baš ništa što bi nas zadovoljilo.
Vrlo je teško naći kuću sa 4 spavaće sobe, a kamo li sa 5. I većinom su na ravnom terenu.
Zato smo mi nacrtali kuću baš po svom i onda tražili da nam po tom naprave ponudu, jedino smo tražili da nam daju ideju kako dobiti toplu vezu s podrumskim djelom kuće.
Uopće si ne mogu zamisliti kako bi to izgledalo s 5 soba na L, a da stane na naše gradilište koje je širine 20, a dužine 30 metara u kosinu.
Još k tome sa sjeverne strane ne bi smjeli biti prozori jer kuća ide 60 cm od susjedne međe (tako je već napravljeno nekoliko kuća u ulici)
ma daj
evo, ja sam u ovih zadnjih deset minuta skicirala kuću od 182 kvadrata brutto
sa 5 spavaonica, dvije garderobe, tri kupaonice, velikim boravkom...
ne, to ne znači da bih se prihvatila projekta, ali ti hoću reći kako se sve može i to u nekom normalnom vremenskom roku.
ok, nisam znala za tu sjevernu među, ali zato i postoje oni koji bi se time bavili.
ti ne zamišljaš, ti plaćašPoslid prvotno napisa
![]()
Pa naravno da postoje.
Meni je sasvim jasno da mi ovlašteni projektant mora napraviti projekt. Samo, ja bih htjela imati skicu po kojoj se on mora ravnati, da mi ne ispadnu neki nebulozni projekti koji meni nisu ni na kraj pameti.
pa ti dođeš i naručiš.
a arhitekt traži optimalno rješenje u kojem će pomiriti tvoje želje i mogućnopsti sa mogućnostima koje pruža teren i urbanistički uvjeti.
nažalost, vrlo rijetko je to idealno.
i, uopće nije uvjet da je tebi nešto "na kraj pameti"... ponekad se iznenadiš kako ti neko rješenje, o kojemu nisi mogla ni sanjati, lijepo sjedne.
Znači, da bacim sve moje skice i dođem kod projektanta i kažem - ja želim to, to i to.
ali, sad već postajem nervozna![]()
kad mi treba torta za 300 kuna, prepustim se u ruke stručnjaka kako nešto ne bih zabrljala.
a ti ćeš potrošiti neusporedivo više.
:D :D :DPoslid prvotno napisa
Ok, onda ću tako.
E sad, još jednu glupo pitanje.
Kad projektant napravi projekt s toškovnikom za npr. klasičnu kuću, koliko je veliki problem to "prebaciti" u projekt za montažnu kuću? Jel se mora sve ispočetka, ili?
to trebaš vidjeti sa proizvođačem montažnih.
sve ovisi kolilko su ti spremni izaći u susret.
iako ja mislim kako bi te onda skuplje koštalo; ako već plaćaš projekt zasebno, idi onda na klasičnu gradnju.
jer, dok ga ovi sebi prilagode, opet će biti puno brljavljenja. :/
1.Nije točno da se kod montažnih kuća ne može graditi katna konstrukcija.
2.Katna konstrukcija niej loša ali treba voditi računa da skale kradu cijelih 16m2 prostora..
3.Cijela Kanada je građena montažno pa im to ne smeta da imaju više katova a i sasvim iskoristive podrume.
4.OBAVEZNO što više kupaonica :D
Jest da si jednom u većem trošku ali brate mili ja popi**im i ovako sa dvije odvojene na nas 4 a s jednom bi se odma ubila.
Da kojim slučajem gradim sada, imala bi barem jednu žensku i jednu mušku(s obavezom da muški sami peru ono što ištrcaju) uz obavezno mali wc s tušem za eventualne goste i odvojeno prostoriju za pranje i sušenje veša. To ni u kom slučaju ne bih propustila.
Poslid ,vidim da su ti sobe po 10-tak m3, meni je to jako malo :/
Ajd razmisli o katu ili potkrovlju
Ma poslid samo sruši zid između one dvije sobe lijevo i stavi djecu zajedno po 2 i 2. Neka rastu zajedno, meni je ovo da svaki član obitelji mora imati svoju sobu, koma.
Ja sam sa bratom djelila sobu i nekako smo povezaniji. Ono hihotanje i kreveljenje prije spavanja mi nšta ne može zamjeniti, a znala je mama i po 10 puta u jednu večer doć i pitat "hoćete prestat?"
Naravno da se grade katne montažne kuće, ali ako se gradi montažna prizemnica ONDA ne stavljaju međiukatnu konstrukciju (po tavanu ne možeš hodati)Krampus prvotno napisa
nenaa
Moji sad spavaju svi tri u jednoj sobi i ima to svojih čari.
Ali igračke, garderoba![]()
Sve je stalno razbacano i niko nikad nije ništa kriv.![]()
Oni se jako vesele svojim sobama baš zbog toga što im fali ono nešto samo njihovo, ali ovi mali su već rekli da bi mogli spavati zajedno u jednoj sobi, a u drugoj se igrati![]()
Pa zato ti i kažem, mogla bi razmotriti da im jednu napraviš kao spavaonicu, a jednu kao igraonicu. U spavaonici ormar i kreveti i sve cakum pakum, a u igraonici, spužve na podu igračke...
Poslid
ja ti preporučam da fino odeš do arhitekta, razgovarajte o stilu kuća koje vam se sviđaju , jer je malo nezgodno ako su vam ukusi totalno različiti
ne morate odmah sklopiti posao, možeš doći samo na informativno razgovor
moja šefica je jednoj gospođi 3 godine radila idejni, žena se nikako nije mogla odlučiti.. ali bože moj, neki znaju odmah, neki kasnije, kad-tad dođemo do riješenja![]()
I to je stvar dogovora...ako želiš hodati onda ćeš i platiti konstrukciju pa ćeš imati iskoristiv tavanPoslid prvotno napisa
A ja ću se osvrnuti na stiropor....
Sve procjene toplinske uštede su na strani što deblje izolacije (10 cm) i staklu sa dvije komore (dakle tri stakla). OK, to jest skuplja investicija, ali....
U Belgiji su radili ispitivanja i prije nekoliko godina sagradili mini naselje sa pet potpuno identičnih kuća sa razičitim varijantama izolacije i stakla. U svima su SIMULIRANI isti uvjeti četveročlane obitelji. Nakon tri godine radili su analizu svih podataka unazad tri godine i dpkazali da je potrošnja energije za grijanje i hlađenje kuće veća za više od 50% između kuće sa 6 cm izolacije i dvostrukim staklima i 10 cm i trostrukim staklima. Investicija se u potpunosti isplati nakon 4-5 godina, a ostatak je u godišnjoj uštedi.
Ljudi obično zanemaruju ovakvu činjenicu, ali kad se tako nešto stavi na papir i vidi da možete trošiti max 1.500-2.000 kn godišnje na grijanje i hlađenje u odnosu na 10.000-12.000 za kuću od 150 m2....računica je malo drugačija.
5.000 EURA samo razlike u uštedi energije u prvih 4 god uložite u početnu investiciju za dugoročnu uštedu.
A da ne pričamo o solarima ili dizalicama topline, gdje su uštede još veće. Samo što su ljudi skeptični i nitko im nije stavio na papir (mislim cijenu) i pokazao već izvedeno.
niskoenergetske kuće troše 3l/m2 (lož ulja - godišnja potrošnja) netto površine su mi ok, isplative u kraćem roku
pasivne - 1,5l/m2 .. je vrhunski, samo košta dosta u startu
AndrejaMa prvotno napisa
Čitala sam slične studije u vrijeme dok sam razmišljala o prodaji stana a život u Dalmaciji još i pojeftinjuje i pojednostavljuje sve to.
Posebno o solarima i prodaji el. energije dalje, što kod nas međutim nikako da se zaista ostvari mada zakon kaže da se otkup mora vršiti.
otkup el. energije je razbacan po pravilnicima, propisima itd... ali nigdje nije navedeno da HEP mora otkupiti el. energiju
platiit će jednog dana ...
u Njemačkoj imaš dvosmjerno brojilo struje: kat trošiš vrti u +, a kad proizvodiš višak struje i ta struja ide u mrežu , brojilo se vrti natrag, u -
i to je fer
Mi ćemo to svakako napraviti. Brat mi se bavi solarima, pa je šteta propustiti priliku.
A obavezno ćemo i hidrofor staviti.
Za grijanje razmišljamo o termo ray pločama.
Tako da plin ne bi ni uvodili.
ja sam se odlučila za podno grijanje u kombinaciji: solarno-drva-strujni dogrijač
razlog za podno je maskimalna iskoristivost solara, akumulacija topline u betonskoj deki, i nema radijatora
Ja govorim o solarnim ćelijama za proizvodnju struje, ne o solarnim pločama za grijanje vode.
60 m2 = 5kw ?
koliko im se kreću cijene?
one bi mi bile super ljeti za napajanje klime