Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: djete koje ostaje bez daha kada plače

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno djete koje ostaje bez daha kada plače

da li se kome desilo ili se dešava da vam djete poplavi i ostaje bez zraka kada plače? molim vas ako netko zna šta je najbolje uradit u toj situacji,nek mi javi, pitala sam našu pedijatricu, ona me savjetovala da ga uštipnem ili udarim po guzi ali on ne reagira uvijek niti odmah, tako da se desi da mi već gubi i svjest, pozdrav.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Da, odkad je M. bila beba. Kad je još bila jako mala znala sam joj puhnut u facu i onda bi udahnula zrak i proplakala "normalno". Prije toga urlik i tišina. Faca s razrogačenim očima, razjapljenim ustima i sve plavija i plavija... Užas!
    I sad to zna napraviti, ja čučnem pred nju i pljeskam je rukom po faci dok ne prodiše. Ovo pljeskanje je blago da se razumijemo. Nakon toga počinje normalno plakati.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Potpis za puhanje u lice, uvijek pali. Puhanje bebu/dijete natjera da udahne, pa kasnije nastavi normalno plakati, sa pauzama za disanje
    Šmizla je tako plakala kad je bila skroz mala. Ja sam bila luda od brige. Spasila me sveki, rekla da su i MM i njegova seka isto tako plakali ("zacenjivanje"se nasljeđuje).

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Uh meni to Izi isto "radi".
    I to tacno kad doziva mene (prvo zove Emaaaaaa! ), onda pocne da kaslje, pa se zacenjuje.
    Ja uvek letim da ga uzmem, ali desi se da ne mogu bas u roku od 5 sekundi, pa MM poludi od panike (k'o da nam je prvo, jel'da?)

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Puhanje je najbolji "lijek" za to! I naravno poslje veeeeliki zagrljaj dok se dijete umiri.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...f48f314328fdea

I nama se to dogadja. Vec odavno imamo scene sa plakanjem i nedisanjem. Uvijek nam je palilo puhanje u lice, no nedavno je izgubila svijest i bili smo u soku. U ovom gornjem topicu ima par dobrih savjeta. Bas nedavno smo probali polijeganje na pod i ispruziti ruke i upalilo je.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Nama se to dešava također. Počne disati kad bi ga podigla ili ga primila rukama za lice i rekla "hej".
    Mislim da je to kod nas bio način protestiranja kojom je znao da će garantirano privuči pozornost i dobiti što želi (npr. da nabija po TVu ili sl)

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Evo i nas. Puhanje u lice definitivo pali.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

evo i nas. puhanje u lice pali, provjereno. ali, kod J je bilo epizoda kada se toliko zaceni da mu se oči prevrnu.
    jednom zgodom se je poplavio, izvrnuo oči i počeo se trest i pomoglo je samo lagano šamaranje. to je bilo prvo što mi je palo na pamet u onoj panici. ne želim se ni sjetit kako sam se tad osjećala.

Nama je otegotna okolnost što dva brata od mm imaju epilepsiju, a u djetinjstvu su im napadi izgledali baš kao zacenjivanje. išla sa s J na eeg, sve je u redu, ali kako rekoše, za sad i treba pazit...

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

MIha to radi na početku plača..kad se lupi, padne jače i sl..

ja ga počnem tapšat po leđima lagano i vičem dobro je, mama čuva/ljubi...i sad traje par sekundi...

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno zahvalna mama

Želim svima zahvalit na savjetima, svakako ću se javit kako je kod nas prošlo puhanje lice, pozdav

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Oprostite,moram reci da se ne slazem s puhanjem u lice...To je nesto najgore sto sam cula i vjerojatno uspjeva sasvim slucajno.
    To se zovu cerebralno afektivni respiratorni napadi,odnosno krize.Djeca vam NISU u stanju uzeti dan,jer u tom afektu se zakoce vratne zile koje ne dopustaju kisiku do mozga.U nagorem slucaju dijete vam padne u nesvjest.To se treba dovesti pod kontrolu,pokusavati djetetu skrenuti paznju ako dode do jakog udarca ili situacije koja dovodi do toga.
    Ukoliko se dijete zaceni treba ga okrenuti potrbuske,najlakse preko krila i lagano tapsati po ledjima da se opuste vratni misici.
    I zapamtite,to je djetetu sok,nemojte ga jos k tome stipati ili polijeavti vodom.
    Krize prestaju do pete godine djetetovog zivota i dogadjaju se u 99% slucajeva u majcinoj prisutnosti.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Htjela sam napisat,da nisu u stanju uzeti dah,a ne dan...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ne vjerujem da uspijeva slučajno jer uspijeva svaki put, samo lagano puhnemo. Ponekad ne trebamo jer sama prodiše. Ili ju lagano potapšam po guzi kad ju držim na rukama okrenutu prema sebi.
    To radi uglavnom kad je umorna i razdražljiva i kad nešto hoće što tog trenutka ne može dobiti pa se dere. Moja mama veli da sam i ja to radila i dva puta pala u nesvijest od urlanja

aleksandra avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Mojoj sestri bi se sin zacenio da bi ostao bez zraka.On bi poplavio.Najgore je panicariti,kao ona sto je u pocetku radila.Sjecam se da sam ga jednom uzela iz ruku joj i umila ga vodom i pokazivala kako da dise.I to tako glasno bih pokazivala da on cuje moje duboko disanje i malo pomalo on bi se smirivao i jecajuci bi poceo zamnom disati.
    Nije lako kada se tako dijete zaceni.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ma samo vam zelim ukazati na problem sa medicinske strane.Ja znam da ponesto znaju mame/bake.
    Nikakvu ulogu vam ne igra stipanje,voda i puhanje.Problem je u vratnim misicima.Ukoliko mi ne vjerujete ovako,pitajte pedijatra uzivo iduci put,odnosno dr.spec,jer pedijatri nekad nisu upuceni.
    Mislila sam vam samo olaksat,jer znam kako to strasno izgleda i koliko se i samo dijete uspanicari.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nama ne izgleda tak strašno i traje nekoliko sekundi, nikad ne poplavi i sl.

Dogodilo se jednom kod pedijatrice na cijepljenju, kad je ležala na leđima i ja sam ju istog trena htjela dići kad je tak zaplakala i rekla sam "joj, ostala je bez zraka". Doktorica se uopće nije uznemiravala, rekla je "pa kaj onda, bude prodisala"

lillifee avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

nama je ad to radio kad mu je bilo oko 1.3 godina i to uvijek onda kada nije dobio ono sto je zelio. dva puta je poplavio. mene je uhvatila strasna panika i htjela sam ga uzet u narucaj, ali mm "me sprijecio" u tom naumu.
    kod nas se ignoriranje pokazalo jako ucinkovito i to je "stalo" na ta dva puta, pa pretpostavljam da bi mu to bilo kao neki pokusaj ucjene :/ .
    ja sam to kod svog djeteta protumacila tako.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja Mara ima respiratorne afektivne krize. Ona može već nakon par minuta plača prestati disati, zapravo, prvo pocrveni od plača, poljubičasti, onda pobijeli, prestane disati i tako je 10- sekundi i onda (meni to više liči izdisaju nego udisaju) i prodiše. Ali, ja uvijek reagiram tako da se nikad nije dogodilo da padne u nesvjest. Ili joj ne dozvolim da se jako rasplače, ili ako se već rasplače i poljubičasti brzo ju s dignem i probam dobit njenu pažnju na nešto. Najgore nam je u autu u vožnji jer nikad ne znamo kad će početi s urlanjem, pogotovo ako sam ja sama s njom... Kažu da bi trebalo prestati, mislim da će tako i biti, jer su jako česte bile dok je bila beba...

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno zahvalna mama

Moram priznat da sam probala sve šta ste mi savjetovali i meni ništa odmah nije profunkcioniralo, od kada sam čula za puhanje pušem ali on nekako dok sam ne uzme taj zrak ništa se ne događa, sva sreća još nam se nije dogodilo da padne u nesvjest. Više me ne lovi onakva panika kao na početku, ali nije ni toliko često kao prije, pa mogu čak reć da mi je postalo normalno ali ipak nije ugodno i uvijek kad zaplače samo čekam da li će udahnut, joj nadam se da će to prestat čim prije , hvala svima i ovaj put, ljep pozdrav.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Da se ispravim, nisam još isprobala sa tim ; legnut djete potrbuške, i to ću svakako isprobat, hvala na savijetu.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

U vecini slucajeva dijete samo dode do zraka,nakon sto se nakratko zacenilo od placa.Dakle,prodise samostalno bez obzira da li pusete ili stipate ili ga polijevate vodom(svega ima).Dakle,doslo bi bez zraka bez obzira na vasu reakciju.U tezim slucajevima,pada u nesvijest nakon sto nije uzelo zrak neko vrijeme.Ako dode do faze da okrene ocima pred nesvjesticu,onda je postupak kako sam vam opisala,lagano tapsanje po ledjima.Ukoliko padne u nesvjest,ne panicarite,tada se misici sami opustaju i dijete ce doci k sebi nakon nekoliko trenutaka,biti malo razdrazljivo i dezorijentirano.Mozete potraziti i lijecnicku pomoc.
    Djeca to najcesce koriste kao ucjenu roditeljima,odnosno mamama,skoro nikada bakama ili tetama u vrticu.Javlja se i kao posljedica udarca.
    Cesce dolazi do toga kada su gladni,razdrazljivi ili pospani.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Joj baš razmišljam o tome kako to priopćit tetama, naravno kad dođe vrijeme za to, jer još sam ja doma, ali ga u 9-om ili nakon nove god mislim upisat u vrtić. Kad bolje razmislim nikad se to nije desilo bez moje prisutnosti, a on je velika mamina maza. Hvala vam opet i ljep pozdrav.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •