KATALENIĆ prvotno napisa
Moja Sara je u 12.mjesecu napunila 6 godina. Već ide u predškolu. jako sam zadovoljna s njom, čita od 5 godina, sve piše, računa... super mi je. Šta se tiče crtanja...crta ali nije baš nešto. Više ju privlači čitanje i pisanje. Kao što kažeš,svako dijete je drugačije.
Mene malo zbunjuje ovo kad roditelj napiše da njegovo predškolsko dijete čita. :?
Dali to znači da čita cijele rečenice ili samo riječi, dali je "sposobno" čitati neku knjigu sa razumijevanjem, dali čita samo velika štampana slova ili i mala ?
Lucasu(6.5god) je maksimum čitanja Winnie ili Tom&Jerry.
On zna pisati i čitati sva velika štampana slova, dok mala samo čita,, ali ja ne mogu reći da on zna čitati.
Luc može pročitati riječi od nekih 6-7 slova, većinu dužih riječi ne pročita kako treba, odnosno zbrčka slova.
Riječ bez problema rastavi /sastavi (analiza, sinteza), ali recimo što se tice crtanja tu smo, pa ja ne znam gdje.
Gledam ga kad crta doma, živa koma, on fakat ne voli crtanje, a opet u vrtiću su mu radovi puno bolji (dakle, mozda zdrava konkurencija ipak ima utjecaja na to).
Brojati zna do 150 recimo, to je klincima vrlo jednostavno kad skuže da se ubiti sve ponavlja i mogu tak unedogled, iako su im te brojke totalno apstraktne.
Pisati brojeve isto tako zna, oduzimanje/zbrajanje uz prstiće do 10, ali mi se čini da to još ne kuži u potpunosti.
Orijentacija u prostoru mu je jako dobro, možda zato jer ide u sportski vrtić već četvrtu godinu, pa se oni često susreću sa pojmovima gore, dolje, lijevo, etc.
Uglavnom, mislim da je sve u okvirima normale, sem nedostatka njegove volje da malo više poradimo na vježbenicama, ili nedaj bože da treba nekaj nacrtati.