Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 103

Tema: Kako Bog bira roditelje ili tko bi trebao biti roditelj???

marti_sk avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno Kako Bog bira roditelje ili tko bi trebao biti roditelj???

Kad sam procitala ovo
    http://www.24sata.hr/news/clanak/ubi...e_id=main_page Nisam mogla da se ne zapitam "Kako Bog bira roditelje - tko bi trebao biti roditelj"?
    Na jednu stranu svaki dan smo svjedoci situacija gdje vidimo djeca koja su, zanemarena, zlostavljana i ubivana od svojih roditelja , a na drugu stranu svi mi znamo ljudi koji bi bili dobri roditelji, ljudi koji bi dali sve na svetu samo da budu neciji mama i tata i nikako ne uspevaju u tome.

Zar ne bi bilo lakse da svi oni koji zele i vole djece da ih dobiju bez problema, a oni koji ih ne zele da ne...sve bi bilo jednostavnije....

Dali to mi ljudi koji nemamo djece i ne znamo dali cemo ih jednog dana imati isplacamo neku losu karmu od neki prethodni zivot ili sto je posredi :?

Ako moderatorice smatraju da tema nije primjerna i da se treba zakljucati ja se unapred izvinjavam nije mi bila namjera nikog uznemiriti

P.S Izvinite zbog pravopisne i gramaticke greske jer ne govorim bas najbolje hrvatski jezik

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ja sam negdje čitala da djeca - njihove duše biraju sami roditelje. tko bi to znao, zašto onda neka djeca odaberu monstrume za roditelje (manje ili veće)? možda je stvarno u pitanju neka karma, tko zna.... svi mi učimo i popravljamo se na životnom putu, osim ako se ne pogoršavamo i pozloćujemo a i takvih je puno, u svakom slučaju nitko ne ostaje na istom nivou, ili se ide naprijed na duhovnom putu ili natrag, onaj ko ide natrag možda kasnije se opet rodi pa odabere zločeste roditelje------
    nagađam.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

to je malo jednostavnije od Božje ideje, to je životna ravnoteža. Održavanje svrste na razini na kojoj jest.

Žalosno, ali istinito, al da rađaju samo dobri ljudi, pametni i brižni, svijet koji poznajemo bi nestao.

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    to je malo jednostavnije od Božje ideje, to je životna ravnoteža. Održavanje svrste na razini na kojoj jest.

Žalosno, ali istinito, al da rađaju samo dobri ljudi, pametni i brižni, svijet koji poznajemo bi nestao.
    ne razumijem... kak bi nestao svijet da rađaju samo dobri, brižni....? pa tek bi onda svijet procvao i nestali bi s vremenom ratovi, zagađenja, silovanja.........

ja mislim da svijet polako nestaje upravo zbog zločestih, nezrelih, neodgovornih roditelja koji donose na svijet djecu s traumama koju oni prenose na druge ljude, na svoju djecu i tako to redom.

marti_sk avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj DiLala prvotno napisa
    ne razumijem... kak bi nestao svijet da rađaju samo dobri, brižni....? pa tek bi onda svijet procvao i nestali bi s vremenom ratovi, zagađenja, silovanja.........

ja mislim da svijet polako nestaje upravo zbog zločestih, nezrelih, neodgovornih roditelja koji donose na svijet djecu s traumama koju oni prenose na druge ljude, na svoju djecu i tako to redom.
    Ovo moram potpisati

Ja licno za sebe nekad rzamisljam da sam sigurno u nekom proslom zivotu stvarno zeznula stvar, mozda sam i bila monstrum mama pa sad mi je ovo kazna.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nebi nestao, nestao bi u ovom obliku, bio bi presavršen, pitanje je može li tako opstati, kad je već ovo filozofski kutak...može li opstat prelijepi i savršeni svijet?

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj DiLala prvotno napisa

kako misliš da svijet nestaje?

i mislim da se traume i loša iskustva ne prenose nužno s koljena na koljeno unedogled. bilo je već dosta tema gdje su roditelji pisali kako su se borili s duhovima prošlosti - i izborili za bolji život svoj i svoje djece.

moram priznati da nisam nikada razmišljala o ovoj temi u smislu zašto neki ljudi koji su savršeni materijal za roditelja nemaju djecu, a neki ne-tako-savršeni imaju, ali da sam se milijun puta zapitala kako to :/ - jesam.

marti, moraš se trgnuti iz tog razmišljanja i boriti za svoje dijete.
    lijepo je kad/ako ti se sve posloži, osjetiti onaj mir i zahvaliti se nebesima, kao što je i teško ne vidjeti smisao u onome što proživljavamo.
    pusti reinkarnaciju, nekako mi ne spada u isti koš s bogom koji prašta i koji pred čovjeka ne stavlja više nego što on može podnijeti

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    nebi nestao, nestao bi u ovom obliku, bio bi presavršen, pitanje je može li tako opstati, kad je već ovo filozofski kutak...može li opstat prelijepi i savršeni svijet?
    ja isto mislim da ne bi. bez crne bela ne bi vredela. i obrnuto.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ja kad razmišljam o tom odnosu između dobra i zla uvijek mi na pamet padne Majstor i Margarita.... i kako je po nekoj čudnoj logici zlo u službi dobra. (jednom sam u jednoj raspravi to spomenula i gospodin se samo nasmijao i rekao da bi me u srednjem vijeku spalili na lomači zbog te tvrdnje)

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ajme moram opet pročitati tu knjigu hvala ti betty blue

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

pa mislim da nestaje svijet kao takav.... nije da mislim da će kraj svijeta za par godina ali mislim da idemo nekom kraju. Meni je dovoljno pogledati vijesti, novine....
    svakako da se loše stvari prenose s koljena na koljeno - ja sam živi primjer toga ali sam i primjer da se to nazovi prokletstvo može prekinuti. danas se trudim i uživam biti dobar roditelj i moji roditelji su mi uzor kakav da ja ne budem svojoj djeci, ja sam zaista to prokletstvo prekinula s Božjom pomoći - no takvih primjera kao ja je jako malo u odnosu na one koje prokletstvo prenose i prenose i prenose.... a što se tiče reinkarnacije - smatram se i trudim se biti kršćsnkom - onako u duši i srcu - po tradicjij nikako i nikada - ali mislim da mi znamo malo stvari i ne treba Boga gledati tako "u kocki" - ne odbacujem tu reinkarnaciju niti joj se klanjam i istražujem ko sam prije bila ak sam bila.....
    tko može reći Bog je naš, pripada našoj religiji nekoj religiji i prisvajamo ga, pa to je smiješno....
    skrećem s teme - moguće je da su nas djeca izabrala, ako mene moja jesu hvala im i želja mi je da kad me sanjaju - da imaju osmijeh na licu i kad umrem - kad me se sjete da također imaju osmijeh na licu, da nemaju noćne more kao ja.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

draga, Sokrat je još rekao da svijet propada jer djeca više ne poštuju odrasle i jer...i jer...
    ništa se ne mijenja, samo načini na koje uništavamo i ubijamo...prošlost svijeta je ružna i nasilna..uvijek bila i svijet se održao...
    sada samo mediji drže fokus na kronici.

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

a ko će ga znat.... bumo vidli....
    uglavnom treba se truditi biti pravedan, dobar i djeci i drugima, ko god je bio dobar (ne glup) nije požalio, svi imamo uspona i padova al treba se dići i iznova ulagat u sebe u svoju dušu....

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Čovjek je Božje stvorenje, stvoreno na Božju sliku i priliku i dana mu je sloboda da bira i djeluje. Cijelom čovječanstvu je dana mogućnost da rađa - nije Bog taj koji nam daje bolesti i hendikepe, to je nešto ljudsko, što nam slijedi kao tjelesnim bićima. Ne vidim u tome što nisam rodila namjernu Božju kušnju ili nebesku zavjeru protiv mene niti Božji plan po kojem ja ne bih trebala biti roditelj. Sloboda mi je ostala, kao i svakome i po toj slobodi ja jesam roditelj, djeci čiji je život Božji dar, a nesretne okolnosti u kojima su rođeni samo su ljudske.

Ako netko ne može roditi može plakati nad svojom karmom, a može i postati roditelj ili već što drugo, aktivno okrenuto prema životu.
    Ne bih se postavljala kao sudac roditeljima koji nisu najbolji roditelji - njihove postupke procjenjuju zakoni i službe koje postupaju u skladu sa svojom procjenom, a jesu li oni zli ili samo nesretni, to ostavljam Bogu da prosudi.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Zdenka2 predivno te čitati

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Slično kao Zdenka razmišljam, jedino nisam religiozna - isto ne shvaćam svoju neplodnost ko, u mom svjetonazoru, "svemirsku" kaznu ili tako nešto, nego kao bad luck, a "pravda" i "nepravda", uvjetno rečeno, sve je to dio života. Ako sam off topic jer se tema odnosila baš na Boga, onda se ispričavam.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja ni sama ne znam više u što vjerujem u što ne, i zašto se događaju neke stvari.

Čini mi se da je život "random lottery of meanigless tragedies"...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Pa ne znam jel bi se trebala tu javljati jer nisam imala problema sa zatrudnjivanjem pa ne znam jel se mogu staviti u vaše cipele.
    Ali ja neplodnost shvaćam kao bilo koji drugi zdravstveni problem (tipa: nasljedila sam loše zube, stalno sam kod zubara).
    Nemam taj uzvišeni pogled na dodjeljivanje djece od strane neke više sile.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Zdenka hvala ti na postu
    *
    Ja razumijem ono sto je Marti napisala, ali to u kontekstu borbe za neplodnost mi je normalno, ako mogu tako reci.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mene tamo negdje od 19-te, 20-te kad sam prvi put osjetila snažnu želju za majčinstvom (koju sam naravno potisnula) prati taj strah da neću moći imati djece. Tad sam otprilike shvatila da mi je obitelj na prvom mjestu i da nikakva karijera i uspjeh ne može kompenzirati tu snažnu snažnu potrebu. Do danas je taj strah u dobroj mjeri utjecao na tijek mog života. Mogu samo reći da sam sretna da sam upoznala čovjeka koji od života želi iste stvari kao i ja. I da sam imala sreće "ostati trudna". Da je sudbina drugačije htjela ne vjerujem da bih mislila da me Bog kažnjava ili da ispaštam grijehe iz prošlih života, ali poznavajući sebe, znam da bih mislila da sam sama kriva jer se nisam dovoljno trudila, jer nisam dovoljno "htjela"...uglavnom, znam da bi mi vlastiti um pripremio stupicu iz koje bih se vjerovatno godinama izvlačila....

Teško je prihvatiti tragedije kao dio sudbine (ili Božje volje). Moja majka se i danas bori s tim i vidim da još nije našla mir, a prošlo je više od 20 godina. Koliko god smrt djece bila besmislena i neshvatljiva, u besmislu nema utjehe. Tata je utjehu pronašao u pomisli da je to tako moralo biti, da je Bog tako htio. A izazov je vidio u tome da oprosti tom čovjeku, što je i napravio. Meni je kao djetetu naravno sve bilo neshvatljivo, zašto odjednom nema brata blizanca? I onda je tata rekao da Bog neku djecu odabere da budu kraj njega, jer su mu tako draga. Meni ta pomisao i danas pomaže u shvaćanju tragedija kao dijela života. Nama je uzeto, ali ne zato da bi bili kažnjeni, nego zato da bi bili sačuvani i na neki način blagoslovljeni. Mnogo puta kasnije, kad bi se netko od nas igrom slučaja našao u situaciji opasnoj po život i "izvukao se za dlaku" znali smo da to on gore pazi na nas....

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Čovjek je Božje stvorenje, stvoreno na Božju sliku i priliku i dana mu je sloboda da bira i djeluje. Cijelom čovječanstvu je dana mogućnost da rađa - nije Bog taj koji nam daje bolesti i hendikepe, to je nešto ljudsko, što nam slijedi kao tjelesnim bićima. .
    Ne bih se postavljala kao sudac roditeljima koji nisu najbolji roditelji - njihove postupke procjenjuju zakoni i službe koje postupaju u skladu sa svojom procjenom, a jesu li oni zli ili samo nesretni, to ostavljam Bogu da prosudi.
    a ja mislim da su i bolesti i patnje od Boga i da najveći križ daje onima za koje je siguran da ga mogu ponijeti.

i isto tako, ne bih bila sudac bilo kome, ali da se zgrozim nad ovakvim pričama-zgrozim se. i da se pitam zašto neki ljudi imaju djecu-pitam se. i prilično sam sigurna da odgovor nikad neću dobiti.

ali se ne mogu otet dojmu da bi ovi zakoni i službe koje ih provode ne rade svoje poslove kako treba.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj babyboys prvotno napisa
    ali se ne mogu otet dojmu da bi ovi zakoni i službe koje ih provode ne rade svoje poslove kako treba.
    I to je, nažalost, istina.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Zdenka drago mi je da si odgovorila - mene je kopkalo da pišem, ali nisam znala od kud početi - osjetljiva je to tema. Ovako te mogu potpisati mirne savjesti jer je pitanje dobilo najbolji mogući odgovor.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Zdenka prekrasno si napisala post. Tko zna što nas još sve čeka.
    Ima jedna prekrasna knjiga koja mi je pomogla razumijem ili bar pokušam razumjeti zašto se to događa meni, drugima.
    B. Benedikt: Trgovci dušama.

marti_sk avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Zdenka slazem se da covjek ne treba plakati nad svojim problemom i da moze postati roditelj i na drugi nacin. Ja jednostavno ne mogu da razumem te zle ili nesretne ljude koji imaju opcije sta raditi s djetetom ako ga ne zele ili jednostavo nemaju uslovi cuvati ga...mogu ga dati na usvojenje i tako usreciti i neku drugu obitelj i samo djete, zasto moraju da se izivljavaju s djetetom?

Kad pricamo o zakonima i sluzbe koje ih provedu mogu samo pitati zar je 8 gadona zatvorska kazna dovljna za ovakav zlocin? Da se radilo za 3 odrasle osobe sigurno bi kazna bila znatno veca ako ne i dozivatan zatvor!

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

malo ću se nadovezati... nepravedno je, slažem se, da roditelji postaju klinci od 13 godina, a mi koji mislimo da ćemo biti puno bolji nježnji i bolji očevi i majke na tom se putu mučimo. nepravedno je što neki među nama gube djecu, da li zbog sudbine, Boga, nesretnog slučaja ili bolesti, nebitno...
    ono što je LOŠE su ljudi poput Friztla ili ovih u francuskoj koji zaključavaju svoju djecu u nekakve podrume i iživljavaju se nad njima. Bog s tim nema veze. to je čovjekovo djelo!
    osobno mislim da bi ljudima prije nego što počnu praviti djecu testirati sposobnosti, no ne ide...

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čudni su putevi Gospodnji...zaista čudni :/

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa
    Čini mi se da je život "random lottery of meanigless tragedies"...
    i meni. Jednostavno događa se da se loše stvari događaju dobrim ljudima. Da li je nepravedno - da, ali u većini slučajeva ne možemo ništa protiv toga poduzeti osim pokušati to izbaciti iz misli koliko možemo i nadati se boljemu. Kad umre nada onda je sve fakat gotovo, dok živi i mi živimo sa njom.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ponešto misterija sjedne na svoje mjesto ako čovjek razmotri ideju da nitko ovdje nije prvi put i da samostalno bira način i mjesto dolaska. Od svih tekstova nekako jedini koji donekle opisuje proces i motivaciju rođenja je Brihadaranyaka Upanišad, a nekako svi tekstovi nakon ovoga koriste samo izdvojene crtice i koncepte poput "nebo", "vode" i slično.
    Konkretno (slikovito se opisuje žrtvenik):
    6.2.11 Ovaj svijet je zaista vatra, o Gautama. Zemlja joj je potpala, vatra je dim, noć joj je plamen, mjesec joj je pepeo, a zvijezde njene iskre. U ovoj vatri Deve prinose kišu. Iz te žrtve nastaje hrana.
    6.2.12 Čovjek je zaista vatra, o Gautama. Otvorena usta su joj potpala, životna sila joj je dim, riječ joj je plamen, oko joj je pepeo, a uho njene iskre. U ovoj vatri Deve prinose hranu. Iz te žrtve nastaje sjeme.
    6.2.13 Žena je zaista vatra, o Gautama. U toj vatri Deve prinose sjeme. Iz te žrtve rađa se čovjek. On živi onoliko dugo koliko treba…

Teška filozofija, ali ukratko, na svijet dolazimo privučeni hranom (tjelesnom, umnom, osjetilnom... duhovnom...), jednako kao što djeca u lunapark dolaze privučena ringišpilom. Kad život završi vraćamo se odakle smo došli, jednako kao što se djeca vrate doma iz lunaparka kad potroše novce.

Netko navrati samo na kratko da podmiri neki stari dug...

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Kad je već tema u samom naslovu usmjerena na tumačenje s religiozne strane htjela bih malo o tome.

Citiraj Snjeska prvotno napisa
    Čudni su putevi Gospodnji...zaista čudni :/
    Ova rečenica nam toliko često prijeđe preko usana, a da pritom tako malo razmišljamo o njoj.
    Ja sam i sama odlučila prije par mjeseci da želim malo intenzivnije raditi na svojoj vjeri jer nisam bila zadovoljna svojim doživljavanjem nekih stvari (prvenstveno onaj tradicionalistički pristup gdje Bog samo čeka i vreba kako bi me za nešto kaznio. Smiješno, ali najteže mi je bilo povjerovati u to da me Bog stvarno, bezuvjetno i bezgranično voli i da mi želi sve najbolje.)

Upravo ova (Snješkina) rečenica je u svemu tome jako bitna, točnije (Iz Biblije):
    Jer misli vaše nisu moje misli i puti moji nisu vaši puti, riječ je Jahvina. Visoko je iznad zemlje nebo, tako su puti moji iznad vaših putova, i misli moje iznad vaših misli."
    Zašto sam istaknula ovu rečenicu? Jer vjerujemo u BOGA, ali očekujemo da on razmišlja našom ljudskom logikom razmišljanja. Ako vjerujemo da je on Bog, onda trebamo vjerovati i u to da on sve sagledava tako široko i daleko kako mi nikada nećemo moći ni pojmiti.

Kao prvo, ako smo vjernici onda je naš krajnji životni cilj SPAS DUŠE. Možda je nešto što ti se u životu dogodilo što ti se čini da ti je uništilo život, ustvari bilo za spasenje tvoje duše ili duše neke druge osobe?

Da se vratim na temu, ako "dobra osoba" ne može imati djece, možda Bog smisao njezina života vidi u nečemu drugom, možda nečemu daleko plemenitijem ali zbog svoje tuge ili ogorčenja ta osoba se oglušuje na signale koje joj Bog šalje.

Isto tako, ako je netko loš roditelj, zašto bi dobitak djeteta bio nepravda? Možda će ne čak ni to dijete, već dijete tog djeteta biti netko poseban za što je vrijedilo "dati" dijete tome čovjeku, to mi ne znamo. Znam slučaj gdje je otac bio alkoholičar, nasilnik, ma sve najgore, a sin mu je danas ugledni liječnik i predivan otac i suprug.

To bi bilo jednostavno kada bi dobri ljudi imali dobru djecu, njihova djeca dobru djecu... i obrnuto - ali nije tako.

Citiraj elin prvotno napisa
    Jednostavno događa se da se loše stvari događaju dobrim ljudima.
    Ovo korizmeno vrijeme je ideaalna prilika da se na to podsjetimo (Isus )

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj LIMA prvotno napisa
    ne kužim točno ovo, kaj je Isus to rekao? Nemam pojma.

Bog naravno kažnjava i svi smo mi griješnici, to ti je u Bibliji, svi rođeni od žene su griješni od samog početka - istočni grijeh, pa ti vidi.

I kao što roza reče: random lottery of meaningless tragedies. Jedan moj frend (inače dr. filozofije) ima ideju da je bog dijete koje se igra sa nama kao što se dijete igra lego kockicama. Sklonija sam vjerovati to više nego u istočni grijeh.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da postoji istočni grijeh, ali i oprost i beskrajna ljubav i smisao. Ova lego varijanta je mnooogo pesimističnija.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa
    Da postoji istočni grijeh, ali i oprost i beskrajna ljubav i smisao. Ova lego varijanta je mnooogo pesimističnija.
    da je ali uvijek se možeš nadati da ne bu baš bacio/bacila tvoju lego kockicu

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Eh, to ako nisi dosljedan - inače se i ti trebaš igrati svojim i životima svojih bližnjih

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mnogi filozofski sustavi su logični, ali ih život temeljito demantira.

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj LIMA prvotno napisa
    ne kužim točno ovo, kaj je Isus to rekao? Nemam pojma.
    ne, nego se isusu kao jako dobroj osobi desilo nešto jako loše (pribili su ga na križ.)

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj melange prvotno napisa
    ne, nego se isusu kao jako dobroj osobi desilo nešto jako loše (pribili su ga na križ.)
    vidi se da nisam vjernik. Sad mi je jasno.

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Karme i sl. su u suprotnosti sa slobodnom voljom i mojim uvjerenjima, tako da mi to ne igra nikakvu ulogu....
    Jedino što se MM i ja katkad upitamo (ne na osnovu našeg slučaja, nego i drugih) jest da će sve ići protiv ljudi koji puno razmišljaju, to je, kad se statistike o neplodnosti, natalitetu uzmu u obzir, nekako disfunkcionalno!

modesty71 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Ponešto misterija sjedne na svoje mjesto ako čovjek razmotri ideju da nitko ovdje nije prvi put i da samostalno bira način i mjesto dolaska.
    Netko navrati samo na kratko da podmiri neki stari dug...
    Nakon dugogodišnjih razmišljanja i lutanja, i ja sam se priklonila ovakvom razmišljanju.

OFF topic: tekstovi iz 24 sata su često izmišljotine - jednom je pisalo da se srušio Dinamov stadio i poginulo par tisuća ljudi!!!! Ne kažem da se ovakve stvari (čedomorstva) ne događaju, nego mi je ovaj tekst malo čudan - upalo mi je u oči da se piše da je žena rodila dijecu potajno, i ubila ih... a ipak sva 3 djeteta imaju imena??

Inače, čedomorstvo mi je prestrašna stvar i ne znam uopće što reći o majkama ubojicama. Ne mislim da je to svjesni zločin nego stvarno teški psihički poremećaj.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj linolina prvotno napisa
    jest da će sve ići protiv ljudi koji puno razmišljaju!
    ne puno, nego negativno. Nešto kao svaku negativnu misao koju odašiljemo u svemir nam se vraća negativno ili tako nešto. Ima neka knjiga moć pozitivnog razmišljanja ili neki sličan naslov. Mama mi ju je donijela, ali mi se nije dalo čitati - puna nekih glupavih citata, to ne volim. Ne volim neoriginalne misli. Kao da ja ne mogu napisati knjigu na način da uzmem citate drugih i tumačim ih kako meni paše.

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Kao da ja ne mogu napisati knjigu na način da uzmem citate drugih i tumačim ih kako meni paše.
    tj očito ti ne paše što ih u toj knjizi tumače pozitivno

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj linolina prvotno napisa
    jest da će sve ići protiv ljudi koji puno razmišljaju!
    ne puno, nego negativno.
    Misliš da Zapad negativno razmišlja, da oni koji se više školuju negativno razmišljaju, da bogatiji ljudi negativno razmišljaju (ipak-bogatiji jesu sretniji-koliko god se siromašni tješili)?
    Slažem se s dijelom toga ,ali nisam sigurna....

Naposlijetku, znaš koji je jedini način za ne razmišljati negativno?
    Ne razmišljati!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mene se jako dojmio tekst od lime. ja vjerujem da sve zašto ima svoje zato, koliko god to nama nije jasno.

Iva avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene muci jedna druga stvar...poneki koji ne mogu imati djece misle da je to "kazna Božja" ili "loša karma" ili slicno jer oni ne mogu biti roditelji a pogotovo kad u novinama procitaju ovakve clanke... ali zar se nitko od njih nije nikad zapitao da li je taj "Netko" zamislilo za njih da postanu roditelji na drugaciji nacin....da spase jedno od te djece o cijim nesretnim sudbinama citamo u novinama svaki dan.... sva ta energija koja se trosi u silne postupke da se dobije "vlastito" (pri tom mislim na genetiku) dijete se mozda moze usmjeriti u drugom pravcu i nekom malom nesretnom bicu uljepsati zivot.... Zar ne?

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

draga iva, a da li bi ti, da ti netko kaže da možeš biti majka i maziti svoje dijete u bušici 9 mjeseci, samo da se za to moraš malo pomučiti i ići na MPO, odlučila da je bolje da posvojiš? mi žene s MPO pdf-a smo borbene u svojim ciljevima, od njih ne odustajemo lako, a samo mi znamo kako nam je i kroz šta prolazimo... molim te, ne banaliziraj našu borbu!

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja se slažem sa Limom i razumijem što je Iva htjela reći. Razumijem i Ksenu jer je dirnuta u najbolniju temu. Ja moram reći da sam u životu prolazila kroz raznorazne situacije, lijepe i one manje lijepe. Ponekad sam se pitala zbog čega mi se dešavaju neke stvari, bilo mi je teško i bila sam ogorčena, ljuta, na samu sebe, na sudbinu...Sad kad se osvrnem vidim koliko je sve imalo smisla. One najgore i najteže borbe danas imaju smisao i svoju svrhu. Kad su djeca u pitanju, a to nam je najvrijednije i razumijem ljutnju i neshvaćanje onih koji imaju problema sa začećem, teško nam je razumjeti te "puteve čudne". Ja se samo sjetim Čokolade koja je nakon puuuno godina borbe i poražavajuće dijagnoze posvojila curicu, da bi nakon toga prirodno zatrudnila..meni je to Čudo. Zdenka, koja nikad nebi upoznala svoju djecu da joj je život išao drugačijim tokom. Ima bezbroj takvih čudesnih priča koje su se dogodile baš zbog spleta okolnosti koje nam ponekad nisu jasne.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Iva prvotno napisa
    Mene muci jedna druga stvar...poneki koji ne mogu imati djece misle da je to "kazna Božja" ili "loša karma" ili slicno jer oni ne mogu biti roditelji a pogotovo kad u novinama procitaju ovakve clanke... ali zar se nitko od njih nije nikad zapitao da li je taj "Netko" zamislilo za njih da postanu roditelji na drugaciji nacin....da spase jedno od te djece o cijim nesretnim sudbinama citamo u novinama svaki dan.... sva ta energija koja se trosi u silne postupke da se dobije "vlastito" (pri tom mislim na genetiku) dijete se mozda moze usmjeriti u drugom pravcu i nekom malom nesretnom bicu uljepsati zivot.... Zar ne?
    Mislim da jako puno njih promisli i usmjeri se (i) u drugi pravac. Taj drugi pravac je jednaka borba, jer na jedno dijete koje ima uvjete za posvojenje dolazi, ako se dobro sjećam, 9 puta više potencijalnih posvojitelja. Tako da je višak energije uvijek dobrodošao. A život stvarno piše super priče, vrlo često .

Iva avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Oprosti...ali nista je ne banaliziram, a narocito ne vasu borbu. ovo je
    samo moje razmisljanje... Ne smatram da se ne bi trebale truditi ili to prihvatiti kao gotov cin...ali da su pojedinci skloni sve zivo posvetiti samo i iskljucivo tome i ne uzeti obzir i druge opcije.. a godine prolaze i postane prekasno za te druge opcije....to je veeelika istina, a s druge strane su jako skloni samosazalijevanju i pricama o tome kako ne mogu slusati svoje prijateljice kad pricaju o svojoj djeci i sl.

Osobno ne vjerujem u to da je cure koje trebaju pomoc pri dobivanju vlastitog djeteta kaznio Bog ili Alah ili bilo ko drugi...i podrzavam ih u njihovoj borbi ...ali moje je misljenje da u zivotu uvijek treba imati "open mind" i biti otvoren za sve opcije....

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Iva, to ti govorim podatke za Hrvatsku, a još nije zaživjelo to da Hrvati u velikom broju posvajaju u inozemstvu jer, onako na prvu loptu kako sam ja skužila, većina bližih zemalja daje prednost svojim državljanima, a za dalje zemlje, ako sam dobro shvatila, troškovi papirologije su poprilični i nije ih baš jednostavno prosječnom hrvatskom paru ostvariti. Ne znam nikoga s pdf-a Posvojenje tko je posvojio iz inozemstva, ali većina onih koji ulože veliki trud, čini mi se, nakon nekoliko godina i uspiju...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Iva prvotno napisa
    Oprosti...ali nista je ne banaliziram, a narocito ne vasu borbu. ovo je
    samo moje razmisljanje... Ne smatram da se ne bi trebale truditi ili to prihvatiti kao gotov cin...ali da su pojedinci skloni sve zivo posvetiti samo i iskljucivo tome i ne uzeti obzir i druge opcije.. a godine prolaze i postane prekasno za te druge opcije....
    Mislim da je nedavno ukinuta dobna granica u Hrvatskoj za posvojitelje, ali nisam to sigurna. Obično (najčešće) ljudi prvo pokušaju MPO, pa onda posvojenje. Teško je paralelno jer je i jedno i drugo prilično logistički zahtjevno i traži veliki trud, pa je jedno i drugo paralelno jako teško izvedivo, ako (najčešće se radi o ženi) osoba radi. U MPO se krene obično vjerujući da će trajati maksimalno godinu ili dvije, pa se onda stvari zdravstveno zakompliciraju ili se čekaju postupci, idealno bi bilo u to "utrošiti" maksimalno dvije godine, ali to najčešće, ako nema financija, nije izvedivo. Tako sam i ja krenula misleći nećemo mi dugo, odustat ćemo, ali se osoba "zalijepi" jer kao nije ništa niti stigla odradit (potrebne su najčešće godine za 2-3 postupka). Obrnutim putem, po mojem nekom iskustvu, idu većinom osobe koje od liječnika dobiju jednoznačnu obeshrabrujuću dijagnozu. Znam da onako izvan priče zvuči jednostavno... Neke od tih dilema možeš pogledati na novom topicu na Potpomognutoj "Izlazna strategija", stickan je pod ljepljive, ako te zanima malo pozadine. Iskreno, i mene su morila ta pitanja dok još nisam ušla u MPO i shvatila kako to sporo ide i kako se niti ne okreneš, a ode(u) godina(e). Osobno, biologija mi je nevažna, ali se najčešće kreće s uvjerenjem bit će to brzo, jedan do dva postupka, a to će se napravit unutar godine dana kao... Barem mislim da većina tako razmišlja.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •