Od jučer navečer razmišljam da napišem svoj komentar...Čini mi se da je cijela tema malo izvrnuta i stvarno mi je žao žene koja je postavila pitanje da čuje druga mišljenja i razmijeni iskustva, a samo je dobila po nosu, jer je velik dio vas njenu situaciju shvatilo preosobno - i gledalo kako se vama stvari događaju... i totalno ste je popljuvali!!!
Kao prvo, da, neki su roditelji loši roditelji - ne znači da su zato i loši ljudi, ali neki jednostavno nisu dobri za svoje dijete... I možda je to u njenoj situaciji zaista istina!!! I ne čini mi se da hoće postati nova mama - odabrala je taj naziv jer možda skraćeno najbolje opisuje situaciju... Zar je zapravo i važno kako netko nekoga zove - bitno da ga zove i da ga hoće...
Razvodi mogu biti vrlo ružni i gadni i znam da postoje svakakva prepucavanja... Međutim, iz mojeg iskustva - tamo gdje ima takvih stvari u razvodu, bilo ih je i prije...
Draga Malena, ne znam koliko još čitaš ove postove, s obzriom na komentare koje si dobila, ali moj ti je savjet da pročitaš "Život u obitelji" od J.Juula - tamo ćeš naći puno o tome kako se fer i ok odnositi premda djetetu, partneru, djetetu partnera, pa i bivšem supružniku partnera... Ne znam kakva je prava mama dečkića iz tvoje priče, i najbolje bi bilo da možete s njom normalno razgovarati - ali isto tako znam, da to nekada jednostavno ne ide... Jedino što možeš učiniti (i tvoj partner, tj.njegov tata) da pokušate razgovarati s njom kao normalni ljudi - koji trenutno svi troje igrate važne uloge u djetetovom životu... I ako već ne radi vas samih, onda se radi njega treba odgovorno ponašati. AKo ćeš ti ostati s njegovim tatom, onda ćete vas troje biti dio njegovog života - i možda će biti faza kada će s nekim biti bliži, a nekada s nekim drugim - ali ono što je sigurno, kako ćete se vi prema njemu ponašati, takav će biti i vaš odnos s njim. I mama će si sama stvoriti svoj odnos, isto kao i ti sama, i kao i tata sam. DOk je mali, još netko može govoriti protiv drugoga, i možda neke stvari neće shvaćati, ali što će biti stariji, to će bolje znati tko mu od vas što pruža i što mu to znači u životu.
Vjerujem da je teško biti "nova mama" uz loše odnose sa "pravommamom", a sigurno je i zahtjevno biti tata uz dvije mame - a tek kako je biti dijete uz dvije mame i jednog tatu (a možda i drugog)!
I zato gledajte dijete i balansirajte u svemu tome kao najbolje znate i umijete... Griješiti je ljudski i pogriješit ćeš još puno puta!!! Samo hrabro naprijed!