-
-
ja to bezuspješno tražim već godinama
ima i an sličnu foru keksići spojeni pekmezom, ista smjesa, prefini, a nisu klasični
nema šanse da to ikad napravim sama, jednostavno ne kužim u čemu je fora :/
-
Ne znam da li je to baš isto, pa uzmite recept s rezervom, ali evo imam nešto slično (pišem iz glave jer taj recept ima moja mama negdje u svojoj kuharici):
Svatovski prugasti kolač
50 dag brašna (oštro, T-400)
prstohvat soli
20 dag masti ili 25 dag margarina (razrezan na kockice)
10 dag šećera
1 jaje
1 vrećica suhog aktivnog kvasca
1-1,5 dl mlijeka
2 žlice gorkog kakao praha
marmelada od marelice za premazivanje kora (3 vrhom pune jušne žlice, za svaki razmak između kora po jedna žlica)
nekoliko žlica mljevenih oraha, po želji (nikako više od 10 dag, može manje, a može i bez toga)
Prosijati brašno i umiješati granule kvasca i sol. Dodati masnoću, jaje i mlijeko (najprije 1 dl, a ako "ne ide skupa" dodavati još malo pomalo dok se ne dobije kompaktno tijesto). Tijesto razdijeli na 2 dijela. U jedan dio dodati kakao i još malo premijesiti, da postane glatko (ne predugo, da se od topline ruku ne rastopi masnoća, bit će teško valjati...). Svaku boju razdijeliti na još 2 dijela, da se dobiju 4 kore.
Kore valjati na papiru za pečenje posipanom oštrim brašnom, da se ne trgaju i da ih je lakše prebaciti u pleh.
Na dno pravokutnog pleha staviti prvi razvaljeni dio, namazati ga marmeladom od marelica (ako je "tvrda", malo ugrijati da se može lijepo mazati tanki sloj) i minimalno posuti mljevenim orasima (ne smije biti debelo, a može i bez toga), to sve ponoviti do 4-tog dijela. Btw. ide to i s makom!
Kolač prije pečenja napikati čačkalocim ili viljuškom da pri pečenju para može izlaziti van. U protivnom se naklobuči i odvoji.
Ja ovo pečem na 200 oC oko 45 minuta, ali to ovisi o pećnici. U turbo pećnici temperatura može biti niža (175 oC, a vrijeme kraće - slijediti upute i postupiti po iskustvu - peče se kao svaka najobičnija pita od prhkog tijesta).
Ispečeni i ohlađeni kolač glazirati glazurom od čokolade (10 dag kuverture ili čokolade za kuhanje otopiti u 1 dl mlijeka na tihoj vatri uz miješanje. Ne smije zakipiti. Kad je gotovo, dodati 1-2 kapi običnog ulja, za sjaj.
Komentar - meni se čini da je ovo samo varijanta žarbo šnita (tijesto je gotovo isto, samo za žarbo šnite su sve kore iste boje, a unutra ide više oraha, pa je kolač "bogatiji"). Nadam se da sam pogodila...
Btw. tijesto se može podijeliti i na 3 dijela, pa se dodaje kakao samo u jedan i ta crna kora dolazi u sredinu. Sve su to varijacije na temu...
-
nekako mi se čini da u ovome nema kvasca,a ni žarbo šnite mi nisu fine :/
hvala u svakom slučaju
ajd "pucajte" dalje
-
-
kloolk prvotno napisa
moglo bi biti :D
probam napraviti pa javim
-
ja ne znam recept , ali znam da se kod nas taj kolač ove štefani , i nisam ga vidila već duuuggo.....
Jednom je slastičarka rekla da je poanta u tom da u biskvit ide puno margarina.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma