Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 51

Thread: baklava express

  1. #1
    rosa's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    2,461

    Default baklava express

    Brzo, lagano, fino i sooočno:

    500g tankih kora

    Smjesa:
    3 jaja
    1 šalica od jogurta šećera
    1 šalica od crne kave ulja
    1 prašak za pecivo
    1 kiselo vrhnje
    4 žlice griza
    15dkg mljevenih oraha

    Preljev:
    2 soka od limuna, 2 šalice od jogurta šećera, 3/4 l vode, 1 vanilin šećer


    Umiksati smjesu.
    Kore podijeliti u dva dijela(dobit ćete dvije rolade).
    Mazati smjesom koru po koru, zarolati i staviti u nauljeni dublji protvanj.
    Isjeći rolade na 1 cm široke ploške tako da bude već izrezano kad se ispeče. Peći na 170 dok ne porumeni (ne pitajte me za vrijeme, svaki put je drugačije )

    Kad se ispeče, ohladiti i preliti vrućim preljevom.
    Ohlađeno staviti u frižider da do kraja popije preljev.
    Baklava se servira hladna, a dobra je par dana.

    Zbilja se jako brzo pripremi, jedino što treba računati na vrijeme hlađenja.
    Najbolje ju je pripremiti dan ranije.

  2. #2
    a72's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,519

    Default

    meni ovo zvuci bas fino i probacu sutra, pa javim... iz djetinjstva su mi ostale u sjecanju ruzice, koje su po ukusu bile kao baklava, ali su se pekle i motale ovako kako si napisala, a ne znam ih napraviti, pa mozda je to to...
    javicu vam rezultat!

  3. #3

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    305

    Default

    I sličicu naravno

  4. #4

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Sad si me sjetila na sličan recept s makom.... a to jaaaaaaaaaako dugo nisam pravila

  5. #5
    a72's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,519

    Default

    evo, pravila sam je, super je, lagana, ukusna, i podsjeca na jednu baklavu sa makom, Janoccka u pravu si

    samo nisam sigurna jesam je dobro pekla, mozete vidjeti fotke, je li trebalo ovako peci kao rolat, ili isjeci "ruzice " i posloziti ih po plehu i tako ispeci?
    ja sam ih sad radila OVAKO ...ima jos par slika pa se posluzite

  6. #6
    rosa's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    2,461

    Default

    a72, baš ti je lijepo ispala!
    Da, ja sam zarežem i ostavim u roladi, fino se napuhne,a kasnije kroz proreze lakše upije tekućinu.
    Ajde, baš mi je drago da je netko isprobao recept!

  7. #7

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Može li se šećer prepoloviti? Barem u preljevu?

  8. #8
    jadro's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    1,568

    Default

    a72

    a lijepih li stvari u albumu...mljac

  9. #9
    rosa's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    2,461

    Default

    Quote Originally Posted by Janoccka
    Može li se šećer prepoloviti? Barem u preljevu?
    Naravno, ja osobno volim da preljev nije sirupast, nego sočan.

  10. #10

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Odlično. Onda ću probati ovih dana. Vikend vjerojatno

  11. #11

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    Quote Originally Posted by Janoccka
    Sad si me sjetila na sličan recept s makom.... a to jaaaaaaaaaako dugo nisam pravila
    može li i taj recept s makom?

  12. #12
    jadro's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    1,568

    Default

    i ja bih to probala, ali imama dva pitanja

    kakve su to tanke kore...ima li ih u "obicnim" ducanima, gdje su npr. i kore za pitu..jesu li to te kore..uglavnom, pitanje 1. tanke kore?

    a drugo pitanje je u biti molba..posto nemam vagu, molila bih u mjerici npr.salice od jogurta kolicinu od 15 dkg oraha (inace obozavam recepte sa mjericama u salicama i zlicama)

    tnx

  13. #13
    rosa's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    2,461

    Default

    Quote Originally Posted by jadro
    i ja bih to probala, ali imama dva pitanja

    kakve su to tanke kore...ima li ih u "obicnim" ducanima, gdje su npr. i kore za pitu..jesu li to te kore..uglavnom, pitanje 1. tanke kore?

    a drugo pitanje je u biti molba..posto nemam vagu, molila bih u mjerici npr.salice od jogurta kolicinu od 15 dkg oraha (inace obozavam recepte sa mjericama u salicama i zlicama)

    tnx
    Ubij me sad, al ovo "15dkg oraha" je u mojoj obitelji uvijek odokativno i stvar ukusa..nekad tri "šake", nekad četiri... , ma mislim , u baklavi ne možeš puno pretjerati s orasima

  14. #14
    rosa's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    2,461

    Default

    E,da kore: ja kupujem u Mercatoru ili Kauflandu, jedino mi nisu dobre Tena, jer su predebele. Imaju neke, ne znam točno naziv, al piše na njima da su hrvatski proizvod i naznačen je neki certifikat i medalja za kvalitetu za npr. 2004.godinu, tako nekako...a, jesam objasnila...

    A imaju i neke , piše na njima "jufke"-isto su odlične.

  15. #15
    a72's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,519

    Default

    Quote Originally Posted by princess puffy
    Quote Originally Posted by Janoccka
    Sad si me sjetila na sličan recept s makom.... a to jaaaaaaaaaako dugo nisam pravila
    može li i taj recept s makom?
    evo "moj" dok se neko drugi ne javi, isproban 100x-

    Potrebo je 500gr kora,i onda redom-
    umutiti 4 jaja,3 soljice secera,1,5 solja ulja,4 dcl jogurta,1 pzp,1 vanilin secer, tome dodati 300gr mljevenog maka.
    Pomastiti pleh,redjati kore, prvo 2, pa fil, a onda svaku redom premazati filom. Na vrhu isto 2 kore, a onda isjeci na kocke, i peci da porumeni, 20-ak min na 180.

    Preliv-
    300gr secera,3 dcl vode, 3 vaniln secra,provreti par minuta i zaliti vruce -vrucim.

  16. #16

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    hvala ti a72
    a ja sad imam obrnutu molbu od jadro;koliko su ti "šolje" i šoljice"?

  17. #17

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Izgubila sam recept pa čim ga ponovo dobijem pišem. Ovo mi se čini nešto jaaaaaaaaako puno šećera :/ ali ga nisam dugo pravila pa ne isključujem mogućnost da je sličan iako se "moj" mota kao i ova baklava....

  18. #18
    a72's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,519

    Default

    Quote Originally Posted by princess puffy
    hvala ti a72
    a ja sad imam obrnutu molbu od jadro;koliko su ti "šolje" i šoljice"?
    mogla sam i u dcl, ali neko je trazio soljice itd...
    soljica je mala soljica ,npr.za tursku kafu, tj 0.75 dcl, a solja je ona iz koje pijes npr.nesicu 2 -2,5 dcl.

    janoccka, mozes smanjti secer, ako se cini puno, ali ja sam puno puta pravila, i nije preslatko...cak mi i odgovara taj ukus jer ja ne volim puno slatkise...

  19. #19
    a72's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,519

    Default

    jadro, hvala ti .

  20. #20

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Sada vidim da su šoljice.... sorry

  21. #21

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default

    Ja sam večeras ovo smutla i peče se...ali su me kore UBILEEEE.oddnsno rezanje...ja režem a ono se sve cijedi...došlo mi je plakati...

    Kako to riješavate???

    Kad radim baklavu, obzirom da je nadjev suh ovo mi s ne dešava

  22. #22
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Može onako skroz detaljan opis za nekoga tko to nije nikada radio, a voli ih papat?

  23. #23

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default

    za što ???

    baklave prave ??

  24. #24
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Pa da. Ono, hints&kinks.

  25. #25

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default

    Ahaaaa...pa evo..jedna prava bosanska original..

    Jedne kore
    kilo oraha krupno mljevenih
    maslac 250 grama(otopljeno)

    za agdu
    litra vode
    kilo šećera
    sok od jednog limuna
    pola limuna na kriške

    slažeš dvije tri kore najprije, pa onda pospeš orahe pa koru pa orahe i tako redom završiš s tri kore..
    izrežeš kocke ili rombove i u njih uliješ rastopljeno maslo..
    u pećnici na 120 stupnjeva SUŠIŠ blaklavu cca 2 sata, a na koncu malo pojačaš da uhvati koricu..

    baklava se inače suši a ne peče

    sa strane staviš kuhati agdu na laganu vatru od trenutka kad proključa barem 1 sat..
    gotovu baklavu preliješ agdom i ohladiš..

  26. #26
    a72's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,519

    Default

    Krampus, da malo pojasnimo "jedne kore" bi na ovu mjeru oraha i agde , bilo oko 1kg kora, ili?

    U agdu se stavljaju kriske limuna, i tako se kuha, i moja provjerena varijanta je kad provre, ostaviti da na laganoj temperaturi vri tacno 20 minuta.
    I najvaznije je da se ohladjena baklava (koja moze biti ispecena i koji dan ranije) prelije vrucom agdom/ sirupom.

    Imamo isti recept, a neko dio oraha mjenja sa dijelom mljevenog keksa, ili tiritom, tj. vrstom tarhane za baklavu ( 1 jaje se umijesi sa brasnom, i malo maslaca , jako tvrdo da se mrvi ili narenda,i prosusi se malo na zraku ~1 sat, i to se mijesa sa orasima)

  27. #27

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Moja se brzinska baklava peče....
    2x sam mutila fil za jedno pakovanje kora :/

  28. #28
    a72's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,519

    Default

    a zbog cega :?

  29. #29

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default

    Quote Originally Posted by a72
    Krampus, da malo pojasnimo "jedne kore" bi na ovu mjeru oraha i agde , bilo oko 1kg kora, ili?

    U agdu se stavljaju kriske limuna, i tako se kuha, i moja provjerena varijanta je kad provre, ostaviti da na laganoj temperaturi vri tacno 20 minuta.
    I najvaznije je da se ohladjena baklava (koja moze biti ispecena i koji dan ranije) prelije vrucom agdom/ sirupom.

    Imamo isti recept, a neko dio oraha mjenja sa dijelom mljevenog keksa, ili tiritom, tj. vrstom tarhane za baklavu ( 1 jaje se umijesi sa brasnom, i malo maslaca , jako tvrdo da se mrvi ili narenda,i prosusi se malo na zraku ~1 sat, i to se mijesa sa orasima)

    U mom receptu od moje prijateljice piše :-jedne jufke...što je po mome jedan paket kora..e sad ubij me, ali ja nisam gledala jel na njima piše kilo ili pol kila...
    Samo znam da ih ima cca 8 komada ..
    Ja prelijevam vruću jer mi se ne da čekati i nikad ništa ne dodajem...kad je baklava onda nek bude baklava...pa nek mi se uši zažare kao što se i desi

  30. #30

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default

    Inače, informacija cjepidlakama
    Jedna rerna baklave, odnosno ono sve iz recepta ima odprilike po mojoj računici cca 15 000 kalorija ili jedna mala kocka baklave cca 300..pa tko voli nek izvoli..

  31. #31

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Quote Originally Posted by a72
    a zbog cega :?
    Pakiranje je bilo 13 kora. Na polovicu potrošila cijelu smjesu pa mutila još jednom.....

    Meni nedostaje malo nasjeckanih oraha. Imala samo mljevenih inače bi stavila. Ja ni inače nisam obožavatelj baklave ali mogu pojesti. Ostatak ekipe se slaže da je ovo dostojna zamjena pa je opći zaključak da se isplati probati

  32. #32

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default

    Ja sam istukla jaja sa šećerom pa kad je naraslo u to umiješala sve ostalo i nije mi falilo..

    Doduše bilo je i manjje kora u paketu.
    Iskreno..nisam osuševljena...ili baklava ili ništa, a obzirom na kalorije radije ništa

  33. #33
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Krampus
    Točno opis odozgor mi je falio, hvala.
    Za kalorije ne brinem.

  34. #34
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Nego, što je sa pšeničnim klicama, navodno dobro zamjenjuju orahe?

  35. #35
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Krampus
    Točno opis odozgor mi je falio, hvala.
    Za kalorije ne brinem.
    hvala Krampus na trudu i od mene - a pretrazivacem se nadje i jedan bajramski topic s brojnim baklava receptima i tips&tricks oridjidji s carsije

    evo i rezultata pretrazivanja: http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...bajrmaski+meni

  36. #36

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Nego, što je sa pšeničnim klicama, navodno dobro zamjenjuju orahe?
    Nemam ti pojma..ja inače orahe obožavam , kolače obžavam bakljavu posebno tako da kod mene ne dolaze u obzir nikakve čuš muš zamjene....original ili ništa

  37. #37

    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    1,610

    Default

    Radila sam jučer, nekako mi previše ima okus po grizu, orasi se slabo osjete, mislim da bi trebalo staviti barem 30 dkg oraha.

  38. #38

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default

    Onda staviš još pa dobiješ pravu baklavu

  39. #39

    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    1,610

    Default

    I to što kažeš...

  40. #40

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Dugo Selo
    Posts
    686

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Nego, što je sa pšeničnim klicama, navodno dobro zamjenjuju orahe?
    Moja mama uvijek stavlja pržene pšenične klice umjesto polovice količine oraha u sve kolače s orasima, pa tako i u baklavu. I budu puno laganiji, a jednako ukusni. Probala sam i ja na njen način i nema zime, uspjevaju bez pol frke (samo rijetko radim kolače s orasima jer je malac alergičan).

  41. #41
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Upravo mi je alergija bila na pameti. Hvala.

  42. #42

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Dugo Selo
    Posts
    686

    Default

    Hm, vidiš, nikad mi nije palo na pamet probati cijelu količinu oraha zamijeniti pšeničnim klicama... a jesam plavuša! Probat ću jednom i to, pa javim kak je ispalo.

  43. #43

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Dugo Selo
    Posts
    686

    Default

    Evo i recepta za baklavu moje mame.

    Sastojci:

    13 kora

    Preljev:
    4 jaja
    1 jogurt
    2 "jogurtaljke" ulja
    1 prašak za pecivo
    1 vanilin šećer

    Fila:
    10 dag oraha
    10 dag pšeničnih klica (prženih)
    20 dag grožđica
    20 dag šećera

    sirup:
    1-2 "jogurtaljke" šećera i toliko vode, dodati ploške limuna

    Namazati koru tijesta masnoćom po želji, pa na nju staviti sljedeću i tako 6 komada. 6. koru ne mazati masnoćom, nego na nju staviti polovicu preljeva, a na preljev polovicu file.

    Ponoviti postupak s još 6 kora.
    Na kraju sve prekriti još jednom korom.
    Izrezati rombove i peći 45-50' na srednjoj temperaturi (170-180°C)

    Dok se peče skuhati sirup i preliti vruće preko vruće baklave. Ostaviti da se upije i ohladi.

  44. #44

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Ima jedan hint za baklavu. problem je što se kod pečenja gornja kora podigne pa ne izgleda baš ko sa slike.
    Da do toga ne bi došlo kad se kore slože i baklava izreže i zalije uljem, putrom, margarinom (kako ko) a prije pečenja, treba gornju koru dobro poprskati vodom. baklava bu lijepa ko slika .

  45. #45

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default

    Ja to lako riješim a jednom ili dvije kore viška koje po potrebi bacim(ako se uopće desi)..ali kad se baklava pravilno peče, odnosno suši nema nadimanja kore.
    Osim toga, uvijek stavim više vode i ostalih sastojaka u agdu od propisanog...i tako natopim baklavu do vrha

  46. #46
    kahna's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Predgrađe
    Posts
    4,353

    Default

    Ja radila ovaj oriđiđi recept sa topica i baš mi je super.
    Hvala!

  47. #47
    Lu's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Molvice
    Posts
    1,830

    Default

    za one kojima nije uvjet originalna baklava j svoju radim tako da dobar dio oraha zamijenim kus kusom, a dio indijskim orascicima preprzenim. i ne zalijevam je sa secerom nego sa javorovim sirupom.

  48. #48

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default

    malo preskup bi mi bio taj prelijev...mala boca je 40 kuna

  49. #49
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Cure, mm vas pozdravlja i preporuča se....

    (ja baš nisam ljubitelj baklave i izbjegavam šećer, ali napravit ću ja njemu nešto od ovih vaših express delicija)


  50. #50
    Lu's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Molvice
    Posts
    1,830

    Default

    Quote Originally Posted by Krampus
    malo preskup bi mi bio taj prelijev...mala boca je 40 kuna
    ja kad radim baklavu radim u onom nekom manjem kvadratnom kalupu (ne znam tocno koliki je) i pola one male bocice mi ode. e da pomijesa se sa prokuhanom vodom ali ne znam tocno koji je omjer imam negdje recept. pa ne ispadne preskupo. doduse ovisi o tome koliko peces. mm nije ljubitelj slatkog pa ja radim manje.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •