Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 51

Tema: baklava express

  1. #1
    rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    2,461

    Početno baklava express

    Brzo, lagano, fino i sooočno:

    500g tankih kora

    Smjesa:
    3 jaja
    1 šalica od jogurta šećera
    1 šalica od crne kave ulja
    1 prašak za pecivo
    1 kiselo vrhnje
    4 žlice griza
    15dkg mljevenih oraha

    Preljev:
    2 soka od limuna, 2 šalice od jogurta šećera, 3/4 l vode, 1 vanilin šećer


    Umiksati smjesu.
    Kore podijeliti u dva dijela(dobit ćete dvije rolade).
    Mazati smjesom koru po koru, zarolati i staviti u nauljeni dublji protvanj.
    Isjeći rolade na 1 cm široke ploške tako da bude već izrezano kad se ispeče. Peći na 170 dok ne porumeni (ne pitajte me za vrijeme, svaki put je drugačije )

    Kad se ispeče, ohladiti i preliti vrućim preljevom.
    Ohlađeno staviti u frižider da do kraja popije preljev.
    Baklava se servira hladna, a dobra je par dana.

    Zbilja se jako brzo pripremi, jedino što treba računati na vrijeme hlađenja.
    Najbolje ju je pripremiti dan ranije.

  2. #2
    a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,519

    Početno

    meni ovo zvuci bas fino i probacu sutra, pa javim... iz djetinjstva su mi ostale u sjecanju ruzice, koje su po ukusu bile kao baklava, ali su se pekle i motale ovako kako si napisala, a ne znam ih napraviti, pa mozda je to to...
    javicu vam rezultat!

  3. #3

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    305

    Početno

    I sličicu naravno

  4. #4

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Sad si me sjetila na sličan recept s makom.... a to jaaaaaaaaaako dugo nisam pravila

  5. #5
    a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,519

    Početno

    evo, pravila sam je, super je, lagana, ukusna, i podsjeca na jednu baklavu sa makom, Janoccka u pravu si

    samo nisam sigurna jesam je dobro pekla, mozete vidjeti fotke, je li trebalo ovako peci kao rolat, ili isjeci "ruzice " i posloziti ih po plehu i tako ispeci?
    ja sam ih sad radila OVAKO ...ima jos par slika pa se posluzite

  6. #6
    rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    2,461

    Početno

    a72, baš ti je lijepo ispala!
    Da, ja sam zarežem i ostavim u roladi, fino se napuhne,a kasnije kroz proreze lakše upije tekućinu.
    Ajde, baš mi je drago da je netko isprobao recept!

  7. #7

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Može li se šećer prepoloviti? Barem u preljevu?

  8. #8
    jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    1,568

    Početno

    a72

    a lijepih li stvari u albumu...mljac

  9. #9
    rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    2,461

    Početno

    Citiraj Janoccka prvotno napisa
    Može li se šećer prepoloviti? Barem u preljevu?
    Naravno, ja osobno volim da preljev nije sirupast, nego sočan.

  10. #10

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Odlično. Onda ću probati ovih dana. Vikend vjerojatno

  11. #11

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    Citiraj Janoccka prvotno napisa
    Sad si me sjetila na sličan recept s makom.... a to jaaaaaaaaaako dugo nisam pravila
    može li i taj recept s makom?

  12. #12
    jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    1,568

    Početno

    i ja bih to probala, ali imama dva pitanja

    kakve su to tanke kore...ima li ih u "obicnim" ducanima, gdje su npr. i kore za pitu..jesu li to te kore..uglavnom, pitanje 1. tanke kore?

    a drugo pitanje je u biti molba..posto nemam vagu, molila bih u mjerici npr.salice od jogurta kolicinu od 15 dkg oraha (inace obozavam recepte sa mjericama u salicama i zlicama)

    tnx

  13. #13
    rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    2,461

    Početno

    Citiraj jadro prvotno napisa
    i ja bih to probala, ali imama dva pitanja

    kakve su to tanke kore...ima li ih u "obicnim" ducanima, gdje su npr. i kore za pitu..jesu li to te kore..uglavnom, pitanje 1. tanke kore?

    a drugo pitanje je u biti molba..posto nemam vagu, molila bih u mjerici npr.salice od jogurta kolicinu od 15 dkg oraha (inace obozavam recepte sa mjericama u salicama i zlicama)

    tnx
    Ubij me sad, al ovo "15dkg oraha" je u mojoj obitelji uvijek odokativno i stvar ukusa..nekad tri "šake", nekad četiri... , ma mislim , u baklavi ne možeš puno pretjerati s orasima

  14. #14
    rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    2,461

    Početno

    E,da kore: ja kupujem u Mercatoru ili Kauflandu, jedino mi nisu dobre Tena, jer su predebele. Imaju neke, ne znam točno naziv, al piše na njima da su hrvatski proizvod i naznačen je neki certifikat i medalja za kvalitetu za npr. 2004.godinu, tako nekako...a, jesam objasnila...

    A imaju i neke , piše na njima "jufke"-isto su odlične.

  15. #15
    a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,519

    Početno

    Citiraj princess puffy prvotno napisa
    Citiraj Janoccka prvotno napisa
    Sad si me sjetila na sličan recept s makom.... a to jaaaaaaaaaako dugo nisam pravila
    može li i taj recept s makom?
    evo "moj" dok se neko drugi ne javi, isproban 100x-

    Potrebo je 500gr kora,i onda redom-
    umutiti 4 jaja,3 soljice secera,1,5 solja ulja,4 dcl jogurta,1 pzp,1 vanilin secer, tome dodati 300gr mljevenog maka.
    Pomastiti pleh,redjati kore, prvo 2, pa fil, a onda svaku redom premazati filom. Na vrhu isto 2 kore, a onda isjeci na kocke, i peci da porumeni, 20-ak min na 180.

    Preliv-
    300gr secera,3 dcl vode, 3 vaniln secra,provreti par minuta i zaliti vruce -vrucim.

  16. #16

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    hvala ti a72
    a ja sad imam obrnutu molbu od jadro;koliko su ti "šolje" i šoljice"?

  17. #17

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Izgubila sam recept pa čim ga ponovo dobijem pišem. Ovo mi se čini nešto jaaaaaaaaako puno šećera :/ ali ga nisam dugo pravila pa ne isključujem mogućnost da je sličan iako se "moj" mota kao i ova baklava....

  18. #18
    a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,519

    Početno

    Citiraj princess puffy prvotno napisa
    hvala ti a72
    a ja sad imam obrnutu molbu od jadro;koliko su ti "šolje" i šoljice"?
    mogla sam i u dcl, ali neko je trazio soljice itd...
    soljica je mala soljica ,npr.za tursku kafu, tj 0.75 dcl, a solja je ona iz koje pijes npr.nesicu 2 -2,5 dcl.

    janoccka, mozes smanjti secer, ako se cini puno, ali ja sam puno puta pravila, i nije preslatko...cak mi i odgovara taj ukus jer ja ne volim puno slatkise...

  19. #19
    a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,519

    Početno

    jadro, hvala ti .

  20. #20

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Sada vidim da su šoljice.... sorry

  21. #21

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Ja sam večeras ovo smutla i peče se...ali su me kore UBILEEEE.oddnsno rezanje...ja režem a ono se sve cijedi...došlo mi je plakati...

    Kako to riješavate???

    Kad radim baklavu, obzirom da je nadjev suh ovo mi s ne dešava

  22. #22
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Može onako skroz detaljan opis za nekoga tko to nije nikada radio, a voli ih papat?

  23. #23

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    za što ???

    baklave prave ??

  24. #24
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Pa da. Ono, hints&kinks.

  25. #25

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Ahaaaa...pa evo..jedna prava bosanska original..

    Jedne kore
    kilo oraha krupno mljevenih
    maslac 250 grama(otopljeno)

    za agdu
    litra vode
    kilo šećera
    sok od jednog limuna
    pola limuna na kriške

    slažeš dvije tri kore najprije, pa onda pospeš orahe pa koru pa orahe i tako redom završiš s tri kore..
    izrežeš kocke ili rombove i u njih uliješ rastopljeno maslo..
    u pećnici na 120 stupnjeva SUŠIŠ blaklavu cca 2 sata, a na koncu malo pojačaš da uhvati koricu..

    baklava se inače suši a ne peče

    sa strane staviš kuhati agdu na laganu vatru od trenutka kad proključa barem 1 sat..
    gotovu baklavu preliješ agdom i ohladiš..

  26. #26
    a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,519

    Početno

    Krampus, da malo pojasnimo "jedne kore" bi na ovu mjeru oraha i agde , bilo oko 1kg kora, ili?

    U agdu se stavljaju kriske limuna, i tako se kuha, i moja provjerena varijanta je kad provre, ostaviti da na laganoj temperaturi vri tacno 20 minuta.
    I najvaznije je da se ohladjena baklava (koja moze biti ispecena i koji dan ranije) prelije vrucom agdom/ sirupom.

    Imamo isti recept, a neko dio oraha mjenja sa dijelom mljevenog keksa, ili tiritom, tj. vrstom tarhane za baklavu ( 1 jaje se umijesi sa brasnom, i malo maslaca , jako tvrdo da se mrvi ili narenda,i prosusi se malo na zraku ~1 sat, i to se mijesa sa orasima)

  27. #27

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Moja se brzinska baklava peče....
    2x sam mutila fil za jedno pakovanje kora :/

  28. #28
    a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,519

    Početno

    a zbog cega :?

  29. #29

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Citiraj a72 prvotno napisa
    Krampus, da malo pojasnimo "jedne kore" bi na ovu mjeru oraha i agde , bilo oko 1kg kora, ili?

    U agdu se stavljaju kriske limuna, i tako se kuha, i moja provjerena varijanta je kad provre, ostaviti da na laganoj temperaturi vri tacno 20 minuta.
    I najvaznije je da se ohladjena baklava (koja moze biti ispecena i koji dan ranije) prelije vrucom agdom/ sirupom.

    Imamo isti recept, a neko dio oraha mjenja sa dijelom mljevenog keksa, ili tiritom, tj. vrstom tarhane za baklavu ( 1 jaje se umijesi sa brasnom, i malo maslaca , jako tvrdo da se mrvi ili narenda,i prosusi se malo na zraku ~1 sat, i to se mijesa sa orasima)

    U mom receptu od moje prijateljice piše :-jedne jufke...što je po mome jedan paket kora..e sad ubij me, ali ja nisam gledala jel na njima piše kilo ili pol kila...
    Samo znam da ih ima cca 8 komada ..
    Ja prelijevam vruću jer mi se ne da čekati i nikad ništa ne dodajem...kad je baklava onda nek bude baklava...pa nek mi se uši zažare kao što se i desi

  30. #30

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Inače, informacija cjepidlakama
    Jedna rerna baklave, odnosno ono sve iz recepta ima odprilike po mojoj računici cca 15 000 kalorija ili jedna mala kocka baklave cca 300..pa tko voli nek izvoli..

  31. #31

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Citiraj a72 prvotno napisa
    a zbog cega :?
    Pakiranje je bilo 13 kora. Na polovicu potrošila cijelu smjesu pa mutila još jednom.....

    Meni nedostaje malo nasjeckanih oraha. Imala samo mljevenih inače bi stavila. Ja ni inače nisam obožavatelj baklave ali mogu pojesti. Ostatak ekipe se slaže da je ovo dostojna zamjena pa je opći zaključak da se isplati probati

  32. #32

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Ja sam istukla jaja sa šećerom pa kad je naraslo u to umiješala sve ostalo i nije mi falilo..

    Doduše bilo je i manjje kora u paketu.
    Iskreno..nisam osuševljena...ili baklava ili ništa, a obzirom na kalorije radije ništa

  33. #33
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Krampus
    Točno opis odozgor mi je falio, hvala.
    Za kalorije ne brinem.

  34. #34
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Nego, što je sa pšeničnim klicama, navodno dobro zamjenjuju orahe?

  35. #35
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Krampus
    Točno opis odozgor mi je falio, hvala.
    Za kalorije ne brinem.
    hvala Krampus na trudu i od mene - a pretrazivacem se nadje i jedan bajramski topic s brojnim baklava receptima i tips&tricks oridjidji s carsije

    evo i rezultata pretrazivanja: http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...bajrmaski+meni

  36. #36

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Nego, što je sa pšeničnim klicama, navodno dobro zamjenjuju orahe?
    Nemam ti pojma..ja inače orahe obožavam , kolače obžavam bakljavu posebno tako da kod mene ne dolaze u obzir nikakve čuš muš zamjene....original ili ništa

  37. #37

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Radila sam jučer, nekako mi previše ima okus po grizu, orasi se slabo osjete, mislim da bi trebalo staviti barem 30 dkg oraha.

  38. #38

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Onda staviš još pa dobiješ pravu baklavu

  39. #39

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    I to što kažeš...

  40. #40

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Dugo Selo
    Postovi
    686

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Nego, što je sa pšeničnim klicama, navodno dobro zamjenjuju orahe?
    Moja mama uvijek stavlja pržene pšenične klice umjesto polovice količine oraha u sve kolače s orasima, pa tako i u baklavu. I budu puno laganiji, a jednako ukusni. Probala sam i ja na njen način i nema zime, uspjevaju bez pol frke (samo rijetko radim kolače s orasima jer je malac alergičan).

  41. #41
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Upravo mi je alergija bila na pameti. Hvala.

  42. #42

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Dugo Selo
    Postovi
    686

    Početno

    Hm, vidiš, nikad mi nije palo na pamet probati cijelu količinu oraha zamijeniti pšeničnim klicama... a jesam plavuša! Probat ću jednom i to, pa javim kak je ispalo.

  43. #43

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Dugo Selo
    Postovi
    686

    Početno

    Evo i recepta za baklavu moje mame.

    Sastojci:

    13 kora

    Preljev:
    4 jaja
    1 jogurt
    2 "jogurtaljke" ulja
    1 prašak za pecivo
    1 vanilin šećer

    Fila:
    10 dag oraha
    10 dag pšeničnih klica (prženih)
    20 dag grožđica
    20 dag šećera

    sirup:
    1-2 "jogurtaljke" šećera i toliko vode, dodati ploške limuna

    Namazati koru tijesta masnoćom po želji, pa na nju staviti sljedeću i tako 6 komada. 6. koru ne mazati masnoćom, nego na nju staviti polovicu preljeva, a na preljev polovicu file.

    Ponoviti postupak s još 6 kora.
    Na kraju sve prekriti još jednom korom.
    Izrezati rombove i peći 45-50' na srednjoj temperaturi (170-180°C)

    Dok se peče skuhati sirup i preliti vruće preko vruće baklave. Ostaviti da se upije i ohladi.

  44. #44

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    ZG,R. Pešćenica
    Postovi
    2,190

    Početno

    Ima jedan hint za baklavu. problem je što se kod pečenja gornja kora podigne pa ne izgleda baš ko sa slike.
    Da do toga ne bi došlo kad se kore slože i baklava izreže i zalije uljem, putrom, margarinom (kako ko) a prije pečenja, treba gornju koru dobro poprskati vodom. baklava bu lijepa ko slika .

  45. #45

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Ja to lako riješim a jednom ili dvije kore viška koje po potrebi bacim(ako se uopće desi)..ali kad se baklava pravilno peče, odnosno suši nema nadimanja kore.
    Osim toga, uvijek stavim više vode i ostalih sastojaka u agdu od propisanog...i tako natopim baklavu do vrha

  46. #46
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    Ja radila ovaj oriđiđi recept sa topica i baš mi je super.
    Hvala!

  47. #47
    Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Molvice
    Postovi
    1,830

    Početno

    za one kojima nije uvjet originalna baklava j svoju radim tako da dobar dio oraha zamijenim kus kusom, a dio indijskim orascicima preprzenim. i ne zalijevam je sa secerom nego sa javorovim sirupom.

  48. #48

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    malo preskup bi mi bio taj prelijev...mala boca je 40 kuna

  49. #49
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Cure, mm vas pozdravlja i preporuča se....

    (ja baš nisam ljubitelj baklave i izbjegavam šećer, ali napravit ću ja njemu nešto od ovih vaših express delicija)


  50. #50
    Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Molvice
    Postovi
    1,830

    Početno

    Citiraj Krampus prvotno napisa
    malo preskup bi mi bio taj prelijev...mala boca je 40 kuna
    ja kad radim baklavu radim u onom nekom manjem kvadratnom kalupu (ne znam tocno koliki je) i pola one male bocice mi ode. e da pomijesa se sa prokuhanom vodom ali ne znam tocno koji je omjer imam negdje recept. pa ne ispadne preskupo. doduse ovisi o tome koliko peces. mm nije ljubitelj slatkog pa ja radim manje.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •