Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Kako pomoci klincima koji su ostali bez mamu?

marti_sk avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno Kako pomoci klincima koji su ostali bez mamu?

cure trebam vasu pomoc!

Umrla mi je teta i ostavila dva kikica iza sebe maleni je 16 god, a mala 12. Mislim da jos nisu svjesni da us izgubili mamu u soku se. Srce mi se steglo kad mi je decko rekao " trudim se da budem hrabar i da ne placem" i stiskao maminu sliku u narucju, a mala je kad je saznala pobjegla van iz kuce...jednostavno strasno ne mogu ni pricati o tome

Tata je divan ali mama je ipak mama

E sad kako im pomoci u ovim trenutcima, da znaju da sam im na raspolaganju, da cu sve uciniti da im bude lakse? Znam da ce se izmenjivati emocije tuge i ljutnje sto ih je napustila, kako im pomoci da predju preku toga? Kako da im pridjem a da to ne bude prenapadno i agresivno?
    Sad su svi oko njih ali nakon dan dva svatko ce se okrenuti na svoju stranu sto je i normalno i oni ostaju sami s tatom i njegovi roditelji, a ja zelim da znaju da oni imaju i mene i da mogu racunati na mene u svaki trenutak

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

strašno, jako mi je žao, nema tu čarobnog lijeka. budi uz njih, grli ih, pričaj, šuti, grli.... budi jednostavno uz njih, nadam se da ćete svi skupa imati snage i prevazići to najbolje što možete. jako mi je žao dječice

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Žao mi je, strašna tragedija!
    Budi tu za njih i to im daj do znanja, da ti je stalo, da si spramna pomoći, ponavljaj te stvari, da ne ispadne da se nudiš tek toliko. Pitaj ih što za njih možeš učiniti!
    Već ćeš vidjeti što će im bolje odgovarati, netko više voli o tome pričati, netko se povlači...
    Nemoj forsirati bilo koju opciju dok nisi sigurna!
    Polako, dan po dan...

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=155&Show=1784

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=155&Show=2383

mozda pomogne, budi uz njih- to im sad najvise treba, netko od povjerenja.

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za sve vas

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Imam takvo iskustvo u obitelji - jako je važno da oboje djece, a osobito ovaj 16 godišnjak s nekim bliskim višekratno "obrađuje" događaj, da razgovor o maminoj smrti ne postane tabu da bi se "lakše zaboravilo". Treba ih potaknuti da ne budu hrabri i da se slobodno isplaču kad osjete potrebu, da prođu sve faze tugovanja - od prve žalosti do bijesa što ih je napustila. Bilo bi dobro i da se tata ne zatvori u svoju tugu nego da je podijeli s djecom.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Nakon nekog vremena stvoriti prilike za opušteno druženje kod tebe (npr. pečenje palačiniki). Dati im priliku (posebno mlađoj) da vide kako funkcionira "kompletna" obitelj u kojoj smijeh nije zabranjen.

Potaknuti tatu djece da potraži pomoć ako mu bude trebala, posebno ako ostali ne uoče problem.

Saznati koja su im bila omiljena jela koja im je mama pripremala i kakve specifične začine koje je koristila i to im tu i tamo pripremiti (prijateljica mi nedavno pričala kako joj je trebalo nekih desetak godina da sazna kako je mama postizala specifičan okus krpica sa zeljem)

Pretpostaviti praktične situacije u kojima bi malenoj dobro došla ženska pomoć: kupnja prvog grudnjaka, menstruacija, kontracepcija, udaja, trudnoća i porod, prvi zubi prvog djeteta.... Okolina podrazumijeva da odmah iskusiš kompletan gubitak, ali nekad sve razmjere katastrofe spoznaš tek puno godina kasnije....

Pomoći bratu i sestri da ostanu povezani i još se bolje povežu- često su mame zadužene za diplomaciju i pomoć u prevladavanju sukoba između djece i to tate i uz najbolju volju ne znaju odraditi.

Sve to održavajući povezanost u tim neformalnim druženjima, možda maskiranima kao pomoć pri čuvanju djece ili u kućnim poslovima .

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Oprosti, tek sad vidim da nemaš djece.
    Pod kompletnom obitelji sam mislila prvenstveno na supružnike i na to da kako oni komuniciraju (partnerski odnos i sl.)

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Budi uz njih , sto cesce, druzite se , idite vani, setajte, pricaje , idite u kino, koncerte.. Moj brat je imao 14 godina kad nam je umro otac i upravo ga je izvuklo to sto smo ga stalno vukli svugdje sa sobom (stariji brat, nevista i ja), zivot se nastavio normalno , koliko god je bilo moguce.

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pomoći bratu i sestri da ostanu povezani i još se bolje povežu
    Iz iskustva bi rekla da je ovo ključ uspjeha.
    I u takvoj situaciji se nikako ne smije zaboraviti otac i ne smije se podcjenjivati njegova uloga. I oni su, isto kao i mame, sposobni biti i otac i majka.

marti_sk avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Hvala vam cure na savjetima

Otac je predivan i brizan i znam da ce im biti velika potpora

Malo ce mi biti teze da budem uz njih koliko ja zelim jer sam u drugi grad, mislim si da ih uzmiam kod mene cesce na vikenda...ako ih tata pusti

paklenica sve je ok

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •