I mi smo isto imali kontrolirano tiskanje, skoro nikad nismo radili perinealnu masazu, ali nisam ni popucala niti su me rezali, a Erin nam je prvo dijete.

Kontrolirano tiskanje sam naucila na trudnickom tecaju – znaci, partner (ako je na porodu) pridrzava vrat i ramena svojim tijelom, udahne se zrak, glava se podigne na prsa tako da brada stoji na prsima, i onda istovremeno se zrak drzi unutra i tiska se – naravno, nikako se ne smije stiskati oci i biti napet jer onda «tisces iz glave» sto uopce nije produktivno! – a tim koji pomaze pri porodjaju govori koliko jos tako, a kad se opustiti, ispustiti zrak (i nikad ga ne ispustiti odjednom, nego u nekoliko puta) i prestati tiskati.
Uglavnom, ovu metodu smo naucili na trudnickom tecaju i primijenili na porodu, s time da sam ja babicama govorila kada dolazi trud i kad cu tiskati, a one su mi samo odbrojavale koliko da izdrzim i kad da prestanem tiskati kako ne bih popucala. Izgon je, zajedno sa pauzama odmora, trajao 20 minuta.
I sve je proslo super i za mene (nije bilo ni pucanja ni rezanja) i za Erin (Apgar 10/10).