Stranica 2 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 158

Tema: Spavanje kod bake

pale avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ima svoj krevetić ( naša baka je full opremljena ) ali zna spavati i snjomu krevetu kad je dida na otoku. Znači njih dvi same u krevetu, starija unučica želi sma u svojoj sobi kao velika , ali jei ona isto kad je bila manja spavala sa bakom kad bi bile same. Meni to ne smeta, pa to joj je baka, ja bi voljela da sam imala takav odnos sa svojim bakama

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja spava s bakom u krevetu, ali ta baka je moja mama , pa je to možda razlog što mi to ne stvara nikakvu nelagodu 8)

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    Ali kad je moja mama u pitanju onda ne.
    osim ako vam svekrve nisu jako zločeste, onda prvo što mi pada na pamet je slijedeće:

a jadna li sam ja kao buduća sveki i punica

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Moj spava s bakom u krevetu i ta baka nije moja mama.
    Ali je njemu jednako baka kao i moja mama.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zara spava s obje bake.
    to sto je meni jedna baka svekrva, a druga mama, potpuno je svejedno za zarin odnos s njima, one su joj obje podjednako bake.

meni je nezamislivo da kod njih spava u odvojenom krevetu, jer doma spavamo svi skupa, bilo bi joj neprirodno imati svoj krevet.
    čak i kad spava kod prijatelja, malo joj je čudno što nisu i mame od prijatelja s njima u krevetu.

btw, svekar i svekrva su njoj i margiti u viksi na moru napravili zasebnu djecju sobu i kupili im krevet na kat. jednog dana ce se taj krevet valjda i koristiti za spavanje, sad se samo igra na njemu, a po noci hoce biti s bakom u krevetu.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj larmama prvotno napisa
    moja spava s bakom u krevetu, ali ta baka je moja mama , pa je to možda razlog što mi to ne stvara nikakvu nelagodu 8)
    moja je spavala 2 puta. uspavljivali su je vise puta.
    spavala je i sa bakom i sa didom. jednom i sa mojom sekom. sasvim normalno b mi bilo da spava i sa muzevim roditeljma. jedna kao nelagoda bi mi bila (ako bi bila) samo zato sto to nisu moji, ali to je samo i iskljucivo moj problem i nema veze sa svemirom

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ovo je baš zanimljivo.
    ja ne mogu zamisliti da ću imati drugačiji odnos s djecom od juraja i s djecom od mare, samo zato što će jedna biti od sina, a druga od kćerke.
    a vjerojatno će to tako biti

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ma vjerujem da ne mora. Možda ti snaha bude dobro k'o ja.

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

dobro=dobra

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Maruška prvotno napisa
    Ma vjerujem da ne mora. Možda ti snaha bude dobro k'o ja.
    ili sin i ti budete drukcij od ostalh aktera.....

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Malisa je prespavao kod bake (sveki) dva puta. Jednom kad smo isli na neki pir i jednom kad sam bila u bolnici. Kod mojih nije jer mama radi noc. Inace, kao i Mima, cuvaju ga (naizmjence moji i muzevi) svaki dan po 8-9 sati i izvan toga im ga izbjegavam dati i na pola sata ako bas ne moram. Ne zbog njih, oni su svi super, vec zbog nas i malo vremena koje provodimo s vlastitim djetetom.

Sto se spavanja tice, kod sveki spava u svom krevetu (ona ga uspavljuje) a kod mojih s mamom. Bila mi je neka neugoda u pocetku ostavljati da spava sa sveki, ali nikad nista nisam rekla ni poduzela jer sam bila svjesna da je to moj osobni problem, posesivnosti, cega li vec, i da ce proci, i tako je i bilo. S obzirom da cu i ja biti svekrva, nadam se da ce nevista slicno razmisljati

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

hahahah, kako cure koje su mame sinova maju neki strah od "sve se vraca sve se placa". cijenim to strahopostovanje od sudbine LOL

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    .
    čak i kad spava kod prijatelja, malo joj je čudno što nisu i mame od prijatelja s njima u krevetu.
    naš mali prijatelj je prošle godine slavio rođendan na moru, pa smo na kraju ostali prespavati kod njih, a ispalo je kao da su oni prespavali kod nas 8)
    MM, ja , moja curka i njen/naš mali prijatelj u ooogromnom krevetu,a njegovi mama i tata u drugoj sobi

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

zanima me jel vaši muževi (vas kojima spavanje vašeg djeteta sa svekrvom i svekrom izaziva nelagodu) imaju takve osjećaje kad vam dijete spava s mamom i tatom?

ili su osjećaji nelagode povezani samo s ulogom svekrve i svekra?

ja već znam da ću biti odlična punica koja ni u kome neće izazivati osjećaj nelagode kad bum s unicima spavala.

no bit ću vjerojatno grozna svekrva, kakva ih je većina na ovom forumu, i zadnji izbor pri uspavljivanju sinovljeve djece.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

a nisam podvojena ličnost, bit ću ista osoba u oba slučaja.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa
    zanima me jel vaši muževi (vas kojima spavanje vašeg djeteta sa svekrvom i svekrom izaziva nelagodu) imaju takve osjećaje kad vam dijete spava s mamom i tatom?
    Pitaš znači o punici i puncu? Ne znam kako bih ti odgovorila, jer moji imaju 70g. i Jana nikada nije (a vjerojatno ni neće s obzirom na njihohvo zdravlje) prespavala kod njih.

Apsolutno su MM-evi Jani baka i djed podjednako kao i moji, i to što su oni meni svekar i svekrva njoj apsolutno ništa ne znači, ali ja kao mama si uzimam za pravo da svoje osjećaje (ponekad) unosim u taj odnos unuke i djedova/baki. Nisam zid, imuna na osjećaje, i ne mogu odvojiti jedno od drugoga. Mislim, pa nije da Jani uskraćujem didu i baku.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

moja kod bake spava s njom a dide na kaucu.

nije mi jasno zasto vam je nastrano da sa svekrvom spava u krevetu a sa vasom mamom ne?? baka je baka.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Moji spavaju kod mojih s dedom, bakom, s mojim burazom, pa i sa šogi plus labradorica. Gdje im se svidi. Ali kod nas je to nekako oduvijek tako hipijevski- žao mi je što ne znam staviti fotku posljepodnevnog odmora - na jednom kauču moji, starci, mm, ja , do na cici , buraz i ogroman pas . Često sami zahtjevaju da idu jednim ili drugim bakama i dedama, s tim da kod sveki vlada svudilj neki red i disciplina pa im se malo kraće ostaje Ni ne treba moja propaganda
    Kod mojih se sve vrti oko klinaca kad su kod njih pa je i šogi to prihvatila s veseljem mogu reći. Ponekad ih se ne može dovući natrag, pa moramo mititi da se vrate doma. A ponekad zovu da se dođe po njih odmah - najčešće jer je bilo neslaganja oko crtića ili sl.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ja sam zimske praznike provodila kod bake na selu, ne cijele naravno, sjećam se spavanja između njih na bračnom krevetu i pričanja crvenkapice, ivice i marice i to su mi tako lijepe uspomene. voljela bih da i moje dijete tako nešto proživi, s mojima ili mm-ovom mamom, svejedno, baka je baka.

još nismo bili u situaciji da negdje spava, nije došlo na red, neki dan smo mu to spomenuli i rekli što to znači (otići npr. s bakom kod nje,a mi tek sutra dođemo), nije htio. ništa nećemo forsirati. ako bude, bude.

što se tiče početnog posta, jako bi mi teško palo takvo razdvajanje, i od djeteta i od muža, pa gdje je tu obiteljska nedjelja (ili subota), imam osjećaj da su bakini osjećaji i potrebe stavljeni ispred maminih, što i nije prirodno i uobičajeno, bar meni.

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Imam petomjesečnu bebu pa spavanje kod baka i dida još ne dolazi u obzir.
    Sigurna sam da mi neće u početku biti lako kad za to "dođe vrijeme" ali mislim da je lipo da djeca povremeno prespavaju kod njih.
    Možda će isto to nekako biti preko radnog tjedna jer ako budem radila bit će mi nezamislivo vikend provoditi bez djeteta.

Ali mislim da ću ja sa bakama imati problema oko toga kada je došlo to vrijeme.
    Počet ću sa mojom mamom da ne bude sveki prva na udaru .
    Vidim kako nevistu stalno pita kad će ga dovesti unuka na spavanje puno prije nego je navršio godinu dana . I mene sve pomalo uz okolišanje ispituje. Po meni je to puno rano.
    Ja eto nekako ne bi prije otprilike dvije godine, čak i kasnije. A muko moja ko će joj to objasnit
    A sveki (koja je krasna žena i nisam naoštrena na nju) je kad sam još bila trudna govorila kako će kupiti ona putni krevetić i još neke stvarčice za bebu,
    pa je pričala kako će maleni kod njih spavat,pa će doć za vikend pa će oni njega vodit ovdje pa ondje.....ja znam da je to iz velike ljubavi ali meni je to bilo jako teško slušat.
    Još nisam ni dobila svoje tako dugo čekano i željeno maleno u ruke a neko mi ga već želi "oduzeti".
    Koliko god to glupo zvuči ali baš mi je vezala grop u grlu (i još uvik stoji vezan ).
    Kad sam joj rekla da ne treba za sada ništa kupovat jer maleni neće sigurno prvih 6 mjeseci ostat spavat a i dosta duže ona se zabezeknula.
    A kako? a zašto...aaaa???Objasnila sam joj da namjeravam dojiti i dokle god je djete na mojim prsima da je nemoguće da ga ostavljam bilo gdje spavat.
    Onda je i ona stala i razmislila pa je skužila da se zaletila iako joj nije baš bilo milo to što sam joj rekla.
    Ali i bez obzira na dojenje mislim da malena beba nema šta radit noću odvojena od mame.
    I u biti i ona i moja mama su nekako mislile da ću ja već u prvim mjesecima njega dovest da se ja malo naspavam i odmorim.

Razumijem ja bake (imamo i jednog didu ali ga je nespretno uvrstit u tekst ali i njega tu podrazumjevam) i moj L. će podjednako boravit kod obe i spavati kod obe.
    Ali to neće biti tako skoro i to sigurno neće biti jedan put tjedno (a vikendom možda samo ponekad a ne kao pravilo).

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni su baka i deda bili jako važni u životu, deda za druženje, a baka mi je baš majčinska figura (kao druga mama); bili smo jako bliski i puno sam vremena provodila sa njima - ali, ljudi moji, što sam ja mrzila spavati kod njih :shock: Kod njih je navečer uvijek bila tako sumorna atmosfera, alušao se radio ili gledao crno bijeli televizor - meni je kod njih uvijek bilo kao da je rat. Još sam morala spavati sa bakom da se ne otkrivam po noći horor.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

meni je ok da djeca spavaju kod bake i dide kad su dovoljno veliki i svejsni da to mogu sami traziti.
    izuzimam iz toga situacije kad bake i djedovi igraju ulogu tete cuvalice, pa makar da starci odu van na cugu.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pratim vas i pitam se što ću...

Zvjezdica je nedavno počela pitati da spava kod bake (baka ju je obradila dok nismo gledali ) i pustili smo je par puta, ali sam ja sad na sto čuda kako dalje... Naime, ispostavilo se iz tih par puta da moja sveki ne poštuje naše navike (vegetarijanci smo, ne dajemo klincima puno slatkiša, tv se gleda samo sat vremena) ni činjenicu da smo druge vjere. I klincima stalno pokušava nešto proturiti nama iza leđa, a to mene dovede do Inače smo u dobrim odnosima, ali preko ovoga nikako ne mogu prijeći. Da stvar bude gora, Zvjezdica je obožava i svaki vikend moljaka da je pustim kod bake, a ja ne znam kako da je odbijem, a još manje kako da je pustim.

Moji su nažalost 200 km daleko, pa kod njih ne može.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ima svoj krevet, uz bračni, u mojoj bivšoj sobi.
    Tako i kod mmovih, u njegovoj.
    Ipak, kad je sam kod bake, bilo koje, spava s njom u krevetu u toj sobi.
    Mislim da nikom nije prelagodno što mu dijete spava sa sveki, al mi je sve ostalo NEPOŠTENO. I da, ko što leo kaže, bojimo se sudbe

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

meni jedino i najvise smeta- dim.
    kod mojih dima nema, a od MMovih izadnjemo tako da nam i gace smrde.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj argenta prvotno napisa
    ... Naime, ispostavilo se iz tih par puta da moja sveki ne poštuje naše navike (vegetarijanci smo, ne dajemo klincima puno slatkiša, tv se gleda samo sat vremena) ni činjenicu da smo druge vjere. I klincima stalno pokušava nešto proturiti nama iza leđa, a to mene dovede do

zbog ovakvih stvari moji dečki spavaju kod bake(moje mame)samo kad nemamo drugog izbora.Kod mm-ovih nisu spavali nikad i ako se mene pita, neće tako skoro . super se mi slažemo, ali...

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Zvjezdica je nedavno počela pitati da spava kod bake (baka ju je obradila dok nismo gledali ) i pustili smo je par puta, ali sam ja sad na sto čuda kako dalje... Naime, ispostavilo se iz tih par puta da moja sveki ne poštuje naše navike (vegetarijanci smo, ne dajemo klincima puno slatkiša, tv se gleda samo sat vremena) ni činjenicu da smo druge vjere. I klincima stalno pokušava nešto proturiti nama iza leđa, a to mene dovede do Inače smo u dobrim odnosima, ali preko ovoga nikako ne mogu prijeći. Da stvar bude gora, Zvjezdica je obožava i svaki vikend moljaka da je pustim kod bake, a ja ne znam kako da je odbijem, a još manje kako da je pustim.

kod nas je vrlo slično (moj tata trenutno ne razgovara samnom jer sam OPET slavila Božić ), zato se ja trudim da je to iznimka, a nikako redovito. Dakle kad oni traže mogu ostati - ja ih jednom tjedno kad su svi doma dakle ne samo moj stari, ostavim na igranju par sati- istina je da ja tad nešto obavim, ali to nije glavni razlog - oduvijek smo svi vrlo bliski i mislim da je prekidanje kontakta samo njima na štetu. Pojedu jedan ručak kakav ja nikad ne kuham, ali trudim se vidjeti više dobrog u tome. Moj sin je tvrdoglavko i durilica kao moj stari pa nek vidi malo kak to izgleda sastrane

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mi redovno odlazimo kod njih na igranje, i to mi je ok, jer ih mogu držati na oku. Ne uspijem baš puno toga drugoga obaviti, ali mi to nije problem. Ali jest problem što Zvjezdica sad jako jako često traži da ide prespavati, a to mi se čini previše. A ne znam kako da joj odbijem kad sam joj već par puta dopustila (i opekla se). Ili pretjerujem?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja sam postavljala slična pitanja ovdje na forumu, ne mogu sad iskopati te teme. Pusti je par puta pa će joj dosaditi - kod mojih to bude neka faza, pa onda opet duuugo ništa - nešto drugo im bude fora , ako si sigurna da se tamo ne zbiva nešto što gdje je njezina sigurnost ili izdravlje u pitanju, naravno. Mene je kupio jedan polušaljivi argument - pa kak ćeš sa klincima tračati svoje ako ne znaju kakvi su Osim toga možda ja snahi budem glupača, pa bi mi baš bilo jako žao da vidim klince na kapaljku - stari su da se mjenjaju, a takvi,kakvi su su ipak digli nas ovako super zgodne i pametne

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ali jest problem što Zvjezdica sad jako jako često traži da ide prespavati, a to mi se čini previše. A ne znam kako da joj odbijem kad sam joj već par puta dopustila (i opekla se). Ili pretjerujem?
    ja mislim da ne pretjerujes, nije u redu da ne postuje tvoja pravila.
    jesi probala razgovarati s njom? mozda da joj kazes da Zvjezdica moze doci prespavati ako ...(dopuni prazninu)?

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pikula, i meni se čini da je njoj spavanje kod bake to draže što ga je manje, ali opet mi je teško preći preko očitog kršenja tolikih pravila.

Citiraj malena beba prvotno napisa
    ja mislim da ne pretjerujes, nije u redu da ne postuje tvoja pravila.
    jesi probala razgovarati s njom? mozda da joj kazes da Zvjezdica moze doci prespavati ako ...(dopuni prazninu)?
    Naravno da jesam, ali ona na sve pristane kad se s njom razgovara, ali onda radi što hoće. (Isti problem imaju i šogiji čije klince u podrumu šopa koladama iako im oni uopće ne daju slatkiše.)

I da kužim da mi nitko ne može riješiti tu dilemu, ali mi je drago čuti razna mišljenja i perspektive. Osobito kad se radi o nečemu gdje mi je jako teško zadržati objektivan stav.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa

meni jedino i najvise smeta- dim.
    kod mojih dima nema, a od MMovih izadnjemo tako da nam i gace smrde.
    same here.
    ja to kontrolirat ne mogu. Kod nas se doma ne puši i nitko se ne usudi ni pitat, svi uzmu pepeljaru i kidaju na balkon
    ali..

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

L nije dosada spavao kod svekrve i zaista nisam sigurna kad i hoće (ako uopće hoće). Moja svekrva i ja nismo u najboljim odnosima, što mi uopće ne bi smetalo da ima dobar odnos s L. Imam dojam da ju on umara i uopće se ne želi baviti s njim - npr dođe kod nas doma i dva sata maltretira MM zašto nije niti jednom spavao u njihovoj kući u zadnje dve godine (tj. otkad se oženio), ali niti jednom ne podigne L ili se poigra s njim. Ili napravi tako neku bedastoću na kakvu čovjek ne zna bi li se :? ili

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

argenta, vjerujem da se većina nas u nekoj mjeri s ovim susrela, ali ja živim u nadi da dijete najviše vjeruje MENI I MM-u i da, ako se susretne s nečim što ne odobravamo, a nije opasno i apsolutno neprimjereno, da će shvatiti da to nije ispravno....i da mu u kratkom roku neće učiniti puno štete...

mmovi puše, kupuju mu hrpe slatkiša, ne hrane se ko mi(ne doručkuju, npr), užasni su po pitanju ekologije-npr.-bacaju vrećice iz auta pa ih 3,5 godišnjak upozorava, kad je kod njih redovno mu zaborave oprati zubiće navečer(nije im to esencijalno nešto), okej im je npr iskradati se, muljati i lagati dijete da negdje ideš/ne ideš, da će nešto dobit što neće..neznam...
    moji obožavaju kafenisanje, ono po dalmatinski, provod znači sjest i kafenisat 3h :shock: skupa s njime, mama (moja) ga prežderava, doslovno, stalno mu nudi hranu...
    zna bit sam kojih pola sata i sa mojom 85 godišnjom bakom, koja u tih pola sata nalupeta toliko pi***rija da to treba tražit...
    MENI JE VAŽNO:
    igraju se s njime, VOZE ga ISKLJUČIVO u autosjedalici, NE UDARAJU ga I NE DERU se na njega i on im je centar svemira.
    Mi moramo valjda biti svjesi toga da se naš i njihov svemir ne podudaraju

al on je strašno sposoban procijeniti šta je u redu, šta ne, šta se radi kod baka i zašto
    i bez beda upozori baku i dida, bilokoje, da se to ne radi TAKO.
    Milijun puta kaže baki da je pušenje ružno i od njega se razboliš
    nedobog da netko udje u auto i NE VEŽE se, on odmah podivlja

tako, da..
    baka i dida su UGLAVNOM bogatstvo.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    L nije dosada spavao kod svekrve i zaista nisam sigurna kad i hoće (ako uopće hoće). Moja svekrva i ja nismo u najboljim odnosima, što mi uopće ne bi smetalo da ima dobar odnos s L. Imam dojam da ju on umara i uopće se ne želi baviti s njim - npr dođe kod nas doma i dva sata maltretira MM zašto nije niti jednom spavao u njihovoj kući u zadnje dve godine (tj. otkad se oženio), ali niti jednom ne podigne L ili se poigra s njim. Ili napravi tako neku bedastoću na kakvu čovjek ne zna bi li se :? ili
    Hajde, da te malo utješim . Imala sam sličan problem sa svekrvom: nije pokazivala preveliki interes za M. kad je bila beba. Ni danas nije izrazito topla prema njoj, nema smisla za igru s njom ili bilo koji vid zabave, ali se u konačnici dobro slažu. Vrijeme koje provedu zajedno na moru svake godine ispune kupanjem jer baka zaista voli more, većinom joj kupi sve što poželi od odjeće (a M. je sad u fazi da voli garderobu ), vodi je na skakalice, pozove prijateljice iz susjedstva....Uglavnom, dobro se slažu, baka jako polaže pažnje na prehranu pa joj svaki dan fino kuha i nemam baš nekih prigovora. Vidim da M. nije za nju vezana kao za moju mamu (koja se vjerojatno rodila zato da bude baka ), ali im je odnos puno bolji nego što sam mislila da će biti. Pokušaj zbog L. više upućivati baku na njega, ispričaj što je napravio, kad ga ti držiš daj ga baki pod izgovorom da nekaj trebaš obaviti...neka se malo povežu.

Argenta, a da jednostavno kažeš baki da dijete neće doći na spavanje jer ne poštuju vaša pravila i da će doći tek onda kad primjetite da su promijenili "pravila igre" ? Ne volim da mi se kao roditelju nešto događa iza leđa i na tvom mjestu to također ne bih tolerirala.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Argenta, meni ti se jako svidjio Lutonjičin post gdje prihvaća da njena starija kćer vjeruje u Boga i mala je izjavila da je vjernica i to je njoj ok - a Lutonjica nije koliko sam skontala.

Vjerujem da je užas to nepoštivanje tvojih pravila od strane svekrve, pa i da ti je mama rođena, na kraju krajeva.
    Da sam pročitala ovu temu prije par godina skoro pa da bih ti rekla da ni slučajno ne puštaš Zvjezdicu kod svekrve, a s njom da se obračunaš...a danas... ne smijem ti ni reći drugu suprotnost...

Možda da kažeš svekrvi da se kod vas ne jedu slatkiši zbog tog i tog razloga, da joj ne braniš da joj ih daje, ali umjereno i otprilike odrediš neku količinu. Što se tiče mesa... ne znam ni kako bih ti rekla...ali evo, da te prvo pitam - da li ti je JAKO odbojna misao da Zvjezdica jede meso kod bake?

Meni se jako sviđa ovo gore Lutonjičino zato što je dozvolila djetetu da odluči nešto za sebe, i to veliko, a u što Lutonjica sama ne vjeruje.
    I ono što ustvari želim reći...iako si ti vegeterijanac, ne znači da će za 10 godina Zvjezdica biti ili te vjere čak, jer imam primjer već sada odraslog čovjeka u čijoj obitelji majka katolkinja koja prakticira vjeru, otac ateista, djeca im podjeljena...iako je majka potencirala kod djece vjeru.

Ma ustvari, znam na kakvoj si muci.....

Ne djelim ti savjet nego onako, razgovaramo, jer i mene baš zanima ova tema.

I naravno, imaš mogućnost reći baki da neće Zvjezdica spavati kod nje dok ne poštuje tvoja pravila, ali mislim da uvijek postoji ono da će ti iza leđa raditi i još Zvjezdici govoriti da ti ne govori, tako da mislim da je ipak neko manje zlo naći neku sredinu da se Zvjezdica ne bi naša u nezgodnoj situaciji.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Maslačkica, baš mi je sjeo tvoj post, pa da ti odgovorim koliko sad stignem... Meni osobno nije problem da jede meso, ali mi je grozno zbog malene, jer kući i kod većine naših prijatelja, pa i dijela rodbine, sluša da su i životinje živa bića, da ih ubijanje boli, da mi to ne radimo a onda joj baka priča nešto skroz drugo. I normalno da bude zbunjena. Ne jednom se dogodilo da se rasplakala kad je skužila da joj je baka "podvalila" nešto što mi inače ne jedemo. Ja se nisam uopće ljutila, čak ni na baku, ali Zvjezdica je to doživjela kao izdaju.

Slična je priča s vjerom. Jasno mi je da će ona morati kad tad odlučiti za sebe, ali dok je još mala, to joj samo radi zbrku u glavi, naročito što je baka tip "ako nisi s nama, protiv nas si", priča joj čudesa koja ona ne može pomiriti s našim vjerovanjima kod kuće i tako...

Ja bih jako voljela da mogu naći neki kompromis sa sveki, jer nisam protiv apsolutno svega, dapače smatram da bake i djedovi imaju pravo "razmaziti" klince i biti popustljiviji od roditelja. Ali neke stvari koje su nama važne i koje su nam dio svakodnevice mislim da bi ipak ona trebala poštovati. Čini mi se da ja ulažem maksimalno truda, jer sam na vlastitoj koži osjetila kako je to kad ti mama ne voli baku, ali očekujem nešto za uzvrat.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Hmmmm... ugrubo rečeno - da li postoji mogućnost da na neki način onda baki i kažeš tako da se Zvjezdica osjeća izdanom, i mislim, s pravom. Sjećam se ja kako mi je mama podvaljivala pohani mozak i znala sam da je mozak, jer mi je bio bljak uustima, ali sam vjerovala mami, jer ipak, mama mi je i što bi me ona lagala. I dan danas se sjećam toga...Kaže ona meni - pa pojela si - jesam, ali sam imala osjećaj da me vara i laže, tj. znala sam, ali sam ipak povjerovala SVOJOJ MAMI..
    Iskreno, ČISTO sumnjam da će baka shvatiti, jer se jako često dječije mišljenje i osjećaji zanemariju od starije generacije (a prije par godina i ja bila u toj generaciji...hvala Rodi i forumu da shvatim/shvaćam neke stvari)

S obzirom da se takvi razgovori jako teško započinju i uvijek onome kome se govori čini se kao napad, pa možda da ipak ti onako usput joj kažeš da se ti baš i ne protiviš tome da jede meso, ali da je Zvjezdica zbunjena i daš joj prijedlog za zajednički razgovor sa Zvjezdicom.

Ako nema pomoći, nažalost, ja bih je pustila kod bake, a s razočaranošću Zvjezdice se nosila što bolje mogu, ali s tim da bih baki objasnila situaciju. Stvarno mislim da se djeca ne mogu zaštiti od svega i to pogotovo tuđeg utjecaja, pa možda bi moglo ovo biti i "pogodno" za usmjeravanje Zvjezdice da ipak prati samu sebe i svoje osjećaje?

Ili jednostavno je nemoj pustiti, ali opet mi je to nezadovoljavajuće zbog same Zvjezdice...

Nije ti lako... kako izabrati manje "zlo"?

I baš me zanima gdje živiš? pratim tvoje postove, tj. pamim što pišeš i vidjela sam da ste sada u prirodi.. može i na pp

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    Mislim da nikom nije prelagodno što mu dijete spava sa sveki
    meni je i više nego lagodno.

ali ja inače ne razumijem ove sveki-snaha trzavice/trakavice/sapunice. mislim, razumijem kad je snaha nabrijana na svekrvu koja unuku daje otrovne bobice za užinu, ali nabrijanost na čisto svekrvino bivstvovanje mi je zaista strana.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

argenta je napisala:
    Naime, ispostavilo se iz tih par puta da moja sveki ne poštuje naše navike (vegetarijanci smo, ne dajemo klincima puno slatkiša, tv se gleda samo sat vremena) ni činjenicu da smo druge vjere. I klincima stalno pokušava nešto proturiti nama iza leđa, a to mene dovede do Inače smo u dobrim odnosima, ali preko ovoga nikako ne mogu prijeći.
    Točno takve situacije i mene koče, ne mogu nikako prihvatiti da se ne poštuje MM i mene kao roditelje, nego da se pred nama kima glavom, kao sve je to super, a iza leđa se pokuša djetetu svašta uvaliti, s rečenicom: "Samo nemoj reči mami i tati".
    Na žalost bila sam u toj situaciji više puta i ne mogu nikako preko toga, kao ni ti.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa
    Citiraj krumpiric prvotno napisa
    Mislim da nikom nije prelagodno što mu dijete spava sa sveki
    meni je i više nego lagodno.

ali ja inače ne razumijem ove sveki-snaha trzavice/trakavice/sapunice. mislim, razumijem kad je snaha nabrijana na svekrvu koja unuku daje otrovne bobice za užinu, ali nabrijanost na čisto svekrvino bivstvovanje mi je zaista strana.
    Moja svekrva nema baš neke..hmm...ajmo reć higijenske navike. Eto, to je jedan jedini razlog zašto mi je nezamislivo da netko od moje nježne, mirisne, slatke djece spava s njom u istom krevetu.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Maslačkica prvotno napisa
    Ako nema pomoći, nažalost, ja bih je pustila kod bake, a s razočaranošću Zvjezdice se nosila što bolje mogu, ali s tim da bih baki objasnila situaciju. Stvarno mislim da se djeca ne mogu zaštiti od svega i to pogotovo tuđeg utjecaja, pa možda bi moglo ovo biti i "pogodno" za usmjeravanje Zvjezdice da ipak prati samu sebe i svoje osjećaje?

Ili jednostavno je nemoj pustiti, ali opet mi je to nezadovoljavajuće zbog same Zvjezdice...
    Mislim da se i ja krećem u ovom smjeru. Sve više shvaćam da dijete prije ili kasnije mora shvatiti da postoji sto ljudi i sto ćudi (iako smo već imale puno razgovora na temu različitosti običaja i vjerovanja, drugo je kad se to odnosi na nekoga s kim je ona u vrlo bliskom odnosu). A baki tumplati da se drži bar nekih osnovnih pravila, koliko može.

Maslačkice, i imaš pp.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Moja kćer je počela spavati kod bake (1 noć) kad je to sama poželjela, a ako se dobro sjećam, to je bilo s njenih 4 godina. Nije loše da dijete s vremena na vrijeme prespava kod bake, ali mislim da svaki vikend je ipak previše, pogotovo ako s djeteom provodiš malo vremena kroz tjedan.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa
    Točno takve situacije i mene koče, ne mogu nikako prihvatiti da se ne poštuje MM i mene kao roditelje, nego da se pred nama kima glavom, kao sve je to super, a iza leđa se pokuša djetetu svašta uvaliti, s rečenicom: "Samo nemoj reči mami i tati".
    Na žalost bila sam u toj situaciji više puta i ne mogu nikako preko toga, kao ni ti.
    O, da, skroz te kužim. Ali, evo, kao što sam pisala Maslačkici, kako je Zvjezdica sve veća tako postaje teže braniti joj da se viđa s ljudima za koje je iskreno vezana i koji se prema njoj ophode s puno pažnje i topline. Još prije godinu dana ova bi mi rečenica bila nezamisliva. Ovih dana pokušavam preispitati na koji način će ona biti sretnija i tu stve mi velika pomoć

Iako sve ide u smjeru koji se meni baš i ne sviđa, moram se suočiti s tim da je ona već dovoljno velika da o takvim stvarima (s kim će od rodbine provoditi vrijeme) smije sama odlučivati. Jedino razmišljam da stavim neko ograničenje, tipa jednom mjesečno ili jednom u dva mjeseca...

PS. Ona tamo ima svoj krevet, ali mi ne bi smetalo ni da spava s bakom samo zato što je ona moja sveki. Drugo bi bilo da baka puši, ima loše higijenske navike, ne mijenja posteljinu itsl.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Kod mene je kao kod Krumpirić: svemiri nam se (prilično) ne podudaraju, ali: A. obožava baku, kod nje se neke stvari jednostavno SMIJU, a od viška čokolade ipak neće imati trajne posljedice. U našim malim večernjim razgovorima vidim koliko je razumna i koliko dobro zna što jest, a što nije u redu, pa u skladu s tim baku/djeda i opominje. Već i sama inicira raspravu zašto nešto nije dobro.

Interesantno da joj više uopće nije zanimljiva ta "sloboda" da radi što hoće i koliko hoće (najspornija je količina buljenja u TV koji je tamo stalno otvoren i bez problema se s njom gledaju večernji filmovi, emisije-cajke i sl. ). Tako da već par mjeseci (ima 5 g.) uopće nije zainteresirana za odlazak tamo na spavanje, doma joj je jednostavno zanimljivije ma koliko ja bila zauzeta oko ove mlađe.

Argenta, ja ne bih ništa branila, samo bih s malenom puno razgovarala. Vidjet ćeš, doći će vrijeme kad će ti baka jedan dan reći: čuj, postala je nemoguća, ništa me neće slušati!

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

I da ne zaboravim: mislim da su bake blago prema kojima ne treba biti preoštar. U našem slučaju čuvala je A. godinu i pol jer je zbog specifične situacije nisam mogla dati u vrtić, i hvala joj na tome.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Meni je nevjerojatno koja količina nevaljalih svekrva se tu akumulirala, a sve te ista žene su podigle i odgojile vaše muževe. :?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Mondu prvotno napisa
    Meni je nevjerojatno koja količina nevaljalih svekrva se tu akumulirala, a sve te ista žene su podigle i odgojile vaše muževe. :?
    I ja sam tog mišljenja. Istina, ni ja se sa svojom ne slažem u svemu, imale smo nekoliko konflikta, da , znala sam biti i jaaako ljuta na nju, ali... Žena je rodila i odgojila mm. Mm je postao divna osoba. Tak da vjerojatno jedan dio može zahvaliti svojoj majci. Sveki je osoba koja djeluje da je hladna. Ali nije. ona samo teško pokazuje svoje osjećaje. Bome, trebalo mi je dosta vremena da ju prihvatim. I jesam. I gledam je drugim očima nego prije. Zato jer sam joj dala priliku. Žena obožava svoje unuke. SVE. Isto kao i svekar. I moja djeca vole njih. Znam da se nekad nije držala nekih naših dogovora, da je djeci davala (banalni primjer) čokoladu kad ja nisam htjela. Ali...Bože moj. Preživjeli su i to. I nije im naštetila.
    Da su to neki ekstremni primjeri, npr. da puše ko ludi kraj djece, da su prljavi, da žive u nehigijenskim uvjetima, da prostače ili sl., onda bi se dalo o tome raspravljati. Ali ovako, najčešće su to sitnice. Omogućite djeci da (upoznaju) i zavole svoje djedove i bake. Ja ih nisam imala / poznavala, a moja djeca će imat lijepu uspomenu na 2 dedeka i 1 baku. I sretna sam zbog toga.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

čokolada je napisala:
    Kod mene je kao kod Krumpirić: svemiri nam se (prilično) ne podudaraju, ali: A. obožava baku, kod nje se neke stvari jednostavno SMIJU, a od viška čokolade ipak neće imati trajne posljedice.
    U našem slučaju smatram da je manji problem "višak čokolade", a ono preka čega nikako ne mogu je:
    a iza leđa se pokuša djetetu svašta uvaliti, s rečenicom: "Samo nemoj reči mami i tati".

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Slažem se da je to loše. Imali smo i mi faze davanja kraš expressa ili šećera na žlice, pijenja kečapa na šalice...tko bi se svega sjetio.
    Ali s malom imam dogovor da mi uvijek, ali baš uvijek govori istinu, a da se ja ne ljutim, tako da ti dogovori "nemoj reći mami" već na licu mjesta propadnu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •