Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: kako se ovo zove?

  1. #1

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno kako se ovo zove?

    Ne mogu naći hrvatski naziv za ovo povrće, a nisam ga nikad ni vidjela kod nas na tržnici.
    Jela sam ga i kupovala u Italiji, tamo se zove cardo.
    Ima li toga na vašim tržnicama?

  2. #2
    Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    na turneji
    Postovi
    3,232

    Početno

    meni izgleda kao komorač.

  3. #3

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Nije koromač, možda nije dobra fotka,ovo ima okus po artičokama, a i nalik je stabljici artičoke, samo što se jede baš ta stabljika, narezana na komade.

  4. #4
    dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,891

    Početno

    Rabarbara?

  5. #5

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Nije ni rabarbara, evo još slika:
    slika
    slika2

  6. #6
    koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    1,654

    Početno

    internet prijevod talijanski-engleski-hrvatski kaže: cardo - thistle - čičak

  7. #7
    dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,891

    Početno

    Citiraj koryanshea prvotno napisa
    internet prijevod talijanski-engleski-hrvatski kaže: cardo - thistle - čičak
    i ja sam došla do istih podataka...

  8. #8
    Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,720

    Početno

    To ti je ŠPANJOLSKA ARTIČOKA... a jedva sam našla... pa da ti kažem i kako...
    Tražila izraz na engleskom i našla ga ovdje: http://www.torinopiupiemonte.com/ind...373&tpl=scheda (nalazi se malo niže...) + rječnik...

    E sada, našla sam prevod u rječniku, a valjda je tačan, ako ništa imaš izraz na engleskom, pa pretpostavljam da će ti biti lakše tražiti nešto više na googlu ako ti treba.

  9. #9

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Hvala vam cure, našla sam latinski naziv ovdje:
    http://www.agraria.org/coltivazionierbacee/cardo.htm
    ali nikako ne uspijevam pronaći naziv na HR.
    Morat ću pronaći sjeme u Italiji.
    Ipak sam mislila da toga ima barem u Zagrebu, čudno mi je da nitko ne zna za ovo povrće, a baš je

  10. #10
    Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,720

    Početno

    I tako...toliko potrage za nečim jednostavnim, jer sam prema latinskom nazivu našla da se na Hr. to zove KARDA...

  11. #11
    kole avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    Beograd
    Postovi
    965

    Početno

    A kako se to priprema?

  12. #12

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    1,610

    Početno

    Citiraj kole prvotno napisa
    A kako se to priprema?
    Ja sam probala na 2 načina, zapečene i na salatu.
    Najprije se očiste, izrežu na komade duljine 4-5 cm i skuhaju u kipućoj vodi. Za salatu se začine, a mogu se dodati i kuhana jaja.
    Za zapečene: kuhani se poslažu u nauljenu posudu, posole, popapre i stavi se parmezana i masl. ulja. Zapeku se u pećnici oko pola sata.

  13. #13
    kole avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    Beograd
    Postovi
    965

    Početno

    Hvala

  14. #14
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Mene to izgledom podsjeća na blitvu, ali ne onu koja ima veliko lišće koja se uglavnom uzgaja kod nas, već na onu koja je uglavnom stabljikasta.
    Kakav okus ima?

  15. #15
    ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    3,661

    Početno

    e ja ću se ubacit s mojim "fantomskim" povrćem... znam ime, al ne znam pripremat niti je li uopće fino... ćimulica! tak to nazivaju kod mene na placu, meni sliči na kelj... šta radite s tim?

  16. #16

    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Postovi
    1,399

    Početno

    Pripremaš kao bilo kakav kelj/zelje. Ja ih pripremam na pari, s malo maslinovog ulja i soja sosom.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •