Ne mogu naći hrvatski naziv za ovo povrće, a nisam ga nikad ni vidjela kod nas na tržnici.
Jela sam ga i kupovala u Italiji, tamo se zove cardo.
Ima li toga na vašim tržnicama?
Ne mogu naći hrvatski naziv za ovo povrće, a nisam ga nikad ni vidjela kod nas na tržnici.
Jela sam ga i kupovala u Italiji, tamo se zove cardo.
Ima li toga na vašim tržnicama?
Nije koromač, možda nije dobra fotka,ovo ima okus po artičokama, a i nalik je stabljici artičoke, samo što se jede baš ta stabljika, narezana na komade.
internet prijevod talijanski-engleski-hrvatski kaže: cardo - thistle - čičak
i ja sam došla do istih podataka...koryanshea prvotno napisa
To ti je ŠPANJOLSKA ARTIČOKA... a jedva sam našla... pa da ti kažem i kako...![]()
Tražila izraz na engleskom i našla ga ovdje: http://www.torinopiupiemonte.com/ind...373&tpl=scheda (nalazi se malo niže...) + rječnik...
E sada, našla sam prevod u rječniku, a valjda je tačan, ako ništa imaš izraz na engleskom, pa pretpostavljam da će ti biti lakše tražiti nešto više na googlu ako ti treba.
Hvala vam cure, našla sam latinski naziv ovdje:
http://www.agraria.org/coltivazionierbacee/cardo.htm
ali nikako ne uspijevam pronaći naziv na HR.
Morat ću pronaći sjeme u Italiji.
Ipak sam mislila da toga ima barem u Zagrebu, čudno mi je da nitko ne zna za ovo povrće, a baš je![]()
I tako...toliko potrage za nečim jednostavnim, jer sam prema latinskom nazivu našla da se na Hr. to zove KARDA...
Ja sam probala na 2 načina, zapečene i na salatu.kole prvotno napisa
Najprije se očiste, izrežu na komade duljine 4-5 cm i skuhaju u kipućoj vodi. Za salatu se začine, a mogu se dodati i kuhana jaja.
Za zapečene: kuhani se poslažu u nauljenu posudu, posole, popapre i stavi se parmezana i masl. ulja. Zapeku se u pećnici oko pola sata.
Mene to izgledom podsjeća na blitvu, ali ne onu koja ima veliko lišće koja se uglavnom uzgaja kod nas, već na onu koja je uglavnom stabljikasta.
Kakav okus ima?
e ja ću se ubacit s mojim "fantomskim" povrćem... znam ime, al ne znam pripremat niti je li uopće fino... ćimulica! tak to nazivaju kod mene na placu, meni sliči na kelj... šta radite s tim?
Pripremaš kao bilo kakav kelj/zelje. Ja ih pripremam na pari, s malo maslinovog ulja i soja sosom.