na moru mi ne radi pećnica, pa raspalite s idejama! kuhanje i mikrovalna dolaze u obzir, prženje bih po vrućini radije zaobišla. znam za plazma tortu, onaj kolač s keksima gore i dolje a između puding... kaj još ima?
na moru mi ne radi pećnica, pa raspalite s idejama! kuhanje i mikrovalna dolaze u obzir, prženje bih po vrućini radije zaobišla. znam za plazma tortu, onaj kolač s keksima gore i dolje a između puding... kaj još ima?
sori, brišite - već sam dobila odgovor!
(dakle MOGU se otvarati novi topici)
ali, ne mogu se splitati.
tiramisu - iz kesice ili pravi domaći.
Iz kesice:
- paketić praška za tiramisu
- piškoti
- kava
- šlag po želji
- čokolada u prahu
PIJESAK TORTA
1,5 l mlijeka
4 kesice pudinga od vanilije
2 kesice pudinga od čokolade
3 čaše od jogurta šećera
1 margarin
3 kesice vanilije
30 dag mljevenog keksa
30 dag kokosovog brašna
30 dag mljevenih oraha
1 šlag pjena
1 čokolada
U 1/2 l mlijeka skuhati 2 pudinga od čokolade i dodati čašu šećera. U 1 l mlijeka skuhati 4 pudinga od vanilije- razdijeliti svaki posebno; i u svaki dodati čašu šećera.
U vruće mase umutiti po dio margarina (1/3), pa u 1. dio (puding od čokolade) dodati vaniliju i kekse, u 2. dio vaniliju i kokos, a u 3. dio vaniliju i orahe.
U okruglu ili četvrtastu posudu (najbolje kalup za tortu) rasporediti mase jednu na drugu, navedenim redoslijedom (keksi, kokos, orasi). Prije služenja ukrasiti šlagom i čokoladom.
Napomena: prilično zasitno i hiperkalorično.
NEPEČENI KOLAČ S JABUKAMA
2 kg jabuka
1 l vode
4 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 dl bijelog vina
1 žlica cimeta
Jabuke oguliti, narezati na ploške i prokuhati s ostalim sastojcima da omekšaju.
0,5 l vode
2 pudinga od vanilije
2 žlice brašna
4 žlice šećera
Rastopiti puding, brašno i šećer u vodi, zaliti jabuke i još malo prokuhati. U veći kalup slagati red "PIKNIK" keksa, red jabuka, dok se masa ne potroši, ukrasiti šlagom i čokoladom
JOGOBELA
12 žlica vode
20 dag šećera
2 vrećice crvene želatine
3 tekuća jogurta
1/2 l slatkog vrhnja ili 2 šlaga
voće po želji (jagode, ili varijanta: 1 komp. od breskvi i 3 banane)
petit keksi
Skuhati šećer u 12 žlica, u vruće dodati želatinu i jogurte. Kad se ohladi, dodati u tu smjesu tučeno vrhnje/. U tepsiju slagati red petit keksa, preliti polovicom kreme, poslagati voće, gore staviti ponovno red keksa i na kraju preliti ostatkom kreme. Ostaviti u frižideru najmanje 2 sata.
Inače, nedavno sam kupila frendici za rođendan knjigu "Torte bez pečenja" od (gospodarskog lista)- ima super ideja i recepata, sve su ili s gotovim korama, oblatnama, keksima, prepisat ću neke koje su mi zapeli za oko čim stignem.
ova jogobela zvuči mljac! naravno, u međuvremenu sam se sjetila da mogu kupiti kore i napraviti medenu pitu, ili biskvit za tortu pa napraviti žutu kremu i ubaciti voće... malo kasno palim.![]()
Brzi kolač sa sirom i višnjama
Sastojci:
1/2 kg svježeg kravljeg sira
1/2 l tučenog slatkog vrhnja
20 dag šećera
2 kremfixa
1 teglica kompota od višanja
10 dag čokolade
petit beure keksi
Krema:
Pomiješajte kravlji sir s 20 dag šećera. Istucite slatko vrhnje s kremfiksom i sve zajedno pomiješajte
U kalup stavite red petit beure keksa koje ste prethodno namočili u kompot od višanja, zatim stavite kremu, pa na to višnje....
Na kraju naribajte čokoladu. Kolač prije posluživanja mora odstajati u hladnjaku.
----
Ovo je originalni recept, s tim da umjesto kompota od visanja moze ici bilo sto svjeze(jagode, borovnice) ili kompotasto (posebno dobra fora je kompot od mandarina).
Druga preinaka: koristim biljni slag (tad ne treba slag fix), s tim da njega ispadne vise (po volumenu) nego ovog kravljeg, pa kolac bude malo izdasniji.
E, da , ako vas ima puno ili ste samo prozdrljivi kao mi, sve mnozi sa 2.
Čokolada s rižom (to je kolač). Recept možeš pročitati na topicu: Božični kolači. Tamo ima hrpa kolača bez pečenja. Razne oblatne i rolade i sl. Stvarno mi se neda tražiti da bi stavila link jer ja sam si ih sve isprintala. Sad po ljetu volim raditi te kolače bez pečenja jer nisu pokvarljivi.
Prošlu nedjelju sam radila bajaderu (od apricot) i isto mi je bila super. Pa ti i nju preporučam.
Neki dan sam na Koestlinovoj stranici nasla 10-tak recepata za kolace od keksica i pudinga, a sve bez pecenja.
....( a prva slastičarnica???????)
Evo nestomoj muz je obozava!
MOUSSE AU CHOCOLAT
q 100 g piškota
q 100 g petit beurre
q 125 g mlaslaca
q 450 g čokolade za kuhanje
q 600 ml slatkog vrhnja (3 čašice)
q 5 žlica amaretta (ja sam stavila rogačicu)
Piškote+petit beurre smrviti valjkom za tijesto, dodati omeksani maslac. Kalup za torte dobro namastiti i pobrašniti te utisnuti dobivenu smjesu i staviti na hladno.
Čokoladu usitniti i otopiti na pari.
Dobro istući J slatko vrhnje u šlag, dodati PAŽLJIVO amaretto (ili neki drugi alkohol) i otopljenu čokoladu. Sve dobro izmješati.
Na podlogu od keksa rasporediti smjesu. Držati u hladnjaku najmanje 4 sata.
Gotovu tortu po želji posuti debelim slojem kakaa u prahu i poslužiti uz šlag.
tinkie winkie![]()
jogobela je bila odlična, napravila sam je s breskvama i marelicama.
eto skupila se lijepa hrpica recepata, baš mi je drago da sam pitala!
upoznata sam s apricotinom bajaderom, za božić smo je utamanili u trenu.bliz:
srećice, recept ti je mrak, samo da se dosjetim kako da kolač preživi 4 sata u frižideru :ceer:, a zanimalo bi me i što je rogačica? je l' može najobičniji rum?
rogačica? Jel to ona rakija od rogača?? Mmmmmmmmmmmm
Podižem!
Na račun pijesak - torte!
svasta! prvo zakljuca dupli topic, a onda napominje na 3. mjestu! :beeeeeelj:
ah, znaš onu: i nad popom ima pop!
e pa, moj pop je rekao da sam duplirala topic!
A sad neka netko iskreno kaže ima li u imenu "Torta Peđine mame" i "Pijesak (pesak) torta" ikakve sličnosti?
Neeeema!
Pope, :beeeelj:
Ma onaj topic je ionako trebalo preimenovati u "Plagijat Pijesk torte za one koji su jos uvijek mrsaviji od mene, ali nece dugo, hehehe..."
predlazem da Apricot mijenja nick u La Bachatta :ceeeeeeeeeeeeer:
dille, nek' si joj rekla :namig:
no, da bih bar minimalno bila on topic, da zakljucim da je vrijeme jednostavnih kolaca proslo! jesen stize, dunjo moja, a to zakljucujem po tome sto cu praviti tortu s jabukama, ali onu komplikovanu :beelj: za vikend - sebi u cast :paun:
a da se ja zadržim na bosanskim temama :namig:, wewa, samo da znaš da sam htjela raditi urmašice prije nego se andrejček rodio, on malo požurio i otada nisam stigla - prolaze samo ovi smućkaj-pa-u-pleh kolači. pošalji šnitu te komplicirane torte... :smajli se oblizuje i molećivo trepće okicama:
neka tebe s bosankama, nama je svaki dan bajram :muahahaha:
(pretpostavljam da si cula za izreku).
evo recepta "komplikovane" torte, izrovila sam ga ovdje na forumu, unaprijed se izvinjavam autorici:
Torta od Jabuka
Oguliti i izdubiti jabuke, napuniti mljevenim orasima koje se prethodno pomiješaju sa grožđicama natopljenim rumom. U dublju okruglu posudu koja može u pećnicu pržiti na maslacu malo šećera, staviti jabuke i peći dok dosta ne omekšaju.
Gore po jabukama izliti smjesu za biskvit i ispeći do kraja:
7 jaja (od toga 3 žumanjka izdvojiti i ostaviti za fil)
8 žlica šećera
4 žlice brašna
3 žlice mljevenih oraha
Kad je pečeno, ohladiti i gore na jabuke(jer će sad dolje biti biskvit) staviti fil:
3 žumanjka
15 dag šećera
2 većice pudinga od vanilije skuhati u 3/4 l mlijeka
U hladno dodati još i 1/2 izrađenog margarina.
Gore šlag.
napomena: paziti da su jabuke dosta mekane prije nego se stavi gore biskvit da ne budu tvrde kad se ispeče.
a sto se hurmasica tice, moram ti priznati da ih se ova bosanka nikad nije usudila napraviti, najgori su mi ti tradicionalni kolaci tipa, brasna koliko je dovoljno, soli na vrh noza, ulja da fino popije :koluta ocima:
zato pravim xtra baklavu s ljesnjacima, strogo tradicionalno, hehehehe
btw. sve cu vas castiti tortom, jel rodjendanska ili ne :namig:
onda sretan rođendan! :D :smajli se umiljava u gadljivim količinama:
recept je MRAK, isprobati ću ga u dalekoj budućnosti.
ne znam koliko je moj recept za urmašice autentičan, ali ispadaju fantastično - ni tvrde ni mekane, a sirup ne napravim presladak. slurp, obliz!
jest da je jos rano, ali hvala :smajlicu rastu lale iz usiju:
sto se recepta tice, ja u krem dodam i malo one mjesavine zacina za strudlu od jabuka (uzasno volim cimet)...
napomena: pecenje jabuka traje neobicno dugo, ali se isplati jer poslije budu kao pjena u torti.
a ako ti nekad bude zgodno, otvori nam topic s receptom za hurmasice, ko zna mozda se i okusam za ovaj Bajram :namig:
sto se agde (sirupa) tice, tu imam standardnu mjeru, kao za baklavu, pa i meni bude superiska! (nije da se hvalim, buahahaha)
već sam toliko recepata obećala napisati a nikako da ulovim vremena![]()
moram ponijeti tekicu na posao, pa ću sve u jedan topic.
wewa, tulipanima pridružujem ivančice!
i bez torte...
hvala :da nemam usiju, smijesila bih se oko glave:
ali, ima vremena, vise od sedmice. a nije ni da je za pohvaliti se :ceer:
ako nista, ispricacu vam kakva bi torta :mali smajli provokator:
nije me bilo "dugo", pa tek sad skužih famu nastalu oko nesretne torte. Pa nije bitno- ako je kolač dobar bolje da se recept duplira, lakše će se proširit među pučanstvom![]()
A što se tog "pijeska" tiče, ja skidam kapu onom tko u jednom potezu slisti pola tepsije...
:smajli fućka, gleda u nebo i topće nogama:
Samo da prijavim jucerasnju izradbu Pijesak torte, po ovom manje masnom receptu... Istina, umjesto oraha sam stavila bademe, umjesto margarina putar, umjesto kokosa komadice cokolade (ipak ne preporucam, buduci da na taj nacin taj sloj puno gubi na volumenu), a kao kekse sam samljela turski petit beurre i u taj dio umijesala par zlica kakaa... Jos sam se zeznula s kolicinom pudinga, umjesto 5 sam stavila 4, buduci da mi se jedan sakrio pod rajnglicu, a Magdalena me u tim trenucima izludjivala jer je htjela sama mljeti kekse (i, naravno velik dio trpati u usta ili rasipati posvud po kuhinji)... Sve sam to fino rasporedila u kalup za kuglof (onaj u obliku vijenca) i ispalo je fantasticno!
Marka i MM-a nisam mogla zaustaviti... torta potamanjena u rekordnom roku!
od svih pečenih i nepečenih meni je najjači onaj Snoopyčin gris kolač. Molim lijepo!
Ja bih autoru spomenik digla...
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=4233
potpisujem!
to je jedini kolač za koji mi ne trepaju psihofiziške i dućanske pripreme, svi su oduševljeni, tepsija se lako opere...
a snoopy nam mjesecima nema na Forumu...
a ja imam par pitanja za strucnjakinje u vezi pijesak torte:
- koliko visoka ispadne gotova torta?
- vadi li se iz kalupa ili se u njemu reze?
- koliko minimalno mora odstajati prije posluzivanja i koliko tvrda treba biti ako je sve ok?
tnx unaprijed![]()
i mene to isto zanima, naime nisam od onih koji najprije "isprobavaju" izradu kolača, nego prvi put pa ravno pred goste. (što je najbolje taj prvi put za pred goste najčešće i ispadne super, a kad pokušam ponoviti operaciju - fijasko). stoga molimo još koju informaciju o pijesak torti!
ja sad stvarno više nisam sigurna, radila sam zadnji put za Novu Godinu, ali mislim da sam slkagala u tepsiji onoj velikoj dubokoj (četvrtastoj)- moja je 40x22 cm, i rezala na kocke. Bilo je čini mi se debelo cca 2 prsta + sloj šlaga.
Sto znaci ovo 'u vruce mase', da se pudinzi ne puste stvrdnuti, nego u polutekuce stavljas margarin i ostalo?tinkie winkie prvotno napisa
konzistencija je kremšnitasta.
violet, neka se na pudingu ne stvori korica - sve prije toga je u redu.
tinkie, nije li previše čaša šećera u svaku trećinu?!
Ja sam tak radila da sam na svaki puding stavila 2 žlice šećera i ispalo je dobro... meni se čaša šećera čini jaaaako puno (ali to sam ja :cer )
ovako - ja u medjuvremenu isprobala recept i evo izvjestaja:
u kalupu za tortu promjera 28cm, masa je bila visine 3 prsta + slag (sasvim pristojno za tortu). konzistencija slojeva s keksima i kokosom - tvrdje od kremsnite, mekse od prhkog tijesta. sloj s orasima - kremast (taj treba biti na vrhu).
violet - 'puding' vec pri kuhanju postane jako gust. ja sam ipak pricekala da se uz povremeno mijesanje ohladi tako da bude topao/mlak, i tek onda dodala margarin i ostale sastojke, jer sam se bojala da ne ispadne prerijetko ako margarin stavim u skroz vruci puding. na ovaj nacin je bilo malo teze umijesati kekse/kokos/orahe, ali mi je bar odmah bilo jasno da je torta uspjela tj. da ce biti dovoljno cvrsta : - )
inace, u bitnom sam slijedila recept od tinkie winkie, jedino sam umjesto 3, stavila ukupno 2 case secera - 3 mi se zbilja cini previse.
torta je stvarno njami-njami, ali i buci-buci ; - )
dille :shock:dille prvotno napisa
pa koliko ih onda trebam napraviti za jedno 40 ljudi?
Za svakog po jednu.:namig:
No, moji su ti visokokapacitetni. Ali su sljedecih tjedan dana na kruhu i vodi.
ajme, treba mi odma recept za jos jednu tortu.
ustvari samo za ono sto se namaze izmedju, jer biskvit kupujem.
ivarica prvotno napisa
Mislis kremu?
slaviš nešto a ja ne znam?
imaš dvije torte!!!!
Najjednostavnije ti je kupiti parfe kremu u prahu i konzervu ananasa, pa oblatnu navlaziti sokom i po njoj naliti pola kreme, na to staviti komadice ananasa, pa ostatak kreme. Gornja oblatna ti ni ne treba. I da, oko oblatne poslazi piskote (okomito uz rub kalupa) i sve pusti da se ohladi i stvrde. Super fino, a gotovo za deset minuta (samo priprema, bez hladjenja).
ako hoćeš nešto ful jednostavno onda kupi i gotove kreme za tortu.
na bisquit staviš na jedan red banane pa fil, na drugi red višnje iz kompota pa fil i odozgo šlag ili slatko vrhnje.
svaku oru namoči sokom od kompota i mljack.
po mojoj procjeni treba ti 10-15 minuta za takvo filanje.
odozgo baci još koju višnju.
od krema nikad ne koristim one u kutiji, ne znam zasto, ali muka mi bude od njih.
smislim ih sama ali se bojim da sam s dvije tri iste dosadila iboguinarodu
skuhaš puding od vanilije, dodaš šugar u prahu, dvije žlice običnog kravljeg sira i želatinu (po receptu za želatine). sve smiksaš i nafilaš.
ako hoćeš i u ovoj varijanti voće breskve su super.
fil: domaći puding od banana
mlijeko oko pola litre, dvije-tri žlice brašna ili gustina, dvije izgnječkane banane, znači ostavi koji komadić, nemoj ju ribati.
malo kuhaš i eto.