Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Prokidanje vodenjaka

Bebinja avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno Prokidanje vodenjaka

Moje me neznanje navelo na sljedeće pitanje,da li se vodenjak prokida prije poroda ili se može i nakon poroda? :?

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vodenjak je zapravo "vreća" u kojoj se u plodnoj vodi nalazi beba.

Da bi beba mogla izaći, vodenjak treba puknuti.
    Može puknuti spontano, prije početka trudova, u trudovima ili pred sam izgon.
    Može ga se namjerno probušiti i to se jako često radi s ciljem ubrzavanja poroda. (Iako to sa sobom nosi i negativne strane.)
    A može se dijete roditi zajedno s vodenjakom tj. u njemu, pa se vodenjak mora poderati i beba izvaditi. Za takve bebice rođene u vodenjaku se veli da će ih pratiti posebna sreća u životu. To je jako rijetko.

http://www.childbirth.org/articles/amnio.html
    Ovdje ima dobro objašnjeno.

Bebinja avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ajd još jedno pitanje,jeli bolje da vodenjak pukne sam od sebe recimo u početku ili kasnije da ga probuše?
    :?

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

po meni je uvijek bolje da sam pukne nego da da ga buse.

jedna od negativnih posljedica busenja vodenjaka je prolaps pupkovine (desilo se mojoj susjedi na induciranom porodu)--pupkovina ispadne van, bebin zivot je ugrozen jer ne prima kisik, ide se na hitni carski.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Osim toga, spontano puknuće vodenjaka je definitivni znak da je beba spremna za porod i da je porod počeo, a bušenje vodenjaka je jedna vrsta indukcije.

Bebinja avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Što ako vodenjak pukne,a ti nisi otvorena ništa? Bila jedna žena takvog slučaja kada sam ja rađala,ne znam dalje šta je bilo...Uglavnom su joj dali neki gel al se opet nije ništa otvarala.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Plodna voda se obnavlja i beba nece biti na suhom. osim toga, ne mora puci cijeli vodenjak - moze samo jedan njegov dio, Saradadevii je na jednom davnom topicu pisala o situaciji u Engleskoj, kada plodna voda počinje otjecati, a nije mekonijska čeka se do 48 sati.
    Ako do tada nema trudova kreće indukcija.

Do toga su došli istrazivanjima koja su pokazala da se kod 70 ili 80 i nesto posto zena trudovi pokrenu unutar 24 sata od pucanja vodenjaka, kod manjeg postotka se pokrenu unutar 36 itd...

sa http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...r=asc&start=50

PRM (premture rupture of membranes)
    Ne znamo kako će porod započeti…to može biti “show” (op.prev.je li se to prevodi u hrv. kao sluzni čep?), kontrakcijama ili PRM (op.prev. pucanjem vodenjaka). Zašto je to važno znati? Važno je znati da je PRM jedan od načina na koji porod počinje i ako se to dogodi, važno je promatrati boju plodne vode.

U British Journal of Obstretics and Gyn. (BJOG), 1997, objavljeno je švedsko istraživanje koje je bilo RCT, i koje je uspoređivalo ishode poroda koji su započeli s PRM i koji su bili inducirani i onih kod kojih se čekalo do 48 sati na uspostavu prirodnih trudova. Rezultati su pokazali da ne činiti ništa tijekom 48 sati je jednako dobro ili bolje nego inducirati porod (u slučaju kada se dogodi PRM). Ako je plodna voda prozirna (engl. clear) , najbolje ništa ne raditi i čekati do 48 sati (nakon početka otjecanja plodne vode op.prev.). Bilo je i istraživanje koje je pokazalo iste rezultate za čekanje i do 72 sata.
    U slučaju PRM (plus prozirna voda, op.prev.), najbolje je čekati, nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima i biti smirena (ne uzbuđivati se) (op.prev. uočite zamijetnu razliku u pristupu u odnosu na savjet da se odmah dođe u bolnicu, induciraju trudovi ili ubrzaju, daju preventivni antibiotici….)
    Vrlo je vjerojatno da će trudovi krenuti unutar 48 sati. Medicinska literatura ništa ne govori o čekanju koje bi bilo duže od 72 sata…Najbolje je slijediti svoju intuiciju (op.prev. čitala sam priču žene kojoj je plodna voda curila nekoliko dana; Lilianin komentar je bio: Nitko te ne može inducirati, ako ne otiđeš u bolnicu pristaneš na indukciju)

20 posto poroda počinje s PRM. (op.prev. na kraju je nadodao da u onom švedskom istraživanju nisu radili vaginalne preglede I nisu davali antibiotike te kako su antibiotici u perinatalnom razdoblju faktor rizika za pojavu alergija u djeteta).
    p.s. moj sin (kao i sin moje doule) je rođen u vodenjaku .

Bebinja avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

hvala!
    od laika čujem da kada pukne vodenjak i iscuri voda,beba ostaje na suhome...Znači ipak nije...

Bebinja avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

a kako to izgleda kada je beba rođena u vodenjaku?

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovako

Citiraj Saradadevii prvotno napisa
    U sljedećoj navali vrtloga osjetih da kročim u neki drugi svijet; adrenalin se počeo širiti žilama. Na ulazu u rodnicu napipala sam mjehurić. Zgrabila sam čvrsto kopču od slinga, objesila se o nj i predala sljedećem vrtlogu. U stanci koja je potom uslijedila, u očekivanju sljedećeg vrtloga, javio se osjećaj odlaska u boj. Kako je vrtlog nadolazio, znala sam da je posljednji. Čučnula sam, stražnjica mi je dodirivala pod. Jednom rukom obuhvatila sling, drugu ruku ispružila ispred sebe. Ayan je u nju iskliznuo u trenu, duguljast i ljepljiv. U sljedećem trenu našao se pred mojim očima u polumraku sobe. Vidjela sam ga kroz opne. Žmirkavo me gledao, kao da pita „Tko si ti?“. Moj susret s Njim je ipak završio u Njegovom zagrljaju. Vrata smrti su ostala zatvorena.

Moje prve riječi upućene njemu bile su poput mantre čije ponavljanje nisam mogla zaustaviti. „Mamina ljubav, mamina ljubav, mamina ljubav, mamina ljubav, mamina ljubav, mamina ljubav...!“ Drhtavim glasom i na rubu plača, nisam mogla prestati. Istovremeno sam razmaknula opne i položila ga u zagrljaju potrbuške. Zaplakao je, nakratko i nježno „nje-nje...“. . Duguljast i mršav utopio se u mojemu naručju i počeo dojiti dok sam ja još uvijek ponesena ponavljala „mamina ljubav, mamina ljubav, mamina ljubav...“

katepe avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno Prokidanje vodenjaka - privatna poliklinika

U podobnika su mi rekli da prokidaju vodenjak ako je cerviks otvoren 3 mm, zbog ubrzavanja poroda. ne insistiraju ali preporucuju. imate li kakvih iskustava ili savjeta...

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Meni su probušili vodenjak na 6 cm otvorenosti. Imala sam trudove 12 h i nisam se otvorila ništa više od tih 6 cm, a trudovi jaki. U dogovoru s doktorom probušen mi je vodenjak. Znam samo da je 1. trud nakon probijanja vodenjaka bolio puuuuuno više nego dok je vodenjak bio cijeli (zapravo me trudovi prije bušenja nisu ni bolili). Tri sata nakon probijanja vodenjaka sam rodila, nisam dobila drip ali je bušenje vodenjaka djelovalo kao indukcija.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo kako izgleda beba koja se rađa u vodenjaku:

http://www.youtube.com/watch?v=3npxG...eature=related

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vodenjak se buši:
    - ako se porod želi inducirati (zajedno s oksitocinskim dripom)
    - ako se započeti porod želi ubrzati
    - ako se dumnja na fetalni distres da se provjeri boja plodne vode

Dobra strana bušenja vodenjaka je u principu samo jedna:

- u prosjeku se dužina poroda može skratiti za pola do maksimalno jedan sat, ponekad je to dobro ako se beba mora što prije roditi

Loše strane su:

- kad više nam "jastučića" tekućine između bebine glave i grlića maternice glavica snažno pritišće tkivo, taj pritisak uzrokuje vrlo jake kontrakcije
    - iako jake kontrakcije mogu ubrzati otvaranje, ali bol i neugoda su puno veći, ako do toga dođe rano u porodu ponekad rodilji trebaju lijekovi za olakšavanje boli
    - lijekovi ulaze i u bebin krvotok, uzrokuju nuspojave, nakon poroda veća je vjerojatnost žutice jer se bebina jetra trudi eliminirati lijek, a tek onda bilirubin
    - povećan je rizik infekcije, zato počinje odbrojavanje sati do kraja poroda, tj. sve se nastoji završiti u 12 sati, nekad se daje preventivno antibiotik
    - kad beba nije okružena tekućinom povećani je rizik kompresije pupčane vrpce, što znači manje krvi i kisika za bebu
    - veći je pritisak i na bebinu glavicu što može dovesi do fetalne patnje i dodatnih intervencija da se pomogne bebi

U našim rodilištima se vodenjak buši rutinski, no to nije u skladu s prirodnim porodom.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Re: Prokidanje vodenjaka - privatna poliklinika

Citiraj katepe prvotno napisa
    U podobnika su mi rekli da prokidaju vodenjak ako je cerviks otvoren 3 mm, zbog ubrzavanja poroda. ne insistiraju ali preporucuju. imate li kakvih iskustava ili savjeta...
    juhu

moj savjet vjerojatno znas, da se nista ne dira

nek i druge cure napisu svoja razmisljanja oko toga.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

aaa, fidji me uvijek pretekne s nekim pametnijim postom

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni su u neko doba prokinuli vodenjak. Dugo sam bila skroz otvorena, al se M nije spuštao. Nisu mi dali da se dignem , al su prokinuli vodenjak (a već sam imala drip i ostale krasote).
    m se rodio s ogromnim hematomima,većima od glavice. NE želim razmišljat koliko je to njega bolilo. Felix mi je (savršeno logično )objasnila da je probijanje vodenjaka slično puštanju vode iz kade, stvori se jaki tlak koji s vodom povuče i bebu. To se nama dogodilo (to je i cilj bušenja često, da beba "padne" u kanal), samo moj M je zapeo za zdjelicu i bez vodene zaštite snagom vodena usisa glava mu je lupala u moju zdjelicu.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Sve mi se čini da toga ne bi bilo da su ti dali da promijeniš položaj.
    Jer, istovremeno ubrzavanje poroda i ležanje na leđima je kontradiktorno.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

naravno da nebi aro, al pitati da se digneš u Petrovoj ravno je pitanju da ti daju po petsto eura, svako iz djepa

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •