Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Zabrinuta trudnica

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno Zabrinuta trudnica

Trudna sam 9+6dc. Tokom prvog pregleda moj ginekolog mi je preporucio vitamin C (jedna tableta dnevno 500 mg), vitamin E, 10 mg i folan, 5 mg. Ja sam sve to pila kao mi je preporucio, medutim danas sam slucajno nesto na netu gledala o vitaminima u trudnoci i nasla da dnevna doza C vitamina kod trudnice treba da iznosi 70 -90 mg, a to znaci puno sam vise uzimala. Ist se napominje da velike doze mogu izazvati prevremeni porodaj i jos svasta nesto.
    Strasno sam zabrinuta i ljuta na doktora. Ovo mi je prva trudnoca i nisam imala iskustva i slucajno sam porcitala temu o vitaminima na netu. Pa valjda bi on trebao da zna :shock: .
    Nisam imala nikaviv teboba do sada a sledeca kontrola je 24.03.
    Strasno se plasim da ti vitamini nisu nesto ne daj boze uticali na razvoj ploda.
    Molim vas, mozda neko ima neko iskustvo ili neki savet.

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Nisam liječnik ali apamtila sam jednu podjelu vitamina na one topive u vodi i one topive u mastima.

Vitamini topivi u mastima su A, D, E i K i njihove prevelike doze su opasnije.

Za vitamin C ne vjerujem sa može izazvati neku preveliku štetu jer se višak izlučuje iz organizma.

Javiti će ti se netko kompetetniji, jer je pitanje što to znači povećane doze - koliko to povećane moraju biti da nanesu nedajbože kakvu štetu.

Vjerujem da si luda od brige ali isto tako vjerujem da ništa nije tako nepopravljivo loše!

Ja bi prestala sa uzimanjem i forusirala se na vitamine iz hrane!

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

hvala ti puno, ma od sutra prestajem sa unosom, samo se plasim da nije ostavilo vec nekih posledica

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ne vjerujem da si nešto naštetila, višak vitamina C si "ispišala", samo hrabro, nije to bila neka udarna doza. Pitaj doktora za mišljenje.

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ajme tipfelera...

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Potpisujem cure gore. To možda jeste velika količina za tebe trudnicu, ali to svakako nije količina koja bi ti uzrokovala štetu.
    Čini mi se da se sećam nekih istraživanja gde se ni doze od 4000 mg nisu pokazale štetnim i opasnim. Doduše, radilo se o odraslim muškarcima i ne-trudnim ženama.
    Svakako treba da paziš na dovoljan unos vitamina, ali je najbolje da to činiš preko hrane.

Nama ovde dr propisuje u prvom trimestru samo folnu kiselinu, a tek posle multivitamine namenjene trudnicama i dojiljama

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Nigdje nisam pročitala da bi povećani unos vitamina C mogao biti na bilo koji način štetan u trudnoći (a istraživala sam poprilično!).
    Upravo me hvata opet grlobolja pa krećem sa standardnom "terapijom" propolis, čaj, i 500 mg vitamina C! (U 29. sam tjednu trudnoće...)
    Mislim da nemaš razloga za zabrinutost!

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Ja sam par dana uzimala vitamin C od 1000mg, preventivno od gripa. Posle sam se uplasila, jer sam isto negde procitala da ne bi trebalo uzimati ni visak vitamina C, a ja vec uzimam vitamine za trudnice. Moj ginekolog je rekao da nije strasno i da se visak izbaci iz organizma.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj Superman prvotno napisa
    Nigdje nisam pročitala da bi povećani unos vitamina C mogao biti na bilo koji način štetan u trudnoći (a istraživala sam poprilično!).
    Upravo me hvata opet grlobolja pa krećem sa standardnom "terapijom" propolis, čaj, i 500 mg vitamina C! (U 29. sam tjednu trudnoće...)
    Mislim da nemaš razloga za zabrinutost!
    A da li sme da se uzima Propolis u trudnoci? Da li si pitala ginekologa?

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

I htela sam vas pitati kolika je dozvoljena kolicina Folne kiseline u trudnoci? Mislim da sam i tu preterivala.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pila sam folnu (tifol) 1 tabletica dnevno, cini mi se 400mikrograma, do 16tj.trudnoce. a pila sam ga i pre trudnoce.
    vitamine pokusavam unositi preko ishrane. Od 16tjedna sam dobila neke vitamine za trudnice, ali ne pijem ih svakodnevno jer prece mom ciru (imam cir na duodenumu).
    Sto se tice vitamine koje ti je poreporucio doktor, dali je rekao koji je razlog?
    Zasto vitamin E i C? A neki drugi. Imas neke zdrastvene poteskoce ili ne.
    ja bi potrazila drugo misljenje.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj Arkana10 prvotno napisa
    pila sam folnu (tifol) 1 tabletica dnevno, cini mi se 400mikrograma, do 16tj.trudnoce. a pila sam ga i pre trudnoce.
    vitamine pokusavam unositi preko ishrane. Od 16tjedna sam dobila neke vitamine za trudnice, ali ne pijem ih svakodnevno jer prece mom ciru (imam cir na duodenumu).
    Sto se tice vitamine koje ti je poreporucio doktor, dali je rekao koji je razlog?
    Zasto vitamin E i C? A neki drugi. Imas neke zdrastvene poteskoce ili ne.
    ja bi potrazila drugo misljenje.
    Ja sam pila 6mg folne kiseline do 20. nedelje. Da li je to ok i da li ne moram vise da uzimam?

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Anja7, evo, pokušat ću odgovoriti na tvoja pitanja:

1) smatra se da je u trudnoći dostatno uzimati 400 µg folne kiseline dnevno, s tim da se ova količina može povećati čak i do 5 mg/dan bez štetnih posljedica po embrij. Tvoja doza od 6 mg/dan mi se čini jaaaaako velika, ne znam, jel ti tako preporučio liječnik?

2) U slučaju pada imuniteta i kad osjetim da bi me mogla uloviti kakva viroza ili prehlada, uzimam Propolisan sirup. Nisam pitala liječnika, dosta sam sama istraživala po netu.... U 1. tromjesječju, nisam se usudila uzimati propolis. Sad već, u poodmakloj trudnoći, mislim da više ne bi smio biti problem....
    Računam da je bolje za mene i bebu ako se uspijem zaštititi od viroza propolisom i C vitaminom, nego da se bolest razvije pa da završim na antibiotiku i s povišenom temperaturom...

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Superman, meni je ginekolog prepisao vitamine za trudnice gde ima 1mg folne kiseline, ali sam ja pored toga uzimala i Folnak gde ima 5mg folne kiseline (a to sam uzimala jer mi je tako rekao drugi ginekolog) i onda je to ukupno 6mg. Nadam se da nece biti stetno.
    Propolis kapi (za decu) sam uzimala 2x u 9. tj. i tada mi je ginekolog rekao da ne uzimam.
    Da li moze biti nekakvih poseldica? Sada se bas brinem?

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Arkana da lekar mi ih je prepisao a nemam nekih zdravstvenih problema osim mioma koga imam od pocetka trudnoce. Prestala sam uzimati vitamin C pa sad valjda ce biti sve u redu

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Anja7 prvotno napisa
    Anja7, obzirom da si sve radila prema naputku liječnika, mislim da nemaš razloga za brigu! Uživaj u trudnoći i mazi svoju bebicu...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj likica_i prvotno napisa
    Arkana da lekar mi ih je prepisao a nemam nekih zdravstvenih problema osim mioma koga imam od pocetka trudnoce. Prestala sam uzimati vitamin C pa sad valjda ce biti sve u redu
    a dali je rekao zasto?
    mene narocito interesiju vitamin E.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nije nesto konkretno rekao, samo da pomaze kod pravilnog razvoja ploda.

Evo ja sam nesto nasla danas na netu:

-pomaze kod pravilnog razvoja ploda
    -primenjuje se u prevenciji sponatanih pobacaja
    -pomaze u lucenju mleka
    -sprecava grcenje misica.itd

Neznam mislim da cu prestati i njega da uzimam iako sam uzimala minimalnu dozu i ne svaki dan.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Superman prvotno napisa
    Citiraj Anja7 prvotno napisa
    Anja7, obzirom da si sve radila prema naputku liječnika, mislim da nemaš razloga za brigu! Uživaj u trudnoći i mazi svoju bebicu...
    x

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Superman & Pepita, hvala vam!!!

dorica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

eto pa da se malo i ja vratim na ovu temu

muči me grlobolja
    nemam temperaturu već me malo boli glava
    u apoteci sam dobila septolete "propolki" s propolisom i limunom koje trudnice smiju ali na kutiji ne piše niti da li smiju niti da li ne smiju
    a one meni pomognu taj tren ali ništa više

sad sam 13 + 1 tj zanima me da li smijem med od propolisa
    to mi je znalo prije trudnoće pomoći

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

dorica volela bih ti pomoci ali stvarno neznam ali se nadam da ce se brzo javiti neka od cura. Inace zelim da ti prehlada prodje sto pre.

dorica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala idem se sad malo naranđama šopati :/

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj dorica prvotno napisa
    sad sam 13 + 1 tj zanima me da li smijem med od propolisa
    to mi je znalo prije trudnoće pomoći
    ž
    mislim da smiješ, nisam nikad čula da trudnice ne smiju med ili propolis

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pazi više na čajeve koje piješ, recimo menta, a pogotovo kadulja se treba izbjegavati u trudnoći (mogu izazvati grčenje maternice, ali nije rečeno da će nužno izazvati pobačaj). Zapravo se savjetuje izbjegavati većinu čajeva od lišća jer su djelovanja u trudnoći nedovoljno ispitana. Voćni se više preporučaju kao sigurniji.

dorica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

menta?
    nisam znala...
    a meni kaugume i bomboni od mente pomažu protiv mučnine
    ali svejedno nisam neki ljubitelj čajeva jedino ako moram pa je to kamilica...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

i ja sam se za mentu iznenadila, recimo to sam znala popiti umjesto kave u trudnoći, a dok nisam znala da sam trudna pila sam baš i neke čajeve na kojima je lijepo pisalo nikako u trudnoći, i nije se ništa dogodilo... ali zlu ne trebalo...

S tim što čisto sumnjam da u žvakama i bombonima od mente ima imalo mente. To su umjetne arome.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •