mislim da je na 5 godina ali nisam sigurna, no na žalost i politika tu igra veliku uloguAnemona prvotno napisa
mislim da je na 5 godina ali nisam sigurna, no na žalost i politika tu igra veliku uloguAnemona prvotno napisa
pale - mislim da sam ti vec napisala da je i moj L. bio prva 2 mjeseca u vrticu jako bolezljiv, ali je to prestalo i sada vec 2 mjeseca ide u komadu u vrtic :D
mislim da se vecina djece treba naviknuti na razlicite virusice koji kolaju medju vrticarcima, neki to podnesu malo bolje, neki malo losije. ja je ne bi ispisivala iz vrtica (pogotovo zato sto kazes da ti ni baka servis nije bas najbolja opcija), malo pricekj i vidi kako se stvari razvijaju.
a za cureci nosic, kasalj, ne vidim zasto ti pedijatar daje antibiotike :shock: to se lijeci sljezom, fizioloskom... u svim nasim bolestima (nos, grlo, temp), niti jednom nismo dobili antibiotik, malo mi se to cini preagresivno.
ah pale i ja sam i dalje na sto muka s istim problemom. jaslice ili ne jaslice? i stalno u krug. ako je zdrava, sve je idealno: ide 6 sati, obozava ici u jaslice, obozava tu jednu tetu, odlicno jede i spava, dodem po nju i 100% sam njezina. ako je bolesna, psujem samu sebe sto je vec nisam ispisala, ne mogu je slusati kako se muci (ako kaslje, ima temperaturu, bilo sta), odlucim da cu je vec sutradan ispisati. i onda ona opet ozdravi i sve ispocetka. rjesenje? nemam pojma, mislim da nema recepta. svako dijete i svaki mali organizam i imunitet je prica za sebe. mislim da cemo mi ostati doma mjesec-dva i probati malo homeopatije (za imunitet) a onda nazad u nove borbe.
pale, mislim da se radi 'običnih' viroza dijete ne ispisuje iz vrtića, to je sve prilično normalno. Mi smo ispisali dijete iz vrtića radi bolesti, ali radilo se o bronhitisima i upali pluća. Jedino što je tvoje dijete još stvarno malo, ja je ne bih niti upisivala u vrtić bez prijeke potrebe.
Ne bih je ni ja ispisivala zbog viroza, ali me uvjeravaju da će viroza na virozu, upala na upalu i eto ti bronhitisa, upale pluca i slično. Jednostavno ne znam što napraviti. Da ne moram ne bi je upisala u vrtić, bila sam kući do njene 2 godine i dva mjeseca, trenutno radim samo jutarnju smjenu, ali inace MM i ja radimo u smjenama, vikendima, užas. I trebat će mi netko čuvat je kad vrtić ne radi, recimo u popodnevnim satima, vikendom. I baš zato smo išli na vrtić da nam baka može uletiti kad vrtić ne radi. Sad recimo nisam bila slobodna mjesec dana, znači 4 tjedna bez slobodnog dana.
A i ne daju joj antibiotik bezveze, već tri puta smo vadili krv, popije antibiotik i onda nakon par dana opet temperatura, gro, kašalj, nosić. I ovo ju je sada pregledao drugi doktor, i sve je mislio da neće dati antibiotik, ali kaže da joj je grlo baš gnojno upaljeno. U ponedjeljak su nam nalazi brisa grla pa ćemo viditi. Ja bi rekla da je neka bakterija koju Klavocin nije uspio srediti, jer joj se već treći put u tako kratkom roku vračaju isti simptomi.
Vidit ću kako će se situacija razvijati i probat još jednom u vrtić, a ako se opet tako brzo razboli morat ću pronaći način da još godinu dana ostane kući![]()
kad je A krenuo u vrtić svi su se vrtili u krug s tim boleštinama i bili stalno bolesni, osim jednog dečka.
kada sam pitala tetu kako to - rekla je da je on jedini krenuo u vrtić godinu ranije i te godine sve odradio. tako da je sada više manje imun
a i manji koji mi je doma stalno je bolestan. kaže pedijatrica da je jedino pozitivno to što onda neće biti bolestan kada krene u vrtić
Mislila sam da ce mi srce puknuti kad se budem trebala vratiti na posao, a svoje dijete dati "tamo nekome" da ga cuva. Sami u tudjem svijetu, bez tetaka, baka, djedova, ma bilo koga ko na njega moze malo pripaziti, da ne kazem malo vise pricuvati. Pa jos isprepadana da ce mu se nesto desiti ako te prve tri godine ne budem uz njega samo i iskljucivo ja. Niti mi je ko imao reci koji vrtic je dobar ili preporuciti tetu cuvalicu, uglavnom bila sam prepustena sama sebi i svojim zakljuccima koji ce vrtic biti dovoljno dobar za moje dijete.
Trazila sam, obilazila, propotkivala, razgovarala s drugim mamama i na kraju odabrala. Danas sam presretna kako se sve lijepo poslozilo. Ono sto mi je bilo nezamislivo, omogucio mi je dobar vrtic - prodje i po par sati, a da mi dijete ne padne na pamet. Moj sin je u krasnom vrticu gdje imam puno povjerenje u osoblje, u kojem mi se posebno svidja sto svako zna svoje mjesto i ulogu, ali ako treba uskociti se i pomoci i ravnateljica i racunovotkinja i vlasnica koja dodje ponekad u obilazak. Ja se mogu posvetiti svom poslu znajuci da je on zbrinut, ne muce me pitanja je li negdje place sam i zanemaren. Fokusirana sam maksimalno, ne gubim vrijeme kao sto mi se iz sadasnje perspektive cini da je bilo nekada, znam da nemam luksuz da ostanem dok se posao ne obavi (do kasno na vecer, nerijetko), nego ima rok do kada moram otici da bih stigla u vrtic prije zatvaranja i to je zakon.
Fali mi moje dijete tokom dana, bas me obuzme neka ceznja, pa malo pregledam slicice na kompjuteru, a s posla idem po njega sa sirokim osmijehom i onda iskoristimo maksimalno vrijeme koje imamo prije spavanja.
Sto se uvodnog pitanja tice, nisam procitala sto su druge cure odgovorile, ali evo mog pogleda na stvari:
ZA:
1. dijete će se družiti sa drugom djecom što doprinosi boljoj socijalizaciji
Apsolutno. Nebrojeno puta sam od mama cija djeca ne idu u vrtic cula komentar "vidi se da se on druzi s drugom djecom". Ne mislim da djeca koja ne idu u vrtic nesto propustaju, niti da su socijalne vjestine nenadoknadive, ali kad vec imamo priliku druziti se, onda i uzivamo u stecenim vjestinama i poznanstvima.
2. igrati će se tamo sa vršnjacima igrice primjerene njezinoj dobi
Korisno, ako nista onda iz prakticnih razloga. Odgovarati na potrebe znatizeljnog malog bica i stimulirati ga/ju sama kod kuce je jako zahtjevan posao.
3. u postupku sam razvoda i nije mi u interesu da mi sveki šeta po stanu i svako jutro nekaj dobaci (ovo je, nažalost, najvažniji razlog i molim da to posebno imate na umu).
Ovo ostavljam tebi na procjenu
PROTIV:
1. sveki sigurno bolje brine o njoj nego što će to moći tete u vrtiću/jaslicama
Da i ne, kako se uzme. Da - jer nikome drugome ona nece biti jedina o kojoj se treba brinuti, jer odnos je vec upostavljen, jer ce sve potrebe biti trenutno zadovoljene.
Ne - jer sveki je druga generacija i ima mozda svoje ideje o odgoju koje nizu nuzno iste kao tvoje, ne - jer teti mozes lakse prigovoriti ako nesto krivo radi, dok sa sveki treba postupati diplomatski ako bude problema, sto moze samo po sebi biti jako zahtjevno.
2. česta bolovanja
Mozda. Kako je s tvojim poslodavcem, to opet sama najbolje znas.
Ovdje moram napomenuti da ne pobolijevaju samo djeca, nego i odrasli. Ja sam (a i muz kad razmislim) cijelu zimu smrcala puno cesce nego inace, a slicno mi je rekla i jedna druga mama iz naseg vrtica, tako da smo zakljucile da i mi patimo zbog virusa koji nam dodju iz vrtica.
3. voljna je čuvati ju do 3. godine kada će mala ipak imati jači imunitet, pa onda niti ovo pod 2. neće biti toliki problem
Opet - mozda. (Vidi gore primjedbu o prehladama nas velikih). No, s druge strane, sto ranije odradite te pocetne viroze i slicno, kasnije bi statisticki ipak trebalo biti manje muka. Znacu ti bolje reci sljedece zime
4. moje radno vrijeme je od 9-17, dok dođem do doma (a vrtić je u kvartu) 18 - je li to kasno.
Kasno jeste i tu nema bezbolnog komentara, ali zato cete iskoristiti to vrijeme maksimalno dobro
Ako se odlucis za opciju vrtic, kljuc je da si zadovoljna vrticem, da vjerujes da ce malenoj biti tamo dobro.