Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: Razvoj govora

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Razvoj govora

U zadnje vrijeme pitam se da li Dorin razvoj govora ide u dobrom smjeru pa vas molim za mišljenje.

sve razumije ali slabo govori,
    glavna riječ joj je MAMA, i tata je mama, par puta je tekla tata i prestala
    zna reći još i

mjau (maca),
    njam-njam,
    vau-vau (pas)
    muu(krava)
    kokkk (koka, ptica, sve pernato)
    brm-brm (auto)
    donj-donj (konj)
    ia (iva)
    nje (ne)
    baba (baka)
    aja (hvala)
    a (da)
    a (ja+pokazivanje prstom u svoj obraz)
    šššššššš kaže kad se popiški
    gung (štrumf)

evo ga -to nam je prva rečenica i često ju koristi
    kad ide s tatom hraniti ptičice kaže mi: mama, njam-njam kokkkk i mahne pa-pa
    zna kako se glasa puno životinja

Inače mi se njen razvoj čini urenim ali sestrina malena je bila manja kad je znala recitirati pjesmice a mi još pričamo nekim bebi jezikom.

Neke od gore nabrojanih riječi je rekla par puta i više ih ne ponavlja.
    Prije tri dana je stalno zvala tata, a sad je tata opet mama.

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zaboravih reci najvaznije

ima 21 mjesec

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a koliko je stara dora?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ok, vidim.
    juraj je s nešto preko godinu i pol već jako dobro govorio - dosta čisto, cijele, pravilne rečenice. mara je tek prije mjesec dana počela pričati, i sad nas svaki dan iznenadi s nekom novom riječi. slaže rčenice i do 4 riječi.
    nevjerojatno koliko se to u mjesec dana promijenilo. eto - to je moje iskustvo, nisam stručnjak pa ti ne mogu više od toga reći.

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u mojem mjesecu je mara rođena?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

sory, isto ima 21 mjesec, rođena u petom mjesecu.

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

snješka ja ih imam dvoje iste dobi
    Katja priča puno više od Jana,on kaska za njom cca 2 tjedna
    mislim da dosta pričaju za svoju dob,iako mala od frendice koja je mlađa mjesec dana priča više,a opet klinac od druge frendice je stariji,a priča nešto manje
    s obzirom da su neurorizični,bivši vježbači,prate nas na goljaku
    na zadnjoj kontroli je dr rekla da je sve super
    sa 2,5 godine bi trebali ponovo na kontr. pregled kod neuroped. i logopeda,tako da se ja ne uzrujavam previše
    mislim da pričaju dovoljno

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

mislim da deca koja su prevremeno rodjena moraju biti pod kontrolom logopeda pogotovo ako su bili i vezbaci. Moj sin je rodjen takodje pre vremena i to blizanacka trudnoca ( Snjeska mislim da se poznajemo i preko PP ) i pod stalnom je kontrolom logopeda. Sve ide svojim tokom ali mi ipak logoped daje jako korisne savete stimulacije koji su do sada vrlo urodili plodom. Mi smo mladji od Dore ako se secas i to 4 meseca. Ovo sto si navela da Dora prica ukazuje da je razvoj govora uredan ali nece ti nista skoditi da je pogleda logoped i da ti jednostavno postavi neke zadatke koje mozes sa njom da vezbas. Takodje mislim da je nemoguce porediti decu koliko ko i u kom dobu prica jer je to sve individualno kao i sve ostalo.

To je neko moje iskustvo

to je moje iskustvo

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

moja cura je rekla mama jako rano, da smo svi očekivali kako će brzo progovoriti. međutim ostala je na mama, tata i još par riječi (zvukova) do skoro pune dvije godine. i onda u mjesec i pol je počela govoriti u rečenicama od po nekih 10 i više riječi. i ne prestaje.

ali do toga sam izgubila puno živaca.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Moj L. ima 18 mj. i ja sam isto na sto muka jer ništa neće pričati. Mama, tata, deda, teta, kaka (patka), kika-kika (điha-điha), koka, ddo (dino-njegova igračka) i to je sve što on priča. Svi me tješe da se ne zabrinjavam jer sve razumije i u slikovnicama i knjigama zna sve životinje i stvari pokazati koje smo i jednom pročitali. Ima jako dobro pamćenje i zna izvršavati naredbe tipa: baci u smeće, donesi ovo, gdje je ono itd. sjetiti će se gdje je šta ostavio, pa čak i dan prije. Čini mi se da je znao još neke riječi, ali sad ih uopće ne želi upotrebljavati i neupotrebljava.

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ukoliko je razumijevanje dobro ne trebaš se brinuti. moj je isto tako s 18 bio vrlo škrt s riječima a sada slaže rečenice (24 mj) naravno, nije to došlo preko noći, već postepeno...

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MIJA 32 prvotno napisa
    sa 2,5 godine bi trebali ponovo na kontr. pregled kod neuroped. i logopeda,tako da se ja ne uzrujavam previše
    I Dora je označena kao neurorizična, vježbali smo do 11 mjeseci i rekli su nam da je razvojno dostigla vršnjake i da nam vježbe više ne trebaju kao ni kontrole kod neuropedijatra.
    Logopeda nam nitko nije ni spominjao.

Ona bas sve razumije, izvršava naredbe, pokazuje premete, sama bira koji će crtić gledati i mi zapravo odlično komuniciramo s njom iako je njen riječnik oskudan
    Čak pokušava pjevati, kad ja pjevam neku pjesmu pjeva je i ona ali na svom jeziku

Ja mislim da je to OK ali mi je ovih dana bila mama u posjeti pa me malo zabrinula, nije nista konkretno rekla nego...
    znate već kako je to s bakama

kajka1

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

snjeska, samo je bitno da nikako ne pokazujes da odlicno razumes taj njen jezik jer ce onda ona time da se zadovolji i nece napredovati. Ako ona na primer kaze "tata" ti ponovis razgovetno " tata i dodas jos nesto kao na primer " tata ode" ili tome slicno. Bitno je da joj dodajes po malo jednostvnih reci na te njene vec izgovorene i da dodajes naravno emociju pri izgovaranju da ona prati i tvoju mimiku i glas. One reci koje si navela da govori i da dobro razume mislim da je potpuno u redu samo joj treba malo tvoje i tatine stimulacije. Sva deca koja su ranije rodjena su neurorizicna pa nemoj to da te uznemirava.

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kajka1 prvotno napisa
    snjeska, samo je bitno da nikako ne pokazujes da odlicno razumes taj njen jezik jer ce onda ona time da se zadovolji i nece napredovati. Ako ona na primer kaze "tata" ti ponovis razgovetno " tata i dodas jos nesto kao na primer " tata ode" ili tome slicno. Bitno je da joj dodajes po malo jednostvnih reci na te njene vec izgovorene i da dodajes naravno emociju pri izgovaranju da ona prati i tvoju mimiku i glas. One reci koje si navela da govori i da dobro razume mislim da je potpuno u redu samo joj treba malo tvoje i tatine stimulacije. Sva deca koja su ranije rodjena su neurorizicna pa nemoj to da te uznemirava.
    Ne brine me neurorizik sam po sebi, rekla sam to samo zato da istaknem da nam nisu savjetovali logopeda unatoč neuroriziku, a možda su trebali.
    Što se tiče stimulacije, mislim da i to radimo.
    Npr. kad ona kaže mjau mi kažemo npr. maca, baka ima macu;
    ili kad pri tome pokazuje ruku onda znam da mi govori kako ju je maca ogrebala pa kažem nešto u tom smislu.

Danas je rekla neću kad sam je pokušavala nagovoriti da izađe iz kade nakon kupanja.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pa eto. To njeno NECU je velika stvar. Pogledaj kako treba da slomi jezik da bi to rekla. Upravo to sto si mi opisala je prava stimulacija. Samo treba da izbegnemo ono kad dete pokaze prstom i nesto hoce mi odmah da skocimo i izvrsimo vec treba malo to izvrsenje zadrzati jedno 3-5 sekundi i postaviti pitanje i pritom pokazati na stvar i reci: Hoces macu...evo mace.... onda nadogradis: kako kaze maca....mjau mjau....
    Ali mislim da to roditelji instiktivno i rade i da je to potpuno ok.
    Mislim da je rec NEURORIZICNO samo do 1 godine, pod pretpostavkom da je sa detetom sve ok i onog trena kad dete prohoda svi problemi koji su mozda i postojali ili se ocekivali nestaju. Moji fizijatri su mi upravo tako rekli. Vezbali smo svaki dan od njegovog 5 meseca pa do 13 meseca i on je prohodao sa 12.5 meseci kad su mi upravo tako rekli. Nismo mi ni imali neke konkretne probleme ali je bilo za ocekivati da se mogu pojaviti pa su ga samo pratili u motorickom smislu. Hvala Bogu te je sad sve ok. Logopeda sam uzela zbog problema isplazenog jezika koji je on manifestovao upravo zato sto je prevremeno rodjen. To je bilo jako slabo vidljivo i da mi moja fizijatrica na to nije ukazala, ja ne bih ni otisla logopedu. Sto se tice razvoja govora kod mog sina takodje je sve ok.
    mislim da nemas sta brinuti, samo nastavi tako.

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj kajka1 prvotno napisa
    Mislim da je rec NEURORIZICNO samo do 1 godine, pod pretpostavkom da je sa detetom sve ok i onog trena kad dete prohoda svi problemi koji su mozda i postojali ili se ocekivali nestaju.
    neurorizik nema veze s godinama...to što misliš nije točno. evo da pojasnim.
    sam pojam "neurorizično" nije dijagnoza i nema svoj vijek trajanja. neurorizično dijete ne mora imati nikakvih motoričkih problema, niti dobiti dijagnozu distoni. nadalje, nije razvoj motorike jedino što je pod povečalom kod neuroririzične djece jer ta djeca kasnije mogu imati problema sa ponašanjem, govorom i sl (dakle, kad napune godinu dana ili prohodaju nema nikakve veze s tim).

vježbači sa Goljaka automatski dobiju preporuku posjetiti logopeda i psihologa.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

čuj, moja cura ti ima 21 mjesec i prava je mala pričalica. Sve kuži i sve priča, ali sve, čak i slaže rečenice. E sad, moj nećak ima 19 mjeseci i ne govori ništa osim mama, tata i to bi bilo to. Hoću ti reći, s obzirom što si navela da priča mislim da je to o.k., neka djeca nisu pričalice, ali ja ti nisam za to stručna, ako si zabrinuta idi stručnjaku. Ali evo, od mene nestručne, mislim da nemaš zbog čega biti, za sad.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Malac se 18 mj za koji dan i jako malo prica. Kaze mama, tata, teta, baka, deda, evo je, di je, pavo=pao...
    E sad, kad hoce npr. keks, ja znam da on zna reci kek, jer je par puta tako trazio ali kad ga ja pitam sta bi htio on pokazuj prsticem, ja u ruci drzim keks i ptam ga sta je to, on nista, pa mu ja kazem reci keks a on kaze teta! I teta kaze bas za sve za sta mu ja kazem da veli. Valjda ste me skuzile! I ne kuzim kak da ga odviknem od tog teta!

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

neurorizik nema veze s godinama...to što misliš nije točno. evo da pojasnim.
    sam pojam "neurorizično" nije dijagnoza i nema svoj vijek trajanja. neurorizično dijete ne mora imati nikakvih motoričkih problema, niti dobiti dijagnozu distoni. nadalje, nije razvoj motorike jedino što je pod povečalom kod neuroririzične djece jer ta djeca kasnije mogu imati problema sa ponašanjem, govorom i sl (dakle, kad napune godinu dana ili prohodaju nema nikakve veze s tim).

upravo sam to i htela reci. Da NEURORIZIK nije dijagnoza i da se tako zovu sva deca koja su prevremena rodjena. Sto se tice prve godine i prohodavanja, takodje nisam mislila da je sa prvim rodjendanom sve gotovo vec sam vezala prvu godinu jer je moj mali tad prohodao a kako su mi moji fizijatri rekli, sto se tice njih, sa prohodavanjem su zavrsili svoj posao. Logopeda, preporuka je da idalje nastavim sa monitoringom. Sto se tice kasnije problema u ponasanju mislim da se i to vidi u prvoj godini i da se moze ocekivati ( poremecaj paznje, hiperaktivnost itd)
    U svakom slucaju ja sam iznela svoje iskustvo i to da sam u prvoj godini najvise imala posla oko vezbanja, pracenja motorike itd. Ne znaci da su sva deca ista, naravno, ali mislim da su sva iskustva dragocena.

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj Snjeska prvotno napisa
    Citiraj MIJA 32 prvotno napisa
    I Dora je označena kao neurorizična, vježbali smo do 11 mjeseci i rekli su nam da je razvojno dostigla vršnjake i da nam vježbe više ne trebaju kao ni kontrole kod neuropedijatra.
    Logopeda nam nitko nije ni spominjao.

Ona bas sve razumije, izvršava naredbe, pokazuje premete, sama bira koji će crtić gledati i mi zapravo odlično komuniciramo s njom iako je njen riječnik oskudan
    Čak pokušava pjevati, kad ja pjevam neku pjesmu pjeva je i ona ali na svom jeziku

Ja mislim da je to OK ali mi je ovih dana bila mama u posjeti pa me malo zabrinula, nije nista konkretno rekla nego...
    znate već kako je to s bakama

kajka1
    kad je neuroped. spomenula pregled kod logopeda odmah sam ju pitala što nije u redu s govorom,jel pričaju premalo ili što
    dr mi je odgovorila da je to standardna procedura i da za svoju dob pričaju dobro i dosta.
    možda si samo malo zabrijala ,no ukoliko ćeš biti mirnija naruči se na pregled kod logopeda
    po onome što si napisala meni se čini da priča dovoljno za svoju dob

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ima 21 mjesec
    svako dijete je drugačije i nemoj je uspoređivat s drugom djecom.
    ali ako si baš zabrinuta najbolje ti je porazgovarat s pedijatricom i vidit njeno mišljenje.

ne bi te volila zabrinit, ali je L. u toj dobi već sa mnom učila neke engleske riječi tipa: pas, mačka, kuća, žaba, auto, mjesec....(je, je, nadobudna sam mama ). govorila je sasvim dobro, razgovjetno, sklapala rečenice na veliko. ustvari već je mogla vodit dobre razgovore. doduše ona je dosta rano i progovorila i dosta rano počela sa sklapanjem rečenica.

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa

ima 21 mjesec
    svako dijete je drugačije i nemoj je uspoređivat s drugom djecom.
    ali ako si baš zabrinuta najbolje ti je porazgovarat s pedijatricom i vidit njeno mišljenje.

ne bi te volila zabrinit, ali je L. u toj dobi već sa mnom učila neke engleske riječi tipa: pas, mačka, kuća, žaba, auto, mjesec....(je, je, nadobudna sam mama ). govorila je sasvim dobro, razgovjetno, sklapala rečenice na veliko. ustvari već je mogla vodit dobre razgovore. doduše ona je dosta rano i progovorila i dosta rano počela sa sklapanjem rečenica.
    što se engleskog tiče, zna i dora reći baaaj , to je naučila uz Baby TW.

Nisi me nimalo zabrinula, imam takav jedan brbljavi primjerak kod sestre koji je sa 20 mjeseci recitirao pjesmice

a imam i kod brata drugi primjerak koji je propričao tek iza drugog rođendana

sačekat ću još do rođendana pa onda vidjeti trebamo li kod logopeda

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Draga Snješka, potaknula si me da idem potražiti Elenine liste provjere iz programa emocionalnog poticanja govorno-jezičnog razvoja da vidim kakva je bila kod nas situacija.
    Naime, Elena ima uspreni govorno-jezični razvoj i sa 20 mjeseci je od ekspresivnog govora ima 5-6 riječi koje je koristila dosta rijetko (tata, tita za sat, ticica za ptičicu, cece za cvijeće).
    No ono što je meni bilo više zabrinjavajuće je bila činjenica da sam ja jednostavno na njoj vidjela da slabije razumije ( mislim na kognitivno razumijevanje, razumijevanje naredbi, uputa i sl).
    Ti kažeš za Doru da zaista sve razumije ( to i sama vidiš po njenon ponašanju u određenim situacijama i po neverbalnom govoru), pa mislim da zaista ne trebaš biti jako zabrinuta i možeš smireno pričekati do iza drugog rođendana ( mi smo krenuli s redovitom logopedskom terapijom od 2,5 godine).
    Vjerujem da će riječi poteći u bujicama, no ako i neće, nikako nije prekasno za posjet logopedu.
    Do tada uživaj u svim čarima njene komunikacije kakva god ona bila ( geste, pogledi, pokazivanje prstićem, štogod...) i naj način ćeš joj dati želju da komunicira još više, neverbalno, ali i verbalno .
    Puno pusa Dori od moje (sada) pričalice Elene .

P.S. Ako ti zatrebaju neke dodatne informacije, popis korisne literature vezane uz govor i sl. samo reci.
    Iako znam da ti neće trebati .

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala Slajice,
    tvoje mišljenje, kao mame sa iskustvom u govorno-jezičnom području, mi puno znači.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

buš vidla kad napuni 23 mjeseca. hehe...moj je isto kenjao s govorom,razumio je i kompleksnije riječi,puno riječi imao u vokabularu,sa 18 mjeseci sam popisivala i preko 150 više mi se nije dalo popisivati,ali ekspresivni govor,slabo.rečenice truba.i napunio čovjek 23 mjeseca,preko noći ogromne rečenice od valjda 7-10 riječi i danonoćno blablablabla...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Kaj znači ekspresivni govor? Moja cura ima 17 mjeseci i već koristi nekih cca 100 riječi, svakim danom sve više, ne stignemo zapisivati. I kuži već padeže, npr. kad ju pitam kam idemo, veli dedi, ili koga zovemo na telefon, veli baku i sl. Ali ne govori rečenice, osim "kaj je to"

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ekspresivni govor je govor kojeg govorimo ( skroz mi bezveze zvuči ovo objašnjenje, ali ne znam kako jednostavnije reći).
    Postoji još i receptivni govor što bi bio govor kojeg razumijemo.
    Kod moje malecke je ekspresivni govor kasnio zbog kašnjenja u receptivnom ( razumjevanje).
    A govor tvoje curke sa 17 mjeseci je prije za pohvalu nego za zabrinutost .
    Nekakva prosječna dob za prve rečenice od dvije-tri riječi je dvije godine.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Hvala, Slajice. Nisam zabrinuta zbog govora, vidim da je super, samo me zanimalo kak to ide. Činilo mi se da bi s toliko riječi već trebala malo ih povezivati.

Vidim da je i lasica napisala da je i njen mali govorio puno riječi, ali imao slab ekspresivan govor pa mi nije bilo jasno kaj to znači jer do sad nisam čitala ništa o razvoju govora.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

j. sve razumije, ima 26mj. u zadnja dva mjeseca fond rijeci mu se jako povecao, svaki dan usvoji bar jednu a najcesce i vise rijeci. stalno ispituje di je neko (baka, dide, tata,mama, seka,.... jos par osobnih imena koje zna)

ono sto mene zabrinjava je da on kao da ne kuzi kako se on zove?? kad ga pitamo di je j. on samo suti. a prije je pokazivao na svoj nos (prije neka 2 mj pa je prestao). neznan sta da mislim? kad ga dozivam, a u kuci je, on se ne odaziva, samo suti. kad vicem di si? odgovara : tu.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

nisam sve pročitala, nekako me nije volja. samo sam htjela reći da je lukas sličan slučaj, dugo dugo je govorio slabašno, samo par nekih riječi. Čak sam i ja neki topic zabrinuti otvorila.
    On je u jednom trenutku počeo govoriti u složenim rečenicama
    dugo je šutio i upijao i onda kad je usvojim, samo je krenulo iz njega van

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Moja cura od 18 mjeseci isto ne priča puno mada sve razumije,doslovce sve što joj se kaže.Govori mama,tata baba,dida,pa-pas,ma-maca,beba,tika-taka:sat,papa,neki dan je složila dvije riječi i za sve govori prva dva slova što znači da zna naziv za nešto ali valjda još ne može reći cijelu riječ. I zna kako se glasaju maca,pas,krava,ovca,koka...Mislim da oni puno upijaju i kad su sigurni u sebe da onda kažu do kraja.Pametne su to glavice

23.09.2007.Valeria

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

evo da pojasnim.moj je dosta rano počeo sa razvojem govora po onim klasičnim fazama i tabelama.ali ga nije koristio.znači npr. znao je kad ga pitaš šta je to u slikovnici reći pas,ali sam da to veli kad npr. vidi psa ili sl. nikak pa nikak.ni rečenice.nikako mi to nije jasno jer vele kad djeca savladaju 50-100 riječi da počnu puno pričati,ali kod nas je valjda bilo savladano 500 riječi a on je bio tih ko bubica.nije imao prigovora valjda. 8) doduše,ne ide u vrtić i stalno smo nas dvoje sami,pa možda i to igra ulogu. :?
    e sad,što se tiče imena,moj zna kak se zove kada ga se pita točno frazom "ti si mali dečko...." i onda on dopuni svoje ime. ali inače ne koristi ime,nego kad ga pitaš kak se ti zoveš ili sl. kaže TI. jer kak smo mi njemu stalno govorili valjda ajde sad ti ovo,ajde sad ti ono,dečec jadan misli da se zove TI.i kad ga pitaš kog mama voli najviše na svijetu veli TI.
    uglavnom sad pokušavamo to sanirati tako da mu govorimo ime umjesto zamjenica,ali teško mi je tak-ne sjetim se uvijek.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

P. koristi oko 150 riječi, toliko smo uspjeli zapisati i to su riječi koje sama govori kad nešto vidi. Puno priča, ali ne govori rečenice, bar ja to ne bih nazvala rečenicama, npr. vidi ženu s torbom i veli "Teta. Tobu." kaj bi trebalo značiti "teta ima torbu", ili "Deko.Kapu." znači dečko ima kapu. Već neko vrijeme pravilno koristi padeže, ali riječi ne govori tak da zvuče povezano nego veli riječ pa stane i onda veli drugu. I tak cijelo vrijeme. Dođe na vrt i veli "baka" i nakon par sekundi "kopa", ali nikak da ih spoji.

ljerka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Snješka, što se tiče zabrinute mame (tvoje), moja je sveki svaki put kad bi nazvala, a zvala je isključivo radi toga, pitala jel F. prohodao (imao je 12. mjeseci i tri tjedna kad je prohodao) ! To su bakice!
    Inače, moja E. je isto tako neurorizično dijete koje se sasvim normalno razvilo uz vježbice, a o jeziku da ne govorim! Razvoj govora je individualan, a fond riječi kojima tvoje dijete barata je jako dobar, razumijevanje na visini i mislim da nema mjesta zabrinutosti. Čekaj samo kad propriča onako za pravo, nećeš moći doći do riječi!

aleksandra avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Moja E. je bila neurorizicna beba,distoni,isli na vjezbe i sada je jako dobro sto se tice motorike.Jako malo govori,par rijeci.Kada kazem rijec,ona se trudi,ispadne svasta,ali svejedno joj kazem:Bravo!
    Sve razumije,ali eto taj govor nikako da pocne.22mj. Voli da joj pokazujem na slikovnici i pricam tko je tko.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •