Draga Snješka, potaknula si me da idem potražiti Elenine liste provjere iz programa emocionalnog poticanja govorno-jezičnog razvoja da vidim kakva je bila kod nas situacija.
Naime, Elena ima uspreni govorno-jezični razvoj i sa 20 mjeseci je od ekspresivnog govora ima 5-6 riječi koje je koristila dosta rijetko (tata, tita za sat, ticica za ptičicu, cece za cvijeće).
No ono što je meni bilo više zabrinjavajuće je bila činjenica da sam ja jednostavno na njoj vidjela da slabije razumije ( mislim na kognitivno razumijevanje, razumijevanje naredbi, uputa i sl).
Ti kažeš za Doru da zaista sve razumije ( to i sama vidiš po njenon ponašanju u određenim situacijama i po neverbalnom govoru), pa mislim da zaista ne trebaš biti jako zabrinuta i možeš smireno pričekati do iza drugog rođendana ( mi smo krenuli s redovitom logopedskom terapijom od 2,5 godine).
Vjerujem da će riječi poteći u bujicama, no ako i neće, nikako nije prekasno za posjet logopedu.
Do tada uživaj u svim čarima njene komunikacije kakva god ona bila ( geste, pogledi, pokazivanje prstićem, štogod...) i naj način ćeš joj dati želju da komunicira još više, neverbalno, ali i verbalno .
Puno pusa Dori od moje (sada) pričalice Elene .

P.S. Ako ti zatrebaju neke dodatne informacije, popis korisne literature vezane uz govor i sl. samo reci.
Iako znam da ti neće trebati .