Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Razne varijante korištenja rodiljnog dopusta za 3. dijete

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Razne varijante korištenja rodiljnog dopusta za 3. dijete

Naime, čekam treće dijete, termin mi je tek početkom kolovoza, ali ja već razmišljam o mogućnostima korištenja rodiljnog i roditeljskog dopusta pa bi me interesiralo par stvari:
    - Ako sam dobro shvatila, mammma san je napisala na jednom topicu da novi dopust za blizance, treće i svako sljedeće dijete nije 30 mjeseci, nego 30 + 6 mjeseci rodiljnog, dakle i dalje do treće godine djeteta .Da li je to točno?
    -Ne znam da li ću zbog financijskih mogućnosti moći biti kod kuće cijeli taj period, jer je 1660 kuna nakon djetetovog prvog rođendana stvarno preniska naknada, ali znam da imamo moćnost raditi pola radnog vremena. Da li to vrijedi do djetetvog trećeg rođendana i u kojem se trenutku moram odlučiti za to?
    -Ukoliko se prije isteka te tri godine ja odlučim otići raditi puno radno vrijeme, da li ostatak dopusta mogu iskoristiti do djetetove osme godine?

Unaprijed hvala na odgovorima. :love:

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Razne varijante korištenja rodiljnog dopusta za 3. dijet

Citiraj piplica prvotno napisa
    Naime, čekam treće dijete, termin mi je tek početkom kolovoza, ali ja već razmišljam o mogućnostima korištenja rodiljnog i roditeljskog dopusta pa bi me interesiralo par stvari:
    1. Ako sam dobro shvatila, mammma san je napisala na jednom topicu da novi dopust za blizance, treće i svako sljedeće dijete nije 30 mjeseci, nego 30 + 6 mjeseci rodiljnog, dakle i dalje do treće godine djeteta .Da li je to točno?

2. Ne znam da li ću zbog financijskih mogućnosti moći biti kod kuće cijeli taj period, jer je 1660 kuna nakon djetetovog prvog rođendana stvarno preniska naknada, ali znam da imamo moćnost raditi pola radnog vremena. Da li to vrijedi do djetetvog trećeg rođendana i u kojem se trenutku moram odlučiti za to?

3. Ukoliko se prije isteka te tri godine ja odlučim otići raditi puno radno vrijeme, da li ostatak dopusta mogu iskoristiti do djetetove osme godine?

Unaprijed hvala na odgovorima.
    Numerirala sam pitanja, kako bih ti numerirala odgovore.

1. 6 + 30 mjeseci NIJE isto kao i dopust do 3. godine života. Naime, možda traje jednako u mjesecima ali ovaj drugi dio 30 mjeseci (u tvojem slučaju) spada u roditeljski dopust. Ti i tvoj muž imate pravo koristiti ga 2x15 mjeseci i to do 8. g života djeteta. Ako muž ne želi koristiti svoje pravo, odiče ga se u tvoju korist.

2. Rad s polovicom radnog vremena možeš koristiti tijekom rodiljnog, ali i roditeljskog dopusta.
    Ako ga koristiš tijekom rodiljteskog dopusta, onda ga koristiš u dvostrujom trajanju neiskorištenog roditeljskog dopusta.

3. odgogvorila sam ti pod 1.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Hvala, mamma san , jedino što mi još nije jasno da li se za rad na pola radnog vremena mogu odlučiti u bilo kojem trenutku, tijekom te tri godine ili odmah prilikom podnošenja zahtjeva?

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Čekaj, čekaj, sada ponovno čitam i nije mi jasno ovo "u dvostrukom trajanju roditeljskog dopusta" ?
    Dakle, ako nakon djetetovog prvog rođendana odlučim raditi pola radnog vremena, mogu tako raditi do njegove pete godine?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čekaj, čekaj, sada ponovno čitam i nije mi jasno ovo "u dvostrukom trajanju roditeljskog dopusta" ?
    Dakle, ako nakon djetetovog prvog rođendana odlučim raditi pola radnog vremena, mogu tako raditi do njegove pete godine?
    Ako se radi o kontinuitetu, bez prekida, da.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

u biti nisam trudna, ali ne isključujem mogućnost da dobijemo i 3. dijete.. u biti, vjerojatno će prevladati želja za trećim.

Sad konkretno pitanje - ako rodim 3. dijete, da li ja mogu biti na porodiljnom npr. 1,5 god, a ostalo do 3.godine života iskoristi moj suprug? Da li se može na taj način kombinirati?

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Ako se radi o kontinuitetu, bez prekida, da.
    mamma san, kolika je plaća ako se odluči nakon prvog rođendana raditi pola radnog vremena ( treće dijete), konkretno, puna plaća za puno radno vrijeme bila bi cca.5200 kn?
    i da li imam pravo otići raditi nakon prvog rođ. pa se ponovo vratiti nakon nekog vremena na dopust(ili MM?) meni kažu da nemam.
    hvala.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

evo, saznala sam- ako se odluči za rad na pola radnog vremena, onda se dobiva pola plaće+831,??kn (dakle pola cifre od HZZO-a) i to cijelo vrijeme rada na pola vremena. roditeljski dopust možete koristiti kad vam je volja ali nikad manje od 30 dana i po 30 dana najviše 3 puta godišnje do osme godine starosti djeteta. otac isto može koristiti rodit3ljski ako je u radnom odnosu na puno radno vrijeme i dobiva istu naknadu: dakle 1663,?? za puno ili 831,?? za pola iskorištenog. ako ste na pola radnog vremena onda vam se još za vremenski toliko omogućuje rad na pola ( u konačnici je opet isto) .naknada je od 1.1.2009. porasla.
    dakle, sve u svemu, ako se može financijski, mogućnosti korištenja su zaista u prilog roditelja i djeteta!
    ovo sam pitala u HZZO-u a ako sam nešto krivo napisala nek me se ispravi, molim.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj amica prvotno napisa
    evo, saznala sam- ako se odluči za rad na pola radnog vremena, onda se dobiva pola plaće+831,??kn (dakle pola cifre od HZZO-a) i to cijelo vrijeme rada na pola vremena. roditeljski dopust možete koristiti kad vam je volja ali nikad manje od 30 dana i po 30 dana najviše 3 puta godišnje do osme godine starosti djeteta. otac isto može koristiti rodit3ljski ako je u radnom odnosu na puno radno vrijeme i dobiva istu naknadu: dakle 1663,?? za puno ili 831,?? za pola iskorištenog. ako ste na pola radnog vremena onda vam se još za vremenski toliko omogućuje rad na pola ( u konačnici je opet isto) .naknada je od 1.1.2009. porasla.
    dakle, sve u svemu, ako se može financijski, mogućnosti korištenja su zaista u prilog roditelja i djeteta!
    ovo sam pitala u HZZO-u a ako sam nešto krivo napisala nek me se ispravi, molim.
    Dobro si napisala. Ja sam se isto raspitala iako mene ne kači novi zakon jer sam rodila u 2008. U biti, mogu raditi na pola radnog vremena ali nemogu tako produžiti porodiljni.

Ali naknada je ionako mala, a još dobiješ pola :/

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

amica, ovo što si napisala sam i ja tako shvatila, ali ima jedna kvaka.
    Naime, 30 dana prije nego što namjeravaš promijeniti vrijeme rada ili korištenja dopusta, trebaš između ostalog u HZZO donijeti potvrdu od poslodavca kojom on potvrđuje da se slaže s tvojom odlukom. Ukoliko se ne slaže, tj. nemaš potvrdu, ne možeš ostvariti svoje "pravo". Tako da, nažalost, poznavajući interes i navike poslodavaca, ništa od ovoga
    Citiraj amica prvotno napisa

A sad imam pitanje.
    Kad mi sinak (3. dijete) navrši godinu (u travnju 2008), želim početi raditi pola radnog vremena. Ispravite me ako griješim u sljedećem:
    1. po "starom" (tj. po Zakonu o radu) imam pravo tako raditi pola radnog vremena kontinuirano sljedeće dvije godine, neovisno o volji poslodavca.
    2. po "novom", mogla bih tako raditi kontinuirano četiri godine ako poslodavac pristane.

Točno ili netočno?

andjeli avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mama san vidim da dijeliš svima savjete pa te molim pomozi i meni.
    Ja koristim produljeni porodiljni do 7 g djeteta radi njege po članku 31,međutim moram obnovit zahtjev u 6 mjesecu,postoji li mogućnost da se nadam da mi odobre do 8 g života iako kreće nadam se u školu,a njena dijagnoza i dalje je ista i terapija je teža primjer svaki tjedan ide na injekcije u bolnicu.
    Molim te ako mi možeš pomoći jer sam totalno zbunjena i neznam kako ići raditi i skraćeno radno vrijeme.
    Unaprijed hvala.

andjeli avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Oprostite na duplom pitanju neznam što mi je,vidim da sam na krivom mjestu postavila pitanje,molim da me se premjesti.

Hvala

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

A ja sam zaboravila poantu svoj prethodnog posta. Dakle,

3. varijanta 1. vrijedi i dalje. Točno?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj andjeli prvotno napisa
    Mama san vidim da dijeliš svima savjete pa te molim pomozi i meni.
    Ja koristim produljeni porodiljni do 7 g djeteta radi njege po članku 31,međutim moram obnovit zahtjev u 6 mjesecu,postoji li mogućnost da se nadam da mi odobre do 8 g života iako kreće nadam se u školu,a njena dijagnoza i dalje je ista i terapija je teža primjer svaki tjedan ide na injekcije u bolnicu.
    Molim te ako mi možeš pomoći jer sam totalno zbunjena i neznam kako ići raditi i skraćeno radno vrijeme.
    Unaprijed hvala.
    Andjeli, ako imaš dijete sa težim smetnjama u razvoju, dokle god postoji potreba, a prema mišeljnju liječnika, imaš pravo na dopust za njegu odnosno radu skraćenom radnom vremenu, čak do 18 g. života djeteta ili duže, ako za to postoji potreba.

Inače na ovom topicu ti se nalazi relevantni pravilnici.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

mendula napisa:

A sad imam pitanje.
    Kad mi sinak (3. dijete) navrši godinu (u travnju 2008), želim početi raditi pola radnog vremena. Ispravite me ako griješim u sljedećem:
    1. po "starom" (tj. po Zakonu o radu) imam pravo tako raditi pola radnog vremena kontinuirano sljedeće dvije godine, neovisno o volji poslodavca.
    2. po "novom", mogla bih tako raditi kontinuirano četiri godine ako poslodavac pristane.

Točno ili netočno? [/quote]

mendula,točno!!!

btw, iako sam se radovala svim kombinacijama.... ipak idem raditi po navršenoj prvoj godini

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja sam se s poslodavcem dogovorila da, kad malac navrši godinu, počnem raditi pola radnog vremena, do daljnjeg (najviše četiri godine). Na hzzo-u sam napismeno tražila da na moj slučaj primijene odredbe novog zakona jer su mi povoljnije od starog. Valjda će sve ostalo biti u redu.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Imam jedno čisto hipotetsko pitanje.
    Upravo koristim trogodišnji porodiljni (bili su blizanci). Ako bih npr. ostala trudna u te 3 god i prešla sa prodiljnog na porodiljni da li bi mi naknada u trećem porodiljnom bila ista kao u drugom? Tj. da li bih primala prvih 6 mj. života djeteta 100% od plaće? čiji prosjek datira još iz 2007/08 jer sam u međuvremenu bila na porodiljnom.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne. naknada bi bila minimalna - 1.663,00 kn, zbog nemogućnosti izračuna psjek.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Nekoliko pitanja na tu temu, ispričavam se ako ponavljam već odgovorena...

1. Obzirom da mi je treće dijete rođeno u 2008., ne kači me novi zakon (osim ako izričito tražim), dakle mogu na trogodišnji porodiljni bez pristanka poslodavca.... Kakva je onda procedura, da li ga trebam obavijestiti ja, kada, i da li postoji propisani način (pismeno, molba, štogod)? (Ne pitam gledano s ljudske strane, nego čisto po zakonu)

2. Kakava je procedura prekida prije treće godine- koliko ranije moram obavijestiti poslodavca?

3. Da li u slučaju nalaženja novog posla tijekom tog produženog porodiljnog mogu krenuti raditi na njemu bez otkaznog roka na starom?

4. Da li imam pravo na jubilarnu nagradu (10 godina, javna služba) ako sam s datumom navršavanja deset godina staža na produženom porodiljnom?

5. Ako koristim trogodišnji porodiljni po novom zakonu i prekinem ga prije treće godine djeteta, da li u nekom trenutku mogu koristiti roditeljski (po koji mjesec ili kao pola radnog vremena)?

6. Kako izgleda traženje pristanka poslodavca za roditeljski dopust po novom zakonu i da li znate da li to rutinski odobravaju u javnoj službi?

Hvala unaprijed na odgovorima

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj vesna72 prvotno napisa
    ne. naknada bi bila minimalna - 1.663,00 kn, zbog nemogućnosti izračuna psjek.
    Vesna, da li bi zbog ovog ipak imala pravo na priznavanje prosjeka s početka sadašnjeg rodiljnog:

Članak 107.

Osnovica za naknadu utvrđena prema odredbama ovog Pravilnika služi za obračun naknade plaće za sve vrijeme trajanja neprekidnog bolovanja.

Pod neprekidnim bolovanjem prema stavku 1. ovog članka smatra se neprekidno bolovanje zbog istog uzroka bolovanja, bez ijednog radnog dana prekida, odnosno s prekidom jednog ili najviše 30 kalendarskih dana kada je do ponovnog bolovanja došlo zbog iste bolesti, ozljede ili stanja prema šifri međunarodne klasifikacije bolesti (nastavno bolovanje).

Pod uzrokom bolovanja u smislu stavka 2. ovog članka podrazumijeva se bolest neovisno o njezinoj šifri prema međunarodnoj klasifikaciji bolesti, te svaki drugi pojedinačni razlog odsutnosti s rada za koji prema Zakonu osiguraniku pripada pravo na naknadu plaće (rodiljni dopust, njega člana obitelji, pratnja, izolacija i dr.).

U slučaju iz stavka 2. ovog članka naknada plaće obračunava se i isplaćuje od iste osnovice za naknadu i na teret istog obveznika isplate te naknade u visini i trajanju propisanom Zakonom, općim aktom pravne, odnosno fizičke osobe – poslodavca, te ovim Pravilnikom.

Iznimno od odredbe stavka 2. ovog članka, pod neprekidnim bolovanjem smatra se i bolovanje zbog korištenja obveznog rodiljnog dopusta na koji osiguranica nastupa neposredno nakon korištenja bolovanja iz članka 31. točke 6. Zakona ako je to za osiguranicu povoljnije.
    Iz Pravilnika o ... http://www.hzzo-net.hr/dload/pravilnici/01_01.pdf

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nedavno me zvala novinarka radi mame koja nastavlja jedan rodiljni na drugi i na minimalcu je. tražila je samo naš komentar, a već je imala odgovo hzzo-a i ministarstva da je to u skladu s načinom obračuna osnovice naknade plaće.

iznimka kada su dopušteni različiti uzorci navedena je u čl.5 - rodiljni nakon bolovanja u komplikacijama u trudnoći. obrnuto nikada nije ni moglo, a sada je sporan i roditeljski->rodiljni.

u svakom slučaju, to je jedna od naših primjedbi za koju molimo da se uzme u ubzir kod donošenja novog pravilnika (koji mora biti donešen do 30. lipnja ove godine - jer trenutni pavilnik o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja datira od prije novog zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju - na kojeg isto tako imamo primjedbi )

mene osobno zanima i kako će se računati prosjek ako se roditeljski koristi u dijelovima (da li će ostati "ako je za korisnicu povoljnije" ili će ga ev. neisplata plaća i/ili bolovanje u međuvremenu rušiti; a imam i puunooo dodatnih pitanja - na koja za sad dobivam različite odgovore, ovisno na koga u hzzo-u naletim :/ )

p.s. drago mi je da te vidim

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj paklenica prvotno napisa
    Nekoliko pitanja na tu temu, ispričavam se ako ponavljam već odgovorena...

1. Obzirom da mi je treće dijete rođeno u 2008., ne kači me novi zakon (osim ako izričito tražim), dakle mogu na trogodišnji porodiljni bez pristanka poslodavca.... Kakva je onda procedura, da li ga trebam obavijestiti ja, kada, i da li postoji propisani način (pismeno, molba, štogod)? (Ne pitam gledano s ljudske strane, nego čisto po zakonu)

2. Kakava je procedura prekida prije treće godine- koliko ranije moram obavijestiti poslodavca?

3. Da li u slučaju nalaženja novog posla tijekom tog produženog porodiljnog mogu krenuti raditi na njemu bez otkaznog roka na starom?

4. Da li imam pravo na jubilarnu nagradu (10 godina, javna služba) ako sam s datumom navršavanja deset godina staža na produženom porodiljnom?

5. Ako koristim trogodišnji porodiljni po novom zakonu i prekinem ga prije treće godine djeteta, da li u nekom trenutku mogu koristiti roditeljski (po koji mjesec ili kao pola radnog vremena)?

6. Kako izgleda traženje pristanka poslodavca za roditeljski dopust po novom zakonu i da li znate da li to rutinski odobravaju u javnoj službi?

Hvala unaprijed na odgovorima
    sorry, preskočih u žurbi

1. s obzirom da ti je dijete rođeno u 6.mj. (koliko vidim iz potpisa), ti se već sad na roditeljskom (odnosno dodatnom rodiljnom - drugih 6 (odnosno 30 mjeseci). tak da više nikoga ni o čemu ne trebaš obaviještavati, osim ako odlučiš prekinuti korištenje dopusta i vratiti se na posao ranije.

2. 30 dana ranije

3. možda. ti si privremeno odsutna sa rada. i moraš zaključiti jedan ugovor o radu, da bi potpisala novi. a da bi napravila bilo što od toga, moraš zatvoriti rodiljni. jer si trenutno "privremeno spriječena za rad radi obavljanja roditeljske dužnosti"
    a možda je zbog toga što postoje razne vrste otkaza... ukoliko ideš na sporazumni, možete se dogovoriti da ne odradiš otkazni rok. ali to je stvar dogovora, a ne pravo samo po sebi.

4. mislim da da. ali javit će ti se netko bolje upoznat s tematikom.

5. trebala bi moći (uz zahtjev za primjenu zakona koji je za tebe povoljniji... ali raspitaj se svakako na hzzo-u prije. trenutno se oko mnogih prava "objašnjava" )

6. čula sam samo za par slučajeva negodovanja poslodavca (nijedan od njih u javnoj službi), ali i oni su na kraju pristali
    postoji formular na hzzo-u, a možeš i sama napisati par riječi. viči kad/ako će trebati

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Hvala na odgovorima!

Ono što me buni je to da mi u rješenju za dio porodiljnog nakon 6 mjeseci piše da mi se (cit) "...priznaje pravo na naknadu plaće za korištenje rodiljnog dopusta do jedne godine života djeteta..... u trajanju do xx.06.2009....."
    I usmeno mi je rečeno da dođem produžiti u petom mjesecu...

1. Kako je moje rješenje dobio i poslodavac, zanima me da li je dovoljno (po zakonu) da prepustim HZZo-u da na isti način obavijesti o nastavku ili moram ja...
    2. I da li i dalje mogu birati da li ostvarujem prava po starom ili po novom zakonu....

3. Da li moram tražiti pristanak poslodavca ako idem po novom zakonu?

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

citirat sam htjela odgovor na prvo pitanje...(link zanemariti- nikakva veza s temom- ometaju me pa radim s pola pažnje..)

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iz Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama
    Članak 60.
    (1) O zahtjevima za ostvarivanje prava na rodiljni dopust i rodiljnu naknadu, kao i o drugim zahtjevima za ostvarivanje prava prema posebnim propisima koji se odnose na zaštitu majčinstva, koji nisu pravomoćno okončani do dana stupanja na snagu ovoga Zakona, rješavat će se prema propisima koji su bili na snazi do dana stupanja na snagu ovoga Zakona.
    (2) Osobe koje su se na dan stupanja na snagu ovoga Zakona zatekle u korištenju prava iz stavka 1. ovoga članka mogu pisanim zahtjevom od mjesno nadležne ustrojbene jedinice Zavoda zatražiti ostvarivanje tog prava prema odredbama ovoga Zakona ako je to za njih povoljnije.
    Ako piše do godine dana, javi se na hzzo najmanje mjesec dana prije isteka (savjet je da odeš i malo ranije). birati možeš. ako ideš po novom zakonu, trebaš odobrenje.

s3ja avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da li imam pravo na jubilarnu nagradu (10 godina, javna služba) ako sam s datumom navršavanja deset godina staža na produženom porodiljnom?

Da!
    Pravo na jubilarnu imaš ako imaš neprekidni radni staž u javnim službama (10 godina). Bitno je da nemaš nikakav prekid dulji od 8 dana između dva radna odnosa (u javnoj službi).
    Eventualno kod mirovanja radnog odnosa (npr. radi korištenja neplaćenog (porodiljnog) dopusta, odsluženja vojnog roka i sl.) kad miruju obveze i prava iz radnog odnosa - period tog mirovanja ne uračunava se u ukupne godine neprekidne službe.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

hvala na odgovorima!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •