ne medicinska dokumentacija ovisno o bolesti deteta, a ne više ovo neuropedijatra, fizijatra, otorinolaringologa i okuliste , osim ako dete nema problema s navedenim
mi predajemo dermatologa, gastriča, alergologa, ortopeda, kardiologa i orl
ok a konkretno za distoniju kak ću znati jel treba to ili ne?
mi baš prema tom članu imamo +1 i to piše u poreznoj kartici. nije invalid
Posljednje uređivanje od jelena.O : 17.12.2010. at 13:51
Maya_78, dobili smo poziv na komisiju 14.1. u 12:10, u Pazinu, s djetetom i novim medicinskim nalazima.
pretpostavljam da ste i vi dobili, pa vidimo se na komisiji. Pozdrav.
Posljednje uređivanje od pzulic : 18.12.2010. at 10:15
Danas sam baš zvala Klovićevu da pitam što mi točno treba za produljenje njege.
Nije rekla da treba nikakva dodatna molba .
Baš sam ju striktno pitala jel treba molba kojom tražim to što tražim a veli ona ne to kod nas popunite zahtjev i to je to
Pa, da, treba ti molba odnosno zahtjev napisan na njihovom obrascu. Ne trebaš ništa svoje nositi (mislim na molbu).
ali isto možeš i doma u miru sročiti pa samo priklamat za taj obrazac
maya , kaj se kod vas prvo ide na komisiju, a tek onda nosie papiri??
čak i kad smo bili pod czzo prvo su se nosili papiri, pa na komisiju eventualno kakva razlika ak imaš nekaj novijeg
Molim savjet, ako netko zna.
Ja prekidam produljeni dopust s 13.01. jer otvaram novi rodiljni. MM će koristiti SRV.
Pitanje je: što s DD? Moja referentica je na godišnjem, a ova koju sam dobila na telefon nema pojma.
dd ti ostaje, jer je svejedno dal je dete tvoje ili od muža ( bar kaj se tiče dd), opet možeš predat za novi dd, iza nove godine , a najkasnije do 28.2.
jer si već sve složila na prebacivanje na njega??
Posljednje uređivanje od jelena.O : 22.12.2010. at 14:22
da onda nosi sve kaj imaš od prošle komisije i akl ti je nekaj kaj nisi dala to fotokopiraj
imam samo jedan jedini nalaz alergologa od tada
koji samo potvrđuje da i dalje postoje alergije i AD (iako nismo na ništa kontrolno testirani jer je još "prerano", prema njihovim riječima)
odnijet ću to i pitati i preporuku svoje pedijatrice
ovo prerano ne priznajem jer svou decu počinjem testirat s 6mjeseci, tj. to oni preporučuju.
Evo mi doslo rjesenje i odbili su nas na nastavak dodatne njege radi hipotonije i distoni sindroma.Da li se i dd ukida.Trebala bih se vratiti na posao,ali sef je privremeno zatvorio firmu i sada nemam pojma sta da radim.
piše "na pregled ponesite nove nalaze koje ste prikupili od posljednjeg vještačenja pa do danas". ja ću odnijeti i potvrde o zaposlenju, makar oni to mogu i sami provjeriti ali ja sam ih u firmi napravila tu potvrdu prije nego što sam dobila njihov poziv.
mi nosimo 2 nalaza od alergologa, jedan od svibnja, jedan od 22.11. na oba dva ima preporuku i imam preporuku od pedijatrice, koju mi je isto napisala prije nego što je došao njihov poziv. (sve sam si pripremila) nosim i potvrdu za mlađeg da ide na vježbe. svoj zahtjev mislim da nema potrebe pisati, kad idemo tamo.
btw. baš smo sinoć bili kod pedijatrice, mlađi je imao temperaturu i kašalj, pa me je pitala da li smo bili na komisiji, rekla sam da idemo 14.1., a ona mi je rekla da sva vještačenja koja su bili sad nedavno da su odobreni tj rekla mi je ovako: "sad u ovo predbožićno vrijeme su bili jako darežljivi i raspoloženi".
jedino što su meni napisali u pozivu da dođemo s Alenom (na njega je rješenje), ali ja idem s obadvojicom, ko što smo bili i prvi puta, vjerovatno su imali evidentirano samo alena jer je on u rješenju, a u biti prva molba je podnesena na obadvojicu.
ovo prerano znači "prerano od zadnjeg testiranja"
mi smo testirani s cca 5 mjeseci pa onda sveobuhvatno s cca 10 mj., a baš sam bila zagrizla da napravimo opet (čisto da viidm stanje iako kažu da se vjerojatno ne mijenja tako brzo, kako kažu), ali rekli "ne treba, prerano" na svo moje dosadno inzistiranje
pzulic, tako ćemo i mi, osim tih potvrda, ako bude potrebno, donijet ćemo
i mi imamo 2 nalaza, ali prvi mi se negdje zagubio, a nadam se da će mi pedijatrica napisat preporuku u par dana drugi tjedan (nadam se da radi, da nema ferije, znaš možda?)
nadam se da će i u postblagdanske dane biti "darežljivi"
moji klinci se testiraju svako 6 mjeseci, a tvoj je zadnji put pred godinu dana
Posljednje uređivanje od jelena.O : 23.12.2010. at 17:52
nisam pitala dal idu na ferije, pretpostavljam da ne, jer mi nije napisala uputnicu za logopeda za starijeg pa mi je sestra rekla da dođem neki drugi dan po nju, da idu na ferije vjerovatno bi mi je odmah napisala bez obzira na gužvu. pretpostavljam da radi. nazovi sutra pa provjeri da ne bi slučajno spajali te praznike, nikad se ne zna. ja sam za preporuku išla kod nje bio je ponedjeljak, a na preporuci je datum od subote, bila je dežurna tu subotu.
ako si izgubila nalaz od alergologa, oni sve njihove nalaze imaju u kartonu od djeteta pa možeš otići na međukat i pitati da ti daju, posude, fotokopiraju šta već taj nalaz.
i ja se nadam, sad sumnjamo u neke nove dijagnoze kod mlađeg (Dino stalno pada, na ravnom iz čista mira, pa je dala uputnicu za neurologiju da se vidi da nije slučajno epilepsija), nadam se da ipak neće biti to što pedijatrica sumnja, ali pitaj boga kad će nas naručiti pa bim voljela da sam kući barem dok riješimo nedoumice.
Pozdrav svima!
Tri teme sa po 25 stranica postova su previše za analiziranje (trebala bi mi 3 dana za to), pa ako spamam, obrišite post.
Pišem o boravku majke uz dijete u bolnici nakon godine dana starosti djeteta....
Doživio sam šok kad su nam rekli u bolnici da za boravak majke uz dijete trebamo plaćati 150 kuna DNEVNO! I našu dr. opće prakse je isto tako strefilo, kaže da se nedavno nešto u zakonu mijenjalo, pa ni njoj nije jasno.
Postoje 2 apsurda:
1. Majka je uz dijete, obavlja većinu posla kojega bi inače trebala raditi medicinska sestra (prematanje, kupanje, hranjenje i td...), a to joj još naplate 150 kuna DNEVNO!
2. Zakon kaže da majka ima pravo na dnevni boravak uz dijete, kojega shodno tome bolnica ne naplaćuje, ali ako odluči prenoćiti, e to treba platiti 150 kuna! Ispada da samo noćenje majka mora platiti 150 kuna, koliko košta u nekakvom hotelu. Ako ima majka pravo na dnevni boravak, koji joj se ne naplaćuje ukoliko koristi samo njega, zašto joj se naplaćuje cjelokupni iznos ako noći? Zašto se ne odredi da noć košta 20, 30 ili 50 kuna?
Makar sam protivnik da majka bilo što mora platiti ako je uz dijete, jer se majke danima i noćima trgaju od truda za svoju djecu, maximalno olakšavaju posao medicinskim sestrama, a bolnica im fino još to fakturira 150 kuna.
Ja kao pojedinac nemam nikakvu moć, ali udruga kakva je RODA zasigurno bi ovakvu nepravdu i apsurd mogla svojim akcijama promijeniti.
Lijepi pozdrav svima, osobito majkama koje po našim bolnicama bdiju uz svoje anđeleke, a za to ih čeka faktura u iznosu od 150 kuna dnevno!
Posljednje uređivanje od daddycool : 24.12.2010. at 10:33 Razlog: moglo je i bez tih zvjezdanih pridjeva
znam, jelena, i meni je to nezamislivo, ali svi kažu, do 3. godine sigurno ništa od "starog" ne prolazi, može se samo iskristalizirati neka nova
vjeruj, igrala sam na sve karte, kaže: ne, ne, nema potrebe
najradije biih sama dala lovu za pretrage kad im je toliko teško dati uputnice
pzulic, nadam se da je sve ok s mlađim, ma ne vjerujem da je ništa strašno, ali treba napravit sve nalaze;
da, zamolit ću da kopiraju nalaz iako ništa bogznašto ne piše obzirom da nismo radili ništa novog...(btw, imate li vi kakav novi nalaz RASTa, kakva je dr. K. što se toga tiče?)
Koliko ja znam postoji pravo boravka roditelja uz dijete, ali što se tiće detalja uz takav boravak svaka bolnica uređuje sama svojim propisima. Dakle, postoji općenita preporuka da se omogući boravak , ali svaka bolnica ima pravo odrediti uvjete pod kojima će se to odvijati. Znam da se dnevni smještaj (koji ne mora uključivati i noćni) može dobiti uz uputnicu ljiečnika opće prakse. Taj dnevni smještaj u nekim bolnicama znaći samo dopuštenje boravka uz dijete, u nekima se dobiju i obroci, a u nekima i fotelja uz krevet dijteta. Javiti ću se kasnije detaljnije i tražiti da se prebaci post na temu o hospitalizaciji.
Molim vas,zanima me da li mi sef moze uruciti otkaz nakon dodatne njege jer je svoju firmu odlucio zamrznuti zimi kako je jako slabo posla,pa bi opet otvorio pocetkom sezone 4mj.
ti praktički više nisi u zaštićenom položaju, pa bi mogo to napravit, ili se možda možete nekaj dogovorit do proljeća
nikakav novi nalaz RASTa nemamo, nisam je ni pitala tako da ne znam da li bi dala, doduše prije nego sam prošle godine slala nalaze, sama je dala za RAST (rekla je da daje zato da imamo više nalaza).
Kad sam za Alena pitala da se radi ponovno testiranje, alergologica je rekla da nema potrebe, šta ćete ga bez potrebe mučiti, a njemu smo radili samo RAST i to na grinje, jaja, mlijeko i brašno, a PRICk nismo a htjela sam ipak je on opsežniji nego RASt na te 4 stvari, ali kad alergologica nije htjela; ne mogu je natjerati kao da daju novce iz svog džepa..
nama na oba dva nalaza piše preporuka za nastavak njege, koja je terapije, stanje, niš posebno, al neka vide da idemo s djetetom na kontrolu.
A Dino, i ja se nadam da nije ništa srašno, ali bolje da znam na čemu sam, i sama pedijatrica je rekla da vjerovatno nije ništa, ali bolje je provjeriti. zabrinjava me zato što stalno zapinje i pada, na ravnome u kući pada, muževa obitelj me ubjeđuju da je to zato što ima previše kila pa da ne može sam nositi tu kilažu, a uopće nema puno kg-14 kg, sasvim je normalne težine, neki govore da je to samo faza, a ja želim znati, ako nije ništa da znam da nije ništa i da se ne pitam je li ovo je li ono. tako da, vidjeti ćemo, 12 smo naručeni na neuropedijatriju a 21 kod oftalmologa da vidimo da nije problem u očima,
Oprosti, nisam shvatila tvoje pitanje.
Prebacila sam njegu na mm, ali u obliku SRV-a, svoj dodatni dopust za njegu prekidam s 12.01. jer s 13.01. moram otvoriti novi rodiljni.
Dakle, DD mogu i dalje ja primati na svoj tekući unatoč tome što je korisnik, ajmo reć', mm?! Predat ću svakako zahtjev za produljenje u veljači, jer imamo valjano Rješenje komisije HZZO-a do rujna 2011.
vi se sami dogovarate ko će dobiti lovu od dd, mi uvijek pišemo na mene, a sad slučjno smo prebacili SRV na njega, meni osto dd i dalje će ić na moje ima.
to sam te pitala jer si sredila svu papirologuju za njegovo preuzimanje jer od 13.1 on ima SRv.
(nadam se da nismo offtopic)
pzulic, mi također imamo samo ta dva nalaza na kojima se preporučuje njega, isto nismo radili ništa novog (unatoč mojem moljakanju), svi kažu da nema potrebe, da je stanje sigurno jednako, da s obzirom na vrijednosti nalaza nema šanse da je prošlo (ili da će proći tako brzo)
kod dermatologa više ne idemo jer nema potrebe, sve znamo sami sanirati, a dovoljno je da nas jedan specijalist kontrolira (a ipak nam je primarna alergija)
btw, moj Sven je isto često bio nespretan, doduše, prije godinu dana, ali se napadao, možda je riječ samo o nepažnji?
mi smo kod dermatologa bili samo jednom, s Alenom, kad je imao malo više od godine. tada nam je dala za dermatologa, a kad se pojavio problem sa mlađim, onda je prvo pisala za dermatologa uputnicu, no predomislila se i dala za alergologa, s čim sam više zadovoljna jer ipak su oni specijalizirani za djecu, a kod dermatologa smo bili koji je i za nas odrasle. nekako mi se čini kad preporuku za njegu napiše doktor koji svakodnevno radi s djecom, da se to više uvažava nego da mi to napiše neki drugi doktor specijalist, možda sam u krivu ali ja nekako gledam i s te strane.
ma i ja se nadam da je riječ o nepažnji, makar to je konstantno, u jednom danu padne 20 puta, nekad se sam digne, nekad ne, nekad plače nekad ne. ja sam tip osobe koji voli sve mogućnosti isključiti jer sam veliki paničar pogotovo što se tiče djece, iako znam da to nije dobro ali ne mogu si pomoći, jednom je pao vani, bili smo u šetnji, pao je i raskrvario si malo iznad uha, nije mu puno išla krv, rana nije bila velika ali ja sam odmah paničarila. fizijatrica gdje idemo na vježbe (zato što drži glavu u desnu stranu) ga je gledala i rekla je što se tiče hoda da je to sve u redu, da je spretan i pametan, rješava neke zadatke koje nisu za njegovu dob, već za starije. imam potvrdu od nje da idemo na vježbe, pa i to nosim u Pazin.
i moja ponekad padne, onak bezveze, ali čitajući kaj cure kažu za Flixotide može se i to desiti.
Imam dijete s dijabetesom i pravo na rad s polovicom radnog vremenena do 7 godine! Pola plaće dobivam od HZZO - a! Sljedeće godine nam ističe tih 7 godina i mi smo si planirali još jedno dijete, ali me zanima kako će mi se računati prosjek za porodni dopust i kakva prava imam! Malo je komplicirano i znam da je teško odgovoriti! Možda da odem u HZZO pitati? I zanima me ako sam ja prvih 6 mjeseci na porodiljnom, a muž drugih šest da li se njemu isto ide prosjek ili je na onom određenom iznosu?
Hvala!!!!
ma jel ja moram otvorit porodiljni 45 dana prije termina al mogu malo kasnije -28 dana ?negdje sam cula da mogu a sad mi ova prija kaze da prvi put to cuje.
ako treba predaj za dalje jer imaš pravo na srv do 15 godine, ako postoji osnova,
Esad ak ti se desi dete dok si na srv, gleda ti se prosjek plača u zadnjih 6 odnosno 3 mjeseca. a isto se gleda i ako si malo na srv malo na cijelom, sretno! za vrijeme kad si ti na porodiljnom ( a imaš prvo na SRv) isti možeš prebacit na muža. Njemu se gleda porodiljni drugih 6 mjeseci iz prosjeka, i to ak mu je prosjek veći od 2660 kn dobije točno 2660, a ak je lova manja od tog iznosa dobi točno kolko mu je plača, ali ne manje od 1660 kn.
Cure, i ja sam na SRV-u od početka 11.mjeseca. Odnijela sam potvrdu od poslodavca u HZZo da bi mi isplatili drugi dio plaće. Ništa mi još nije sjelo. Kakva je situacija kod Vas? Meni su jučer rekli da će uplatiti do četvrtka, a da kasne zbog neke greške prilikom obračuna.Nadam se da sam na dobrom mjestu postavila pitanje.
ponekda znaju platiti i kasnije, ali to je bilo zadnji put pred 15-16 mjeseci, ništ se ne brini, možda je i malo kasnije stigal papir do tete u obračun.
sta ti znaci ovo boldano?ma ja sam mislila sto kasnije jer cu cini mi se dobit mizeriju kad otvorim porodiljni pa da jos malo dobijem od njih.a sto se tice prebacivanja njege na mm on kaze da mu poslodavac nece dat tu potvrdu kojom mu dopusta da ide na njegu.fali im ljudi ionako
19.02 mi je termin
kaj se tiče love dobit ćeš prosjek kolko si imala za prvo, pitaj još i ključić kak je oa to riješila pred godinu dana.
a u biti ti možeš i rodit svaki čas
Da li se nakon prestanka prava na njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju ima pravo na godišnji odmor i temeljem kojeg propisa (se ima pravo odnosno nema)? Je li itko imao takvu situaciju?
odgovore možeš naći u novom zakonu o radu Narodne novine 149/09.
Članak 63.
(1) Neiskorišteni dio godišnjeg odmora u trajanju dužem od dijela godišnjeg odmora iz članka 62. stavka 2. ovoga Zakona, radnik može prenijeti i iskoristiti najkasnije do 30. lipnja iduće godine.
(2) Radnik ne može prenijeti u sljedeću kalendarsku godinu dio godišnjeg odmora iz članka 62. stavka 2. ovoga Zakona, ako mu je bilo omogućeno korištenje toga odmora.
(3) Iznimno od odredbe stavka 2. ovoga članka, godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine
Bitna promjena u odnosu na stari ZOR - izbačeno je da radnik može koristiti godišnji odmor pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad. To bi značilo da radnica koja je bila na porodiljnom dopustu cijelu 2010. godinu ima pravo koristiti godišnji odmor odmah po povratku na posao u 2011. godini za 2010. godinu sve do 30.06.2011., i poslije 30.06.2011. godine ima pravo ponovno koristiti godišnji odmor i za 2011. godinu. Dakle iz navedenog proizlazi da se vrijeme koje je provedeno na porodiljnom dopustu računa kao vrijeme provedeno na radu.
budući da se njega djeteta tretira kao i normalni porodiljni trebala biš dobiti godišnji. ukoliko te odbiju to znači da ne poštuju zakon. nisam se još susretala s time, no možda to i mene čeka, idemo sam na kontrolno vještaćenje i ako me odbiju naravno da ću tražiti godišnji iz 2010, ako me odbiju tutnuti im zakon pod nos. situacija nam je u firmi da se teško dolazi do godišnjeg, i ja znam da ako ga ne iskoristim odmah po prestanku njege djeteta da će propasti jer nema šanse da mene šefica stavi da radim 3-4 mj i da mi onda da godišnji. tako da ako bude potrebno ja ću se znati izboriti za svoje pravo.
moram ti napomenuti da se poslodavci prave da ne poznaju zakon, zato im ti napomeneš i daš zakon na uvid i ne bi te smjeli odbiti-u protiv je to kršenje zakona.
gornje podatke sam izvukla sa jednog drugog foruma: http://www.legalis.hr/modules/newbb/...35554&forum=28
Maya_78: jučer kad sam bila kod pedijatrice baš je pisala Svenovu preporuku za nastavak njege.
Pzulic puno hvala! I ja sam tak to nekak protumacila -javim kak sam prosla sa g.o.
Kako to misliš da će joj 'odrapit' 28 dana? Pa ona može i s njege otvoriti rodiljni 45 dana prije termina. Ili? Meni je ginekolog napisao 45 dana prije, liječnik opće prakse prepisao, a na Rješenju o prekidu njege mi isto piše s kojim datumom i zašto.
Nego, htjedoh pitati koja dokumentacija mi treba za produljenje DD? Predala bih to sada, da se ne moram poslije teliti okolo.
Hvala!
kopija rješenja, zahtjev + pripremi osobne, i rodne listove klinaca