@ domy - da li si pravo na njegu ostarila u vremenu kada ti dijete nije bilo upisano/pohađalo vrtić?
Pitam jer u Pravilniku stoji da ne možeš ostavariti pravo na njegu ili SRV "za vrijeme dok je dijete stalno ili tjedno smješteno u ustanovi socijalne skrbi, zdravstva ili prosvjete, odnosno ako dijete boravi u ustanovi socijalne skrbi, zdravstva ili prosvjete svakodnevno duže od osam sati." Odnosno, pedagoginja je u pravu kad predlaže skraćeni boravak u vrtiću jer ti ugovorom, dok si na njezi, ne može biti odobren boravak djeteta u vrtiću 8 ili više sati. Naravno ovisi o vrtićkoj politici hoće li ti ugovor izdati na 5 h ili 7h i 45 min.
Izuzetak je roditelj koji živi sam, a radi u smjenama.
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/305763.html
Da, dijete može biti u vrtiću manje od 8 sati. Dakle u ugovoru ne može pisati da mu je odobren boravak 8h jer time gubiš pravo na njegu. Ovisi o vrtiću hoće li ti ugovor izdati na 4h, 6h ili 7h i 45min.
Jelena hvala ti.
Ništa ja tu ne kužim.
Zvala sam danas poreznu i gđa mi kaže da je rješenje o njezi privremeno i da ako nemam rješenje o invalidnosti nemam pravo na uvećani osobni odbitak i bla bla.
Zna li netko gdje piše u "zakonu" o tome - jer kada se budem žalila htjela bi navest ono: po članku.......
berlin
3. 0,3 osnovnoga osobnog odbitka za poreznog obveznika, svakog uzdržavanog člana uže obitelji i svako dijete, ako su osobe s invaliditetom.
4. 1,0 osnovnoga osobnog odbitka za poreznog obveznika, svakog uzdržavanog člana uže obitelji i svako dijete, ako su osobe kojima je rješenjem, na temelju posebnih propisa, utvrđena invalidnost po jednoj osnovi 100% i/ili koji radi invalidnosti imaju, na temelju posebnih propisa, pravo na tuđu pomoć i njegu. U tom slučaju porezni obveznik za sebe osobno i za istu osobu koju uzdržava ne može koristiti osobni odbitak iz točke 3. ovoga stavka.
Članak spada u PRAVILNIK O POREZU NA DOHODAK
http://propisi.porezna-uprava.hr/vie...alni=2542,meni su baš upisali na karticu ( oni sami) I* što je značilo +1, a odnosilo se na pravo na njegu. Na istu foru je i Jelka dobila +1 jer se pozvala na taj zakon i rekla da zna puno ljudi koji na osnovi te rečenice i tog papira imaju +1,
Posljednje uređivanje od jelena.O : 05.04.2012. at 07:28
jel ko skoro pisal Žalbu na rješenje od komisije ( negativno)
Jelena ali mi nemamo rješenje o invalidnosti i to je ono što me buni.
Znaš li nšto što se događa u tom slučaju?
nismo ni mi imali, a nema ni Jelka samo rješenje komisije da nam je odobrena SRV ili njega, a oni su sami to napisali. baš za njegu
Jelena, dosadna sam i zbunjena ali što ću navesti u žalbi jer će mi od porezne doći odbijenica.![]()
povedi se na taj članak i napomeni da je to za njegu djeteta bez obzira kaj nemaš invalidnost,Jelka se dogovarala sa svojom poreznom par dana, i onda je uvjerila da je tak. Inače jelka je to sredila prek telefosko-mejlane veze.
Milsim glupo ispada,meni su to oni sami tak napisali, čak i kad je to bilo, ženska me poslala referentici koja je trebala obradit prijavu muža( bilo je to u 5. mjesecu) da i ona unese tu izmjenu i dobil je povrata čist pristojnu cifru.
gle kaj da ti kažem reci isto ko i Jelka i reci da svi imaju pravo na +1 na osnovi tog članka.
Drage Rodice, molim pomoć za svoju prijateljicu.
naime dobila je otkaz ugovora o radu, zbog lošeg poslovanja poduzeća (unatrag 3 godine) bila je prijavljena na određeno. Do 2014 godine ima pravo korištenja dopusta za njegu djeteta do 7 godine.
Koja su njena prava sada? ostala je bez novčane naknade u visini 2500,00.
Da se prijavi na burzu rada, ima li pravo na kakvu zaštitu preko CZZS (da ne izgubi novčanu naknadu), ili da nađe posloavca koji će ju prijaviti u radni odnos, zamrzne pa ponovno odmrzne (zahtjev za obustavu isplate naknade plaće). U tom slućaju da li prvo treba taj zahtjev postati "pravomoćan" pa ju tek onda netko može prijaviti, ili prijava u rani odnos može i bez toga?
unaprijed hvala
znači svi su dobili otkaz ili neki pa baš ona u toj ruti?
Posljednje uređivanje od jelena.O : 09.04.2012. at 17:51
Ja sam uredno imala odbitak 1,00 dodatno na 0,50 na osnovo rješenja HZZO-a (MM koristio dopust za njegu), prošli mjesec nam nije produžena njega pa sam sa refernticom na šalteru imala scenu oko ukidanja tih 1,00 (jer kao ona mi ne može ukinuti invalidnost na osnovu tog rješenja HZZO - kad bi bih samo netko tamo naučio čitati zakone i pravilinke), ali naravno da njezina šefica sve zna (još mi rekla da ako imam rješenje o invalidnosti ili ga mogu dobiti da joj se svakako javim kako bi mi sada upisali odbitak 0,30).
Preporuka uvijek tražite da Vam pozovu nadređenog i ne dajte se jer na taj faktor odbitka imate pravo.![]()
1
Posljednje uređivanje od corny : 10.04.2012. at 21:29
hajde javi kas si složila, i ak dobiš pozovi na te čevape!
A sada slijedeće pitanje:
Ako majka ne dobije produženje njege i da izvanredni otkaz (iz zdravstvenih razloga djeteta) da li ima pravo na novčanu naknadu sa zavoda?
mislim da nemaš bez obzira iz kojeg razloga daš otkaz,
ali ako tebi firma da otkaz imaš pravo na naknadu s burze.
Da to znam, ali pitanje je da li će pristat na to.
pozdrav svima evo ja sam nova ovdje, pročitala sam skoro sve vaše postove i razmišljanja i imam i ja jedno pitanje pa vas molim ako tko išta bude znao molim vas za savjet i vaše mišljenje. Imam sina koji je sad star 9 mj i 14 dana,boluje od hemangioma ima ih 3, jako velika bio je na operaciji prvoj u klaičevoj bolnici sa 4 mj koja je bila jako teška sad nam sljede još najmanje dvije operacije ako ne i više,ja sam još na porodiljnom na posao bih se trebala vratiti 01.07. a suprug mi je ostao bez posla,zanima ako ima tko slično iskustvo dali ja sad mogu tražiti produženje porodiljnog,jer sam čula da bi kao morali oboje biti u radnom odnosu i dali imam kakvo pravo na dd ili na njegu. Molim vas za što brži odgovor unaprjed vam se zahvaljujem.Zabrinuta mama.
leonardo3 - oba roditelja trebaju biti u radnom odnosu. Kako ostvariti DD imaš opisano na stranicama hzmo-a.
Ako može samo kratko pojašnjenje? Jel ovaj dječji doplatak ima veze sa običnim doplatkom i kako se pokreće postupak za taj "drugi" dječji, tj.za djecu s posebnim potrebama?Kako ostvariti DD imaš opisano na stranicama hzmo-a.
Da bi dobila DD od 831,50kn za dijete s težim oštećenjem zdravlja moraš zadovoljavati jedan od kriterija:
U postupku ostvarivanja prava na doplatak za djecu, postojanje težeg oštećenja zdravlja djeteta može se dokazivati:
a) nalazom i mišljenjem tijela vještačenja socijalne skrbi odnosno nalazom i mišljenjem nadležnog vještaka Zavoda za zdravstveno osiguranje kojim je utvrđena vrsta i stupanj oštećenja zdravlja djeteta prema odredbama Zakona o doplatku za djecu
b) rješenja donesena u postupku ostvarivanja prava iz socijalne skrbi
• o pravu na osobnu invalidninu,
c) rješenjem nadležnog tijela Zavoda za zdravstveno osiguranje
• o pravu roditelja na dopust do osme godine života djeteta i
• o pravu na rad s polovicom punoga radnog vremena zbog njege djeteta s težim smetnjama u razvoju te
Znači ili Nalazom i mišljenjem Komisije CZSS-a (koje ti daje i pravo na invalidninu) ili Rješenjem HZZO-a kojim ostvaruješ pravo na prodženi rodiljni ili SRV.
MBee, hvala na pojašnjenju!
Zanimalo bi me - da li je moguće ostvariti pravo na njegu, ako je jedan od roditelja zaposlen na puno radno vrijeme u inozemstvu?
nisam ziher, gdi plača porez gore ili tu?
Ako može moja skromna umješanost u vaše dvojbe, kao mama koja koristi dopust za njegu djeteta, te zaposlenica Porezne uprave. Uvećani osobni odbitak može koristiti SAMO roditelj čije dijete ima 100% invalidnost ili PO OSNOVI INVALIDNOSTI pravo na tuđu njegu i pomoć, utvrđenu od nadležnih tijela (rješenjem). Rješenje kakvo imate vi (imam i ja) jest rješenje o korištenju prava na dopust za njegu djeteta s težim oštećenjem zdravlja ali NEMA utvrđene invalidnosti (ni 100% ni ikakve druge). Zakon je uistinu jasan, međutim većina zaposlenika ne čita Zakone ni propise, nauče posao usmenom predajom zato i dolazi do neujednačenog postupanja u dodjeljivanju (oduzimanju) prava.
Pzv.
drage rode imam jedno pitanje pa se nadam da će mi netko znati odgovoriti
imam bebača od 9 i po mj, pedijatrica predpostavlja da ima celijakiju
u šestom mj smo naručeni na pregled kod gastroenterologa na pregled, predpostavljam da će mu vaditi krv da se vidi da li je predpostavka opravdana.
ako nalaz krvi bude pokazivao da ima summju na celijakiju i nakon što mu naprave prvu biopsiju te ga stave na bezglutensku dijete, da li ja imam pravo za tih 6 mj biti na bolovanju? da li mogu odmah tražiti pravo na produljenu njegu?
nela 30, imaš pravo na njegu ili Srv sam ako ti odobri komisija, a ona u zadnje vrijeme sve manje i manje odobrava pozitivno. ali treba probat
Posljednje uređivanje od jelena.O : 27.05.2012. at 15:10
e ovako zanima me jeste dobili dječiji doplatak za 4-5 mjeseca.
Evo ja bila u banci i zacnji mi je sjeo 21,03 a za 4 i 5 mjesec nema uplata, pa ne znam što se dešava
Jel zna netko?
hvala na odgovoru
evo imam još jedno pitanje:
u 8 mj se moram vratiti na posao, e sad ako nam svi nalazi ne budu gotovi do tada, a prepostvaljam da neće. da li ja nakandno mogu podijeti zahtjev za produljenje njege djeteta ili se to pravo gubi ako se ne nastavlja na roditeljski dopust? meni je problem i to što muž radi na ugovor o djelu, pa ne znam kako na to gledaju?
možeš naknadno podnijeti papire nije ovisno o porodiljnom ili roditeljskom
jelena.O hvala ti na odgovorima, puno si mi pomogla![]()
oko kojeg dana u mjesecu HZMo isplaćuje naknadu za njegu djeteta?
Dakle zanima me sljedeće.
Jedno djete nam ide punu satnicu u vrtić i uplatnica je na 300kn.
A drugo djete je pola radnog vremena dakle 5h i uplatnica je na 150kn.
Jel to ok?
Odnosno šta nebi trebali umanjiti ovom drugom djetetu još 30% pošto dvoje djece ide u vrtić?
Jesam u pravu ili sam u krivu?
molim cure koje imaju iskustva da mi odgovore...
ja sam na SRV, dijete je upisano u vrtić, ali ne u željeni (redovni program koji bismo koristilo "do 8 h") nego u vrtić koji radi samo do 13.30h i koji nema ručka 8 (a u koji smo očito smješteni da se ne inkomodiraju kuharice zbog spremanja jednog azsebnog ručka - dijete alergičar)...
zanima me... postoji li neka odredba/zakon/pravilnik po kojoj dijete ima pravo na (prilagođeni) obrok ukoliko to roditelj zahtijeva?
tražili smo prilagođeni redovni program (do 8 h) da bi imao uključen topli obrok i spavanje
dobili smo vrtić sa 6-satnim programom koji NEMA uključen obrok jer mu ne žele zasebno kuhati (praktički su nam to otvoreno rekli na razgovoru na Povjerenstvu za djecu s PP)
dakle, iskorsitili su činjenicu da sam na SRV da bi mu isključili mogućnost obroka u vrtiću
/da ne pričamo i potrebi da dijete spava, a tamo ne može/