Stranica 13 od 21 PrviPrvi ... 31112131415 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 601 do 650 od 1039

Tema: Carski rez kao izbor?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Netipicna, ne dozvoli strahu da te sprijeci da dozivis snagu svoga tijela u punini

Neznam gdje se nalazis i koje su ti opcije (bolnice), al znam da se uvijek moze naci nacin da imas lijep porod. Samo da ti ne daju drip i da te ne rezu (a to dvoje vise nije bauk ako odbijes) ti si vec na konju. Sve ostalo ce tvoje tijelo znati odraditi, samo mu trebas dopustiti

Isabel avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj fm prvotno napisa
    Jel ti ideš roditi vani(van hr?) jer u cijeloj našoj lijepoj tata ne može biti za vrijeme carskog poroda uz majku,čak ni kod Podobnika
    Ispravak netočnog nacoda.
    U Privatnom Rodilištu Podobnik otac MOŽE biti prisutan carskom rezu, kad se radi i o opčoj i o spinalnoj.

E sad, kad je carski u opčoj oni to ne preporučaju (ali je odluka na vama), a u spinalnoj je dobrodošao, a ako je odluka takva, onda naprave da otac sijedi umjesto anesteziologa pored glave majke, i ograde paravanom baš da se ne vidi...

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

koliko sam ja skuzila po pricama u hrv te rezu u 90 % slucajeva..no ovisi gdje........po meni rez od carskog se pubno lakse preboli i psihicki i fizicki!
    i koliko znam naslov teme je izbor za carski rez i opet se sve na toj temi okrece ka vaginalnom ili prirodnom porodu, i na savjetovanje istog.......
    vidjevsi sve 'dodatne usluge' koje se dobiju pri vaginalnom porodu (drip, epizitomija..i sve ostalo) ja se nikako ne bih usudila roditi tako....
    nisam imala nikakav dren u rani, nis mi nije pljusnulo medu noge...iako i da je bilo bi me bas briga za nove papuce...i mogu reci da sam sljedeci dan letila hodnicima ko balerina, dok su one sa vaginalnog jedva hodale , a za sjesti su mogle samo sanjati !
    a kateter nije uopce ni najmanje strasan...vise sam ga se bojala po pricama nego drugo...izvadili su mi ga dok sam sjedila i jela kekse i pila caj..., a da nisma ni osjetila...onako usput me pitala ako cemo ga skinuit, ja kazem..moze...mislivsi da cu morati doci u ambulantu...itd...a kad ono ja zagrizla keks, a kateter je vec vani

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj single prvotno napisa
    i mogu reci da sam sljedeci dan letila hodnicima ko balerina, dok su one sa vaginalnog jedva hodale , a za sjesti su mogle samo sanjati !
    baš sve ili one koje su rodile vaginalno, ali s paletom intervencija?

ne pronalazim se u tvojoj rečenici.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

...iako i da je bilo bi me bas briga za nove papuce...
    Pardon, nije se radilo o papučama nego o natikačama - sandalama

I naravno da me nije bilo briga i nisam ih zato spomenula - htjela sam opisati koliko sam bila loše i kako sam bespomoćna bila nakon carskog (koji je doduše bio hitni i puno više od običnog carskog reza), a pogled na krv na tim natikačama me uvijek podsjećao na to kako sam se osjećala (jer ih se ne mogu odlučiti baciti, sad sam ih barem gurnula na dno ormara).

Opet, sve to pišem ne zato da prikažem carski rez kao nužno težu 'opciju', nego zato što me čudi stav Netipične i njena želja da intervencije i bespomoćnost izbjegne biranjem carskog reza, koji upravo time obiluje.

M&A avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Isabel prvotno napisa
    U Privatnom Rodilištu Podobnik otac MOŽE biti prisutan carskom rezu, kad se radi i o opčoj i o spinalnoj.
    Ovo mi je nepojmljivo i prvi put cujem da je dozvoljen ulazak u operacionu salu osobama koje nisu lijecnicki tim,bez obzira dali je spinalna ili opca anastezija.
    onda naprave da otac sijedi umjesto anesteziologa pored glave majke, i ograde paravanom baš da se ne vidi...
    Paravan je u obavezno u upotrebi u visini prsiju,tako da ne vidis sta se radi iza njega.
    Ako tata sjedi mami pored glave,pa gdje je zaboga anesteziolog!?

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

pa biti ce da je ili sa druge strane, i pokraj u blizini, jer anesteziolog ti ne mora biti pokraj glave...meni je pokraj glave bila jedna od studenta koji su bili u operacijskoj sali..ako ih nije sve zajedno bilo 15-ak mozda su zato i bili svi super ljubazni

baš sve ili one koje su rodile vaginalno, ali s paletom intervencija?

ne pronalazim se u tvojoj rečenici.
    nigdje nisam navela rijec SVE, a kad napisem vaginalni, po rodinom rijecniku se misli na paletu intervencija.....koliko sam skuzila...a da nema tih intervencija onda je valjda prirodan porod
    opet navodim, individualno je kod svakoga...nekoga ce manje boliti kod vaginalnog sa svim intervencijama nego nekog prirodno....eh sad mislim da bi svakoga manje bolilo kad bi dobio ono sta zeli...neki carski dozivljavaju kao katastrofu i oporavak nakon njega jer ga nisu zelili....a ja sam se sjajno oporavila i bila sretna jer sam dobila sta sam htjela
    htjela sam opisati koliko sam bila loše i kako sam bespomoćna bila nakon carskog
    opt nije pravilo jer ja sam se sjajno osjecala.....he he...jer sam dobila ono sta sam zeljela

i zato mislim da bi svaka rodilja trebala imati pravo na izbor poroda! radilo se o carskom..o kojemu tu pricamo, radilo se o kucnome.....jednostavno ja mislim da svatko u nama zna najbolje sta nam pase, a doktor je tu samo da da savjet i preporuku, a mi bi trebale odluciti....i da..i ako jedna kaze zelim carski bez razloga.....mislim da bi trebala imati taj izbor...a ne samo ako ima novaca za taj izbor!!!!!!

i tu se navode razlozi da su traume iz prijasnjeg poroda...a zasto bi do tih trauma uopce trebalo doci u danasnje vrijeme?!?!

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

i koliko znam naslov teme je izbor za carski rez i opet se sve na toj temi okrece ka vaginalnom ili prirodnom porodu, i na savjetovanje istog....
    To ti je kao kad na temu poroda kod kuće idu savjetovati da je bolje i sigurnije u bolnici, i da šta mi znamo bolje od liječnika

i tu se navode razlozi da su traume iz prijasnjeg poroda...a zasto bi do tih trauma uopce trebalo doci u danasnje vrijeme?!?!
    Kod moje je poznanice konkretno bio slučaj da se forsirao vag. porod iako se beba stalno vraćala i na kraju, kad su je na silu iščupali, skužili su da je pupkovina bila toliko omotana te je maltene ugušila bebu. Traume su bile višestruke: majka izmučena silnim intervencijama, beba u životnoj opasnosti... Zašto? Tu odgovori mogu rangirati od filozofskih do optužujućih...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj M&A prvotno napisa
    Ovo mi je nepojmljivo i prvi put cujem da je dozvoljen ulazak u operacionu salu osobama koje nisu lijecnicki tim,bez obzira dali je spinalna ili opca anastezija.
    onda naprave da otac sijedi umjesto anesteziologa pored glave majke, i ograde paravanom baš da se ne vidi...
    Paravan je u obavezno u upotrebi u visini prsiju,tako da ne vidis sta se radi iza njega.
    U ino-rodilistima otac je odavno mogao biti prisutan kod carskog, tako da valjda postoji neki nacin gdje tko stoji.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

meni prirodan porod i carski rez nisu jednakovrijedni izbori, ali neću reći da su sve rodilje koje su rodile carskim napaćene i izmasakrirane. zato me smeta kad pobornici carskog kao opcije imaju potrebu naglasiti da porod kakav je priroda namijenila našem tijelu ostavlja izmučene žene koje se tjednima vuku uz zidove. jednostavno, ako netko želi roditi carskim rezom - ok, ali čemu tvrditi da je to lakši put?

to što se netko iznimno lako oporavi od operacije je svakako odlično , vidjela sam i ja u rodilištu mame koje su vrlo hrabro hendlale bebu i nosile se s problematičnim dojenjem usprkos rezu od carskog, ali nijedna od njih nas ostale nije sažaljivo gledala jer je "bolje prošla".

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    jednostavno, ako netko želi roditi carskim rezom - ok, ali čemu tvrditi da je to lakši put?
    Da li to znaci da ti je carski postao prihvatljiv izbor za zene koje zele tako roditi?
    Ne mora biti laksi put, moze biti samo njihov izbor. Neke zene mozda zele odabrati ono sto se nekome cini kao tezi put.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ako misliš na "ok", to je samo figure of speech. no, moje mišljenje neće utjecati na ičiju odluku.

referirala sam se na to da se često spomene "rodila sam carskim i drugi dan se sjajno osjećala, a cimerica koja je rodila vaginalno još tri dana nije mogla iz kreveta, nije sjedila mjesec dana i još ima noćne more". to me baš zagrebe.

čak i na tečaju u rodilištu primalja kaže da je želja za carskim kako bi se izbjegla bol vaginalnog poroda neutemeljena, jer se bol time samo malo odgodi.

mislim da je bolji put za izbjegavanje traume i (nepotrebne) boli nastojanje za prirodnim porodom. a što mislim o plašenju trudnica grozotama poroda neću ni napisati.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko sam ja skuzila po pricama u hrv te rezu u 90 % slucajeva..no ovisi gdje........po meni rez od carskog se pubno lakse preboli i psihicki i fizicki!
    i koliko znam naslov teme je izbor za carski rez i opet se sve na toj temi okrece ka vaginalnom ili prirodnom porodu, i na savjetovanje istog.......
    vidjevsi sve 'dodatne usluge' koje se dobiju pri vaginalnom porodu (drip, epizitomija..i sve ostalo) ja se nikako ne bih usudila roditi tako....
    nisam imala nikakav dren u rani, nis mi nije pljusnulo medu noge...iako i da je bilo bi me bas briga za nove papuce...i mogu reci da sam sljedeci dan letila hodnicima ko balerina, dok su one sa vaginalnog jedva hodale , a za sjesti su mogle samo sanjati !
    a kateter nije uopce ni najmanje strasan...vise sam ga se bojala po pricama nego drugo...izvadili su mi ga dok sam sjedila i jela kekse i pila caj..., a da nisma ni osjetila...onako usput me pitala ako cemo ga skinuit, ja kazem..moze...mislivsi da cu morati doci u ambulantu...itd...a kad ono ja zagrizla keks, a kateter je vec vani
    Ok, i da zanemarimo ovo debelo generaliziranje , gdje je dijete u ovoj cijeloj prici i njegov boljitak?

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj M&A prvotno napisa
    M&A, ja sam rodila elektivnim carskim 1999 u Arapskim Emiratima. MBM je bio prisutan na porodu, stajao je sa moje lijeve strane i držao me za ruku, anesteziolog je bio sa moje desne strane.
    Također, već spominjem n-ti put da sam, nakon carskog, drugu kćer (2003 u Rijeci) rodila (isforsiranim) vaginalnim jer sam imala djelomične indikacije za carski te da se do danas nisam oporavila (niti ikad više hoću, niti fizički niti psihički). Nakon vaginalnog mi je trebalo oko godinu dana da se donekle unormaliziram, a nakon carskog tjedan dana! I da, žao mi je što ih nisam tužila jer me ljuti što su se doktori pravili pametni i upropastili me za cijeli život.

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj fm prvotno napisa
    Jel ti ideš roditi vani(van hr?) jer u cijeloj našoj lijepoj tata ne može biti za vrijeme carskog poroda uz majku,čak ni kod Podobnika
    Ispravak netočnog nacoda.

E sad, kad je carski u opčoj oni to ne preporučaju (ali je odluka na vama), a u spinalnoj je dobrodošao, a ako je odluka takva, onda naprave da otac sijedi umjesto anesteziologa pored glave majke, i ograde paravanom baš da se ne vidi...
    Ne,ne može.
    moja prijateljica je rodila kod Podobnika u 12mj.,on ju je operirao,tata je čekao ispred sale jer je to operacija i on ne pušta unutra.
    Vani se može(kako u kojoj zemlji).

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Ok, i da zanemarimo ovo debelo generaliziranje , gdje je dijete u ovoj cijeloj prici i njegov boljitak?
    Hm,zar se odvaja jedno od drugog,valjda boljitak mame i bebe idu jedno s drugim...
    Mislim da ako je mama izmučena i nesretna nakon poroda da to nikako nije dobro za bebu iako je možda rodila na način da (samo) bebi bude bolje...,meni je i to neprihvatljivo!
    Teba nači najbolje riješenje i za mamu i za bebu!!

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    meni prirodan porod i carski rez nisu jednakovrijedni izbori, ali neću reći da su sve rodilje koje su rodile carskim napaćene i izmasakrirane. zato me smeta kad pobornici carskog kao opcije imaju potrebu naglasiti da porod kakav je priroda namijenila našem tijelu ostavlja izmučene žene koje se tjednima vuku uz zidove. jednostavno, ako netko želi roditi carskim rezom - ok, ali čemu tvrditi da je to lakši put?

ne znam tko je ovdje baš "pobornik carskog reza", no vidim dosta pobornika IZBORA. da prvo taj dio rasčistimo...
    a ovo boldano - može se čitati u mnogim raspravama na ovom forumu, samo što je napisano "između redova".

niti su sve carice izmasakrirane, niti "porod kakav je priroda namijenila našem tijelu ostavlja izmučene žene koje se tjednima vuku uz zidove". dokaz su cure koje su rodile kod kuće.

ipak, činjenica je da porod kakav su im doktori (a ne priroda) namijenili u mnogo slučajeva izaziva takve posljedice.

činjenica je i da ima žena koje rode i u bolnici bez dripa, bez epi, na stolčiću, lopti, u kadi, itd...

dakle, još jednom: IZBOR, a NE zalaganje za porod carskim rezom. žena koja je psihički spremna na određeni način poroda - imat će manju traumu.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    dakle, još jednom: IZBOR, a NE zalaganje za porod carskim rezom. žena koja je psihički spremna na određeni način poroda - imat će manju traumu.
    Jako dobar post, a ovo posebno potpisujem, osobito boldani dio.

Iz osobnog iskustva: iako je moj drugi porod prošao s puno više uplitanja nego što sam ja htjela i nekoliko meni vrlo nemilih zahvata, ipak mi nije bio traumatičan, jer sam se spremila za to da idem u hr bolnicu i sve što tamo mogu očekivati. Nije da sam uživala, i zato se zalažem za mogućnost poroda kod kuće, ali spremnost je veliki faktor umanjivanja ptsp-a, bez obzira radi li se o vaginalnom porodu ili porodu c.r. Moj prvi porod (za koji se nisam spremila) ostavio mi je daleko veću traumu.

GrgurovaMama avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

neki carski dozivljavaju kao katastrofu i oporavak nakon njega jer ga nisu zelili....a ja sam se sjajno oporavila i bila sretna jer sam dobila sta sam htjela
    meni je carski bio katastrofično iskustvo i to ne zato jer ga nisam željela nego ga nisam planirala ni u snovima...za mene je postojala samo opcija što prirodnijeg poroda...oporavak?? hm ni nakon 10 mjeseci moja psiha još nije oporavljena

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

sorciere, pisalo je "pobornici carskog kao opcije", dakle oni koji se zalažu za mogućnost izbora carskog.

baš si lijepo napisala ovo:

ipak, činjenica je da porod kakav su im doktori (a ne priroda) namijenili u mnogo slučajeva izaziva takve posljedice.

činjenica je i da ima žena koje rode i u bolnici bez dripa, bez epi, na stolčiću, lopti, u kadi, itd...
    i u bolnici se može postići sasvim pristojan porod . u svakom slučaju, čini mi se smislenije zalagati se za prirodan porod nego za odabir carskog kako bi se izbjegle eventualne traume.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Netipična prvotno napisa
    Hm,zar se odvaja jedno od drugog,valjda boljitak mame i bebe idu jedno s drugim...
    Mislim da ako je mama izmučena i nesretna nakon poroda da to nikako nije dobro za bebu iako je možda rodila na način da (samo) bebi bude bolje...,meni je i to neprihvatljivo!
    Carski je najbolje rjesenje za dijete u situaciji kad je djetetu zivot ugrozen, inace nije (jer nosi svoje rizike). I sto cemo sada?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Carski je najbolje rjesenje za dijete u situaciji kad je djetetu zivot ugrozen, inace nije (jer nosi svoje rizike). I sto cemo sada?
    Carski je najbolje rjesenje za dijete u situaciji kad su djetetu ugrozeni zivot i zdravlje.

Uvijek isticete samo tu situaciju - spasavanje zivota, kada je situacija ili/ili. Pa ispada da je carski opravdan iskljucivo kada se dijete ili majku spasava od sigurne smrti, a to nije istina. I zdravlje je itekako vrijedno spasavanja. (Cudno da ovo uopce treba isticati)

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nedostaje edit: svakako je za dijete opcenito bolje i kada se spasava "samo" majcino zdravlje, odnosno kada je indikacija za carski iskljucivo vezana za zdravstvene probleme koje bi vaginalni porod izazvao majci (npr. ablacija retine).

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, razumijem koncept spasavanja zdravlja. I da nekad je i to potrebno.

No MRS ne vidim kao spasavanje zdravlja, nego kao ugrozavanje zdravlja i majci i djetetu jer CR nosi svoje rizike (za oboje). I ok, i da ga vidim kao spasavanje majcinog zdravlja, rizici koje nosi za dijete (respiratorni problemi itd) nisu zanemarivi.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Da, razumijem koncept spasavanja zdravlja. I da nekad je i to potrebno.

No MRS ne vidim kao spasavanje zdravlja, nego kao ugrozavanje zdravlja i majci i djetetu jer CR nosi svoje rizike (za oboje). I ok, i da ga vidim kao spasavanje majcinog zdravlja, rizici koje nosi za dijete (respiratorni problemi itd) nisu zanemarivi.
    Ne radi se o MRS-u, tvoja izjava odnosila se na carski rez opcenito. Zbog toga sam napisala svoj post.

A o rizicima opcenito nema smisla govoriti - svaki je zivot i zdravlje prica za sebe. Ti mozda i ne mislis da je problem ostati potpuno slijepa u mladosti samo zbog toga da bi dijete izbjeglo eventualne respiratorne probleme, ali znam da ce lijecnici i rodilja u takvoj situaciji ipak odabrati majcino zdravlje i vid. Ili sad i oko toga trebamo voditi polemiku?!

Mislim da taktika zastrasivanja u kampanji protiv CR i MRS nije bas najsretniji izbor.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Obzirom da se tema zove "carski rez kao IZBOR", naravno da govorim u svjetlu MRS-a, a ne indikacija koje upucuju na carski. Mislim, sljepoca vs. respiratorni problemi, pa tu nemamo sto uopce razgovarati. Svatko iole "normalan" vidi da je tu vise nego ocita indikacija za carski.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa
    Mislim da taktika zastrasivanja u kampanji protiv CR i MRS nije bas najsretniji izbor.
    :? Ovo boldano mi nije jasno? Otkud si to izvukla?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj argenta prvotno napisa
    :? Ovo boldano mi nije jasno? Otkud si to izvukla?
    možda od tuda?

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...t2ID=&Show=910

sto put sam ponovila već, i drugi forumaši su naglašavali, ali ovaj tekst koji je ispod svakog nivoa, i dalje stoji na portalu. i po meni, ruši mu na neki način i ugled. :/

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Majko moja :shock:
    Prvi sam put pročitala ovaj linkani članak, iako sam već x puta naišla na postove koji ga spominju, pa se samo mogu potpisati Danku i cvijetu

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa
    Majko moja :shock:
    Prvi sam put pročitala ovaj linkani članak, iako sam već x puta naišla na postove koji ga spominju, pa se samo mogu potpisati Danku i cvijetu
    Uh, Svimbalo, moras malo procitati te stare rasprave, pa da vidis sta se sve tu izgovorilo...

Kad cu imati vremena staviti cu linkove, za friskije clanice foruma, da upoznaju povijest rasprave o carskom I kako zene koje su rodile na carski nisu rodile svoju djecu

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Netipična prvotno napisa
    Opet cu ponoviti, sa aspekta djeteta: Ako majka ima pravo birati da li ce uopce roditi dijete, onda ga valjda ima pravo roditi kako zeli (ako ga je odlucila zadrzati). Jer, ako se zalazemo za pravo djeteta, onda se ili zalates ili ne, sredina je po meni licemjerna. Jer su interesi djeteta bitni samo kada odgovaraju cilju. A ne uvijek i opcenito.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Opet cu ponoviti, sa aspekta djeteta: Ako majka ima pravo birati da li ce uopce roditi dijete, onda ga valjda ima pravo roditi kako zeli (ako ga je odlucila zadrzati). Jer, ako se zalazemo za pravo djeteta, onda se ili zalates ili ne, sredina je po meni licemjerna. Jer su interesi djeteta bitni samo kada odgovaraju cilju. A ne uvijek i opcenito.
    iako mi je cijela rasprava besmislena potpisujem ovo - ukratko je sažeto sve što mislim.

A članak je Bože me sačuvaj. Neću opširno da se sad ne sprdamo s nečijim autorskim pravima.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Obzirom da se tema zove "carski rez kao IZBOR", naravno da govorim u svjetlu MRS-a, a ne indikacija koje upucuju na carski.
    Ne, anchie, nisi govorila o MRS-u, nego si rekla da je:

Dakle, ta recenica govori da je carski rez za dijete uvijek los, osim u situaciji kada se spasava djetetov zivot. Sto jednostavno nije istina.

Sto se ovoga tice:
    Mislim, sljepoca vs. respiratorni problemi, pa tu nemamo sto uopce razgovarati. Svatko iole "normalan" vidi da je tu vise nego ocita indikacija za carski.
    ja sam upravo spomenula ablaciju retine kao primjer kada je majcino zdravlje ugrozeno, ali ti si na to rekla ovo:
    I ok, i da ga vidim kao spasavanje majcinog zdravlja, rizici koje nosi za dijete (respiratorni problemi itd) nisu zanemarivi.
    (misleci na MRS valjda)

E sad, objektivno, MRS po definiciji ne sluzi spasavanju majcinog zdravlja, jer ako je to potrebno, ne govorimo vise o carskom rezu bez medicinskih indikacija.

Za kraj, ne mislim da se da se ovdje radi o nekakvoj "borbi protiv CR", pogresno sam upotrijebila taj izraz u svome postu i ispricavam se. Ali se cesto pretjeruje s naglasavanjem grozota koje se mogu desiti (a mogu, ne tvrdim da ne mogu) bez da se naglasi da CR spasava ne samo zivote, nego i zdravlje. Pa se stjece pogresan dojam.
    O clanku s portala nemam misljenje jer ga jos uvijek nisam procitala.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...t2ID=&Show=910

sto put sam ponovila već, i drugi forumaši su naglašavali, ali ovaj tekst koji je ispod svakog nivoa, i dalje stoji na portalu. i po meni, ruši mu na neki način i ugled. :/
    ispod kakvog nivoa?
    zašto ruši ugled?zato što je informirao žene što znači ovakav zahvat?
    sada sam prvi put pročitala tekst i nemam mu nikakve primjedbe,to je ZBILJA i takva je činjenična situacija a ako vi mislite da je to zastrašivanje pokažite taj tekst ginekologu i pitajte ga da li je to zastrašivanje ili su to činjenice.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim da je Daedin zadnji komentar bio možda malo preemotivan, ali ću ponoviti i svoj stav o članku i njemu u kontekstu Rodinog foruma - moja je percepcija da je on ispod Rodine kvalitete, propagandistički i po stilu malo ruku pod ruku s onim uvodnicima u Zonu sumraka, ono Marcians invade Earth i to, jednostavno ga ne mogu percipirat kao nešto ozbiljno i relevantno, ne znam je li stvarno stvar stila pisanja, autora i sl. Pozitivni, odmjereni, tolerantni i nikad zaletački postovi u prvom redu saradadevii (nju sam najviše čitala o temi koja me u biti nije toliko zanimala jer sam znala da sam za carski zbog indikacija, ali sam se nakačila jer žena super piše), a onda i ostalih forumašica na temu prirodni porod, štetnosti intervencija u porodu, pa onda i o carskome itd. su po meni super i rade više koristi Rodinom PR-u i afirmaciji tih nekih "Roda" vrijednosti , nego što ovaj članak radi štete, ali svaku toliko se potpiri ta neka stara rasprava i valjda će bit tako dok god je taj članak uploadan pa se i ja ubacim svaku toliko sa svojim stavom a taj je gore opisan.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Općenito, a propos tih biranja i izbora, sav PR koji ide u stilu "bebe ne mogu birati, ali možete vi", pa onda implicite grižnja savjesti ako taj izbor nije onaj propagirani od strane bilo kojeg medija (zadnje je to primjer za platnene) je po meni pogrešan i kod mene a priori izaziva dizanje na sve četiri jer mi je to ono kao iz Biblije - možeš birati, ali samo jedan izbor je pravi (naš). Ali, to je off topic, općenito ide na marketinške kampanje za bilo što, vjerojatno većina pozitivno na to reagira čim se s time ide prema ciljanoj publici, najbolje mi je za platnene ono samo slika bebaća i web site Rode.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Uf, clanak je zbilja pisan tendenciozno.
    Ako nista drugo, iz iskustva znam da se dogovoreni medicinski indicirani CR ne radi samo na osnovu ultrazvuka i starosti trudnoce mjereno datumom zadnje menstruacije. Govorim o klinici gdje sam ja rodila.
    Ovo inzistiranje na terminu "vadjenje" isto valjda ima za cilj diskreditirati takav nacin radjanja... Lame.

U svakom slucaju ovaj clanak nije bas konstruktivan, jer je cinjenica da jedan dio zena ipak mora zavrsiti na CR... ovako "pripremljene" mora da su jako nesretne kad ih CR ipak zadesi.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Obzirom da se tema zove "carski rez kao IZBOR", naravno da govorim u svjetlu MRS-a, a ne indikacija koje upucuju na carski.
    Ne, anchie, nisi govorila o MRS-u, nego si rekla da je:

Dakle, ta recenica govori da je carski rez za dijete uvijek los, osim u situaciji kada se spasava djetetov zivot. Sto jednostavno nije istina.
    Ok, krivo sam se izrazila. Naravno da sam mislila na situaciju kad postoji indikacija za carski a ne samo kad vec zivot visi o slamki. Ja pricam o CR koji je ok ako postoji indikacija, i CR koji je los ukoliko je MRS. To je sustina mog pricanja.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ajoj, taj članak nisam prije vidjela Stvarno je gadno napisan.

Ali, otkad visim po ovom forumu, moram priznati da sam tu o CR čula više pozitivnih mišljenja nego u RL :/ Ne znam kako je to bilo prije, ali u ove dvije godine moj se stav spram CR pomaknuo na bolje. Možda nema potrebe da se izvlače iz ormara stari topici, ako se stvari ipak kreću u pozitivnom smjeru...

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Obrisla sam sve svađalačke i provokacijske postove.
    Molim vas za konstruktivnu raspravu

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo originalnog clanka kojij je prenesen na nasem portalu http://www.midwiferytoday.com/articl...ogyinbirth.asp

Information on Technologies Used During Birth

Because a situation may arise during birth where time constraints limit the opportunity to get full information on a technology or procedure being proposed for use on you, it is wise to look long before your due date at the information on certain technologies used frequently during birth. Brief mention already has been made of episiotomy, the surgical cutting of women's genitals.

Since in American hospitals 20 percent or more of woman do not give birth but instead the baby is cut out with cesarean section, you need information on this technology in advance of your birthing. There is no better example of the surgical approach to birth than cesarean section, because it is the ultimate solution of all surgeons—cut it out. Some obstetricians are so enamored of this technical solution to birth that they are now promoting it as preferable to the normal way of giving birth through the vagina.

One recent article in a prominent medical journal seriously proposed the routine surgical removal, by cesarean section, of all babies, together with a policy that would require a signed release from any woman so foolish as to insist on vaginal birth. Another paper published in an authoritative medical journal tried to show, using very biased data, that efforts to reduce cesarean section in the United States below 20 percent would be dangerous, a proposal that goes against a massive amount of good scientific data. A third article in a medical journal insisted women have the right to demand cesarean section birth even when there is no medical reason for it.

Meanwhile, a recent popular book for the public urges women in the United States to request a routine cesarean section birth because they "want to maintain the vaginal tone of a teenager and their doctors can find a medical explanation that will suit the insurance company." So a tight vagina for your sexual partner should be your first concern, and it's okay for your doctor to lie and cheat the insurance company. The surgical approach to birth has run amok!

What is the truth, scientifically, about cesarean section? Compare what you are told with the following scientifically documented information. Again, while getting information on this major surgical procedure, the first question is, "How safe is cesarean section?" Always beware of any attempts to pooh-pooh the question or downplay the risks. We are talking about major abdominal surgery that carries major risks. Starting with the risks to the woman, she has a four to eight times greater chance of dying from a cesarean section than she does giving birth through her vagina. Even a routine, scheduled cesarean section with no medical complication as the reason for the surgery carries a two times greater risk that the woman will die from the surgery.

Even if the woman does not die, she is at risk for many serious complications from the surgery, such as the accidental cutting of her bladder or other internal organs and a 20 percent chance she will get an infection as a result of the surgery. Since the woman often gets a fever with this infection, her fever necessitates a fever diagnostic work-up of her infant, with blood tests and even spinal tap of the baby.

Having a cesarean birth also affects the future reproductive possibilities of the woman, because having a cesarean section means she has a decreased chance of ever getting pregnant again. And if she does get pregnant again, she is at higher risk that her pregnancy will occur outside her womb, a condition that will never result in a live baby and is life threatening for the woman. If in her subsequent pregnancies she succeeds in making it to the end of pregnancy and goes into labor, she is also at higher risk of two serious complications during the birth, both of which can threaten her own life and the life of the baby: a placenta that blocks the outlet for the baby or a placenta that detaches itself before the baby is born.

While some women might be willing to take risks with their own body, it would be very hard to find a woman willing to take risks with the life or health of her baby just for her own convenience or to avoid labor pain. So the following risks to the baby born by cesarean section are of great importance. There is about a 5 percent chance that when the surgeon cuts into the woman's body during a cesarean section, the knife will accidentally also cut her baby. Because all the water is not squeezed out of the baby's lungs as is normally done during a vaginal birth, more babies born after cesarean section develop serious respiratory distress syndrome, one of the biggest killers of newborn babies. Because doctors are not as good as they would like to be in estimating, even with ultrasound, the baby's gestational age—i.e., whether the pregnancy has gone long enough—too often a cesarean section is done too soon, resulting in a premature birth. Prematurity is a big killer of newborn babies and also carries a higher risk of brain damage to the baby. It is difficult to imagine that a woman who has been given full information on these risks to herself and her baby would still choose a cesarean section when there is no serious medical reason for it. Obstetricians have jumped on the "woman's choice" bandwagon, which in many ways is a good thing except for the tendency to push women's choice only for things the obstetricians want to do anyway. For example, for years the scientific evidence has favored vaginal birth after an earlier cesarean section (called VBAC) rather than a repeat cesarean section. Doctors, however, have never really pushed VBAC, but instead emphasize a repeat cesarean. Pushing women to have the right to choose major surgery for which there is no medical indication is ridiculous as well as dangerous. It has been established legally and ethically that patients have the right to refuse treatment even when medically indicated, but patients have never had the right to choose medical or surgical treatment that is not indicated. Doctors are under no obligation to do unjustified major surgery. Women's "choice" is clearly limited to medically valid options.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Poslid prvotno napisa
    Obrisla sam sve svađalačke i provokacijske postove.
    Molim vas za konstruktivnu raspravu
    :shock: :shock: :shock:
    ovo je već drugi put da si obrisala moje postove u kojima nije bilo nikakve provokacije
    valjda mi je vrijeme da se maknem s ove teme,zahvaljujući tebi to ću i učiniti

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vidim da je moj post s direktnim odgovorima (citati iz članka) zašto smatram da je članak loš obrisan jer je percipiran kao svađalački (pretpostavljam) pa neka samo ostane zabilježeno (ako može) da je odgvor na gornje pitanje princess puffy dan s točnim ukazom na smetajuće i po meni za čitaoce uvredljive citate iz članka.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Konstruktivan komentar, s obzirom da si izbrisala onaj koji je bio manje zamotan u celofan: Mislim da ono što sto stoji na portalu Udruge, odražava i njen stav. Dakle, smatram da time što je tamo, na neki način upućuje na stavove članova Udruge. Time, vanjskim sudionicima rasprave daje smjernice o stavovima druge strane.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vidim da je i originalni uvredljiv s referencama na tight vagina i sl. Ostajem pri svojoj percepciji tona tog članka - uvredljiv, propagandistički.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

meni se čini da je taj članak pisan za američku javnost, gdje se ogroman broj djece rađa carskim rezom, zbog čega se i koristi oštra retorika. nisam sigurna koliko je uopće relevantan za nas.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pushing women to have the right to choose major surgery for which there is no medical indication is ridiculous as well as dangerous.
    Vršiti pritisak na ženu da izabere operaciju za koju nema medicinskih indikacija, koliko je smiješno, toliko je i opasno.
    A i prijevod je priča za sebe...valjda umjetnička sloboda...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

He, he, sad kad neznamo po cemu bi vise kritizirali, ajmo po prevoditeljima tc tc tc

Pogledaj boldano pa reci da ne valja

Pushing women to have the right to choose major surgery for which there is no medical indication is ridiculous as well as dangerous.

Vršiti pritisak na ženu da izabere operaciju za koju nema medicinskih indikacija, koliko je smiješno, toliko je i opasno.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Osobno percipiram taj članak kao nešto uistinu devijantno u odnosu na ostatak Rodinih članak i portal, to mi odskače po stilu i kvaliteti u negativnom smislu, afirmacija je puno jača za plasiranje bilo koje ideje od zastrašivanja i senzacionalističko-uvredljivog pristupa, to mogu reći evo i na temelju svog iskustva jer ne bih prije nikad za sebe rekla da će me toliko preplaviti ljepota priča o prirodnom porodu, dakle, unatoč početnoj nezainteresiranosti to sam otvorenih senzora upijala, a ovaj članak kad se pročita, jedina je reakcija je odbijanje i nevjerica kako se tako nešto našlo ovdje jer meni to nije u skladu s mojom percepcijom Rodine kvalitete. Naravno, govorim u svoje ime. Percepcija je općenito užasno važna i ovdje će poruka članka, koja je, pretpostavljam opasnost carskog, bit neprenešena jer čitateljstvo će teško povjerovati, čini mi se, poruci koja je plasirana putem takvog celofana. Mislim, što reći na prezentaciju činjenice koja počinje "Even if the woman doesn not dieitd." kao da je default da žene pri CR-u umiru. Itd. Dok god je taj članak tu, uzet ću sebi pravo napisati što mislim o njemu, osim ako mi moderatori izrijekom kažu da o tome ne smijem pisati, onda ću to poštovati.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ovaj izvornik me baš u ništa nije uvjerio, tekst je loše napisan, uvredljiv i tendenciozan, bez obzira na kojem jeziku bio.

Tko od vas zaista misli da carski rez nije čin rođenja djeteta, već vađenje iz utrobe?
    Tko od vas zaista misli da majke preferiraju rađanje carskim rezom zato da bi im vagine ostale uske?
    Ako se sa tim tvrdnjama ne slažete, što onda taj tekst i dalje radi na jednom cijenjenom roditeljskom portalu?

Oduvijek sam bila pristalica vaginalnog poroda, dojenja, coo-sleepinga i svega što je prirodno, ali ovaj članak i meni zaista djeluje kao provokacija (a ne naši postovi koji su obrisani), a mogu samo zamisliti kako je majkama koje su rodile carskim rezom dok to čitaju...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •